Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny od pondělí do soboty jen pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 399 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny, od pondělí do soboty.

Milí zákazníci, velice nás těší váš velký zájem o nákupy ❤️. Prosíme vás o trpělivost při doručení objednávek, děláme vše pro to, abychom je doručili co nejdříve. Děkujeme, tým Alza.cz 👍🏻.

Jak vybrat tlakový hrnec

Aktualizováno

Tlakový hrnec, neboli Papinův hrnec zvaný papiňák, je neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, kde chcete vařit zdravě, chutně a efektivně. Výrazně urychluje vaření, zachovává chuť i živiny potravin a šetří energií. A podle čeho tlakový hrnec vybrat, aby byl ve vaší kuchyni co nejvíce platný?

Jak vybrat tlakový hrnec neboli jak vybrat papiňák?

Pár tipů pro výběr tlakového hrnce:

  1. Při výběru tlakového hrnce doporučujeme spoléhat se pouze na ověřené výrobce.

  2. Velikost papiňáku volte s ohledem na typ pokrmů, které často vaříte a počet lidí v domácnosti.

  3. Věnujte pozornost i nadstandardním funkcím či příslušenství. Některé jsou velice praktické a užitečné.

  4. Zvažte nákup sady tlakových hrnců. Jsou cenově výhodné a poskytnou vám širší možnosti přípravy jídel.

Základní parametry pro výběr tlakového hrnce

Velikost tlakového hrnce

Prvním kritériem, podle kterého byste měli výběr papiňáku začít, je jeho velikost, tedy objem. Ten se samozřejmě odvíjí od počtu členů domácnosti a typu pokrmů, které budete v tlakovém hrnci připravovat. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že tlakový hrnec lze naplnit pouze do 2/3 udávaného objemu, a to kvůli tlaku a páře, které při vaření vznikají. Takže například v tlakovém hrnci o objemu 6 litrů připravíte 4 litry vývaru.

Velikost tlakového hrnce podle typu připravovaného pokrmu

Tlakové hrnce se běžně vyrábí v objemech 3-10 litrů a záleží na vašich potřebách, pro jaký typ jídel nejčastěji vaříte.

Velikost hrnce Typy pokrmů
tlakový hrnec 3l omáčky, zelenina, menší porce masa
tlakový hrnec 4l až 5l omáčky, maso, zelenina, luštěniny, rýže, polévky
tlakový hrnec 6l až 8l vývar z kostí, polévky, vepřové koleno, velké porce

Pozn.: Nedržte se za každou cenu pravidla, že čím větší objem, tím lépe. Zatímco v malém papiňáku můžete maso dusit, ve velkém už budete stejně velký kus masa pouze vařit. Příliš velký papiňák tak může být někdy při přípravě různých jídel stejně omezující, jako příliš malý papiňák.

Velikost tlakového hrnce podle počtu osob

Existují také obecná doporučení pro výběr papiňáku podle počtu osob, pro které běžně vaříte. Pokud ovšem chcete tlakový hrnec využívat často a na vaření různých typů pokrmů, doporučujeme investovat do sady tlakových hrnců s různým objemem.

1-2členná domácnost

  • Postačí malý tlakový hrnec s objemem do 5 litrů. Uvaříte v něm většinu jídel v dostatečném množství pro dvě osoby. Pokud ale dostanete chuť na ovarové koleno, bude to vyžadovat větší papiňák (6 litrů a více).

3-4členná domácnost

  • Střední tlakový hrnec 5-7 litrů je ideální pro běžnou domácnost. Uvaříte v něm oběd pro čtyřčlennou rodinu, a ještě vám zbude nějaká ta porce navíc.

5 a vícečlenná domácnost 


TIP: Pokud si nemůžete pořídit sadu nebo dva různé tlakové hrnce, doporučujeme zvolit tlakový hrnec 6 litrů, což je univerzální velikost vhodná na přípravu nejširšího spektra jídel.

Bezpečnostní prvky

Možná máte ještě v paměti tlakové hrnce první generace, o kterých se tradovalo, že může dojít k opaření nebo k vytržení pojistky. Ovšem doba pokročila a tlakové hrnce prošly svým vývojem, a to především s ohledem na bezpečnost. Dnešní tlakové hrnce využívají již bezpečnější mechanismus, který pracuje s pružinovým ventilem a obsahují hned několik bezpečnostních opatření.

  • Bezpečnostní ventil

Tlakový hrnec dnes musí mít minimálně dva ventily pro vypouštění páry, kterými se snižuje tlak v hrnci. První je provozní a slouží k regulaci tlaku během vaření. Pro případ, že by se tento ventil ucpal, musí být papiňák vybaven ještě ventilem druhým – bezpečnostním. Můžete se setkat i s papiňákem, který je vybaven i více na sobě nezávislými ventily pro případ, že by ostatní selhaly.

  • Bezpečnostní pojistka

Základním bezpečnostním opatřením proti opaření je bezpečnostní pojistka, která vám neumožní otevřít hrnec, dokud je v něm tlak příliš vysoký. Dalšími bezpečnostními prvky jsou kontrolka bezpečného uzavření a automatické uzamčení. Čím více bezpečnostních pojistek tlakový hrnec má, tím lépe. Moderní a kvalitní papiňáky jsou dnes již vybaveny 4 až 5 různými pojistkami pro bezpečné použití.


Pozn.: I přes bezpečnostní pojistky neplňte hrnec přes naznačenou rysku, tj. více než do jeho dvou třetin. Mohlo by dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Do hrnce nepřidávejte ani příliš naťových bylinek, mohly by ucpat ventil či pojistky.

Poklička a způsob zavírání/otevírání

Poklice tlakového hrnce je jeho nejdůležitější součástí, neboť zajišťuje jeho vzduchotěsnost a tím udržuje páru uvnitř. Součástí pokličky by mělo být:

  • Rukojeť – musí zajistit pohodlnou a snadnou manipulaci s hrncem. Měla by být tedy dobře uchopitelná a vyrobená z plastu odolného vůči vysokým teplotám.

  • Těsnění – může být z gumy nebo silikonu

  • Odvzdušňovací ventil provozní – pro průběžnou regulaci tlaku

  • Bezpečnostní ventil – pro případ selhání provozního ventilu

  • Měřič tlaku, časovač, termostat – jsou součástí pouze dražších modelů

Typ uzavírání pokličky

U tlakových hrnců se v zásadě setkáte s dvěma typy uzavírání pokličky, přičemž oba způsoby jsou stejně bezpečné a spolehlivé. Je tedy jen na vás, čemu dáte přednost.

  • Pákový uzávěr  – tradiční konstrukce na principu páky. Tento typ se dá otevřít i jednou rukou.

  • Tlakový hrnec Tescoma Magnum
    Pákové uzavírání tlakového hrnce

  • Bajonetové uzavírání  – poklici nasadíte do výstupků na hrnci a uzamknete ji pootočením. K otevření potřebujete obě ruce.

  • Tlakový hrnec Tefal Secure 5 Neo
    Bajonetové uzavírání tlakového hrnce

    TIP: Renomované značky své výrobky neustále zdokonalují pro větší bezpečnost i komfort uživatele, a tak se dnes na trhu můžete setkat i s vylepšeným a patentovaným typem otevírání pomocí jedné ruky. Takovým příkladem je dnes velmi oblíbený tlakový hrnec Tefal Clipso nebo Tescoma Ultima.

Materiál tlakového hrnce

Materiál hrnce

Materiál, ze kterého jsou tlakové hrnce vyrobené, by měl perfektně a rovnoměrně rozvádět teplo a měl by být konstruovaný tak, aby měl silné, široké stěny a speciální sendvičové dno. Drtivá většina tlakových hrnců je dnes vyrobena z nerezové oceli, ale narazit můžete i na jiný materiál.

  • Nerezová ocel 

Pro své skvělé vlastnosti se dnes nejčastěji vyrábí tlakové hrnce z nerezové ocele. Má perfektní vodivost tepla a dlouho udrží teplo uvnitř hrnce. Pozor ale, mělo by se jednat o kvalitní nerezavějící ocel s označením 18/10 (což znamená 18 % chromu a 10 % niklu, který dělá hrnec odolným vůči kyselinám). Celonerezové hrnce jsou vhodné na všechny druhy ohřevu, tedy na elektřinu, plyn, sklokeramiku i indukci. Navíc je můžete mýt v myčce.

  • Hliník

Hliníkové papiňáky se dnes téměř již nevyrábí, nebo alespoň ne v jejich klasické celohliníkové podobě. Narazit můžete ale například na tlakový hrnec z hliníku potaženého nepřilnavým povrchem. Jeho výhoda spočívá především v tom, že potraviny se během přípravy nepřichytávají a velmi snadno se myje. Hliníkový plát bývá rovněž zabudovaný do nerezové oceli, aby zajišťoval dokonalé rozložení tepla.

Materiál pokličky, rukojeti a madel

Poklička by měla být rovněž vyrobena z nerezavějící ocele, případně ze skla, které umožňuje mít přehled o připravovaném pokrmu. Rukojeť a úchytky bývají nejčastěji vyrobené z plastu, ale rozhodně by se mělo jednat o kvalitní plast odolný vůči vysokým teplotám. Plastová rukojeť a madla se při vaření zahřívají minimálně a manipulace s nimi je bezpečná a komfortní. Některé papiňáky mají po stranách celokovová madla. Ta se ale značně zahřívají a při manipulaci s nimi musíte být opatrní. Pokud ovšem vaříte na plynu, budou kovová madla vhodnější než plastová.

Sendvičové dno

Důležitou součástí papiňáku je zesílené sendvičové dno, které zaručuje rychlé vaření, dobře udržuje teplo i po sejmutí hrnce z plotny a brání připálení pokrmu. Tlakový hrnec tak může mít dvojité sendvičové dno, ale pro ještě lepší vlastnosti a dokonalé rozložení tepla doporučujeme trojité sendvičové dno složené ze tří vrstev: ocel – hliník – ocel.

Vlastnosti, funkce a příslušenství

Kvalitní a moderní papiňáky disponují praktickými funkcemi a některé z nich mají ve výbavě i praktické příslušenství.

  • Stupnice naplnění – jedná se v podstatě o rysky vyznačené ve vnitřku hrnce, díky kterým přesně víte, do jakého objemu máte hrnec naplněný a nemusíte to odhadovat. Stupnice naplnění by neměla chybět u žádného tlakového hrnce.

  • Funkce dvojího vaření – nabízí dvě pozice vaření, resp. dvě úrovně tlaku. Nižší tlak pro zeleninu, polévky, luštěniny a vyšší tlak pro maso. Některé modely disponují dokonce regulátorem tlaku pro optimální tlak různých druhů masa: ryba, drůbež, vepřové maso, hovězí maso. Různé druhy masa v takovém hrnci uvaříte vždy rychle a bez rizika rozvaření.

  • Nepřilnavý povrch  – umožňuje snadné mytí, pokrmy se během přípravy nepřichytávají o dno.

  • Parní koš  – jedná se o dírkovanou vložku se stojánkem, která se perfektně hodí pro zdravé vaření zeleniny a dalších potravin v páře.

  • Časovač – poskytuje možnost nastavit dobu vaření. Po uplynutí této doby budete upozorněni zvukovým signálem.

  • Kovový rozdělovač – dovoluje vařit dva druhy jídel s různou délkou přípravy najednou. Např. maso na dně v hrnci a zeleninu v parním koši.

  • Indikátor zbytkového tlaku – upozorní vás na nutnost vypustit páru ve správném okamžiku a informuje vás o tom, kdy je možné hrnec otevřít.

  • Termostat – umožňuje regulaci teploty v hrnci.

  • Kuchařka s recepty – koupí některých tlakových hrnců získáte také originální kuchařku s mnoha recepty, návody a tipy pro přípravu jídel.

Údržba a náhradní díly

Pozornost si zaslouží i způsob údržby tlakového hrnce a dostupnost náhradních dílů. Tělo tlakového hrnce lze mýt v myčce, ale pozor na pokličku a těsnění. Poklička v žádném případě do myčky nepatří. Těsnění, které může být z gumy nebo silikonu, vyžaduje rovněž ruční mytí.

Důležitý je i zákaznický servis a dostupnost náhradních dílů. Časem totiž může dojít k opotřebení vyměnitelných částí hrnce nebo k jejich poškození a je nutné tyto části vyměnit. Například pro zachování dobrých těsnicích vlastností pokličky doporučujeme cca po roce častého užívání vyměnit těsnění do tlakového hrnce. Může se také stát, že se poškodí pojistný ventil tlakového hrnce a bude potřebovat výměnu. Proto je vhodné ověřit si také tzv. délku opravitelnosti, která uvádí, po jakou minimální dobu výrobce garantuje dostupnost náhradních dílu a opravitelnost daného produktu. Prémiové značky vám poskytují záruku opravitelnosti 5 až 10 let od doby nákupu, což je známkou kvality výrobku.

Typy tlakových hrnců

Klasický tlakový hrnec

Klasický tlakový hrnec 

  • Rychlé vaření šetrné k živinám 
  • Pokrmy s maximální chutí a aroma 
  • Použití na všech typech sporáků

Klasické tlakové hrnce patří mezi nejrozšířenější papiňáky. Umožňují rychlé a efektivní vaření, při kterém si suroviny zachovávají více chutí i živin než při vaření v běžném hrnci. Někteří výrobci díky zdokonalené technologii dokonce uvádí až o 80 % více zachovaných vitamínů. Klasické tlakové hrnce dnes využívají bezpečný mechanismus pro regulaci tlaku a disponují několika bezpečnostními pojistkami. Tato generace papiňáků nabízí možnost dvou anebo i více nastavení tlaku pro vaření různých druhů potravin. 

  • Rychlá příprava jídel
  • Malá ztráta živin
  • Více chuti a aroma
  • Úspora energie
  • Vyžadují dohled 
Elektrický tlakový hrnec

Elektrický tlakový hrnec

  • Pohodlné a zdravé vaření
  • Využívají vlastní zdroj tepla
  • Vyžadují zapojení do zásuvky

Elektrický tlakový hrnec využívá automaticky regulovaný vlastní zdroj tepla. Při vaření nevypouští žádnou páru, proto ho nemusíte hlídat. Elektrické papiňáky jsou vybavené displejem, na kterém si zvolíte program. Zabudovaný časovač může být mechanický (postrádá funkci odloženého startu vaření) nebo digitální (umožňuje i volbu odloženého začátku vaření a další rozšířené možnosti nastavení). Čím dál tím častěji získávají oblibu i multifunkční elektrické tlakové hrnce, které nabízí kromě vaření pod tlakem také dušení, pečení či vaření v páře a kombinují i vlastnosti tzv. pomalého hrnce.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá a pohodlná příprava jídel
  • Rychlé vaření 
  • Zachování chuti a aroma
  • Zachování živin a vitamínů
  • Několik způsobu přípravy pokrmů (dle modelu)
  • Přednastavené programy
  • Bez syčení a unikající páry
  • Automatická regulace tlaku
  • Vyšší pořizovací cena

Často kladené otázky

Jak funguje tlakový hrnec? 

Tlakový hrnec funguje na principu tlaku a páry. V uzavřeném systému se voda při dosažení 100 °C nemůže odpařovat a pod pokličkou tak roste tlak i teplota, která dosahuje 110 až 120 °C. Vyšší teplota způsobuje rychlejší vaření a potraviny připravené v páře silně nasycené chutí a aroma jsou mnohem chutnější a zachovávají si více nutričních hodnot. Papiňák tak uvaří jídlo rychle, zdravě a rovnoměrně. 

Jak vařit v tlakovém hrnci?

  1. Papiňák naplníme maximálně do 2/3 celkového objemu. U surovin, které během vaření hodně pění či bobtnají, plníme pouze do poloviny celkového objemu.
  2. Při vaření použijeme méně vody než v běžném hrnci. Voda se totiž neodpařuje a suroviny pustí šťávu. Výraznější chuť a aroma získáme, když maso nejdříve chvíli orestujeme na oleji (třeba i na cibulce) a až potom přidáme další suroviny a vodu.
  3. Papiňák uzavřeme dle návodu. Nastavíme vhodný tlak podle typu vařeného pokrmu (pokud to papiňák umožňuje) a postavíme ho na plotnu zapnutou na nejvyšší výkon. 
  4. Jakmile začne z tlakového hrnce unikat pára, teplotu snížíme na minimum, aby z ventilu ucházelo jen malé množství páry. 
  5. Délku vaření volíme podle typu připravovaných surovin.
  6. Po vypršení doby vaření vypneme zdroj tepla a vypustíme veškerou páru tím, že tlakový ventil dáme do polohy pro vypuštění páry. Indikátor tlaku nás upozorní, kdy je možné tlakový hrnec otevřít. 

Pozor: Nikdy nedávejte tlakový hrnec do mikrovlnky nebo do trouby. Rovněž nedoporučujeme používat větší množství naťových bylinek (bazalky, majoránky, rozmarýny, tymiánu), aby nedošlo k ucpání otvorů v pojistkách. 

Jaké minimální množství vody je potřeba v papiňáku?

Ke vzniku dostatečného množství páry v tlakovém hrnci 4 l je zapotřebí cca ¼ l vody, tj. zhruba jeden hrneček. Z tlakového hrnce během vaření neuniká téměř žádná voda a díky tomu, že maso či zelenina pouští vlastní šťávu, je chuť připraveného pokrmu intenzivnější. Samozřejmě platí, že s větším tlakovým hrncem je potřeba i větší množství vody.

Od kdy počítat čas vaření v tlakovém hrnci? 

Vaření v papiňáku začíná, jakmile tlakový ventil začne uvolňovat páru a přitom pískat. To je signál pro vás, abyste ztlumili zdroj tepla a začali počítat dobu vaření.

Jaká je doba vaření v tlakovém hrnci?

Přesná doba vaření je závislá na typu sporáku, výchozí teplotě a druhu surovin, stejně jako osobní chuti, ale existují jistá doporučení, která najdete i v manuálu k zakoupenému hrnci. Některé modely jsou navíc vybavené časovačem, který po nastavení ohlídá čas vaření v tlakovém hrnci za vás.

Orientační doba vaření potravin v tlakovém hrnci:

Potravina Orientační doba přípravy uvedená v minutách
Brambory krájené 5-6
Brambory celé 12-14
Rýže 6
Zelí kysané 7-12
Celer 3-6
Mrkev 6-8
Červená řepa v celku 10-15
Předem namočené luštěniny  15-20
Hovězí kýta 30-40
Hovězí guláš 20
Vepřová kýta 30-35
Kuře 15-20
Ryby 10-20

Mohu v papiňáku zavařovat?

Ano, kromě běžného vaření můžete v tlakovém hrnci i zavařovat. Ovšem pro některé druhy ovoce je při zavařování v tlakovém hrnci velmi vysoká teplota. Ideální pro zavařování jsou tedy tlakové hrnce s termostatem.

Lze použít papiňák na indukci?

Ano, tlakový hrnec lze použít na indukci.

Jak čistit tlakový hrnec?

Tělo tlakového hrnce můžete mýt ručně nebo ho lze dát do myčky. Těsnění do tlakového hrnce, pojistný ventil tlakového hrnce a ve většině případů i pokličku je třeba mýt po každém vaření ručně teplou vodou a měkkou houbičkou.

WEB3