Bez kvalitní digestoře se kuchyň, v níž se alespoň občas vaří, neobejde. Eliminuje nepříjemné výpary a pachy, předchází tvorbě plísní a pomáhá udržovat v kuchyni čistý vzduch. Ne každá digestoř se ale hodí do každé kuchyně. Jaké tedy existují druhy odsavačů par, jak se mezi sebou liší a co například znamená recirkulace? Poradíme vám, jak vybrat tu správnou digestoř do vaší kuchyně.
Odstraňováním výparů z vaření a pečení předejdete vzniku plísní v kuchyni. Digestoř zajistí v kuchyni čistý vzduch bez výparů a pachů, v zimě navíc můžete vařit bez nutnosti větrání.
Čistý vzduch, předcházení vzniku plísní v kuchyni a osvětlení kuchyňské linky jsou hlavními výhodami digestoře. Jistě oceníte také to, že jsou poměrně tiché. Navíc mohou být pro vaši kuchyň vhodným designovým doplňkem.
Při výběru digestoře se zaměřte především na velikost vaší kuchyně a umístění varné desky. Důležité je také zvolit správný způsob odvětrání, proto je dobré předem zjistit, zda vaše kuchyň umožňuje připojení na odtah nebo bude vhodnější recirkulace.
Výkon digestoře závisí na velikosti prostoru, ze kterého má odvádět výpary. Pokud máte kuchyň spojenou s obývákem, musíte započítat oba pokoje. Čím větší prostor, tím výkonnější digestoř potřebujete. Běžné digestoře odsají za hodinu 400–700 m³páry, ty nejvýkonnější až 1 200 m³. Správně zvolený odsavač par musí být schopný vyměnit vzduch v daném prostoru alespoň 3× za hodinu, nejlépe až 10×. Při výběru spočítejte objem celého prostoru (šířka × délka × výška celé plochy) k prvním uzavíratelným dveřím. Takto získané číslo je ekvivalentem výkonu motoru digestoře pro pročištění daného prostoru.
* Rozměr místnosti: 7 × 5 m
* Výška stropu: 2,9 m
* Objem místnosti: 7 × 5 × 2,9 m = 101,5 m³
* Celkový objem, který je nutno za hodinu vyměnit: 3 × 101,5 m³ = 304,5 m³
* Minimální výkon digestoře: 305 m³/h
Připomínáme, že výše vypočtená hodnota je minimální a doporučuje se zvolit digestoř s výkonnostní rezervou.
Šířka digestoře musí být stejná nebo větší než šířka varné desky.
Digestoře mívají halogenové žárovky nebo modernější LED diody. Doporučujeme osvětlení pomocí LED technologie, protože vykazuje nižší spotřebu, delší životnost, minimální zahřívání a vyšší odolnost vůči častému rozsvěcování a zhasínání. LED diody samotné jsou také hezčí a světlo z nich je příjemnější.
Digestoře se ovládají buď běžnými tlačítky, nebo jsou vybavené elektronickým ovládáním s displejem a dotykovými tlačítky. Druhá varianta je modernější a mnohdy pohodlnější. Hodí se zejména do designových kuchyní. Odsávání má obvykle 2–3 výkonnostní stupně.
V dnešní době si můžete pořídit také odsavač par, který je přímo propojen s indukční varnou deskou inovativním systémem Hob2Hood. Ten je schopný sám rozeznat, kdy je nutné spustit odsávání. A pokud toužíte po opravdu nadčasové záležitosti, pak je tu pro vás inteligentní varná deska s integrovanou digestoří vybavenou centrálním ventilátorem.
Z důvodu zvýšené hlučnosti si dejte pozor na to, aby se odtahové potrubí nedotýkalo skříňky.
Tip: Čím kratší a přímější cesta ven, tím větší bude účinek odtahu digestoře. Vodorovné potrubí má požadovanou účinnost, pouze pokud je dlouhé maximálně 2–3 m. V případě, že je delší a má více ohybů, účinnost odsavače klesá.
Komínové odsavače par jsou výkonné a představují výrazný designový prvek v každé kuchyni. Hodí se do velkých kuchyní, které mají možnost odtahu komínem. Upevňují se na zeď mezi závěsné skříňky. Vsadit můžete na klasický i moderní design ze skla.
Ostrůvkové digestoře se připevňují ke stropu kamkoli do prostoru nad varnými ostrůvky. Pokud nemáte sporák nebo varnou desku u zdi, jedná se o nejlepší řešení. Vyvinou vysoký výkon a jsou výrazným kuchyňským spotřebičem.
Máte-li menší kuchyň, výsuvné odsavače par budou pro vás vhodnou volbou. Teleskopické digestoře mají výsuvný přední panel, který vyjede pouze při provozu. Při nečinnosti je vysouvací část schovaná a nenarušuje vzhled kuchyňské linky.
Podstavné digestoře jsou menší než komínové nebo ostrůvkové digestoře, proto se hodí i do menších kuchyní například v panelových domech. Nejsou tak nápadné a jejich instalace, nejčastěji pod závěsné skříňky nebo volně nad sporák, je poměrně snadná.
Vestavné digestoře se při návrhu nových kuchyní zabudovávají do kuchyňských skříní, tudíž s nimi dobře splývají a jsou zároveň výkonné. Důležité je dbát na přesné rozměry odsavače.
Recirkulační neboli bezodtahové digestoře jsou vhodné všude tam, kde není možnost odtahu komínem. Recirkulační režim dnes umožňuje naprostá většina digestoří. Obsahují pachový uhlíkový filtr, který odsátý vzduch pročistí a vrátí zpět do místnosti.
V nabídce příslušenství pro digestoře nalezneme hlavně uhlíkové filtry, které je vhodné po určité době používání pravidelně měnit. Zajišťují totiž bezproblémový chod digestoře, jelikož právě ony eliminují výpary a pachy při přípravě pokrmů. Dalším příslušenstvím jsou dekorativní lišty, které slouží jako designový prvek pro úpravu vzhledu vaší digestoře.
Při režimu odtahu pára vychází odtahovým potrubím, komínem či ventilační šachtou do venkovního prostředí. Při recirkulaci se vzduch filtruje přes uhlíkový filtr a vrací se čistý zpět do místnosti.
Čím větší kuchyň máte, tím výkonnější odsavač par potřebujete. Počítá se s prostorem k prvním uzavíratelným dveřím, takže v případě kuchyní spojených s obývacím prostorem musíte zahrnout obě místnosti. Odsavač par by měl být schopný vyměnit vzduch v daném prostoru alespoň 3× za hodinu – nejlépe až 10×. Kupříkladu kuchyň o rozměrech 5 × 5 × 2,9 m potřebuje digestoř o výkonu alespoň 218 m³/h. To je však minimální hodnota, doporučujeme ještě vyšší výkon, aby odsávání bylo co nejefektivnější.
Uhlíkové filtry jsou kazety s aktivním uhlím, které se vkládají do odsavačů par při režimu recirkulace, pokud není možnost přímého odtahu. Přes uhlíkový filtr proniká čistý vzduch zpátky do místnosti. Musí se zhruba po půl roce dle intenzity používání pravidelně měnit a na rozdíl od tukových filtrů nejsou omyvatelné.
Aby účinnost digestoře byla optimální, měla by být ve výšce od 65 do 75 cm od varné desky. U plynové varné desky se přitom doporučuje 75 cm, u elektrické 65 cm. Digestoř by měla být širší než varná plocha.
Při režimu odtahu je pára vyváděna do venkovního prostředí odtahovým potrubím, komínem či ventilační šachtou. Pro optimální výkon a nízkou hlučnost by odtahové potrubí mělo být co nejkratší a s minimem ohybů. Jeho průměr by měl být minimálně stejný jako průměr vývodu odsavače.
Režim recirkulace se používá v případě, že vaše stavební úpravy neumožňují odvod do komína, tedy typicky v bytových domech, panelácích apod. Při tomto režimu se používají uhlíkové filtry, přes které se vyfiltrovaný vzduch vrací čistý zpět do místnosti. Digestoř je při recirkulaci mírně hlučnější a má o něco menší výkon než při režimu odtahu.
Zpětná klapka se používá při režimu odtahu. Vkládá se na výstupní hrdlo digestoře a při odvodu výparů přímo do komína zabraňuje pronikání studeného vzduchu zvenčí do místnosti.
Slovník pojmů