Obnovit stránku

Jak vybrat sporák (NÁVOD)

Aktualizováno

Sporák je samostatně stojící spotřebič, který v sobě kombinuje varnou desku a pečicí troubu. Při výběru sporáku se tedy rozhodujete pro dva spotřebiče, které je třeba nakombinovat tak, aby vám maximálně vyhovovaly. Sporáky se obvykle vyrábí v šířce 50 cm nebo 60 cm, o čemž většinou rozhodne prostorová dispozice vaší kuchyně. Pak ale nastává otázka, jaký typ sporáku vybrat. Kombinovaný sporák, elektrický či plynový?

Jak vybrat sporák

Před výběrem sporáku si zodpovězte tyto základní otázky:

  1. Jaké energetické zdroje máte v domácnosti k dispozici?

  2. Jakým způsobem nejčastěji připravujete jídlo? Vařením na varné desce nebo v pečící troubě?

  3. Postačí vám základní funkce sporáku, nebo chcete využívat moderní funkce a technologie?

Důležité parametry pro výběr sporáku

Počet plotýnek varné desky

Můžete si vybrat varnou desku s 1-8 plotýnkami, hořáky nebo varnými zónami. Malé domácnosti postačí varná deska s jednou nebo dvěma varnými zónami, pro vícečlennou domácnost nebo kuchařku, která často vaří, je však vhodnější deska s více zónami. Nejčastější volbou jsou čtyři plotýnky.

Výkon varných zón


Varná deska má zpravidla hned několik varných zón různých rozměrů a výkonu.

Průměrné parametry:

Nejmenší varná zóna – 1 000 až 1 200 W
Středně velká varná zóna – 1 700 W
Největší varná zóna – 2 300 W
Hořák WOK – 3 800 až 4 000 W


U indukčních varných desek platí, že dvouokruhové plotýnky jsou přepínatelné na ohřev různých průměrů hrnce. Výkon varných zón dále zvyšuje funkce Booster, specifikace Hi-Light nebo Flexi-zóna, kterou oceníte, používáte-li velké hrnce například při zavařování.

Ovládání a funkce varné desky

Indukční a sklokeramické desky mají zpravidla dotykové, senzorové ovládání se zvukovou odezvou. Tlačítka lze zablokovat dětskou pojistkou. Některé varné desky disponují také ukazatelem zbytkového tepla. Využijete tak desku na maximum například k udržování teploty jídla. Ovládání u plynových desek je řešeno mechanickými tlačítky, která mohou mít elektrické zapalování. Stačí zmáčknout a otočit knoflíkem.

Cestou inovací jdou hlavně indukční varné desky, u kterých v současné době naleznete širokou škálu nadčasových funkcí i moderních programů. Kromě již zmiňovaných funkcí Booster, Hi-Light nebo Flexi-zóna můžete zvolit takový typ indukční varné desky, která je systémem Hob2Hood přímo propojena s odsavačem par. Ten automaticky v případě potřeby spouští odsávání. Ještě větší dokonalosti dosáhnete, jestliže si pořídíte inteligentní varnou s integrovanou digestoří vybavenou centrálním ventilátorem.

Varné desky disponující asistentem vaření vás provedou celým procesem přípravy pokrmů. Pokud jste příznivci smart chytré domácnosti, můžete si vybrat varnou desku propojitelnou přes systém Wi-Fi s vaším chytrým mobilním telefonem, přes který ji lze i jednoduše ovládat. Nadčasovou záležitostí je pak varná deska vybavená bezdrátovou teplotní sondou, která je schopna sama pohlídat vnitřní teplotu vařeného pokrmu a podle toho přizpůsobit teplotu varné zóny.

Materiál varné desky

Varnou desku lze vybírat i podle materiálu základní desky. U indukčních a sklokeramických desek je materiál daný – sklokeramika. Plynové desky jsou však k dostání s povrchem ze smaltu, nerezu, antracitu nebo skla.

Design a barva varné desky

Důležitou stránkou varných desek je také design a barva. K dostání jsou varianty od klasické bílé, přes pastelové barvy, matné nebo lesklé ocelové zbarvení až po stylovou hnědou a černou. Vybrat si také můžete mezi varnou deskou bez rámečku, která dokonale splyne s pracovní plochou linky, nebo varnou deskou s rámečkem, který chrání desku před mechanickým poškozením. Jeho nevýhodou ale je horší údržba oproti bezrámečkové verzi. Celkový vzhled desky skvěle podtrhnou také hrany desky. Nejčastěji se setkáte se zkosenou přední hranou nebo všemi zkosenými hranami, vybírat můžete ale také například zaoblené, rovné či šikmé zabroušené hrany.

   

Vnitřní objem trouby

Vnitřní objem by měl být přímo úměrný s počtem členů v domácnosti, respektive s jejich potřebami. Menší objem se rychleji a levněji vytopí na požadovanou teplotu, vyšší zase dovolí péct objemnější potraviny.

Jednotlivec či pár si zpravidla vystačí s vnitřním objemem do 45 litrů. Pro menší rodiny doporučujeme sáhnout po troubách s objemem 40 až 70 litrů. Pro čtyř a vícečlenné rodiny jsou vhodné trouby s objemem nad 70 litrů.

Třída energetické účinnosti

Spotřebiče v této kategorii nejčastěji spadají do třídy A, nebo dokonce A+. Čím lepší třída, tím je trouba úspornější a efektivnější. Energetickou třídu, spotřebu či vnitřní objem, naleznete na energetickém štítku, kterým je povinně označena každá trouba. Naleznete ji i na našich stránkách či webu výrobce.

Průvodce světem energetických štítků

Doplňkové vybavení a funkce trouby

Pečicí trouby se neustále modernizují a pomáhají nám tak s přípravou chutnějších a zdravějších pokrmů. Tento nepostradatelný spotřebič lze pořídit už i za pár tisíc korun. Je však důležité si ujasnit, jaká je přidaná hodnota těch dražších kusů a v čem spočívají nadstandardní funkce.

Funkce a programy trouby

  • Tradiční pečení – běžná funkce, při které se aktivuje horní i spodní topné těleso. Funkce je vhodná pro pečení všech druhů jídel na jedné úrovni.

  • Horkovzduch – ventilátor s topným tělesem rozhání horký vzduch po celém vnitřku trouby a udržuje tak rovnoměrnou teplotu ve všech jejích částech. Při horkovzdušném pečení můžete péct několik plechů najednou. Pečený pokrm se proudícím teplým vzduchem nejen peče, ale i vysušuje, což mu dodá křupavosti, ovšem nemusí to být vhodné pro všechny recepty.

  • Gril – funkce gril vám umožní připravit si křupavé pečené kuře nebo jiné masové pochoutky.

  • Rozmrazování – lze použít k urychlení rozmrazování jídel na pokojovou teplotu. Průběh rozmrazování je maximálně šetrný, aby si pokrm ponechal svou chuť i aroma.

  • 3D pečení – praktická varianta víceúrovňového pečení. Při tomto druhu pečení se aktivují všechna topná tělesa pro víceúrovňové pečení. Dokonce až tři různé pokrmy tak můžete připravit najednou bez míchání chutí a vůní.

  • Pečení v páře – představuje moderní a zdravý způsob přípravy jídla. Nevyžaduje použití tuku či olejů, díky čemuž jsou pokrmy velmi lehce stravitelné. Pokrmy si tak zachovávají i tolik potřebné vitamíny a minerální látky, a navíc perfektně chutnají!

  • Mikrovlnný ohřev – šetrné ohřívání či rozmrazování pomocí mikrovln zachová chuť i strukturu potravin.

  • Samočištění – umožňuje velice efektivní a jednoduchý způsob čištění trouby. Nečistoty se buď spálí na popel, nebo jsou natolik změklé, že je lze snadno setřít hadříkem. Jedná se o trouby s katalytickým čištěním, pyrolytickým čištěním nebo funkcí AquaClean.

Doplňkové vybavení

  • Časovač – umožňuje nastavit dobu pečení. Po uplynutí nastaveného času se trouba sama vypne.

  • Tlumené zavírání dvířek – zaručuje velmi tiché a šetrné zavírání dvířek trouby s tlumeným dovíráním, a to i bez vaší asistence. Stačí pouze jemný dotek.

  • Dětská pojistka – zabrání dětem, aby nemohly zapnout troubu či přenastavit program.

  • Termosonda – kontroluje vámi nastavenou teplotu uvnitř pokrmu, například velkých porcí pečeně. Stačí ji vpíchnout do masa a nastavit požadovanou teplotu. V návodu je vždy uvedeno, jaká teplota je optimální pro přípravu jednotlivých druhů masa. Po skončení pečení se trouba automaticky vypne, případně se spustí i zvukový signál

  • Push knoflíky – představují speciální designovou i praktickou vychytávku. Knoflíky s Push (= zamačkávací) úpravou bývají velmi pohodlné na ovládání a dodávají troubě elegantní vzhled. Zamáčknutím totiž získáte hladký rovný panel, který se snadno čistí.

  • Ochlazovací systém dvířek – je užitečný bezpečnostní prvek, jenž se zpravidla skládá ze dvou hlavních částí. Základní aspekt je vícevrstvé zpracování dvířek. Jednotlivé vrstvy tak snadněji izolují vnitřní teplo od zbytku domácnosti, čímž se zamezuje tepelným únikům a rapidně se tím zvyšuje bezpečnost. Druhý z prvků bývá malý ventilátorek, který do prostoru mezi dvířky fouká vzduch, jenž opět napomáhá celkové izolaci.

  • Odnímatelné dveře – umožňují dvířka zcela odejmout. Můžete se tedy při čištění trouby dostat i na obtížně přístupná místa a vše snadno umýt či naleštit.

  • Teleskopické vysouvání plechu – usnadní manipulaci s plechem při pečení, protože vám umožní vysunout téměř celý pekáč, aniž byste jej museli přidržovat. Podlévání a dochucování jídel během přípravy je tak mnohem pohodlnější a bezpečnější.

Typy sporáků

Plynové sporáky

Plynové sporáky

  • Sporáky s plynovou varnou deskou i troubou
  • Představují rychlé vaření, ale méně pohodlné pečení

Na plynový sporák nedá mnoho lidí dopustit. Jejich nespornou výhodou je nižší pořizovací cena, menší provozní náklady, a především okamžitý nástup ohřevu. Regulace plamene je velmi jednoduchá a rychlá. Při vaření dochází pouze k minimálním tepelným ztrátám. Plynové sporáky jsou ovšem závislé na možnosti přípojky plynu a jsou vhodné především pro ty, kteří víc vaří a méně pečou. Plynová pečící trouba totiž nemá tak dobré pečící vlastnosti jako elektrická. Dochází v ní k nerovnoměrnému rozvádění tepla a regulace teploty v plynové troubě je také méně přesná.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá obsluha
  • Snadná a rychlá regulace plamene
  • Okamžitý nástup ohřevu při vaření
  • Vysoký výkon
  • Minimální tepelné ztráty
  • Nižší pořizovací cena
  • Náročnější údržba varné desky
  • Horší pečící vlastnosti trouby
  • Nutná přípojka plynu
Elektrické sporáky

Elektrické sporáky

  • Sporáky s elektrickou varnou deskou i troubou
  • Možnost využití nejmodernějších způsobů vaření a pečení

U elektrického sporáku jsou varná deska i trouba napájené elektřinou, přičemž si můžete vybrat mezi varnou deskou indukční, sklokeramickou nebo litinovou. Pravdou je, že elektřina poskytuje pomalejší ohřev, ale například indukční varná deska je rychlejší a energeticky efektivnější než tradiční elektrické varné desky. Některé elektrické varné desky mají dotykové ovládání a využít můžete několik užitečných funkcí, např. Booster, Hi-Light či časovač. Elektrické trouby nabízí mnohé výhody a široké využití. Můžete v nich teplotu regulovat přesně, nejčastěji v rozpětí od 35 do 350 °C. K dispozici máte spodní i horní ohřev, ventilátor, popřípadě horkovzdušné pečení, gril a další pečící programy a moderní funkce.

Výhody a nevýhody
  • Sklokeramická, indukční nebo litinová varná deska
  • Snadná údržba varné desky
  • Přesné nastavení teploty v troubě
  • Mnoho pečicích programů
  • Mnoho funkcí v troubě i na varné desce
  • Pomalejší ohřev
  • Větší energetická náročnost
Kombinované sporáky

Kombinované sporáky

  • Spojení výhod plynové varné desky a elektrické trouby
  • Tradiční vaření na plynu a moderní technologie v troubě

Kombinované sporáky dnes patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější. Kombinují totiž výhody pohodlného, rychlého a poměrně levného vaření na plynové varné desce a rovnoměrného pečení v elektrické troubě s mnoha programy a funkcemi. Můžete tak dosáhnout skvělých výsledků jak při častém vaření, tak i častém pečení. Úplnou novinkou je pak trojkombinace zvaná Trio, která zahrnuje kromě klasické varné desky a trouby také myčku ve spodní části spotřebiče.

Výhody a nevýhody
  • Přesná regulace plamene
  • Okamžitý nástup ohřevu při vaření
  • Minimální zbytkové teplo
  • Přesné nastavení teploty v troubě
  • Mnoho pečicích programů
  • Mnoho funkcí v troubě
  • Náročnější údržba varné desky
  • Nutná přípojka plynu
Vařiče

Kuchyňské vařiče

  • Vaření pouze na varné desce bez pečicí trouby
  • Vhodné pro jednotlivce, do malé kuchyně nebo na chatu

Nemáte v kuchyni prostor na sporák nebo vám postačí pouze spotřebič bez trouby, na kterém budete jen vařit? Řešením je kuchyňský vařič. Jeho malé rozměry a skladnost vyřeší vaření v malém bytě nebo pro jednotlivce. Kuchyňský vařič může být jedno nebo dvouplotýnkový a podle zdroje tepla rozlišujeme vařiče litinové, plynové, sklokeramické a indukční.

Výhody a nevýhody
  • Zaberou málo místa
  • Skladné a s možností přenášení
  • Indukční a sklokeramické vařiče nabídnou moderní funkce
  • Nízká cena
  • Bez pečicí trouby
  • Jedna nebo dvě plotýnky
 
Vestavný sporák

Vestavný sporák

  • Možnost kombinace jednotlivých částí sporáku
  • Individuální stylové a designové přizpůsobení

U vestavných sporáků můžete libovolně kombinovat spodní část s troubou a vrchní varnou desku. Tento způsob vám umožňuje zvolit stylové a designové zpracování spotřebiče přesně podle vašich představ, případně podle prostorových možností vaší kuchyně. Kombinovat můžete jednak varnou desku s troubou, nebo můžete využít nabídku již zkompletovaných setů vestavných sporáků.

Výhody a nevýhody
  • Individuální volba konkrétních spotřebičů
  • Možnost přizpůsobení dle prostorových možností
  • Indukční, sklokeramické i plynové varné desky
  • Již zkompletované vestavné sady
  • Vyšší cena
 
Příslušenství ke sporákům

Příslušenství ke sporákům

  • Čisticí a údržbové prostředky
  • Vhodné nádobí na konkrétní typ varné desky

Také ke sporákům je k dostání široká škála příslušenství různého zaměření. Důležité jsou čisticí prostředky, které slouží k pravidelné údržbě varných desek a pečících trub, vybírat však můžete také vhodné nádobí pro konkrétní typ varné desky, od kompletních sad hrnců, jednotlivých pánví, tlakových hrnců i varných konvic. Pokud vaše domácnost disponuje sporákem na plyn, bude pro vás aktuální nabídka přídavných plynových hadic.

Výhody a nevýhody
  • Široký sortiment
  • Čištění různých typů povrchů a materiálů
  • Nádobí v sadě i po jednotlivých kusech
  • Při výběru je nutné zohlednit konkrétní povrch varné desky

Často kladené otázky

Jaké jsou vlastnosti indukční a sklokeramické varné desky?

  • Indukční varná deska

Indukční varné desky fungují na principu elektromagnetické indukce, díky čemuž teplo nevzniká na varné desce, ale přímo v nádobě. Nedochází tak k tepelným ztrátám a jedná se o energeticky velmi úsporné vaření. Indukce využívá těch nejmodernějších technologií a nabízí mnoho inovativních funkcí. Negativem pro někoho může být vyšší pořizovací cena a také nutnost pořízení speciálního nádobí s magnetickým dnem.

  • Sklokeramická varná deska

Sklokeramická varná deska využívá k provozu topnou spirálu, která nahřeje varnou zónu (plotýnku). Z té se pak dotykem přenáší teplo na dno nádoby. Lze na ní používat jakékoliv nádobí. Sklokeramická varná deska se vyznačuje snadnou údržbou a nabízí několik moderních funkcí. Nicméně v porovnání s indukcí je vaření na sklokeramické desce pomalejší a dochází na ní k teplotním ztrátám.

Jaké funkce nabízí plynové varné desky?

  • Pojistka hořáku

Pojistka hořáku je důležitý bezpečnostní prvek, který zabrání úniku plynu při nechtěném zhasnutí plamene.

  • Integrované zapalování 

Pokud má plynová varná deska integrované zapalování, stačí pro zapálení plamene otočit ovládáním plotýnky a stisknout tlačítko zapalování. Nepotřebujete sirky či zapalovač.

  • Wok hořák

Wok hořák má speciální tvar plynové korunky a nasměruje tak plamen přímo na pánev wok, což umožňuje ještě výkonnější vaření při přípravě asijské kuchyně či zeleniny.

Jaké funkce nabízí sklokeramické nebo indukční varné desky?

  • Dotykové ovládání – uživatelsky velmi příjemné ovládání, které oceníte i kvůli snadnému čištění (oproti knoflíkovému ovládání).

  • Displej – díky němu přesně vidíte, co nastavujete, a i během vaření máte přehled o nastavení a průběhu vaření.

  • Automatické bezpečnostní vypnutí – odeberete-li hrnec z plotny a zapomenete ji vypnout, varná deska se sama po určité době vypne. U některých modelů to také může znamenat automatické vypnutí ve chvíli, kdy přeteče obsah hrnce na plotnu.

  • Časovač – díky časovači si můžete nastavit začátek a konec vaření a soustředit se tak na jinou práci.

  • Booster – umožňuje krátkodobě zvýšit výkon spotřebiče na maximum a docílit tak rychlého rozehřátí varné zóny.

  • Flexi zóna – dovoluje spojení dvou varných zón v jednu. Jednoduše řečeno, z dvou plotýnek vytvoříte jednu velkou, na kterou můžete postavit velký hrnec.

  • Varná zóna Hi-Light – tento typ varných zón má speciálně upravené topné spirály, které rozehřívají varnou desku rychle a rovnoměrně. Umožňují tak rychlé zahřátí již za několik vteřin.

  • Stop and go – umožňuje zastavit vaření a opětovným stiskem tlačítka se vrátit ke stejnému nastavení (programu i výkonu).

  • Rozpoznání velikosti hrnce – toto dokáže indukční varná deska, která sama rozpozná velikost hrnce a teplo využívá pouze pro tuto plochu. Nedochází tak k zbytečným únikům energie.

Jaké konkrétní výhody má elektrická trouba oproti plynové?

  • Plynová trouba

Plynová trouba je sice levnější varianta pečící trouby, ale to se promítá do celkového způsobu ohřevu, komfortu pečení a i funkcí. Plynové pečící trouby jsou totiž zpravidla vybaveny pouze spodním ohřevem, z čehož plyne nerovnoměrné rozvádění tepla. Stejně tak i nastavení teploty v troubě není tak přesné, jako v troubě elektrické. Některým lidem tyto vlastnosti plynové trouby vyhovují, jsou na ní zvyklí a vyhovuje jim rychlost ohřevu ihned po zapnutí. Nicméně kromě pár základních programů, osvětlení a třeba vícevrstvého skla dvířek nemůžete očekávat žádné nadstandardní funkce.

  • Elektrická trouba

Elektrické trouby, i když s pomalejším nástupem ohřevu, poskytují uživateli širší možnosti využití než trouba plynová, a to především v podobě přesnějšího nastavení, více programů a moderních funkcí. Co tedy konkrétně mohou nabídnout? Zvolení spodního či horního ohřevu, ohřevu kombinovaného, dále rozmrazování, gril nebo horký vzduch. Díky těmto možnostem nastavíte program vhodný na jakýkoliv druh pokrmu (maso, pečivo, pizza). Dle modelu nabízí elektrické trouby kromě standardních také další funkce:

  • Displej a časovač – displej umožňuje přehledné a pohodlné nastavení a poskytuje informace o probíhajícím programu. Součástí displeje je často i časovač, pomocí nějž si nastavíte začátek i konec pečení. O všem vás informuje zvukovým signálem. U některých modelů dokáže časovač po uplynutí dané doby dokonce troubu vypnout.

  • Bezpečnostní dvířka – jedná se o speciální výbavu předních dvířek, které jsou potažené vrstvou zabraňující nadměrnému zahřívaní. Tím předejdete popálení při nechtěném doteku dvířek. Tato funkce je velmi vhodná do domácností s malými dětmi.

  • Teleskopické výsuvy – usnadní manipulaci s plechem při pečení, protože vám umožní vysunout téměř celý pekáč, aniž byste jej museli přidržovat. Podlévání a dochucování jídel během přípravy je tak mnohem pohodlnější a bezpečnější.

  • KeepWarm – po zapnutí této funkce udržuje trouba pokrm teplý, aniž by se dále pekl. Jedná se o energeticky úsporný program, díky kterému můžete servírování hotového pokrmu odložit dle potřeby.

  • Parní pečení – díky funkci parní pečení neboli PlusSteam můžete připravovat pokrmy v páře. Zajistí to například lesklejší barvu, křupavější kůrku a chutnou texturu vašeho domácího chleba.

  • Teplotní sonda – poslední dobou velmi oblíbený doplněk pečicí trouby, který vám pomůže připravit dokonale upečené maso dle vašeho přání. Sondu zapíchnete do připravovaného masa, nastavíte program a teplotu a sonda sama ohlídá pečení masa dle pokynů.


  • Pozn.: Výčet moderních funkcí, kterými trouby s elektrickým napájením mohou být vybaveny, ani zdaleka nekončí. Možností je mnohem více, týkají se ovšem spíše vestavných trub, které se kupují samostatně nebo v setu vestavná trouba a varná deska.

Co je to čištění trub pyrolýzou a katalýzou?

Pečení v troubě s sebou vždy nese i nepříjemnou povinnost troubu čistit. Pyrolýza a katalýza představují moderní technologie samočištění trouby, které vám tuto nepříjemnou práci velmi usnadní.

  • Pyrolýza

Pyrolýza je způsob čištění, jehož princip spočívá v zahřátí na velmi vysokou teplotu (až 500 °C) a spálení mastnoty a nečistot na prášek. Ten se následně z trouby jednoduše vymete.

  • Katalýza

Trouby s katalytickým čištěním mají speciální stěny z pórovitého materiálu, které absorbují usazeniny tuků a mastnoty. U tohoto čištění není nutné troubu rozehřívat na vysokou teplotu, usazeniny se totiž vypalují při běžném pečení.

Slovník pojmů - sporáky

Booster

Funkce Booster, JetStart nebo také například Sprintstart, zaručuje velmi rychlý náběh ohřevu vybrané varné zóny na maximální výkon. To vám přijde zaručeně vhod při prudkém opékání.

Časovač

Časovač, nebo také Timer, je funkce, která umožňuje nastavení doby, po jejímž uplynutí se vybraná varná zóna automaticky vypne.

Dětský zámek

Dětský zámek, neboli elektronická blokace tlačítek, je bezpečnostní ochrana, která po aktivaci zablokuje možnost ovládání desky. Nehrozí nechtěné spuštění varných zón, přeprogramování vámi zvoleného programu a dalších nastavení malými dětmi.

Flexi zóna

Flexi zóna umožňuje propojení dvou varných zón v jednu velkou plochu, což oceníte hlavně při vaření ve velkých hrncích či pekáčích.

Studené dveře trouby

Studené dveře slouží jako bezpečnostní prvek trub, který zabraňuje popálení. Díky využití dvou nebo třívrstvého skla se dveře trouby ohřejí maximálně na 70 °C, respektive 55 °C.

Slovník pojmů

P-DC1-WEB17