Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Jak vybrat pánev

Aktualizováno

Umíte si představit, že byste v kuchyni neměli pánev? Pánve patří k absolutně základnímu vybavení každé kuchyně. Slouží ke smažení, dušení, vaření, grilování, ale i zapékání. Existují klasické i speciální pánve vhodné pro přípravu určitého druhu pokrmu. Pánve jsou různých velikostí. Jedna osoba vystačí s pánví o průměru 25 cm, rodinám doporučujeme větší. Pánve se vyrábí z mnoha druhů materiálu. Který z nich je nejlepší a jak vůbec pečovat o pánev? Poradíme vám, jak správně vybrat pánev, která vám bude dlouho a spolehlivě sloužit.

Jak vybrat pánev

Nevíte, jakou pánev vybrat? Zohledněte tyto 3 důležité faktory:

  1. Typ a velikost ploténky (plynový, elektrický, indukční)

  2. Jaké druhy pokrmů budete na pánvi připravovat nejčastěji

  3. Pro kolik osob budete vařit (kolik porcí)

Typy pánví

  • Nízká pánev – hodí se na opékání masa, grilování zeleniny nebo třeba přípravu vajíček
  • Hluboká pánev – využijete ji na smažení a také na přípravu pokrmů z většího množství surovin
  • Grilovací pánev – ugrilujete na ní maso a můžete také opékat pečivo
  • Pánev na soté – využijí všichni příznivci omáček a těstovin. Je skvělá na dušení a pečení v troubě
  • WOK pánev – ocení ji především milovníci asijské kuchyně. Je také určena k přípravě nudlí

Základní parametry pro výběr pánve

Velikost

  • Menší pánve  (průměry 20, 22 a 24 cm) – pánve vhodné na vaření menších porcí jídla. Vejdou se do nich sice jen menší kusy masa, porce zeleniny či malá ryba, dobře se s nimi ale manipuluje i začátečníkům. Používají se často v 1–2 členných domácnostech.  

  • Střední pánve (průměry 26, 28 a 30 cm) – nejprodávanější pánve. Vhodné na vaření jídla i pro více než 2 strávníky. Pánve s těmito rozměry pohodlně pojmou i větší kusy masa, zeleninu pro několik lidí či průměrně velkou rybu.

  • Velké pánve (průměry 32, 36, 40 cm) – v nich připravíte i ty největší kusy masa, celé kuře nebo větší rybu. Takto velké pánve jsou poměrně těžké a hůře se s nimi manipuluje. Vaří s nimi zejména zkušení nebo profesionální kuchaři.

Materiál

Dříve se prodávaly plechové pánve, ty už jsou ale minulostí. Místo nich výrobci dnes sází na modernější materiály.

  • Keramické pánve – jsou navrženy pro nízké teploty a pomalý ohřev, který je vhodný pro přípravu zdravých jídel.

  • Litinové pánve – jsou poměrně těžké, ale velice odolné, a to i vůči poškrábání. Díky pórovitosti časem stoupá jejich nepřilnavost.

  • Nepřilnavý povrch – jeden z nejznámějších nepřilnavých povrchů je teflon. Při teplotě nad 250 °C však u něj může docházet k únikům zdraví škodlivých látek. Při vaření však zpravidla takto vysokých teplot nedosáhnete. Kovové náčiní levné teflonové pánve poškodí, ty kvalitní však nikoli. Dalším nepřilnavým povrchem je například DuPont. Hitem posledních let jsou pak granitové (mramorové, marble) povrchy, které jsou odolné vůči poškrábání.

  • Hliníkové pánve – mají skvělý poměr cena výkon. Hliník dobře vede teplo, je ale snadno tvárný, takže časem hrozí riziko deformace dna do vypouklého tvaru kvůli přílišnému zahřátí. Jelikož po zdeformovaných pánvích stéká pokrm do okrajů, hůře se na nich vaří. Výrobci toto řeší zesílením dna.

  • Nerezové pánve – klasika, na kterou nedají dopustit mnozí profesionální kuchaři. Nerezové pánve rovnoměrně rozvádí teplo, snáší i vysoké teploty na maximálním plameni a bez úhony zvládají i mytí v myčce nebo drsné zacházení s drátěnkou. Nevýhodou je ale připalování při vaření bez oleje.

  • Ocelové (či železné) pánve – jsou rovněž oblíbené u profesionálních kuchařů, protože perfektně vedou teplo. Jsou takřka nezničitelné a postupem času tmavnou. To ale není na škodu, protože se tím zlepšují jejich nepřilnavé vlastnosti i chuť pokrmu. Ocelové pánve se často používají na steaky, restování masa ale i zeleniny. Zajímavostí je mírně surovější chuť výsledných pokrmů připomínajících jídlo z grilu.

  • Titanové pánve – titan je velmi tvrdý, odolný a nepřilnavý materiál. Na titanové pánve tak můžete použít i kovové náčiní, přežijí i pád na zem a snesou intenzivní zahřátí nasucho. Skvěle se hodí například na přípravu steaků. Snadno se čistí. Výborné vlastnosti se podepisují na jejich vysoké ceně.

  • Měděné pánve – měď je nejen symbolem luxusu, ale také skvělým tepelným vodičem. Proto měděné pánve bleskově reagují na změnu výkonu hořáku či varné zóny a vaření na nich je rychlé a úsporné. Pánve z mědi mohou mít hliníkovou vnitřní vrstvu, kvalitnější je však nerezová.

Tvar

  • Pánve s kulatým dnem  – nejběžnější tvar pánví. Dobře se v nich míchá a snadno se skladují.

  • Pánve speciálního tvaru  – pánve mohou mít také rozdělené dno na několik částí, v nichž se současně může připravovat maso, zelenina, ryba a další pokrmy. Ušetříte čas i nádobí. Existují také obdélníkové pánve s uchy po obou stranách vhodné na zapékání v troubě. Vejdou se do nich i velké ryby.

Poklička

Pokud můžete, vždy si k pánvi rovnou pořiďte i pokličku. Ušetříte za energii, protože teplo zůstane pod ní. A ze sporáku a kachliček nebudete muset uklízet vystříknuté kapky oleje nebo omáčky. Pokud bude mít poklička nerezový hmatník, budete ji moci vložit i do trouby.

    Žáruvzdorné držadlo

    Pokud má pánev žáruvzdornou rukojeť, můžete ji bez obav vkládat do trouby při zapékání, aniž by se roztavila. Hodí se to například při přípravě těstovin s omáčkou, které pak rovnou zapečete v troubě.

      Klasické pánve

      Klasické pánve

      • Univerzální použití
      • Můžete vybírat z různého materiálového provedení a velikostí
      • Doporučujeme zároveň i pokličku

      Do této kategorie patří univerzální a hlubší pánve pro přípravu mnoha druhů pokrmů. Jsou navržené tak, aby na nich šlo smažit řízky a jindy zase vařit omáčky nebo dusit maso a zeleninu. Vyrábí se z různých materiálů a vybírat můžete z několika velikostí. Často je jejich součástí i poklička.

      Výhody
      • Vhodné pro přípravu více druhů pokrmů
      • Jsou hluboké a vhodné i na přípravu omáček
        Pánve WOK

        Pánve WOK

        • Jsou určeny pro restování, smažení a vaření
        • Mají vyduté dno
        • Pro dušení doporučujeme dokoupit také pokličku
        • Nejlepší pánve WOK jsou z ocele nebo litiny

        Pánve WOK mají kotlíkový tvar a tím pádem menší průměr dna. Smyslem je ale zahřívat nejen dno, ale i stěny pánve. Na pánvích WOK se nejčastěji připravují asijská jídla, ať už je to grilovaná čerstvá zelenina, kousky pikantního masa nebo tofu, ale i rozličné omáčky. Pro tento typ pánví jsou nevhodnější speciální plynové hořáky WOK s dvojitým nebo trojitým plamenem.

        Výhody 
        • Ideální na vaření asijských jídel
        • Připraví jídlo i pro více lidí najednou
          Grilovací pánve

          Grilovací pánve

          • Pro přípravu steaků a grilované zeleniny
          • Masivní a těžké pánve
          • Práce s nimi není tak snadná, jako s nepřilnavými pánvemi
          • Nejkvalitnější jsou z oceli, tedy ze slitiny železa

          Kvalitní grilovací pánve jsou masivní, těžké a ze železa, aby dlouho udržely teplo a rovnoměrně jej rozvedly po celém dně. Říká se jim také pánve na steaky a připravíte si na nich nejen steaky, ale i grilovanou zeleninu, křupavý sýr a další pokrmy. Mají vroubkovaný povrch a často čtvercový půdorys, aby se na ně vešlo co nejvíce kusů masa. 

          Výhody 
          • Ideální na přípravu steaků
          • Můžete na nich připravovat i několik kusů masa najednou
            Palačinkové pánve

            Palačinkové pánve

            • Na palačinky či bramboráky

            Pánve na palačinky mají nízké okraje a ploché dno, aby se na nich palačinky daly pohodlně obracet. Jsou lehké a mají nepřilnavý povrch. Na palačinkových pánvičkách si připravíte nejen palačinky, ale i lívance, bramboráky, omelety či bramborové placky.

            Výhody
            • Vhodné na přípravu palačinek nebo bramboráků
            • Mají velmi nízké okraje
            • Rukojeť je uzpůsobená na snadné zvedání
              Lívancové pánve

              Lívancové pánve

              • Pro přípravu lívanců, bramboráčků či volských ok
              • Lívanečníky se čtyřmi, pěti i sedmi oky

              Pánve na lívance mají rozdělené dno do několika ok, do kterých si rovnoměrně nadávkujete těsto na smažení lívanců, bramboráků nebo volských ok. Zakoupit lze i pánev se sedmi oky, takže bez problému připravíte pokrm pro celou rodinu. Doporučujeme vybírat lívanečník s nepřilnavým povrchem pro snadnou údržbu i manipulaci v průběhu vaření.

              Výhody a nevýhody
              • Rozdělené dno pánve na požadované tvary
              • Ergonomická rukojeť pro snadnou manipulaci
              • Pohodlné a rovnoměrné dávkování těsta
                Elektrické pánve

                Elektrické pánve

                • Na vaření bez sporáku nebo trouby
                • Vhodné do kuchyní bez trouby, obytných aut a karavanů
                • Vybaveny termostatem pro jednoduchou regulaci teploty

                Samostatné elektrické pánve jsou perfektní na klasické smažení, grilování, dušení a vaření, ale také na zapékání a pečení. A proto se těší velké oblibě u kuchařů, kteří ve své kuchyni nemají možnost péct v klasické troubě, nebo u cestovatelů jako zařízení karavanů a obytných aut.

                Výhody
                • Pro všechny typy tepelných úprav pokrmů
                • Snadno se udržují
                • Jsou alternativou klasických remosek
                  Sady pánví

                  Sady pánví

                  • Vhodné pro jednotlivce i velké rodiny
                  • Některé sady obsahují klasické i grilovací pánve

                  Zakoupení celé sady pánví se v dlouhodobém horizontu rozhodně vyplatí. Nejen, že budete mít vždy po ruce takovou velikost pánve, jakou zrovna potřebujete, ale zároveň vás celá sada vyjde levněji, než kdybyste kupovali každou velikost pánve zvlášť.

                  Výhody 
                  • Sady pánví vyjdou cenově výhodněji
                  • Vhodné jak pro přípravu jedné porce, tak i pro sváteční hostinu
                  • Sady s odnímatelnou rukojetí šetří místo a zvyšují využitelnost pánví (vhodné i do trouby)

                    Tipy pro vaření s pánvemi

                    1. Vařit začínejte vždy na čisté pánvi, zbytky nečistot znehodnocují nejen pokrm, ale i životnost povrchu pánve
                    2. Nevařte na hořáku, který je větší než dno pánve. Plameny by přesáhly okraj dna, což pánvím škodí
                    3. Po vaření nechte rozpálenou pánev nejprve zchladnout, až poté ji umyjte
                    4. Nejcitlivější částí pánve je její dno. Při skladování jej můžete ochránit tak, že mezi pánve vložíte bavlněný hadřík

                    Nejčastější otázky při výběru pánví

                    Jak pečovat o pánve?

                    Správnou péčí prodloužíte životnost pánví o několik let.

                    Keramické pánve

                    • Keramické pánve nikdy nevystavujte maximálnímu plameni
                    • Nedoporučuje se je ani vkládat do myček nádobí, protože tenká vrstva keramiky rychle ztrácí své vlastnosti

                    Litinové pánve

                      Litinové pánve jsou bytelné, čistěte je ale raději jen vodou a jemným kartáčem, případně kuchyňským ubrouskem.
                    • Nemyjte je v myčce nádobí, protože kombinace vlhkého prostředí a čisticích prostředků způsobuje jejich rezavění
                    • Případnou korozi vytřete rostlinným olejem se solí

                    Teflonové pánve

                    • Na pánve s teflonovým povrchem používejte nejlépe rovněž teflonové míchací nástroje, případně dřevěné. Nepoužívejte kovové náčiní, mohly by teflon poškrábat
                    • Teflonové pánve nepřehřívejte, tím se také poškozuje povrch
                    • Na nepoškozeném povrchu by se nemělo nic připalovat, pokud ale přesto něco zůstane přichycené, k čištění použijte papírový ubrousek, případně houbičku na nádobí s její jemnější stranou
                    • Teflonové pánve nedávejte do myčky, narušuje se tím povrch a zkracuje životnost

                    Hliníkové pánve

                    • Hliníkové pánve nečistěte sodou, aby nezčernaly
                    • Zčernalé nádobí potřete olejem smíchaným s alkoholem v poměru 1:1
                    • Proti zčernání může pomoci také svaření mléka před prvním vařením

                    Nerezové pánve

                    • Nerezové pánve nepřehřívejte, aby se na nich nevytvářely barevné skvrny
                    • Ohřívejte je bez tuku, ten dávejte až na zahřáté pánve
                    • Duhové skvrny, které se na nich časem mohou objevit, nesnižují funkčnost pánví, ani nejsou zdravotně závadné. Pokud vám ale vadí, odstranit je můžete octem či citronovou šťávou
                    • Myjte je šetrně, jinak by se mohl poškodit povrch, což by snižovalo nepřilnavost
                    • Připáleniny nedrhněte drátěnkou, ale zalijte vodou s kypřícím práškem do pečiva a pomalu vařte. Usazeniny se pomalu uvolní
                    • Nerezové pánve můžete mýt v myčce

                    Ocelové pánve

                      Při mytí je důkladně vytírejte dosucha, aby nezrezivěly.

                    Titanové pánve

                      Titanové pánve lze mýt v myčce nádobí, ale teplota vody by neměla překročit 60 °C a měli byste používat pouze šetrné mycí prostředky.

                    Měděné pánve

                      Měděné pánve nemyjte v myčce, chemické mycí prostředky by je poškodily.
                    • Chcete-li, aby se leskly, po každém použití je vyleštěte speciálním čističem na měděné nádobí. Pokud vám nevadí patina, stačí jednou za čas

                    Je vhodné vkládat pánev do trouby?

                    Jedině pokud má žáruvzdornou nebo odnímatelnou rukojeť.

                    Je vhodné vkládat pánev do myčky nádobí?

                    Pánev je vždy lepší mýt v ruce, protože je to šetrnější. Pravidelné mytí v myčce, zejména leštění, totiž poškozuje tenkou nepřilnavou vrstvu pánve. Ta tak časem postupně ztrácí nepřilnavost.

                    Dají se všechny pánvičky používat na všechny typy sporáků?

                    Všechny pánvičky se zpravidla hodí na jakýkoli plynový nebo elektrický sporák či sklokeramickou desku. Pokud však máte indukční varnou desku, pánev by měla mít dno z feromagnetického materiálu, tedy nerezu, litiny, smaltovaného kovu apod. V opačném případě pánev nebude fungovat.

                    S pánvemi se pojí omezení snad jen vzhledem k velikosti hořáku u plynového sporáku a varné zóny u elektrických sporáků. Příliš malá pánev na velkém hořáku či zóně je plýtváním energie a naopak vaření s příliš velkou pánví na malém hořáku nebude efektivní.


                    Tip: Nádobí vhodné na indukční varnou desku ověříte magnetem. Pokud se pevně přichytí na dno pánve, pravděpodobně nebude mít s indukcí problém.

                    Pasují pokličky na více pánví o stejném rozměru?

                    Ano, protože rozměry pokliček jsou standardizované. Pasovat by tedy měly na všechny pánvičky o stejném rozměru a tvaru.

                    Nevíte si rady s výběrem? Test pánví napoví, který produkt vás nezklame

                    Vybrat si správnou pánev hned napoprvé nemusí být vůbec snadné. Nabídka pánví je opravdu široká. Pokud nechcete investovat do výrobku, který ve výsledku nebude splňovat vaše požadavky, doporučujeme, abyste si prošli co nejvíce nezávislých testů pánví. V testech se dozvíte jmenovitě výhody i nevýhody konkrétních modelů a značek. Můžete si také přečíst podrobnou charakteristiku a dozvíte se i orientační cenu. Není na škodu projít si také recenze pánví od aktivních uživatelů, kteří se podělili o své osobní praktické zkušenosti.

                    Jak připravit šťavnatý hovězí steak na pánvi

                    Připravit krásně šťavnatý a měkký steak není vůbec jednoduché. Chcete si pochutnat? Dodržujte tento postup:

                    1. Maso nakrájejte na 2 – 3 cm plátky. Pozor, plátky musí být nakrájeny rovnoměrně. Nemůžete mít jednu stranu tenčí a druhou širší. Hovězí maso neomývejte. Nasaje vodu a bude se vám s ním špatně pracovat. Jen ho osušte
                    2. Před pečením steak nekořeňte, jen ho potřete olejem z obou stran
                    3. Rozpalte si pánev. Pánev je připravená, když se z ní začíná kouřit. Olej nikdy nedávejte přímo do pánve!
                    4. Položte steak do pánve a opékejte 3 minuty z každé strany
                    5. Dejte na steak máslo a bylinky podle chuti. Odstavte ho a přiklopte pokličkou, nebo druhou pánví. Nechte odstát 10 minut
                    6. Poté steak z obou stran osolte a popepřete

                    Jak upéct pizzu na pánvi

                    Tento geniální recept zaslouží metál a pánev v něm hraje hlavní roli.

                    Ingredience:

                    • 4 polévkové lžíce zakysané smetany
                    • 4 lžíce majonézy
                    • 2 vejce
                    • 9 lžic mouky

                    Postup

                    1. Vše důkladně promícháme
                    2. Nalijeme těsto na pánev
                    3. Navrch přidejte vaše oblíbené ingredience (sýr, salám, zeleninu, žampióny atd.)
                    4. Přikryjte pokličkou a pečte na mírné ohni přibližně 12 minut
                    5. Máte hotovo, můžete podávat

                    Jak udělat popcorn na pánvi

                    Připravit si domácí popcorn není žádná věda. Není nutné kupovat popcorn do mikrovlnky, který je plný soli a ochucovadel. Na domácí popcorn potřebujete:

                    Ingredience:

                    • 100 g kukuřičných zrn na popcorn
                    • 1 lžíci oleje
                    • 1 lžičku másla

                    Postup je velmi jednoduchý. Na pánvi rozehřejte olej s máslem. Vsypte do pánve kukuřici. Přiklopte pokličkou a čas od času obsah pánve protřepejte, aby všechna zrníčka popukala. Pokud neuslyšíte pukání 5 vteřin, pánev odstavte. Horký popcorn posypte solí a pochutnejte si!

                    P-DC1-WEB27