Vybrat perfektní gril není nic jednoduchého. Na trhu najdete nepřeberné množství různých grilů a každý má jiné funkce a výhody. Jak tedy vybrat ten pravý? Pomůžeme vám zorientovat se v typech, poradíme, na co si dát při výběru pozor a jaké součásti by vašemu novému grilu rozhodně neměly chybět.
Grily pro rychlou přípravu jídla venku i uvnitř. Záleží na vás, jestli chcete stolní nebo venkovní gril. Ať si zvolíte jakoukoliv možnost, budete schopni připravovat jídlo během chvíle i pro více lidí. Po sešlosti navíc můžete gril velmi lehce setřít.
Díky grilovacím pánvičkám můžete jednoduše zapékat zeleninu se sýrem apod. Deska grilu je ideální pro grilování masa a zeleniny a navíc ji můžete mýt v myčce. Některé grily mají desku z kamene, a tak můžete jednoduše grilovat i bez tuku. Raclette grily mají nastavitelný termostat a po použití je můžete snadno skladovat spolu s ostatními spotřebiči.
Kontatkní grily jsou ideální pro rychlé grilování z obou stran. Na výběr je ze spousty velikostí a některé grily nabízí i více různých ploch pro grilování. Při grilování si můžete vybrat, jestli chcete grilovat z obou stran, nebo na každé části grilu samostatně. Kontaktní grily jsou taktéž skladné a můžete je uklidit téměr kamkoliv.
Stolní grily jsou ideální, pokud potřebujete pohostit více hostů najednou. Často mívají velké grilovací plochy, avšak stále si zachovávají svoje skladné rozměry. Vybírat můžete z různých materiálů grilovacích ploch, které jde navíc u některých grilů měnit.
Venkovní grily jsou, jak název napovídá, určený pro použití na zahradě nebo terase. Grily někdy mají police nebo oddělitelný stojan. To dělá používání značně praktičtějším. Podobně jako u klasických grilů mají elektrické venkovní grily poklop pro rychlejší připravu jídla.
Elektrické grily se prodávají buď s jedním typem, nebo s kombinací několika typů grilovacích desek:
Hladké grilovací plochy mohou být zhotoveny z několika materiálů, přičemž každý typ má své výhody:
Příkon elektrických grilů se pohybuje v rozmezí 1200–2200 W bez ohledu na typ grilu. Čím menší příkon u grilu zvolíte, tím pomaleji se bude rozehřívat. Proto se v tomto případě nevyplatí příliš myslet na spotřebu, nýbrž na výkon grilu, který je tím větší, čím vyšší příkon zvolíte.
Na rozdíl od plynového grilu, který potřebuje propanbutanovou láhev, a grilu na dřevěné uhlí, stačí elektrický gril zapojit do elektrické zásuvky a hned je připraven k provozu.
Ano. Testy, zhotovené zejména německými vyhlášenými kuchaři, neprokázaly rozdíl v ugrilovaném pokrmu v elektrickém, plynovém grilu nebo grilu na dřevěné uhlí.
Elektrický gril obsahuje topnou spirálu ukrytou nejčastěji pod nepřilnavými teflonovými plochami, které bývají odnímatelné. Můžete je tedy umýt ve dřezu nebo v myčce. Stejně tak umyjete odkapávací nádobku.
Ovládání a nastavování teploty je velice snadné. Vše, co je třeba, je otočit knoflíkem, který volí teplotu v několika úrovních nebo přímo ve stupních celsia.
Díky plynovým grilům můžete připravit chutné pokrmy rychle bez nutnosti přikládání. Jsou sice dražší, ovšem oproti grilům na uhlí se dlouhodobě vyplatí. Skladování může být problematické, a tak tento typ grilu volte pouze pokud neplánujete gril příliš přesouvat.
Pokrmy z grilu na uhlí sice dají větší práci a chvíli si na ně počkáte, jejich chuť je ovšem nezaměnitelná. Grily na dřevěné uhlí jsou nejlevnější, avšak musíte brát v potaz nutnost dokupovat palivo. Hodí se pro veškeré grilování, ale i zauzování.
Grilovací náčiní, špízové jehly či mašlovačky na potírání masa by neměly chybět ve výbavě žádného kuchaře, a to ať už používáte jakýkoliv typ grilu. Příslušenství můžete koupit jednotlivě, případně si můžete pořídit celou sadu.
Této otázce se věnovali i vyhlášení kuchaři a neprokázali rozdíl v grilovaném jídle na plynu, elektrice nebo na uhlí.
Knoflíky na regulaci teploty najdete u elektrických i plynových grilů. U grilu na uhlí není možné jednoduše regulovat teplotu uvnitř grilu.
Jednoduchou údržbu nabízí elektrické grily. Grilovací desky je možné sundat a očistit. Některé lze vložit do myčky. O něco málo složitější údržbu potřebují grily plynové. Z grilů na uhlí je nutné krom klasického čištění ještě navíc vynášet popel.
Pokrmy připravené na grilu na uhlí mají naprosto jedinečnou chuť a vůni, kterou žádný jiný gril vytvořit neumí. Grilované aroma dokáží ale částečně vytvořit i plynové grily s ocelovými profily (systém Flame Tamer), které využívají odpařování šťávy a tuku z masa pro vytvoření specifické chutě. Chuť grilovaného masa z elektrického grilu se téměř neliší od smažení masa na pánvi.
Velikost vždy volte podle počtu strávníků, které budete hostit.
Samozřejmě i na grilu pro více osob můžete ugrilovat 1 nebo 2 porce. Spotřeba energie či paliva bude v takovém případě větší. Proto se pro časté grilování pár porcí vyplatí pořídit malý gril.
Pokud plánujete grilovat často, doporučujeme investovat do robustního grilu, vyrobeného z kvalitních materiálů s větší tloušťkou a odolnou povrchovou úpravou. Silné materiály zejména u grilů na dřevěné uhlí lépe zvládají žár a jejich životnost bude s velkou pravděpodobností delší.
Uvedené doplňky nejsou nezbytně nutné, ale pokud se pro ně rozhodnete, budete nakonec rádi, že je máte.
Palivo / Energie
Zásadním kritériem při výběru grilu je jednoznačně jeho „pohon“.