Topinkovač je výborná vychytávka a skvělý pomocník do každé moderní domácnosti. Připravíte s ním dozlatova opečený toustový či klasický chléb v pár minutách a bez kapky oleje. Pečivo ke snídani či doplněk lehké večeře máte tedy hotové hned a zdravě. Sortiment topinkovačů se ovšem značně rozšířil a přichází s různými vychytávkami. Je taky vybrat topinkovač ideální pro vaše potřeby? Provedeme vás základními vlastnostmi a parametry topinkovačů a pomůžeme vám vybrat ten nejlepší pro vás.
Příkon topinkovače se měří ve wattech („W“) a značí dobu přípravy topinky, která trvá kolem 2 až 3 minut. Rozmezí příkonu topinkovačů se pohybuje mezi 650 W až 2400 W. Samozřejmě platí, že čím vyšší příkon, tím rychleji budou topinky připravené. Je nutné také podotknout, že čím větší příkon, tím větší spotřeba energie. U takto malých spotřebičů to ovšem bývá rozdíl téměř zanedbatelný.
Kolik topinek najednou je základní otázka, kterou je třeba si zodpovědět. Nejčastější jsou topinkovače na 2 topinky, což ve většině případů stačí. Pokud ovšem potřebujeme vyprodukovat co nejvíce topinek v jeden čas, můžeme sáhnout po topinkovačích s otvory na 4 nebo 6 topinek, do některých topinkovač se dá vložit i celý krajíc chleba. Velkou výhodou je možnost nastavení šířky vkládaného pečiva. To nám umožní do topinkovače vložit například bagetu či croissant a zpestřit tak naše snídaňové menu.
Nastavení teploty nám umožňuje regulovat příkon a tedy ovlivňovat, zda jsou všechny topinky propečené rovnoměrně. První topinka se často opéká déle, protože topinkovač se rozehřívá, rozpálené plotýnky ovšem poté mohou některé topinky připálit. Tomu se dá zabránit, pokud má topinkovač funkci regulace teploty či předehřívání plotýnek. To znamená, že se topinkovač předehřeje na určitou teplotu a všechny topinky opéká stejně do zlatova.
Volba materiálu je především otázkou designu. Na trhu naleznete dva druhy topinkovačů, a to plastové a nerezové (případně kovové). Cenově přijatelnější modely bývají z plastu a jejich nespornou výhodou je údržba, neboť je lze pouze otřít vlhkým hadříkem. Nerezové modely jsou většinou dražší a více stylové, při čištění je ovšem třeba si dávat pozor. V případě, že se nerezový či kovový topinkovač ušpiní či zamastí, je třeba použít přípravky k tomu určené. Nejlepší je se řídit pokyny výrobce.
Topinkovače nejsou složité na údržbu. Čištění vnějšího povrchu záleží na materiálu, plast lze omýt vlhkým hadříkem, pro nerez topinkovače musíme použít speciální přípravky. U topinkovačů nesmíme ovšem zapomenout na tu vnitřní část. Protože je topinkovač určený na opékání chleba, budou do něho nevyhnutelně padat drobečky. Většina topinkovačů disponuje vysouvacím zásobníkem na drobky, který lehce vyjmeme a vyčistíme. Levnější modely, které tento zásobník nemají, můžeme prostě otočit a drobečky vyklepat.
Regulace opékání – nastavuje míru, na kterou se má pečivo opéct.
Nastavení času – nastavení přesného času, jak dlouho se mají topinky v topinkovači opékat.
Rozmrazování – umožňuje rozmrazit zmražené pečivo, aby bylo čerstvé a křupavé.
Jednostranné opékání – opéká topinku jen z jedné strany. Tato funkce se hodí na přípravu různých pokrmů.
Tlačítko okamžitého ukončení – ihned ukončí proces opékání.
Peek and View – nebo-li pauza, umožní zkontrolovat toust a pokračovat v nastaveném programu opékání.
Automatické zasunutí a vysunutí topinky
Světelná signalizace – ukončení opékání přístroj ohlašuje pomocí LED indikátorů.
Zvuková signalizace – přístroj signalizuje konec opékání prostřednictvím zvuku.
Funkce centrování –
zajistí, aby topinky byly vždy uprostřed a rovnoměrně opečené.
Udržování tepla – udržuje toust teplý a čerstvý, pokud nemáme čas ho ihned sníst.
Nástavec na rozpékání pečiva
Vysoký zdvih – vyzdvihne topinky výše a usnadní tak jejich odebrání.
Vyjímatelná miska – sbírá drobky z topinkovače a usnadňuje jeho čištění a údržbu.
Protiskulzové nožičky
Elektrický topinkovač je ideálním pomocníkem do kuchyně. Opeče chleba či jiné pečivo do zlatova v rámci minut. Zároveň vyžaduje minimální údržbu a díky široké nabídce modelů může fungovat i jako designový doplněk kuchyně.