Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny od pondělí do soboty jen pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 399 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny, od pondělí do soboty.

Milí zákazníci, velice nás těší váš velký zájem o nákupy ❤️. Prosíme vás o trpělivost při doručení objednávek, děláme vše pro to, abychom je doručili co nejdříve. Děkujeme, tým Alza.cz 👍🏻.

Jak vybrat odšťavňovač

Aktualizováno

Při výběru odšťavňovače narazíte na několik aspektů, které je potřeba zvážit. Abyste se vyhnuli zklamání a aby šťáva byla přesně podle vašich představ, důkladně promyslete, jaký odšťavňovač zvolíte. Podívejte se, v čem se šnekové a odstředivé odšťavňovače liší a jak ovlivňují chuť i konzistenci šťávy. Důležité jsou pak i další parametry, které mají vliv na rychlost odšťavňování, ale i uživatelský komfort.

Jak vybrat odšťavňovač

Několik tipů pro výběr odšťavňovače

  1. Promyslete si, jaké druhy ovoce a zeleniny budete nejčastěji odšťavňovat.

  2. Budete pít šťávu ihned nebo průběžně celý den?

  3. Preferujete spíše vodové šťávy, nebo vám chutnají hutnější šťávy s kousky?

  4. Vybírejte odšťavňovač také podle toho, jaké množství šťávy plánujete připravovat.

Základní parametry pro výběr odšťavňovače

Výkon a počet otáček

Výkon u odšťavňovačů může být trochu zavádějící. Odstředivé odšťavňovače mají vždy vyšší výkon než odšťavňovače šnekové, ale to neznamená, že by ty šnekové byly nějak horší. Mají prostě jiný mechanismus a každý z obou typů přináší jiné výhody.

U šnekových odšťavňovačů bohatě postačí výkon kolem 150 W, ačkoliv na trhu najdete i silnější přístroje s výkonem motoru 250 W a více. Počet otáček je rovněž nižší, vesměs se pohybují do 100 ot./minutu. Šnekové odšťavňovače jsou tedy pomalejší než odstředivé, ale naproti tomu mají často vyšší výtěžnost, jsou tišší, a i výsledná šťáva si díky pomalejší oxidaci ponechává své kvality po delší dobu (v chladničce ji lze skladovat až 24 hodin).

U vysokootáčkových odšťavňovačů, tedy u odstředivých odšťavňovačů bývá výkon motoru vyšší. Měl by dosahovat alespoň 500 W a více, ale setkáte se i s výkonem nad 1 000 W. S tím souvisí i vyšší počet otáček, které se u odstředivých odšťavňovačů pohybují v řádech několika tisíců. A ano, platí, že čím vyšší výkon a počet otáček, tím rychlejší odšťavňování, ale s tím jde ruku v ruce i výroba méně hodnotné šťávy, do které se kvůli vysokým otáčkám dostane více vzduchu a šťáva tak rychleji oxiduje. U silných přístrojů tedy doporučujeme zkontrolovat, zda poskytují i možnost nastavení nižší rychlosti, která je pro přípravu šťávy šetrnější a nápoj nebude ani tolik napěněný.

Elektrické lisy na citrusové plody vystačí s příkonem kolem 100 W.

Velikost plnicího otvoru

Pro pohodlné používání odšťavňovače je velikost plnicího otvoru velmi důležitá. Záleží i na tom, co chcete odšťavňovat. Všeobecně ale platí, že čím větší plnicí otvor, tím líp. Pokud je plnicí otvor příliš malý, musíte ovoce a zeleninu nakrájet na menší kousky, čímž si přiděláte práci a při krájení přijdete i o podstatné množství šťávy.

U modelů se slabším motorem bývá tento rozměr pochopitelně menší, aby nedošlo k jeho zadrhávání. Šnekové odšťavňovače mívají velikost vstupního otvoru užší, tj. okolo 4-5 cm, ale ty výkonnější si mohou dovolit vstupní otvor 6 i více cm, což je již znatelně pohodlnější. Odstředivé odšťavňovače mívají otvor širší, začínají zhruba na 5 cm, ale jelikož hlavní devízou odstředivých odšťavňovačů je rychlost a pohodlná obsluha, měli byste vybrat model s širším otvorem, ideálně 7 cm a více.

    Objem nádoby na šťávu a objem sběrné nádoby

    Kolik sklenic šťávy plánujete na jedno odšťavňování připravovat? Podle odpovědi volte velikost nádoby na šťávu a s tím související nádobu na odpad, která by měla být ještě o něco větší. Pro pravidelnou přípravu dvou sklenic šťávy postačí nádoba o objemu 700-800 ml. Pokud ale budete připravovat čerstvý džus pro celou rodinu, například ke snídani, vyplatí se vám nádoba s objemem 1 litr a více, pokud nechcete přelévat šťávu do sklenic v průběhu odšťavňování.


    TIP: Pijete čerstvou šťávu ve velkém a nechcete zbytečně ztrácet čas? Na trhu najdete i odšťavňovače, které mají  2 litrovou nádobu na šťávu, 3 litrovou nádobu na odpad a velký plnicí otvor. Příprava čerstvé šťávy pro celou rodinu každé ráno bude pak záležitost chviličky.

    Údržba odšťavňovače

    Údržba bývá největším kamenem úrazu některých odšťavňovačů. Pokud je složitá, zdlouhavá a náročná, dřív nebo později skončí odšťavňovač zapomenut ve skříni. Po každém odšťavňování je třeba přístroj minimálně vypláchnout teplou vodou, ideálně umýt i s kartáčkem, který by měl být součástí příslušenství. Jinak se na něm začnou množit bakterie, které se vám dostanou do nápoje. A jak vybrat odšťavňovač, který se i snadno myje? Věnujte tedy pozornost i uživatelským recenzím, které vám nejlépe řeknou, jaký odšťavňovač je nejen kvalitní, ale se i snadno čistí. Jestliže se dají jednotlivé díly odšťavňovače mýt v myčce, je to výhoda, kterou určitě oceníte.

    Hmotnost

    Hmotnost přístroje zohledňujete především pokud jej plánujete přenášet či uskladňovat někde jinde než na kuchyňské lince. Nezapomeňte si předem ověřit i délku kabelu. 

    Příslušenství a funkce

    Odšťavňovače mohou být dodávány s různě hrubými síty, více sběrnými nádobami, kartáčky na čištění či nástavci k přípravě pyré či smoothie. U šnekových odšťavňovačů s vodorovnou hřídelí můžete mít k dispozici i nástavce na výrobu nudlí nebo mletí masa.

    S funkcí Anti Drip se vyhnete tomu, že zbytek šťávy bude z otvoru vykapávat na linku nebo na zem a způsobí nepořádek, když například měníte nádobu na šťávu nebo chcete přístroj přenést. U šnekových odšťavňovačů se vyplatí mít funkci zpětný chod, který začne točit šnekem na opačnou stranu, pokud dojde k zadrhnutí kusu suroviny v přístroji. Samozřejmostí každého odšťavňovače by pak měly být protiskluzové nožičky a bezpečnostní pojistka, která zabrání zapnutí odšťavňovače, pokud není sestaven správně.

      Šnekové odšťavňovače

      Šnekové odšťavňovače

      • Vhodné pro zpracování většiny druhů ovoce a zeleniny včetně bylin a listové zeleniny
      • Šťávu je možné uchovávat v lednici po celý den

      Šnekový odšťavňovač pracuje pomaleji, nabízí ale vyšší výtěžnost. Je více univerzální, co se zpracování různých druhů ovoce a zeleniny týče. Dokáže dobře zpracovat dužinaté ovoce, kořenovou i listovou zeleninu, bylinky, bobuloviny apod. Suroviny jemně rozmělní a vylisuje přes síto. Produkuje kvalitní hustou šťávu, která nepění a uchovává si veškeré vitamíny a enzymy. Oxiduje pomaleji, je tedy možné ji uchovávat v lednici po dobu až 24 hodin. Oproti jiným typům odšťavňovačů mívá omezený provoz. Je schopný intenzivní práce v délce 30 minut a za tuto dobu vyprodukuje přibližně 4 litry čerstvé šťávy.

      Výhody a nevýhody
      • Ideální pro všechny druhy surovin
      • Zachová všechny živiny
      • Skvělá výtěžnost
      • Šťáva se nemusí spotřebovat ihned
      • Způsobilý pro každodenní použití
      • Větší nárok na prostor
      • Pomalejší odšťavňování
      Odstředivé odšťavňovače

      Odstředivé odšťavňovače

      • Ideální pro tvrdé plody
      • Šťáva je určena pro okamžitou spotřebu

      Odstředivý odšťavňovač díky vysokým otáčkám připraví šťávu velmi rychle. Suroviny pomocí rotujících nožů rozseká a prolisuje přes síto. Produkuje šťávu řidší až vodnatou, s vyšším obsahem pěny na povrchu, která rychle oxiduje a je tedy určená pro okamžitou konzumaci. Nezvládne sice listovou zeleninu a bylinky, naproti tomu si ale lépe poradí s déle skladovaným ovocem. 

      Výhody a nevýhody
      • Vhodný pro zpracování malvic, citrusů a kořenové zeleniny
      • Rychlá příprava
      • Snadná údržba
      • Ideální pro každodenní použití
      • Není vhodný pro bobuloviny, listovou zeleninu a bylinky
      • Šťáva rychle oxiduje
      Ruční odšťavňovače

      Ruční odšťavňovače

      • Vhodné pro jednotlivce či páry
      • Občasné použití

      Manuální lisy jsou určeny především k ručnímu zpracování citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citrony nebo limety. Pořídíte je za nízkou cenu, při přípravě šťáv však musíte vynaložit potřebnou sílu k extrakci.  

      Výhody a nevýhody
      • Nízká pořizovací cena
      • Jednoduchá obsluha
      • Nevhodné pro lisování ovoce ve větším množství
      • Nepraktický pro každodenní použití
      Elektrické lisy

      Elektrické lisy

      • Určeny ke zpracování citrusových plodů
      • Vhodné pro každodenní použití

      Elektrické lisy na citrusy vám rychle a jednoduše připraví čerstvou šťávu plnou vitamínů. Jejich obsluha je nenáročná, stejně jako spotřeba energie a lisování ovoce. Díky jejich designovému zpracování často tvoří moderní kuchyňský doplněk.  

      Výhody a nevýhody
      • Připraví naráz větší množství čerstvé šťávy
      • Maximální využití lisovaného plodu
      • Vyšší pořizovací cena
      Kuchyňské roboty s odšťavňovačem

      Kuchyňské roboty s odšťavňovačem

      • Multifunkční pomocník

      Nezbytný pomocník do kuchyně vyniká multifunkční výbavou, ve které nechybí ani funkce odšťavňování. Pokud nemáte dostatek prostoru na jednotlivé spotřebiče, je kuchyňský robot ideálním řešením, jak využít veškeré možnosti, které tento přístroj nabízí. Šlehejte, míchejte, strouhejte, krájejte a díky funkci odšťavňování také ochutnávejte lahodné ovocné i zeleninové šťávy.

      Výhody a nevýhody
      • Všestranné využití
      • Vysoký výkon
      • Vyšší cena
      • Prostorově náročnější

      Nejčastější otázky při výběru odšťavňovače

      Jaký odšťavňovač si poradí s co nejvíce druhy ovoce a zeleniny?

      Šnekový odšťavňovač je v tomto ohledu univerzálnější než odšťavňovač odstředivý, ale je třeba počítat se zdlouhavější přípravou. Odšťavňovač, který bude rychlý a zároveň si poradí se všemi surovinami, bohužel neexistuje. Záleží na tom, co budete převážně zpracovávat. Tato otázka je při výběru správného odšťavňovače nejdůležitější. Podívejte se do následující tabulky, v níž zjistíte, pro jaké suroviny se jaký odšťavňovač hodí:

      Suroviny Šnekový odšťavňovač vertikální Šnekový odšťavňovač horizontální Odstředivý odšťavňovač
      Jablka, hrušky
      Citrusy
      Kořenová zelenina
      Peckové ovoce
      Bobuloviny (víno, rybíz)
      Lesní plody (jahody, maliny, borůvky)
      Tropické ovoce
      Listová zelenina a bylinky

      Hraje při odšťavňování roli i zralost surovin?

      Hraje, a to poměrně velkou. Z čerstvých surovin zpravidla získáte mnohem víc šťávy než například z jablek, která máte už pár měsíců uskladněná ve sklepě. Pokud přesto chcete odšťavňovat jablka či jiné ovoce déle uskladněné, odstředivý odšťavňovač si s nimi poradí ještě poměrně dobře, na rozdíl od šnekového, který z moučných jablek vyrobí spíše pyré.

      Lze v odšťavňovači vyrobit jablečný mošt nebo si musím pořídit lis na jablka?

      Ano, pokud se jedná o odšťavňování jablek v menším množství, na odšťavňovači si můžete vyrobit i jablečný mošt. Chce to ale kvalitní odšťavňovač s velkým vstupním otvorem. Jestliže ale máte zahradu, ve které se vám každoročně urodí ovoce vhodné k moštování, doporučujeme spíše speciální lis na ovoce, který je ideální i jako lis na jablka či hrozny. 

      Mám si pořídit odšťavňovač nebo smoothie maker?

      Čerstvá šťáva z odšťavňovače je řidší a obsahuje méně vlákniny nebo téměř žádnou vlákninu (dle typu odšťavňovače), tudíž se jedná o vitamíny a enzymy nabytý nápoj, který je velmi rychle a snadno stravitelný, ale nezasytí vás. Naproti tomu smoothie poslouží i jako plnohodnotná svačina či snídaně, která vás zasytí a zásobí živinami zároveň.

      V odšťavňovači odšťavníte téměř všechny druhy ovoce a zeleniny, ale pokud máte rádi tropické ovoce jako např. ananas, papáju, mango, banán, vhodnější zpracování pro ně je výroba smoothie, neboť pro odšťavňování se nehodí.


      TIP: Pokud si nemůžete vybrat, zda smoothie nebo odšťavňovač, lze doporučit některé šnekové odšťavňovače, které mají ve svém příslušenství i nástavec pro tvorbu smoothie. Tudíž rozhodování se, zda máte chuť na čerstvou šťávu nebo smoothie bude otázkou výměny jednoho nástavce.

      Jak při odšťavňování získat z ovoce a zeleniny maximum chuti a vitamínů?

      Záleží především na kvalitě surovin, proto je vybírejte z vlastních či ověřených zdrojů. Ovoce a zeleninu důkladně očistěte a omyjte. Zbavujte se pouze tvrdých slupek (například pomeranč, ananas), měkké slupky neloupejte, jsou plné vitamínů a enzymů. Abyste z džusu pro sebe vytěžili co nejvíce, pokuste se jej zkonzumovat co nejdříve. Dužinu pak můžete dále zpracovat, například do polévky či koláče.

      Jsou potraviny, které se na odšťavňování nehodí?

      Ano, jde o ovoce, které obsahuje škrob (například banány, papája, avokádo, mango či fíky). K jejich zpracování vám lépe poslouží mixér. Neplechu dokážou napáchat i švestky, jahody či maliny, jelikož se v odšťavňovači přemění na tuhou hmotu a ucpou tak jeho sítko. Vzdávat se jich ale nemusíte – pokud menší množství přidáte k jiným druhům ovoce, neměly by sítko ucpat.

      P-DC1-WEB23