Vyčistíte-li kuchyňský sporák po každém vaření, vyhnete se odolným připáleninám a váš spotřebič bude stále jako nový. S pomocí speciálních čističů dáte sporák do pořádku snadno a rychle. Nezapomeňte však jednou za čas očistit i mřížky od sporáku – ponořte je do teplé vody s přídavkem saponátu a octu a důkladně vyčistěte pomocí houbičky nebo drátěnky. V případě, že byste si však nevěděli rady jak vyčistit sklokeramickou nebo indukční desku, naše tipy a triky vám jistě pomohou.
TIP: Na odstraňování nečistot usazených na sklokeramických deskách je ideální speciální škrabka, která navíc funguje skvěle i na plechy i grily.
Správné čištění trouby je důležité zejména i kvůli životnosti spotřebiče, proto je dobré ji umýt po každém pečení či smažení. Sáhněte při tom po kvalitní utěrce z mikrovlákna, naneste na ni přípravek s obsahem alkoholu a pečlivě troubu zevnitř i zvnějšku otřete.
Jednou za čas je však potřeba provést důkladné vyčištění. Vyjměte nejdřív z trouby veškeré rošty a plechy, ponořte je do teplé vody s trochou saponátu a pečlivě je očistěte houbičkou nebo drátěnkou. S dlouhodobě nanesenou mastnotou a nečistotami uvnitř trouby si poradí speciální přípravky, které obvykle vyžadují delší dobu působení. Po jejím uplynutí vnitřek trouby omyjte vlažnou vodou a vytřete dosucha. Nakonec už stačí jen do trouby vložit vyčištěné rošty a užívat si radost z dobře odvedené práce.
Odmaštění kuchyně je věčné téma. Nejen na digestoři a sporáku, ale také na ostatních kuchyňských spotřebičích se usazuje nepříjemná vrstva mastnoty, na kterou se velmi ráda lepí prach. Existuje celá řada odmašťovacích prostředků, ale pozor – jejich výběr je nutné přizpůsobit materiálu kuchyňských povrchů, aby nedošlo k jejich poškození.
Můžete zvolit čisticí spreje na běžný úklid kuchyně, univerzální či hypoalergenní čističe vhodné i na podlahu nebo populární čisticí ubrousky. Praktická je čisticí emulze ve spreji pro odstranění nečistot a mastnoty z trouby, pečicího plechu, grilovací mřížky, hrnce i pánve, kterou lze využít i pro pravidelnou údržbu kuchyně. Podrobnější návod na čištění digestoře naleznete v článku Jak vyčistit digestoř.
Speciální kuchyňské čističe jsou určeny na odpady, varné desky, chladničky a mrazničky, trouby a mikrovlnné trouby. Nezapomeňte také na odstraňovač vodního kamene z konvice či kávovaru, který značně prodlouží životnost těchto malých spotřebičů. Zář vaší kuchyni dodají i různá leštidla na nerezové plochy.
Nejlepší pomocník pro údržbu i rychlé odmaštění kuchyňské podlahy je obyčejný mop a kbelík se ždímačem, případně parní mop vhodný i pro alergiky, který dokáže odstranit až 99,9 % bakterií.
I čištění mikrovlnky je někdy náročnější. Článek Jak vyčistit mikrovlnku vám přinese nejeden tip, se kterým to zvládnete hravě.
TIP: Mastné zbytky jídla z nádobí před mytím opatrně seškrábněte a vyhoďte do odpadu. Buďte přitom opatrní na teflonové povrchy. Tekuté zbytky vylijte do záchodu, abyste neucpali odpad ve dřezu.
Lednici čistěte pokaždé, když se do jejího vnitřního prostoru něco vylije. Důkladné mytí ledničky pak provádějte alespoň jednou za měsíc.
Nejprve vyjměte veškerý obsah lednice a následně všechny její police i boxy vytřete speciálním antibakteriálním přípravkem na chladničky. Nezapomeňte přitom ani na poličky ve dveřích a na poličku s platem pro vajíčka. Předtím, než potraviny vrátíte zpět do lednice, důkladně otřete také dózy, sklenice a sáčky, v nichž se nacházejí, abyste si neušpinili již vyčištěný vnitřní prostor lednice. Na závěr se věnujte také vnější straně chladničky - otřete boční stěny, dvířka i jejich těsnění. Za žádných okolností však k tomu nepoužívejte abrazivní přípravky, které by mohly povrch lednice nenávratně poškodit!
V případě, že nevlastníte chladničku s funkcí automatického odmražování, je potřeba ji několikrát do roka také vlastnoručně odmrazit.
Na to, jak udržet úsporný provoz lednice, jak odstranit zápach z lednice či jak na její převoz, jsme se blíže podívali v článku Jak se starat o ledničku.
TIP: Pokud doma zrovna nemáte speciální čisticí přípravky pro mytí vnitřního prostoru lednice, můžete je nahradit roztokem vody a octa.
Připálené hrnce nemusíte nutně vyhazovat. Jak ale připálený hrnec vyčistit? Stačí použít pár triků a je docela pravděpodobné, že vaše peněženka neutrpí žádné větší ztráty. Nejlépe se čistí připálené mléko – stačí obyčejný kuchyňský olej, kterým potřete postižená místa. Po chvíli se spálenina lehce odlepí ode dna. Na ostatní připálená jídla platí velmi koncentrovaný solný roztok (až 1 kg soli na 0,5 litru vody) nebo lžička pracího prášku na 0,5 litru vody. Zvolenou kombinaci přiveďte k varu a následně lžící vyzkoušejte, zda se spálenina odlupuje. Pokud stále drží, nechte roztok působit 24 hodin a poté znovu povařte.
Vodní kámen se tvoří v místech, která jsou neustále v kontaktu s vodou – ve dřezu, na vodovodních bateriích nebo v rychlovarné konvici. A právě zde se mnohem rychleji množí nežádoucí bakterie. Pravidelné čištění představuje výbornou prevenci před vznikem vodního kamene. U rychlovarné konvice je potřeba dodržovat ještě jednu zásadu: nenechávejte uvnitř vodu a pokud vám nějaká po zalití čaje zůstane, vylijte ji.
Jak vyčistit rychlovarnou konvici v případě, že už se vodní kámen usadil? K vyčištění míst s usazeným vodním kamenem použijte běžně dostupný odvápňovač či vodu s trochou octa nebo kyseliny citronové. Účinná je také jedlá soda.
Pokud umýváte nádobí v ruce, věnujte zvýšenou pozornost odkapávači a nikdy tam nenechávejte stát vodu. Po uložení nádobí zpět do skříní ji vždy vylijte nebo setřete suchým hadříkem. Díky tomu se nebude tvořit plíseň. Dbejte ale také o svůj dřez – vysušte spáry, vyleštěte baterii a její bezprostřední okolí a především pravidelně čistěte odpad. V případě, že vám s domácností vypomáhá myčka, pravidelně pouštějte samočistící program.
Pokud často myjete pouze na krátké programy, v nichž se špatně rozpouští některé tuky, používejte jej zhruba jednou za měsíc. Pamatujte však, že samočistící program stejně neodstraní všechny nečistoty, a proto je vhodné používat i speciální čisticí prostředek na údržbu myček na nádobí, který ji dokonale zbaví i vodního kamene.
Podrobný popis, jak se správně starat o myčku, naleznete v našem článku Jak se starat o myčku.
Nerezové povrchy se čistí hůře než jakékoliv jiné a velmi snadno se na nich usazuje vodní kámen. I s nimi si ale můžete poradit pomocí „po domácku“ vyrobených směsí. Vynikající jsou například brambory (můžete použít jen jejich slupky). Operte je ve vodě od hlíny a dalších nečistot a potřete s nimi (žlutou částí) nerezové nádobí i povrchy. Po opláchnutí vodou a vysušení savým hadříkem nebo zmačkanými novinami se budou nádherně lesknout. Totéž platí při použití směsi citrónové šťávy se špetkou soli. Pokud potřebujete vyčistit hůře přístupná místa, použijte hustou pastu z jedlé sody a trošky teplé vody.
Na nerezové termosky platí balíček kypřícího prášku zalitého vroucí vodou. Při takovém čištění ale umístěte nádobu raději do dřezu, protože kypřící prášek hodně pění. Pro lepší efekt termosku uzavřete a protřepte ji
Na nerezové povrchy nikdy nepoužívejte drátěnky a jiné drsné povrchy. Rovněž se vyhýbejte přípravkům s obsahem chlóru.