Obnovit stránku

Jak vybrat víno

Víno patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům na světě. Na rozdíl od rovněž velmi oblíbeného piva má kolem sebe jakousi auru luxusu či prestiže. I proto je téměř nutnou součástí každé významné události ať už rodinné, nebo oficiální. Jenže vybrat to správné víno je bez debat umění. Jak tedy vybrat víno? S tím vám poradí následující článek.

Jak vybrat pivo

Jak vybrat víno – OBSAH

  1. Co je důležité při výběru vína
  2. Bílé víno
  3. Červené víno
  4. Růžové víno
  5. Šumivá vína
  6. Šampaňské
  7. Dezertní vína
  8. Nealkoholická vína
  9. Dárková balení a sady
  10. Soudky a kegy
  11. Servírování a skladování
  12. Zajímavosti o vínu

Co je důležité při výběru vína

Množství zbytkového cukru

Množství zbytkového cukru (tj. cukru ve výsledném produktu, nikoliv v hroznech) je zásadní parametr. Vína se z tohoto hlediska rozdělují na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

  • Suchá vína obsahují nejvíce 4 g cukru na litr, díky tomu vyniknou jejich specifické charakteristiky jako kyselinka a podobně.
  • Polosuchá vína obsahují do 12 g cukru na litr, charakteristická je pro ně výraznější vůně a také vyšší obsah alkoholu.
  • Polosladká vína mají maximálně 45 g cukru na litr. Jsou vhodným vínem na závěr dobré večeře.
  • Sladká vína obsahují více (často násobně) než 45 g zbytkového cukru na litr a díky jejich sladké chuti je poznáte naprosto spolehlivě.

Závislost na vínu: jaké je riziko?

Překvapivě vysoké. Ač mít v ruce sklenku vína vypadá na první pohled „lépe“ než panák, je to stále alkohol, na kterém si lze vybudovat závislost. Rizikovou skupinou jsou ženy, které v pití vína hravě předčí. Jenže oproti mužům dokáží svůj problém s alkoholem lépe maskovat - a právě v tom je víno vítaný spojenec: „U žen dochází velmi často k takzvanému skrytému pití alkoholu. Například v obavě, že jim bude z péče odebráno dítě.“ (náměstek min. zdravotnictví, 2013, Metro.cz).

Víno je nebezpečné právě v tom, jak nevině působí. Ženy k vínu často sahají ve snaze si ulevit od starostí: „...dochází ke zvyšování konzumace vína, což je naopak oblíbenější nápoj u žen. Tam se často setkáváme s něčím, čemu se říká úlevové pití. To znamená, mám hodně práce, starostí, velký stres, tak se potom odměním a napiju se, a u žen je to právě častěji víno a ony se výrazně podílejí na tom nárůstu. Víno je jediná skupina alkoholických nápojů, kde došlo k nárůstu oproti roku 2005.“ (Petr Popov, 2023, iRozhlas.cz)

Takže? Znáte přísloví „dávky dělá jed“? Pak vězte, že to bezezbytku platí i o vínu.

Je víno zdravé?

Částečně „ano“, ale platí tedy velké „ale“. A tím je „zdravé" množství. Kolik to přesně je? To si nikdo netroufne odhadnout. Velmi zhruba 1 až 1,5 dcl denně (dle váhy, pohlaví atd.). Dle studie vědců z roku 2011 je zdravější bílé víno (Mudr. Milan Šamánek, Česká lékařská akademie č. 7/2011). Zároveň platí, že pro zdraví je lepší střídmé pravidelné pití vína než nárazové pití většího množství vína: „Mírná konzumace alkoholu je spojena s nižším rizikem výskytu ICHS, zatímco občasné pití velkého množství alkoholu („nárazové pití“) tento pozitivní vliv nemá [10]. Podle řady autorů má častější konzumace vína několikrát týdně či dokonce denně pozitivnější vliv než jen občasné či víkendové pití...“ (M. Táborský a kolektiv, ProLékaře, 2010).

Jenže je tady přeci jen háček: propagovat pravidelnou konzumaci vína jako jednoznačně zdraví prospěšnou, se nám příliš nechce. Slova vědců ani v nejmenším nezpochybňujeme: pouze doporučení se týká „zdravého množství“. No a jakmile si někdo vytvoří zvyk, může postupem času nevědomky zvyšovat množství. A jak dokazuje kapitola „Závislost na vínu“, nejedná se o plané obavy.

Ač tedy víno má pozitivní vliv na zdraví, zejména byl pozorován přízniví vliv na kardiovaskulární choroby, platí to pouze za podmínky konzumace přiměřeného množství, v pravidelných dávkách a ideálně pomalu a při jídle (jídlo zpomaluje vstřebávání etanolu).

Existují skupina, které by ale víno neměli pít v žádném případě: (1) těhotné ženy, (2) pacienti užívající léky, které mohou být ovlivněny alkoholem, (3) nemocní s jaterními onemocněními a (4) dále všichni s nadměrnou spotřebou alkoholu v anamnéze (M. Táborský a kolektiv, ProLékaře, 2010).

Takže? Víno je zdravé, ale nezapomeňte, že pouze v přiměřeném množství!

Cukernatost hroznů

Vína se dělí také podle cukernatosti vstupní suroviny, tedy hroznů vinné révy, resp. vinného moštu. Tato vlastnost se vyjadřuje značkou °NM (stupeň normalizovaného moštoměru, jeden stupeň odpovídá 10 g cukru v 1 litru moštu) a vína se z tohoto hlediska dělí následovně:

Vína dle cukernatosti hroznů Stupeň normalizovaného moštoměru
Víno 10 °NM
Zemské víno 14 °NM
Jakostní víno Odrůdové víno 15 °NM
Známkové víno 15 °NM
Jakostní víno s přívlastkem Kabinetní víno 9 °NM
Pozdní sběr 21 °NM
Výběr z hroznů 24 °NM
Výběr z bobulí 27 °NM
Ledové víno 27 °NM
Slámové víno 27 °NM
Výběr z cibéb 32 °NM
Víno originální certifikace Výběr z cibéb 15 °NM

Obsah alkoholu, aneb lehká a těžká vína

Označení lehké nebo těžké víno dávají na srozuměnou, jak vysoké množství alkoholu dané víno obsahuje. To pak v mnoha ohledech ovlivňuje to, při jakých příležitostech či k jakým jídlům se dané víno hodí.

  • Lehká vína mají nižší obsah alkoholu, maximálně do 12,5 %. Většinou jsou osvěžující a méně aromatická a hodí se např. k lehčím jídlům (saláty, ryby, některé sýry). Často se pijí za parných letních dnů. Nejčastěji se s tímto typem vína setkáváme mezi bílými suchými, lehká vína ale najdeme i mezi červenými.
  • Těžká vína jsou přesný opak. Obsah alkoholu mají vyšší než 13,5 %. Dobře ladí k výrazným, těžším jídlům, červenému masu či chuťově výrazným sýrům. Taková vína, např. chardonnay, tokajské a jiné sladké odrůdy, oceníte zejména při příjemném popíjení za dlouhých zimních večerů.

Země původu a odrůda

Na výsledné chuti vína se podílí celá řada faktorů – od samotné odrůdy vinné révy přes období sběru až po umístění svahu, na němž vinice jsou. A pochopitelně má vliv i země původu. Jiná vína se produkují na jižní Moravě, jiná u Mělníka a zcela odlišná pak ve Francii, Španělsku, Argentině nebo Austrálii.

Bílá vína

Bílá vína

  • Nejčastěji z bílých odrůd
  • Široká škála barevných odstínů
  • Často příjemná, lehká a osvěžující vína

Bílé víno se nejčastěji vyrábí z bílých odrůd hroznů, jde však vyrobit i z červených a modrých bobulí. Rozdrcené bobule (tzv. rmut) se ihned lisují a výsledkem je čistý mošt, který se dále kvasí. Mezi nejznámější odrůdy patří např. ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, sauvignon a tramín.

Časté otázky při výběru bílých vín

K jakým jídlům se bílá vína hodí?

Bílé víno skvěle ladí s bílým masem, tedy drůbeží, rybami a mořskými plody. Vhodné jsou i k salátům a čerstvým tvarohovým sýrům.

Červená vína

Červená vína

  • Vyrábí se z modrých hroznů
  • Výrazná chuť i aroma
  • Vyšší míra třísloviny

Červená vína se vyrábějí z modrých odrůd hroznů. Na rozdíl od bílých vín se vylisovaný mošt nechá kvasit se rmutem a je tedy v kontaktu se slupkami. Kvašení je též mnohem delší a v konečném produktu je tak mnohem větší podíl třísloviny. Klasickými představiteli jsou merloty, frankovky, svatovavřinecké nebo pinot noir.

Časté otázky při výběru červených vín

Jaké jídlo je vhodné kombinovat s červeným vínem?

Červené víno si skvěle vychutnáte s červeným nebo tmavým masem všeho druhu. Čím více je pokrm výraznější a kořeněnější, tím by mělo být výraznější i zvolené červené víno, jinak se může snadno stát, že jeho chuť vyšumí a celý zážitek se rozplyne.

V čem je výjimečné svatovavřinecké víno?

Svatovavavřinecké víno je středně pozdní moštová odrůda vína. Ačkoliv ve světě je svatovavřinecké nahlíženo jako na odrůdu střední kvality, u nás je velice oblíbené. Vína mívají plnou chuť s ovocnými podtóny a jemnou tříslovinu. Barevně bývá svatovavřinecké sytě červená, může přecházet až do fialové.

Růžová vína

Růžová vína

  • Široká škála chutí
  • Určené pro rychlou konzumaci
  • Svěží, lehké víno

Výroba růžových vín neprobíhá, jak se mnozí domnívají, smícháním červeného a bílého vína, ale z modrých hroznů, které procházejí jen krátkým prvotním nakvašením. Výsledná barva je jen světle červená, chutě jemné, od ovocných tónů až po pikantní.

Časté otázky při výběru růžových vín

K jídlu jakého druhu je vhodné podávat růžové víno?

Růžová vína jsou lehká, proto jsou vhodná i k lehkým hlavním chodům, např. těstovinám nebo salátům. Oceníte ho při grilování, obzvláště lahodné spojení je s rybami a s mořskými plody.

Šumivá vína

Šumivá vína

  • Víno s bublinkami
  • Dražší vína
  • Vhodná pro slavnostní příležitosti

Nejvýraznější charakteristikou šumivých vín je přítomnost – v různé míře – bublinek. Stejně jako všechna vína vznikají kvašením moštu nebo hroznů a jejich výraznou složkou je oxid uhličitý, který se stará právě o kýženou perlivost tohoto typu vín. Šumivá vína bývají dražší a jsou spojená s dojmem čehosi speciálního. Neměla by proto chybět na žádné slavnostní tabuli.

Časté otázky k šumivému vínu

Jak se dělí šumivá vína?

I samotná kategorie šumivých vín se dále dělí. Klíčovým hlediskem je opět množství zbytkového cukru. Na trhu tak najdeme následující skupiny:

  • Brut nature obsahuje do 3 g cukru na litr.
  • Extra brut od 0 do 6 g cukru na litr.
  • Brut bude mít maximálně 12 g/l.
  • Extra dry obsahuje od 12 do 17 g cukru na litr.
  • Sec je šumivé víno s obsahem od 17 do 32 g/l.
  • Demi-sec mají od 32 do 50 g cukru na litr.
  • Doux jsou nejsladší, mají více než 50 g cukru na litr.
Šampaňské

Šampaňské

  • Mírně odlišný způsob výroby než u běžných šumivých vín
  • Může se vyrábět pouze v oblasti Champagne-Ardenne ve Francii
  • Pravé šampaňské je velmi drahé víno

Šampaňské spadá do kategorie šumivých vín, v některých ohledech se ale liší. Za šampaňské totiž může být označeno pouze víno, jehož výroba probíhá ve ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Oxid uhličitý u šampaňského vzniká sekundárním kvašením přímo v láhvi.

Časté otázky při výběru šampaňského?

Je nějaký rozdíl mezi šampaňským a dalšími šumivými víny?

V chuti a vzhledu budou rozdíly vznikat pouze kvůli odrůdám, z nichž jsou jednotlivé značky vyrobeny. Zásadní rozdíl je nicméně v původu. Šampaňské se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti oblasti Champagne-Ardenne.

Dezertní vína

Dezertní vína

  • Větší podíl cukru a alkoholu
  • Též známé jako likérová vína
  • Často s přídavkem vinného destilátu

Za dezertní víno se považuje víno s vyšším obsahem cukru a alkoholu, přičemž obojí může být i uměle dodáno. Buď tedy doslazováním nebo mícháním vína s vinným destilátem. Nejznámějším příkladem je portské víno, které se míchá s vinnou pálenkou, jež v procesu výroby zastaví kvašení. Víno je tak velmi sladké a s vysokým podílem alkoholu.

Časté otázky při výběru dezertních vín?

K jakému pokrmu se nejvíce hodí dezertní vína?

Odpověď na otázku se v tomto případě skrývá přímo v názvu. Dezertní vína jsou, kvůli své vysoké sladkosti, ideální ke sladkým dezertům.

Nealkoholická vína

Nealkoholická vína

  • Vzniká dodatečným zbavením vína alkoholu
  • Až o ⅔ méně kalorií
  • Všechny prospěšné látky zůstávají zachovány

Nealkoholická vína jsou určena pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na vínu, ale zároveň se vyhýbají alkoholu. Vyroba využívá destilace ve vakuu, která umožňuje celý proces zvládnout za nižších teplot bez toho, aniž by přišlo o své chuťové vlastnosti.

Časté otázky při výběru nealkoholických vín

I v nealkoholickém pivu je alkohol. Jak je to zde?

Ano, je to tak, i nealkoholické (dealkoholizované) víno obsahuje stopové množství alkoholu. Jeho množství je dokonce menší než v případě piva. Ale můžete být bez obav – i v takovém kefíru může být více alkoholu než v tomto typu vína.

Naturální a bio vína

Naturální a bio vína

  • Vína vyrobená čistě přírodním způsobem
  • Nemají nicméně žádnou certifikaci
  • Bez přidání dalších látek, zejm. siřičitanů

Do kategorie naturálních a bio vín, byť se nejedná o nějakou normou danou certifikaci, patří taková, při jejichž výrobě se používají výhradně tradiční přírodní postupy. Výrobci se vyhýbají chemii ať už při pěstování, nebo výrobě, vína nedoslazují či jinak nedoplňují. Výsledkem jsou autentická vína v bio kvalitě. Tato vína jsou často nefiltrovaná a nečeřená.

Časté otázky při výběru naturálních vín

Jak poznám, že se jedná skutečně o naturální víno?

Vzhledem k tomu, že vína vyrobená naturálním způsobem nemají žádnou pevně danou certifikaci, nezbývá, než se spolehnout na vinaře samotného. U malých vinařů máte velkou šanci, že se vám skutečně dostane vína vyrobeného takovým způsobem, jaký jeho producent slibuje.

Dárková balení a sady

Dárková balení a sady

  • Více druhů vín v jednom balení
  • Ideální dárek pro milovníky vína
  • Možnost ochutnat méně dostupné druhy vín

Dárkové balení nebo sady vín jsou skvělým darem pro všechny milovníky vína. Je to skvělá příležitost vyzkoušet méně obvyklé typy vína, okusit více vzorků od jednoho vinaře a podobně. Na trhu jsou pak samozřejmě i sady pro vinaře, kdy kromě lahve dostanete i sklenici nebo vývrtku na otvírání vína. Jako dárek určitě potěší i degistace vína pod vedením zkušeného someliéra.

Soudky a kegy

Soudky a kegy

  • Větší objem
  • Využití najdou na večírcích a oslavách
  • Často praktické balení Bag in Box

Pokud chcete mít víno dobře dostupné i ve větším množství, ale láhev vám z různých důvodů nevyhovuje, zajímavým řešením pro vás mohou být soudky (tam ale potřebujete výčepní zařízení nebo tzv. Bag in Box, tedy tří- až pětilitrový „pytel“ s vínem uvnitř krabice s vypouštěcím ventilem). Systém se postará o zajištění kvality vína i při delším otevření.

Časté otázky při výběru soudku či kegu s vínem

Jaká je trvanlivost vína v podobě tzv. Bag in Box?

Vzhledem k tomu, že je víno uloženo ve vakuovaném sáčku a připojený kohoutek brání tomu, aby se do sáčku dostal vzduch, trvanlivost vína je velmi dlouhá. Takto uložené víno si zachovává kvalitu až po dobu šesti týdnů.

Skladování a servírování

Skladování a servírování

  • Správné skladování vína je základ
  • Vinotéky či skleničky jsou vhodné i jako dárek
  • Skleničky podpoří zážitek z pití vína

Vinotéky, regály na víno, skleničky, dekantéry… Pokud to s vínem myslíte opravdu vážně, je potřeba i ta správná výbava. Vinotéky se postarají o to, aby bylo víno uchováváno ve správné teplotě, správně tvarované sklenice zase dají vyniknout všem vůním a chutím. Navíc, taková pěkná sklenice nebo karafa na víno je skvělým dárkem, který každého milovníka vína jistě potěší.

Časté otázky při skladování a servírování vína

Potřebuji na víno vinný sklípek?

Vinný sklípek je samozřejmě skvělá věc, ale je jasné, že existuje spousta milovníků vína, kteří tuto možnost nemají. Klíčem ke správnému skladování vína je stálá teplota. Pokud tedy máte například ve spíži celoročně 18 °C, je to pro víno lepší, než kdyby bylo v místě, kde je v létě 20 °C a v zimě 5 °C. Vinotéka s vlastním chlazením je pak tím nejlepším možným řešením do bytu.

Zajímavosti o vínu

Jaká je historie vína?

Víno patří k nejstarším nápojům na světě. Archeologové jeho původ datují až do období mezi 6 000–5 000 lety př. n. l do Arménie, později je výroba vína spojená se starověkým Řeckem a Římem. Následně se víno dostalo i do střední Evropy, znali jej Keltové i Slované. Za rozmach vinařství v českých zemích vděčíme Karlu IV. Více se dočtete v článku Jaká je historie vína.

Přibírá se po vínu na váze?

Pokud se snažíte zhubnout, kalorie obsažené ve víně by vás měly zajímat. Obecně platí, že pití alkoholu zvyšuje energetický příjem o 7,1  kcal, neboli 29,7 kJ na 1 gram čistého alkoholu. Jak orientačně uvádí následující tabulka, jednotlivé druhy vína se co do obsaženého množství kalorií navzájem liší. Může za to odlišné množství cukru, které je v něm obsažené. Jaké kalorie obsahují jednotlivé druhy vín? Více v článku Víno a kalorie: Přibírá se po vínu?.

Druh vína kcal na 100 ml kcal na 2 dcl % doporučené d. d.
Lehké suché víno (11 %) 63 126 6,3 %
Plnější suché víno (12,5 %) 73 146 7,3 %
Plnější sladké víno (13 %) 82 163 8,2 %
Plné sladké víno (14 %) 87 174 8,7 %

Je teplota vína při servírování zásadní?

Ano, a jak! Optimální teplota je zásadní pro plné vychutnání vína a plného docenění jeho kvalit. Teplota servírování bývá uvedena na etiketě. Prvotní přehled vám nabídne následující tabulka. Další informace pak najdete v článku Jaké je ideální teplota vína při servírování?.

Druhy vín Teplota při podávání Teplota při konzumaci
Šumivá a perlivá vína 6 °C 8 °C
Polosladká/sladká vína 7–9 °C 9–11 °C
Bílá suchá, růžová vína 8–10 °C 10–12 °C
Lehčí mladá červená vína 10–12 °C 12–14 °C
Červená vína, sytější 12–14 °C 15–17 °C
Těžší červená vína 13–15 °C 17–19 °C
Starší červená vína 14–16 °C 16–20 °C

Jaké jsou systémy dělení vín?

Klasické dělení vína podle barvy je fajn, ale z hlediska zákona a vlastně i pěstování a výrobních postupů je nedostatečné. Proto se používají specializované systémy, které zohledňují více faktorů. V Evropě je to zejména systém germánský a románský.

  • Germánský systém se používá mj. u nás, na Slovensku nebo v německy mluvících zemích a zohledňuje vyzrálost hroznů, jejich cukernatost a odrůdu.
  • Románský systém najdete ve Francii, Španělsku a Portugalsku a klíčovými parametry jsou mimo jiné původ nebo výnos vinic.

Více o tématu se dočtete v článku Jak se dělí víno.

Jak otevřít víno bez vývrtky?

Může se stát, že máte láhev vína s klasickým korkovým špuntem (některá vína se otevírají šroubovacím uzávěrem), ale k dispozici není vývrtka. Nezoufejte, existuje hned několik způsobů, jak otevřít víno bez vývrtky.

  • Pomoci může domácí nářadí, např. šroub nebo hřebík. Šroub zašroubujte do korku (hřebík samozřejmě zatlučte) a pomocí kleští korek snadno vytáhnete.
  • Zkuste láhev vína postavit do boty. Pak pevně uchopte víno i botu a několikrát s ní pořádně bouchněte do stěny. Po několika úderech se korková zátka vysune natolik, že ji budete moci vytáhnout rukou.
  • I obyčejný klíč vám může pomoci otevřít víno. Šikmo, ve směru od okraje ke středu zátky, jej zabodněte do korku. Pak začnete klíčem a zátkou kroužit ve směru hodinových ručiček. Krouživý pohyb špunt po čase rovněž uvolní.

Více se dočtete v článku Jak otevřít víno bez vývrtky.

Jak předejít kocovině po pití vína?

Kocovina, tedy bolest hlavy, nevolnost a vůbec pocit „pod psa“ je důsledkem intoxikace organismu alkoholem. Nejsnazším způsobem, jak se ranní kocovině vyhnout, je pít střídmě a s rozumem. Zásadní je rovněž držet se ideálně jednoho typu alkoholu, jinými slovy: zahájit večer se sklenkou vína a zakončit ho s panákem, je přesně to, čemu byste se měli vyhnout. Důležitá je i hydratace, doušky vína prokládejte doušky vody. Více v článku Jak předejít kocovině po pití vína?.

Co to je pampeliškové víno?

Pampeliškové víno nemá s klasickým vínem, které se vyrábí z vinné révy, nic společného. Jedná se o nápoj plný vitamínů, jež se produkuje kvašením výluhu z pampeliškových květů společně s cukerným roztokem. Po uzrání v délce 3 až 6 měsíců je výsledkem velmi chutný nápoj s obsahem až 15 % alkoholu. Uváděná trvanlivost je až 3 roky. Prospěšné je pro trávicí soustavu, při ženských obtížích, uvolňuje zahlenění dýchacích cest, čistí játra a působí jako antirevmatikum a proti ekzémům.

Na vašem soukromí nám záleží

My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Více informací
Rozumím Podrobné nastavení Odmítnout vše
P-DC1-WEB02