Obnovit stránku

Jak vybrat pivo

Aktualizováno

Češi jsou národ pivařů, statistiky hovoří v tomto směru jasně. Podle propočtů to vychází na 135 litrů piva ročně na hlavu, a to staví Čechy na čelné příčky světového žebříčku. Jenže, nakonec, ne každý pivo pije a vyzná se v něm. Pokud chcete např. udělat radost milovníkovi piva, připravili jsme pro vás článek, ve kterém toho o tomto pěnivém moku spoustu prozradíme a taky poradíme, jak pivo vybrat.

Jak vybrat pivo

Jak vybrat pivo – OBSAH

  1. Co je důležité při výběru piva
  2. Ležáky
  3. Pivní speciály
  4. Ochucená piva
  5. Nealkoholická piva
  6. Soudky a piva
  7. Výčepní zařízení
  8. Pivní sklenice
  9. Zajímavosti o pivu

Co je důležité při výběru piva

Druhy piv

Na světě existuje spousta druhů piva. Navíc se objevila i spousta tzv. minipivovarů, které mají své speciální receptury, takže chutí a variací piva je nepočítaně. Základní rozdělení, kterým se můžete při výběru piva řídit, je následující. Níže si pak jednotlivé skupiny rozebereme podrobněji.

  • Ležáky
  • Pivní speciály
  • Ochucená piva
  • Nealkoholická piva

Stupňovitost piva

Důležitým parametrem při výběru piva je jeho stupňovitost. Panuje poměrně rozšířená mýlka, že se jedná o vyjádření obsahu alkoholu. Tak to ale není. Stupňovitost vyjadřuje procentuální obsah látek, hlavně cukru, které se v chmelovaru uvolní při vaření piva ze sladu do mladiny. Platí, že čím více sladu, tím větší množství – a tedy stupňů – má a pivo bude chuťově hutnější. Bude-li více látek v mladině, budou mít kvasinky i více potravy, a bude v něm tedy i více alkoholu. Ministerstvo zemědělství uvádí následující předpis stupňů piva:

Typ piva Stupňovitost
Stolní pivo do 6°
Výčepní pivo
7–10°
Ležák (spodně kvašený)
11–12°
Plné pivo (svrchně kvašené)
11–12°
Silné pivo
13° a více

Obsah alkoholu

Pivo je alkoholický nápoj, stopové množství alkoholu najdeme dokonce i v nealkoholickém pivu. Obsah alkoholu v pivu se pohybuje od 0,5 do 20 %, česká piva nicméně mívají mezi 4 až 6 %. Orientační přehled toho, jak jsou na tom vybrané druhy, podává následující tabulka:

Stupeň piva Obsah alkoholu
Nealkoholické ~0.5 %
Radler ~1,5–2,5
~3–3,4 %
10° ~3,5–4,5 %
11° ~4,6–4,8 %
12° ~4,9–5,3 %
Pivní speciály ~5,5 a více

Hořkost piva

Hořkost je nejpodstatnější chuťovou složkou piva. Může za ni chmel a její intenzita závisí na jeho množství a také použité odrůdě. Uvádí se jako IBU, resp. EBU, tedy International/European Bitterness Unit.

  • České ležáky, jejichž základní složkou je žatecký chmel, mají hořkost přibližně 30 IBU.
  • Střední hořkost nabídnou piva typu ale, např. IPA (Indian Pale Ale) a podobně
  • Mezi velmi hořká piva patří americká piva typu APA (American Pale Ale), které dosahují až 100 IBU
  • Rekordmani mohou dosahovat až 1 000 IBU, ale to už jen hůře dostupné speciály, např. Mikkeller
Ležáky

Ležáky

  • Místní klasika
  • Nejčastěji z ječného sladu
  • K dispozici je mnoho variant

Ležák je spodně kvašené pivo, po procesu kvašení pak pivo měsíc odpočívá, leží (odtud jeho název). Stupňovitost piva, tedy procentuální obsah látek (zejména cukru), které se ve chmelovaru uvolní ze sladu do mladiny (výluh z vaření chmele), je obvykle 8 až 17°. Pro výrobu piva ležáku se využívá ječný slad. Kromě oblíbeného plzeňského ležáku se setkáváme i s dalšími variantami, např. vídeňský ležák, německý Böck, Dortmunder atd.

Časté otázky při výběru ležáků

Je možná výroba piva i doma?

Rozhodně ano, nicméně vyrobit pivo úplně snadné není. Pokud byste se chtěli pustit do výroby vlastního piva, spoustu užitečných rad najdete v článku Domácí vaření piva.

Pivní speciály

Pivní speciály

  • Exkluzivní, často zahraniční piva
  • Nezvyklé způsoby vaření, nové chutě
  • Zpravidla vyšší cena

Pivním speciálem uděláte radost každému milovníkovi tohoto nápoje. Druhů pivních speciálů je řada, ty nejčastější a nejoblíbenější jsou Weissbier, Stout a Ale. 

Časté otázky při výběru pivních speciálů

Jaké jsou nejčastější druhy pivních speciálů?

Pivních speciálů je nepřeberné množství druhů, některé jsou ale rozhodně oblíbenější než jiné. Mezi takové patří:

  • Weissbier se liší použitou vstupní surovinou, základem není ječmen, ale pšenice. Nejčastěji má nefiltrovanou podobu. Chuťově je nasládlé, s ovocnými podtóny a výraznou vůní kvasnic.
  • Stout najdete v každé pořádné irské restauraci. Jedná se o sytě černé pivo s krémovou pěnou. Má hořkosladkou až čokoládovou chuť, která vzniká intenzivním pražením sladu. Podobným druhem piva je porter, který je sladší a výrazně silnější.
  • Ale je název pro široké spektrum svrchně kvašených piv. Typicky jsou základem Ale aromatické druhy chmele, které mu propůjčují místy až ovocné chutě. Do této skupiny spadá i silná a velmi hořké pivo zvané India Pale Ale neboli IPA.
  • Oud bruin je druhem belgického piva tmavě hnědé barvy a sladkokyselé chuti. Charakteristická je pro něj dlouhá doba zrání – až jeden rok.
  • Böck bývá považováno, co do obsahu alkoholu, za nejsilnější pivo. Jedná se o velmi starý druh, pochází už ze 14. století z Německa.
  • Märzen rovněž patří k tradičním německým pivům a je neodmyslitelně spjaté s pivním festivalem Oktoberfest.
  • Trappist je pivo vyráběné trapistickými mnichy, obvykle je velmi tmavé a velmi silné.
Ochucená piva

Ochucená piva

  • Osvěžující nápoje
  • Ovocné příchutě jsou velmi oblíbené
  • Mírně vyšší obsah cukru

Pro ochucená piva se vžil název radler. Jsou oblíbená zejména v létě, protože jsou velmi osvěžující. Do této kategorie spadají i tzv. ovocná piva. Není to totéž, ačkoliv je ovoce podstatnou složkou u obou typů.

Časté otázky při výběru ochucených piv

Jaký je rozdíl mezi radlerem a ovocným pivem?

Rozdíly mezi radlerem a ovocným pivem jsou tyto:

  • Radlery jsou piva ředěná ovocnou šťávou či limonádou v poměru 1:1. Jsou poměrně málo alkoholická, max. 2,5 %.
  • Ovocná piva se s ovocnou šťávou již vaří. Mají proto i mnohem vyšší obsah alkoholu.
Nealkoholická piva

Nealkoholická piva

  • Méně než 0,5 % alkoholu
  • Vhodná, pokud chcete hubnout
  • Pro řidiče se moc nehodí

Nealkoholická piva jsou taková piva, která obsahují méně než 0,5 % alkoholu. Jsou tak ideální pro ty, kdo si drží štíhlou linii. Platí totiž, že čím je pivo silnější, tím obsahuje i více cukru. Použití pro řidiče je přinejmenším sporné, protože nějaký alkohol obsahuje.

Časté otázky k nealkoholickému pivu

Jaké metody se užívají při výrobě nealkoholických piv?

Nealko pivo se nejčastěji vyrábí vakuovou destilací (za sníženého tlaku se alkohol z piva odpařuje), reverzní osmózou, při níž se filtrují molekuly alkoholu, a ředěním sladu s nízkým obsahem sacharidů s nezkvašenou mladinou.

Soudky a kegy

Soudky a kegy

  • Ideální, pokud potřebujete pořídit větší množství piva
  • Často s vlastním výčepním zařízením
  • Skvělý dárek pro milovníka piva

Pokud chcete pořídit větší množství piva ať už pro sebe, nebo jako dárek pro někoho blízkého, pivní soudky jsou ideální. Nejčastěji jsou k dispozici v objemu 5 litrů. Moderní typy jsou vybaveny vlastním jednoduchým výčepním ventilem, využijete je tak na menší party či setkání přátel bez toho, aniž byste museli někde shánět pípu a trénovat čepování piva. Pokud potřebujete větší množství, poohlédněte se po tzv. kegu, což je pivní sud určený pro profesionální použití. Tady už pípu potřebovat budete.

Výčepní zařízení

Výčepní zařízení

  • Čepované pivo i v domácích podmínkách
  • Zpravidla jednoduché použití
  • Vlastní chlazení piva na ideální teplotu

Mnoho milovníků piva nedá dopustit na čerstvě načepované pivo přímo ze sudu (tzv. kegu). I to se dá v domácích podmínkách zařídit. Stačí pořídit výčepní zařízení, které se kromě čepování postará i o správné vychlazení zlatavého moku. Své místo najde i na oslavách a večírcích, kde je větší množství návštěvníků. Výčepní zařízení vám ušetří spoustu práce.

Časté otázky při výběru výčepního zařízení

Výčepní zařízení s kompresorem, nebo na plyn?

Výčepní zařízení se dělí podle toho, jakým způsobem se vhání pivo ze sudu do systému a pak čepuje do sklenic. Tyto možnosti jsou dvě:

  • Výčepní zařízení s kompresorem využívají tlak vzduchu. Výhodou je, že vzduch nikdy nedojde, na druhou stranu má negativní vliv na pivo samotné. Je nutné ho spotřebovat do 24 hodin po naražení sudu, poté totiž ztrácí pěnivost a není tak dobré.
  • Výčepní zařízení s plynovou nádobou nejčastěji využívají kombinace oxidu uhličitého a dusíku. Tento způsob uchovává kvalitu nápoje, a je proto využíván i v hospodách a restauracích. Nevýhodou je složitější montáž a také nezbytnost poměrně těžké plynové lahve.
Sklenice na pivo

Sklenice na pivo

  • Součást kultury pití piva
  • Ideální dárek
  • Liší se objemem i designem

Milovník piva si svůj oblíbený nápoj vždy vychutná z odpovídajícího typu sklenice. K dispozici jsou jak klasické půllitry a třetinky s uchem, tak elegantní sklenice na stopce. Vybírat můžete i ze sklenic, které jsou opatřeny nejrůznějšími nápisy či humornými obrázky, takže mohou posloužit i jako dárek pro milovníky piva.

Nejčastější otázky o pivu

Jaká je historie piva?

Podle archeologů je pivo staré více než 13 000 let. Za jeho vynálezce se považuje Natufijská kultura, kočovný národ, který se v mladší době kamenné pohyboval po východním pobřeží Středozemního moře.

Původní pivo mělo podobu zkvašené kaše z divokého obilí. Dalším krokem byla výroba piva z ječmene, na kterou přišli přibližně 3,6 tisíce let před Kristem v Mezopotámii. V podobné době se pivo díky Keltům a Germánům dostalo i do Evropy. Keltům je také přisuzováno, že do receptury přidali chmel, který pivu propůjčuje charakteristickou chuť. Pevnou součástí piva se nicméně chmel stal až od středověku.

Jak probíhá vaření piva?

Obecně lze postup vaření piva tzv. plzeňského typu shrnout následovně:

  • Šrotování. Slad se před vlastní výrobou nechá 4 až 6 týdnů ležet, cílem je snaha o jeho zvlhčení.
  • Vystírání. To je proces, při kterém se slad míchá s vodou, vše probíhá při teplotě od 38 °C do 53 °C. Vzniklá hustá kaše se nazývá vystírka.
  • Rmutování. Jedná se o enzymatický komplex, při kterém se štěpí škrob obsažený ve sladu na zkvasitelné cukry. Tato fáze obsahuje několikeré přečerpání a zahřátí sladu, v jedné fázi výroby až na 100 °C.
  • Zcezování. Při zhruba třicetimunutovém zcezování dochází k oddělení tekuté části rmutu od pevné složky sladu. Výsledkem procesu je roztok zvaný sladina.
  • Chmelovar. Sladina se vaří společně s chmelem. Během 120 minut přejdou hořké látky z chmele do roztoku a vzniká tzv. hořká mladina.
  • Zchlazování. Mladina se zchladí na 8 až 12 °C, tedy zkvasnou teplotu.
  • Kvašení. Proces kvašení spustí přidání pivovarských kvasnic a trvá sedm až čtrnáct dnů (podle typu piva). Zkvašené cukry se přeměňují v alkohol a CO2. Na závěr se pivo zchladí, odčerpají se sedlé kvasnice a napustí do sudů.
  • Dozrávání. Piva se nechávají dozrát při teplotě kolem 2 °C a tlaku 0,5 až 1 bar. Ležáky zrají šedesát dnů, výčepní piva cca 20 dnů.
  • Filtrace. Závěrečné filtrování piva probíhá na tzv. svíčkovém křemelinovém filtru, kde se pivo zbaví posledních zbytků kvasinek. Na trhu jsou samozřejmě i nefiltrovaná piva.
  • Stáčení. Pivo je hotové, stáčí se do odpovídajících nádob.

Mohu si dát pivo, i když jsem diabetik?

Cukru je v pivu poměrně hodně, takže by cukrovkáři měli být opatrní. Samozřejmě ale záleží na tom, jakou formu diabetu máte. Určitě se ale napřed poraďte s lékařem. Lze případně vyzkoušet i tzv. dia pivo, tedy pivo se sníženým obsahem cukru. Vyrábí se delším prokvašením mladiny, přičemž kvasinky spotřebovávají více cukru. Počítejte ale s větším množstvím alkoholu.

Jaké je DPH na pivo?

S DPH na pivo to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát (a jak by bylo logické). Zákon totiž uvádí hned tři sazby DPH, které se liší podle toho, kde si zlatavý mok dáte. Zohledněn je i obsah alkoholu.

  • V hospodě má pivo daň 10 %.
  • Dáte-li si pivo venku u stánku, daň bude 21 %.
  • Pro nealkoholické pivo platí daň 15 %.

Mám alergii na lepek, existují i bezlepková piva?

Máme pro vás dobrou zprávu – ano, existují. Slad se v tomto případě nejčastěji nahrazuje pohankou, případně prosem. Může se ale využít i ječmen, který se předem zbaví prolynu, tedy alergenu, způsobujícím intoleranci na lepek.

V jakých objemech se pivo prodává?

Pokud vyrazíte do hospody, u nás dostanete pivo načepované do sklenice o objemu půl litru nebo tzv. třetinky, tedy 0,3 litru. Pokud ale navštívíte například londýnský pub, počítejte s pintou, tedy přesně 0,4732 litru. V obchodech pak pivo pořídíte v následujících baleních a objemech:

  • Lahvové pivo má nejčastěji 0,5 litru, setkáte se ale i s třetinkami s objemem 0,33 l.
  • Basa, tedy přepravka, pojme dvacet půllitrových lahví.
  • V plechovkách obvykle najdete 0,33 l piva, hledáte-li větší balení, dostanete 4 nebo 6 plechovek.
  • Speciální piva mívají objem 0,75 litru, tedy jako vinné lahve.
  • Sud piva bývá nejčastěji padesátilitrový.
  • Tzv. štěně, menší pivní sud, má pak obvykle 30 litrů.

Kolik má pivo kalorií?

Říká se, že se po pivu tloustne. Jedno či pár piv si čas od času ale bez obav dát můžete, protože pivo extrémní množství kalorií nemá. Na zvyšování tělesné hmotnosti má ale vliv větší množství vypitého piva. Zlatavý mok totiž obsahuje relativně velké množství cukru a navíc podporuje chuť k jídlu. Kolik má pivo kalorií?

Druh piva Kcal na 100 ml Kcal na 0,5 l % Doporučené denní dávky
Pivo světlé 10° 37 185 9,3
Pivo světlé 11° 41 203 10,2
Pivo světlé 12° 44 221 11,1
Pivo tmavé 10° 38 191 9,6
Pivo tmavé 11° 42 211 10,6
Pivo tmavé 12° 46 228 11,4
Pivo nealkoholické 20 100 5
Pivo světlé pšeničné 12° 43 215 10,8
Pivo světlé 14° 53 263 13,2
Pivo tmavé 19° 90 450 22,5
Hodnoty kalorií piva v tabulce jsou přibližné.

Je pivo zdravé?

Celá řada vědeckých studií prokázala, že pivo, pokud se pije s mírou (tzn. u mužů 0,5 až 1 l, u žen 0,3 až 0,6 l), může mít pozitivní vliv na naše zdraví. V jistých ohledech i příznivější než víno, například i díky vitamínům.

Samozřejmě je nezbytné poznamenat, že pivo je alkoholický nápoj a jako takový má i negativní účinky, zejména opilost. Dlouhodobá konzumace alkoholu navíc vede k trvalému poškození jater a mozku. Níže uvedenými zdravotními benefity lze dosáhnout i dalšími a zdravějšími způsoby bez vedlejších účinků.

  • Studie Charlese Bamfortha, profesora z University of California prokázala, že pivo obsahuje kombinaci látek, která pomáhá předcházet řídnutí kostí.
  • Výzkum uvedený v časopise, který vydává Evropská asociace pro výzkum diabetu, prokázal, že lidé, kteří pivo třikrát až čtyřikrát týdně, mají nižší riziko vzniku diabetu než ti, kteří nepijí vůbec.
  • Výzkum prováděný na mužích, kteří utrpěli infarkt a pili pivo, ukázal, že mají o 42 % nižší šanci, že zemřou na nějakou formu srdečního selhání.
  • Pivo může mít vliv na mozkové schopnosti. A kupodivu pozitivní. Účastníci studie, kteří měli již upito trochu piva, měli při řešení hlavolamů větší úspěšnost než ti střízliví. Důvodem je zvýšení cirkulace krve mozku.
  • Antioxidanty obsažené v pivu také pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě a dalším formám demence a rovněž Parkinsonově chorobě. Tvrdí to alespoň studie zveřejněná v Journal of Agricultural and Food Chemistry.
  • Pivo má protizánětlivé účinky. Tvrdí to alespoň studie uveřejněná v Molecular Nutrition & Food Research.
  • Podle studie, která byla provedena na University of Texas, je „pivo elixír mládí a prodlužuje život“.      

Hrozí u piva intoxikace?

Ano, jelikož je pivo alkoholický nápoj, i u něj hrozí intoxikace neboli otrava alkoholem, byť patří k nápojům s nižším podílem alkoholu a těžké stavy opilosti nejsou u něj tak časté jako u jiných typů alkoholu. Přesto i u piva platí, že nejlepší je pít s mírou. Vyhnete se tak nejen akutní opilosti, ale také následkům, které vás druhý den v podobě kocoviny očekávají.

Zkuste naše cookies

My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Více informací
Rozumím Podrobné nastavení Odmítnout vše
P-DC1-WEB18