Češi jsou národ pivařů, statistiky hovoří v tomto směru jasně. Podle propočtů to vychází na 135 litrů piva ročně na hlavu, a to staví Čechy na čelné příčky světového žebříčku. Jenže, nakonec, ne každý pivo pije a vyzná se v něm. Pokud chcete např. udělat radost milovníkovi piva, připravili jsme pro vás článek, ve kterém toho o tomto pěnivém moku spoustu prozradíme a taky poradíme, jak pivo vybrat.
Na světě existuje spousta druhů piva. Navíc se objevila i spousta tzv. minipivovarů, které mají své speciální receptury, takže chutí a variací piva je nepočítaně. Základní rozdělení, kterým se můžete při výběru piva řídit, je následující. Níže si pak jednotlivé skupiny rozebereme podrobněji.
Důležitým parametrem při výběru piva je jeho stupňovitost. Panuje poměrně rozšířená mýlka, že se jedná o vyjádření obsahu alkoholu. Tak to ale není. Stupňovitost vyjadřuje procentuální obsah látek, hlavně cukru, které se v chmelovaru uvolní při vaření piva ze sladu do mladiny. Platí, že čím více sladu, tím větší množství – a tedy stupňů – má a pivo bude chuťově hutnější. Bude-li více látek v mladině, budou mít kvasinky i více potravy, a bude v něm tedy i více alkoholu. Ministerstvo zemědělství uvádí následující předpis stupňů piva:
Typ piva | Stupňovitost |
---|---|
Stolní pivo | do 6° |
Výčepní pivo |
7–10° |
Ležák (spodně kvašený) |
11–12° |
Plné pivo (svrchně kvašené) |
11–12° |
Silné pivo |
13° a více |
Pivo je alkoholický nápoj, stopové množství alkoholu najdeme dokonce i v nealkoholickém pivu. Obsah alkoholu v pivu se pohybuje od 0,5 do 20 %, česká piva nicméně mívají mezi 4 až 6 %. Orientační přehled toho, jak jsou na tom vybrané druhy, podává následující tabulka:
Stupeň piva | Obsah alkoholu |
---|---|
Nealkoholické | ~0.5 % |
Radler | ~1,5–2,5 |
8° | ~3–3,4 % |
10° | ~3,5–4,5 % |
11° | ~4,6–4,8 % |
12° | ~4,9–5,3 % |
Pivní speciály | ~5,5 a více |
Hořkost je nejpodstatnější chuťovou složkou piva. Může za ni chmel a její intenzita závisí na jeho množství a také použité odrůdě. Uvádí se jako IBU, resp. EBU, tedy International/European Bitterness Unit.
Ležák je spodně kvašené pivo, po procesu kvašení pak pivo měsíc odpočívá, leží (odtud jeho název). Stupňovitost piva, tedy procentuální obsah látek (zejména cukru), které se ve chmelovaru uvolní ze sladu do mladiny (výluh z vaření chmele), je obvykle 8 až 17°. Pro výrobu piva ležáku se využívá ječný slad. Kromě oblíbeného plzeňského ležáku se setkáváme i s dalšími variantami, např. vídeňský ležák, německý Böck, Dortmunder atd.
Rozhodně ano, nicméně vyrobit pivo úplně snadné není. Pokud byste se chtěli pustit do výroby vlastního piva, spoustu užitečných rad najdete v článku Domácí vaření piva.
Pivním speciálem uděláte radost každému milovníkovi tohoto nápoje. Druhů pivních speciálů je řada, ty nejčastější a nejoblíbenější jsou Weissbier, Stout a Ale.
Pivních speciálů je nepřeberné množství druhů, některé jsou ale rozhodně oblíbenější než jiné. Mezi takové patří:
Pro ochucená piva se vžil název radler. Jsou oblíbená zejména v létě, protože jsou velmi osvěžující. Do této kategorie spadají i tzv. ovocná piva. Není to totéž, ačkoliv je ovoce podstatnou složkou u obou typů.
Rozdíly mezi radlerem a ovocným pivem jsou tyto:
Nealkoholická piva jsou taková piva, která obsahují méně než 0,5 % alkoholu. Jsou tak ideální pro ty, kdo si drží štíhlou linii. Platí totiž, že čím je pivo silnější, tím obsahuje i více cukru. Použití pro řidiče je přinejmenším sporné, protože nějaký alkohol obsahuje.
Nealko pivo se nejčastěji vyrábí vakuovou destilací (za sníženého tlaku se alkohol z piva odpařuje), reverzní osmózou, při níž se filtrují molekuly alkoholu, a ředěním sladu s nízkým obsahem sacharidů s nezkvašenou mladinou.
Pokud chcete pořídit větší množství piva ať už pro sebe, nebo jako dárek pro někoho blízkého, pivní soudky jsou ideální. Nejčastěji jsou k dispozici v objemu 5 litrů. Moderní typy jsou vybaveny vlastním jednoduchým výčepním ventilem, využijete je tak na menší party či setkání přátel bez toho, aniž byste museli někde shánět pípu a trénovat čepování piva. Pokud potřebujete větší množství, poohlédněte se po tzv. kegu, což je pivní sud určený pro profesionální použití. Tady už pípu potřebovat budete.
Mnoho milovníků piva nedá dopustit na čerstvě načepované pivo přímo ze sudu (tzv. kegu). I to se dá v domácích podmínkách zařídit. Stačí pořídit výčepní zařízení, které se kromě čepování postará i o správné vychlazení zlatavého moku. Své místo najde i na oslavách a večírcích, kde je větší množství návštěvníků. Výčepní zařízení vám ušetří spoustu práce.
Výčepní zařízení se dělí podle toho, jakým způsobem se vhání pivo ze sudu do systému a pak čepuje do sklenic. Tyto možnosti jsou dvě:
Milovník piva si svůj oblíbený nápoj vždy vychutná z odpovídajícího typu sklenice. K dispozici jsou jak klasické půllitry a třetinky s uchem, tak elegantní sklenice na stopce. Vybírat můžete i ze sklenic, které jsou opatřeny nejrůznějšími nápisy či humornými obrázky, takže mohou posloužit i jako dárek pro milovníky piva.
Podle archeologů je pivo staré více než 13 000 let. Za jeho vynálezce se považuje Natufijská kultura, kočovný národ, který se v mladší době kamenné pohyboval po východním pobřeží Středozemního moře.
Původní pivo mělo podobu zkvašené kaše z divokého obilí. Dalším krokem byla výroba piva z ječmene, na kterou přišli přibližně 3,6 tisíce let před Kristem v Mezopotámii. V podobné době se pivo díky Keltům a Germánům dostalo i do Evropy. Keltům je také přisuzováno, že do receptury přidali chmel, který pivu propůjčuje charakteristickou chuť. Pevnou součástí piva se nicméně chmel stal až od středověku.
Obecně lze postup vaření piva tzv. plzeňského typu shrnout následovně:
Cukru je v pivu poměrně hodně, takže by cukrovkáři měli být opatrní. Samozřejmě ale záleží na tom, jakou formu diabetu máte. Určitě se ale napřed poraďte s lékařem. Lze případně vyzkoušet i tzv. dia pivo, tedy pivo se sníženým obsahem cukru. Vyrábí se delším prokvašením mladiny, přičemž kvasinky spotřebovávají více cukru. Počítejte ale s větším množstvím alkoholu.
S DPH na pivo to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát (a jak by bylo logické). Zákon totiž uvádí hned tři sazby DPH, které se liší podle toho, kde si zlatavý mok dáte. Zohledněn je i obsah alkoholu.
Máme pro vás dobrou zprávu – ano, existují. Slad se v tomto případě nejčastěji nahrazuje pohankou, případně prosem. Může se ale využít i ječmen, který se předem zbaví prolynu, tedy alergenu, způsobujícím intoleranci na lepek.
Pokud vyrazíte do hospody, u nás dostanete pivo načepované do sklenice o objemu půl litru nebo tzv. třetinky, tedy 0,3 litru. Pokud ale navštívíte například londýnský pub, počítejte s pintou, tedy přesně 0,4732 litru. V obchodech pak pivo pořídíte v následujících baleních a objemech:
Říká se, že se po pivu tloustne. Jedno či pár piv si čas od času ale bez obav dát můžete, protože pivo extrémní množství kalorií nemá. Na zvyšování tělesné hmotnosti má ale vliv větší množství vypitého piva. Zlatavý mok totiž obsahuje relativně velké množství cukru a navíc podporuje chuť k jídlu. Kolik má pivo kalorií?
Druh piva | Kcal na 100 ml | Kcal na 0,5 l | % Doporučené denní dávky |
---|---|---|---|
Pivo světlé 10° | 37 | 185 | 9,3 |
Pivo světlé 11° | 41 | 203 | 10,2 |
Pivo světlé 12° | 44 | 221 | 11,1 |
Pivo tmavé 10° | 38 | 191 | 9,6 |
Pivo tmavé 11° | 42 | 211 | 10,6 |
Pivo tmavé 12° | 46 | 228 | 11,4 |
Pivo nealkoholické | 20 | 100 | 5 |
Pivo světlé pšeničné 12° | 43 | 215 | 10,8 |
Pivo světlé 14° | 53 | 263 | 13,2 |
Pivo tmavé 19° | 90 | 450 | 22,5 |
Celá řada vědeckých studií prokázala, že pivo, pokud se pije s mírou (tzn. u mužů 0,5 až 1 l, u žen 0,3 až 0,6 l), může mít pozitivní vliv na naše zdraví. V jistých ohledech i příznivější než víno, například i díky vitamínům.
Samozřejmě je nezbytné poznamenat, že pivo je alkoholický nápoj a jako takový má i negativní účinky, zejména opilost. Dlouhodobá konzumace alkoholu navíc vede k trvalému poškození jater a mozku. Níže uvedenými zdravotními benefity lze dosáhnout i dalšími a zdravějšími způsoby bez vedlejších účinků.
Ano, jelikož je pivo alkoholický nápoj, i u něj hrozí intoxikace neboli otrava alkoholem, byť patří k nápojům s nižším podílem alkoholu a těžké stavy opilosti nejsou u něj tak časté jako u jiných typů alkoholu. Přesto i u piva platí, že nejlepší je pít s mírou. Vyhnete se tak nejen akutní opilosti, ale také následkům, které vás druhý den v podobě kocoviny očekávají.