Obnovit stránku

Co jsou probiotika a proč je naše tělo potřebuje?

Aktualizováno

Náš trávicí systém obsahuje obrovské množství různých bakterií. Je ale žádoucí, aby byl osídlen správnými bakteriemi s převahou laktobacilů a bifidobakterií chránících tělo před patogeny, které mají negativní vliv na lidský organismus. Přátelské bakterie soupeří se škodlivými bakteriemi o místo na střevní sliznici. Pokud je přátelských bakterií dostatečné množství, mohou snáze obsadit střevní sliznici a bránit ji před uchycením těch škodlivých. Probiotika navíc produkují látky, např. mastné kyseliny, které snižují střevní pH a pomáhají škodlivé bakterie ničit.

Probiotika; potraviny

Co jsou probiotika – OBSAH

  1. Co jsou probiotika?
  2. Co je mikrobiom?
  3. Proč je střevní mikrobiom tak důležitý?
  4. Které potraviny střevům prospívají?
  5. Jak probiotické potravin zařadit do svého jídelníčku?
  6. Kdy užívat probiotika?
  7. Jak na výběr probiotik?

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou našemu zdraví prospěšné bakterie, které osidlují trávicí trakt a jejich přítomnost v tenkém střevě v dostatečném množství je nezbytně nutná pro dostatečné využití potravy, zajištění mikrobiální rovnováhy a pro správné fungování imunitního systému. Zjednodušeně můžeme říci, že se jedná o přátelské bakterie, které se usazují na stěnách tlustého střeva a chrání střevní sliznici, napomáhají trávení a zlepšují obranyschopnost těla. Prospěšné bakterie, které v našem těle tvoří zdravý mikrobiom, ovlivňují metabolismus, výživu, imunitní reakce organismu či zánětlivé procesy.

i Víte, že v lidském těle je 3x více buněk mikrobů než našich vlastních? 
probitické potravinyprobiotika; mléčné výrobky
Fermentované potraviny nebo domácí jogurty jsou výborným zdrojem probiotik.

Co je mikrobiom?

Mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky, houby, viry či prvoci, které sídlí v našich střevech, se souhrnně nazývají mikrobiom. Jedná se o rovnovážný soubor zdraví prospěšných i patogenních mikrobů, jež nás neohrožují a jsou nezbytné pro naše zdraví. Střevní mikrobiom je zcela zásadní pro náš metabolismus, trávení, syntézu živin a vitamínů. Střevní mikrobiom je mnohem důležitější, než se předpokládalo. Některé z mikroorganismů mají vliv na imunitní systém, jiné ovlivňují naši náladu, tvorbu některých vitamínů, a dokonce i hmotnost. 

Proč je střevní mikrobiom tak důležitý?

Střeva mají více funkcí než jen trávit potravu a absorbovat vitamíny a minerály. Zhruba 70 % imunitního systému se ukrývá v trávicím traktu, a právě střevní bakterie ovlivňují správnou funkci naší imunity.

probiotika, zelenina
Kvašená zelenina nebo domácí kefír je ideální volbou hlavně v zimním období, kdy bývá nedostatek čerstvého ovoce či zeleniny.

Pokud je střevní bariéra, tedy i mikrobiom, narušena, mohou přes střevní stěnu do těla pronikat bakterie, toxiny či částečně strávené jídlo. Dostávají se do krevního řečiště, dochází k zánětům v zažívacím traktu i mimo něj, a způsobují tak imunitní reakce. Zároveň se snižuje absorpce živin, vitamínů a minerálů. Se syndromem zvýšené propustnosti střev se potýkají miliony lidí a může vést k celé řadě zdravotních potíží. Může být příčinou únavy, zpomaleného metabolismu, potravinových alergií, bolesti kloubů i autoimunitních onemocnění.

i Víte, že střeva jsou jediný systémový orgán v těle, který nepotřebuje, aby mu mozek říkal, co má dělat?

Jak poznáte poškození střevního mikrobiomu? Typické jsou tyto příznaky:

Změna hmotnosti – náhlé zhubnutí bez změny stravovacích návyků, kdy je narušena schopnost střeva vstřebávat živiny, nebo naopak nárůst hmotnosti způsobený inzulínovou rezistencí a nutkáním přejídat se v důsledku snížené absorbce živin. 

Deprese, chronická únava či poruchy spánku – poškození střev a s tím související snížení produkce serotoninu může mít kromě výkyvů nálady za následek také narušení spánkového cyklu.

Potravinová intolerance – projevuje se nadýmáním, bolestí břicha, únavou i nevolností a bývá spojena se špatnou kvalitou bakterií ve střevech. 

Kožní problémy – zánět ve střevech a následné prosakování živin do těla se často projevuje ve formě ekzémů.

Autoimunitní onemocnění – poškození střev ovlivňuje fungování imunitního systému, bílé krvinky napadají vlastní buňky. 

i Víte, že 90 % serotoninu neboli hormonu štěstí, který ovlivňuje náladu, emoce, spánek i chuť k jídlu, se produkuje ve střevech?

Které potraviny střevům prospívají? 

Doplnění prospěšných bakterií a vybudování zdravé střevní mikroflóry je základem terapie u mnoha onemocnění. Jednoduše si můžete obohatit jídelníček potravinami, které probiotika přímo obsahují, či těmi, které příznivě působí na střeva svým podílem vlákniny nebo pro své antiparazitické vlastnosti. 

probiotika; jogurt
Domácí rostlinné jogurty ocení alergici i lidé preferující veganskou stravu.

Které potraviny jsou nejlepší probiotika?

  • Mléčné výrobky jako kefír nebo jogurt – obsahují probiotika i mastné kyseliny s krátkým řetězcem, pomáhají léčit trávicí trakt.
  • Fermentovaná zelenina, např. kysané zelí, kimchi – díky obsahu organické kyseliny a probiotik pomáhají nastolit rovnováhu střevního pH.

Jak probiotické potravin zařadit do svého jídelníčku?

Probiotické potraviny plné probiotické kultury si snadno připravíte z pohodlí svého domova.

Domácí jogurty jako chutná snídaně i zdravá svačinka

Vsaďte na oblíbené domácí jogurty, s jejichž přípravou vám pomůže jogurtovač. Na své si zde přijdou i zastánci rostlinné stravy, v dnešní době není totiž problém připravit z rostlinného mléka také domácí rostlinné jogurty neboli domácí veganské jogurty.

i Zajímá vás, jak vyrobit chutné domácí jogurty? Inspirujte se naším článkem Vyrobte si vlastní domácí jogurty v jogurtovači.

Kefír v původní i moderní podobě

Dále můžete vyzkoušet domácí kefír, na jehož blahodárné účinky nedaly dopustit už naše babičky. Novinkou v této oblasti je pak vodní kefír, známý také pod označením tibi podle vodních krystalek, které se vkládají do oslazené vody. Právě vodní krystalky tibi způsobují mléčné kvašení a vytváří zajímavou chuť vody, která se tak stává základem pro různé ovocné limonády, bylinkové nápoje i chutná probiotická smoothie.

Kvašená zelenina denně na talíři

Fermentovaná zelenina je další možností, jak zařadit probiotické kultury do svého jídelníčku a docílit tak kvalitní péče o mikrobiom. Mnoho lidí má fermentované potraviny spojené pouze s kysaným zelím, avšak vhodná je i jiná kvašená zelenina, jako například cibule, mrkev, ředkev nebo červená řepa, kterou skvěle využijete jako přílohu k pečenému masu nebo jako základ pro různé omáčky či pomazánky.

Krátké kvašení typu picles

Hitem poslední doby se stal picles neboli krátkodobě kvašená zelenina, k jejíž přípravě používáme tzv. kvašák. Jde o speciální hrnec pro kvašené potraviny, ve kterém probíhá krátkodobý proces kvašení 4 – 7 dnů. Stačí do něj vložit nastrouhanou a lehce osolenou zeleninu, kvašák řádně zatížit a ponechat doporučenou dobu pro krátké kvašení.

i Možná jste slyšeli, že se fermentovaná zelenina někdy také nazývá kimči. Jde o původně korejské národní jídlo, jehož základem je právě kvašená zelenina, která se v podobě různých salátů přidává ke každému hlavnímu jídlu.

Kdy užívat probiotika? 

Probiotika si můžete doplnit buď zařazením vhodných potravin do jídelníčku, nebo formou kvalitních doplňků stravy. Nejúčinnější je oba zdroje zkombinovat. Pokud máte náročné povolání, jste ve stresu, vaše stravování není zrovna ukázkou zdravého a vyváženého jídelníčku, hodně sportujete nebo jen cítíte, že kondice vašich střev není ideální, je vhodné nasadit probiotika jako doplněk stravy. 

Jak na výběr probiotik?

Pokud jste se rozhodli využít doplňků stravy, jež vám pomohou s trávením a zažíváním, vybírejte pečlivě. Některá levnější probiotika nejsou schopna dosáhnout požadovaných účinků, protože při průchodu trávicím ústrojím mohou být zničena žaludečními kyselinami či žlučí, a do tlustého střeva se tak nedostanou. Při výběru dejte přednost enkapsulovaným probiotikům, která mají zvýšenou odolnost pro průchod žaludkem a bakterie se dostanou až do střev.

jogurt ve sklenici
Probiotické kultury mohou být snadno součástí vaší stravy.

Nejlepší volbou jsou pak nejúčinnější enkapsulované neboli filmem potažené kapsle. Probiotika jsou zde kultivována ve formě biofilmu, tedy v obdobné struktuře, v níž se nachází na střevní sliznici, a mají tak vyšší formu stability při průchodu trávicím traktem. Důležitou částí naší imunitní ochrany jsou také mikroorganismy v ústní dutině a na sliznicích horních cest dýchacích. Pro rovnováhu orálních bakterií a prevenci infekcí dýchacích cest zvolte probiotika orální.

i Mohlo by vás také zajímat

Kondice našeho mikrobiomu hraje zásadní roli, závisí na ní do velké míry náš imunitní systém, duševní zdraví, nálada i kožní problémy. Proto jsou probiotika tak důležitá. Tělu bychom měli denně dodat pomocí kvalitních doplňků alespoň 50 milionů probiotických bakterií. Je to jedna z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme pro své zdraví udělat.

P-DC1-WEB28