Tlakový hrnec, neboli Papinův hrnec zvaný papiňák, je neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, kde chcete vařit zdravě, chutně a efektivně. Výrazně urychluje vaření, zachovává chuť i živiny potravin a šetří energií. A podle čeho tlakový hrnec vybrat, aby byl ve vaší kuchyni co nejvíce platný?
Prvním kritériem, podle kterého byste měli výběr papiňáku začít, je jeho velikost, tedy objem. Ten se samozřejmě odvíjí od počtu členů domácnosti a typu pokrmů, které budete v tlakovém hrnci připravovat. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že tlakový hrnec lze naplnit pouze do 2/3 udávaného objemu, a to kvůli tlaku a páře, které při vaření vznikají. Takže například v tlakovém hrnci o objemu 6 litrů připravíte 4 litry vývaru.
Tlakové hrnce se běžně vyrábí v objemech 3-10 litrů a záleží na vašich potřebách, pro jaký typ jídel nejčastěji vaříte.
Velikost hrnce | Typy pokrmů |
---|---|
tlakový hrnec 3l | omáčky, zelenina, menší porce masa |
tlakový hrnec 4l až 5l | omáčky, maso, zelenina, luštěniny, rýže, polévky |
tlakový hrnec 6l až 8l | vývar z kostí, polévky, vepřové koleno, velké porce |
Pozn.: Nedržte se za každou cenu pravidla, že čím větší objem, tím lépe. Zatímco v malém papiňáku můžete maso dusit, ve velkém už budete stejně velký kus masa pouze vařit. Příliš velký papiňák tak může být někdy při přípravě různých jídel stejně omezující, jako příliš malý papiňák.
Existují také obecná doporučení pro výběr papiňáku podle počtu osob, pro které běžně vaříte. Pokud ovšem chcete tlakový hrnec využívat často a na vaření různých typů pokrmů, doporučujeme investovat do sady tlakových hrnců s různým objemem.
1-2členná domácnost
3-4členná domácnost
5 a vícečlenná domácnost
TIP: Pokud si nemůžete pořídit sadu nebo dva různé tlakové hrnce, doporučujeme zvolit tlakový hrnec 6 litrů, což je univerzální velikost vhodná na přípravu nejširšího spektra jídel.
Možná máte ještě v paměti tlakové hrnce první generace, o kterých se tradovalo, že může dojít k opaření nebo k vytržení pojistky. Ovšem doba pokročila a tlakové hrnce prošly svým vývojem, a to především s ohledem na bezpečnost. Dnešní tlakové hrnce využívají již bezpečnější mechanismus, který pracuje s pružinovým ventilem a obsahují hned několik bezpečnostních opatření.
Tlakový hrnec dnes musí mít minimálně dva ventily pro vypouštění páry, kterými se snižuje tlak v hrnci. První je provozní a slouží k regulaci tlaku během vaření. Pro případ, že by se tento ventil ucpal, musí být papiňák vybaven ještě ventilem druhým – bezpečnostním. Můžete se setkat i s papiňákem, který je vybaven i více na sobě nezávislými ventily pro případ, že by ostatní selhaly.
Základním bezpečnostním opatřením proti opaření je bezpečnostní pojistka, která vám neumožní otevřít hrnec, dokud je v něm tlak příliš vysoký. Dalšími bezpečnostními prvky jsou kontrolka bezpečného uzavření a automatické uzamčení. Čím více bezpečnostních pojistek tlakový hrnec má, tím lépe. Moderní a kvalitní papiňáky jsou dnes již vybaveny 4 až 5 různými pojistkami pro bezpečné použití.
Pozn.: I přes bezpečnostní pojistky neplňte hrnec přes naznačenou rysku, tj. více než do jeho dvou třetin. Mohlo by dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Do hrnce nepřidávejte ani příliš naťových bylinek, mohly by ucpat ventil či pojistky.
Poklice tlakového hrnce je jeho nejdůležitější součástí, neboť zajišťuje jeho vzduchotěsnost a tím udržuje páru uvnitř. Součástí pokličky by mělo být:
U tlakových hrnců se v zásadě setkáte s dvěma typy uzavírání pokličky, přičemž oba způsoby jsou stejně bezpečné a spolehlivé. Je tedy jen na vás, čemu dáte přednost.
Materiál, ze kterého jsou tlakové hrnce vyrobené, by měl perfektně a rovnoměrně rozvádět teplo a měl by být konstruovaný tak, aby měl silné, široké stěny a speciální sendvičové dno. Drtivá většina tlakových hrnců je dnes vyrobena z nerezové oceli, ale narazit můžete i na jiný materiál.
Pro své skvělé vlastnosti se dnes nejčastěji vyrábí tlakové hrnce z nerezové ocele. Má perfektní vodivost tepla a dlouho udrží teplo uvnitř hrnce. Pozor ale, mělo by se jednat o kvalitní nerezavějící ocel s označením 18/10 (což znamená 18 % chromu a 10 % niklu, který dělá hrnec odolným vůči kyselinám). Celonerezové hrnce jsou vhodné na všechny druhy ohřevu, tedy na elektřinu, plyn, sklokeramiku i indukci. Navíc je můžete mýt v myčce.
Hliníkové papiňáky se dnes téměř již nevyrábí, nebo alespoň ne v jejich klasické celohliníkové podobě. Narazit můžete ale například na tlakový hrnec z hliníku potaženého nepřilnavým povrchem. Jeho výhoda spočívá především v tom, že potraviny se během přípravy nepřichytávají a velmi snadno se myje. Hliníkový plát bývá rovněž zabudovaný do nerezové oceli, aby zajišťoval dokonalé rozložení tepla.
Poklička by měla být rovněž vyrobena z nerezavějící ocele, případně ze skla, které umožňuje mít přehled o připravovaném pokrmu. Rukojeť a úchytky bývají nejčastěji vyrobené z plastu, ale rozhodně by se mělo jednat o kvalitní plast odolný vůči vysokým teplotám. Plastová rukojeť a madla se při vaření zahřívají minimálně a manipulace s nimi je bezpečná a komfortní. Některé papiňáky mají po stranách celokovová madla. Ta se ale značně zahřívají a při manipulaci s nimi musíte být opatrní. Pokud ovšem vaříte na plynu, budou kovová madla vhodnější než plastová.
Důležitou součástí papiňáku je zesílené sendvičové dno, které zaručuje rychlé vaření, dobře udržuje teplo i po sejmutí hrnce z plotny a brání připálení pokrmu. Tlakový hrnec tak může mít dvojité sendvičové dno, ale pro ještě lepší vlastnosti a dokonalé rozložení tepla doporučujeme trojité sendvičové dno složené ze tří vrstev: ocel – hliník – ocel.
Kvalitní a moderní papiňáky disponují praktickými funkcemi a některé z nich mají ve výbavě i praktické příslušenství.
Pozornost si zaslouží i způsob údržby tlakového hrnce a dostupnost náhradních dílů. Tělo tlakového hrnce lze mýt v myčce, ale pozor na pokličku a těsnění. Poklička v žádném případě do myčky nepatří. Těsnění, které může být z gumy nebo silikonu, vyžaduje rovněž ruční mytí.
Důležitý je i zákaznický servis a dostupnost náhradních dílů. Časem totiž může dojít k opotřebení vyměnitelných částí hrnce nebo k jejich poškození a je nutné tyto části vyměnit. Například pro zachování dobrých těsnicích vlastností pokličky doporučujeme cca po roce častého užívání vyměnit těsnění do tlakového hrnce. Může se také stát, že se poškodí pojistný ventil tlakového hrnce a bude potřebovat výměnu. Proto je vhodné ověřit si také tzv. délku opravitelnosti, která uvádí, po jakou minimální dobu výrobce garantuje dostupnost náhradních dílu a opravitelnost daného produktu. Prémiové značky vám poskytují záruku opravitelnosti 5 až 10 let od doby nákupu, což je známkou kvality výrobku.
Klasické tlakové hrnce patří mezi nejrozšířenější papiňáky. Umožňují rychlé a efektivní vaření, při kterém si suroviny zachovávají více chutí i živin než při vaření v běžném hrnci. Někteří výrobci díky zdokonalené technologii dokonce uvádí až o 80 % více zachovaných vitamínů. Klasické tlakové hrnce dnes využívají bezpečný mechanismus pro regulaci tlaku a disponují několika bezpečnostními pojistkami. Tato generace papiňáků nabízí možnost dvou anebo i více nastavení tlaku pro vaření různých druhů potravin.
Elektrický tlakový hrnec využívá automaticky regulovaný vlastní zdroj tepla. Při vaření nevypouští žádnou páru, proto ho nemusíte hlídat. Elektrické papiňáky jsou vybavené displejem, na kterém si zvolíte program. Zabudovaný časovač může být mechanický (postrádá funkci odloženého startu vaření) nebo digitální (umožňuje i volbu odloženého začátku vaření a další rozšířené možnosti nastavení). Čím dál tím častěji získávají oblibu i multifunkční elektrické tlakové hrnce, které nabízí kromě vaření pod tlakem také dušení, pečení či vaření v páře a kombinují i vlastnosti tzv. pomalého hrnce.
Tlakový hrnec funguje na principu tlaku a páry. V uzavřeném systému se voda při dosažení 100 °C nemůže odpařovat a pod pokličkou tak roste tlak i teplota, která dosahuje 110 až 120 °C. Vyšší teplota způsobuje rychlejší vaření a potraviny připravené v páře silně nasycené chutí a aroma jsou mnohem chutnější a zachovávají si více nutričních hodnot. Papiňák tak uvaří jídlo rychle, zdravě a rovnoměrně.
Pozor: Nikdy nedávejte tlakový hrnec do mikrovlnky nebo do trouby. Rovněž nedoporučujeme používat větší množství naťových bylinek (bazalky, majoránky, rozmarýny, tymiánu), aby nedošlo k ucpání otvorů v pojistkách.
Ke vzniku dostatečného množství páry v tlakovém hrnci 4 l je zapotřebí cca ¼ l vody, tj. zhruba jeden hrneček. Z tlakového hrnce během vaření neuniká téměř žádná voda a díky tomu, že maso či zelenina pouští vlastní šťávu, je chuť připraveného pokrmu intenzivnější. Samozřejmě platí, že s větším tlakovým hrncem je potřeba i větší množství vody.
Vaření v papiňáku začíná, jakmile tlakový ventil začne uvolňovat páru a přitom pískat. To je signál pro vás, abyste ztlumili zdroj tepla a začali počítat dobu vaření.
Přesná doba vaření je závislá na typu sporáku, výchozí teplotě a druhu surovin, stejně jako osobní chuti, ale existují jistá doporučení, která najdete i v manuálu k zakoupenému hrnci. Některé modely jsou navíc vybavené časovačem, který po nastavení ohlídá čas vaření v tlakovém hrnci za vás.
Orientační doba vaření potravin v tlakovém hrnci:
Potravina |
Orientační doba přípravy uvedená v minutách |
---|---|
Brambory krájené | 5-6 |
Brambory celé | 12-14 |
Rýže | 6 |
Zelí kysané | 7-12 |
Celer | 3-6 |
Mrkev | 6-8 |
Červená řepa v celku | 10-15 |
Předem namočené luštěniny | 15-20 |
Hovězí kýta | 30-40 |
Hovězí guláš | 20 |
Vepřová kýta | 30-35 |
Kuře | 15-20 |
Ryby | 10-20 |
Ano, kromě běžného vaření můžete v tlakovém hrnci i zavařovat. Ovšem pro některé druhy ovoce je při zavařování v tlakovém hrnci velmi vysoká teplota. Ideální pro zavařování jsou tedy tlakové hrnce s termostatem.
Ano, tlakový hrnec lze použít na indukci.
Tělo tlakového hrnce můžete mýt ručně nebo ho lze dát do myčky. Těsnění do tlakového hrnce, pojistný ventil tlakového hrnce a ve většině případů i pokličku je třeba mýt po každém vaření ručně teplou vodou a měkkou houbičkou.