Obnovit stránku

Od 10.5. jsou pro vás všechny  naše pobočky opět otevřeny. Máme pro vás tisíce produktů skladem a ihned k odběru, rychle a bezpečně.

PlayStation 5; wallpaper: cover

PlayStation 5: Vše, co víme + Recenze

Speciál: • Autor: Filip Němec

PlayStation 5 zaznamenal nejlepší start v historii herních konzolí a zabodoval jak u hráčů, tak i v recenzích. Do světa her přinesl řadu novinek i osvědčených receptů a my jsme v tomto článku shromáždili vše, co o PlayStationu 5 potřebujete vědět. Kolik stojí, jaké hry si na nové konzoli od Sony zahrajete, jak moc je ve skutečnosti PS5 výkonný, jak je to s podporou her z PlayStationu 4 nebo proč je nový ovladač DualSense takový pokrok – to a mnohem víc zjistíte v tomto pravidelně aktualizovaném článku.


Alza Magazín

Nejnovější updaty

(26. 4. 2021) Článek byl celkově aktualizován, mimo jiné byla přidána kapitola Updaty a aktualizace, v níž se věnujeme dosud největšímu, tzv. „dubnovému“ updatu pro firmware PlayStation 5


Zdroj obrázku: Sony

PlayStation 5: Vše, co víme – OBSAH

PlayStation 5: Základní informace

Herní konzole PlayStation 5 u nás vyšla stejně jako jinde ve světě ve dvou verzích: klasické s 4K UHD Blu-ray mechanikou a v digitální variantě bez mechaniky. Datum vydání pro obě verze bylo v České republice a na Slovensku stanoveno na 19. listopadu 2020. Obě verze PlayStationu 5 jsou aktuálně díky velkému zájmu nedostatkovým zbožím a žádné kusy nejsou volně dostupné. Jedinou možností je konzoli objednat a čekat na další dodávku konzolí. 

Verze s mechanikou stojí 13 490 Kč a digitální varianta 10 790 Kč. Hardware PlayStationu 5 je postaven na osmijádrovém Zen 2 procesoru od společnosti AMD a grafickém čipu rovněž od AMD řady RDNA 2 s 36 jádry s taktem 2,23 GHz a výpočetním výkonem 10,28 TFLOPS. Chloubou konzole je také velmi rychlé úložiště, SSD řady NVMe s kapacitou 825 GB. PS5 cílí na rozlišení 4K a 60 fps, konzole by však měla zvládnout až 8K a 120 fps.

Souběžně s konzolí vyšla řada nových her, včetně PlayStation exkluzivit Marvel's Spider-Man Miles Morales, remaster akčního RPG Demon's Souls, skákačka Sackboy: A Big Adventure a hack and slash akce Godfall. Některé z nich obsahují české titulky, stejně jako se české lokalizace dočkalo uživatelské rozhraní konzole. PlayStation 5 umožňuje hrát naprostou většinu her z PlayStationu 4 díky zpětné kompatibilitě, která se týká rovněž headsetu pro virtuální realitu PS VR. Oznámena už je ovšem také nová generace PlayStation VR 2. Součástí balení je nový ovladač DualSense s novými technologiemi, jako je haptická odezva a adaptivní triggery.

PS5 Hardware Reveal Trailer

Sony na červnovém streamu Future of Gaming představila design konzole a také její bezdiskovou verzi. Prozatím je PlayStation 5 nabízen pouze v bílé barvě s černými detaily, stejně jako ovladač.

PlayStation 5: Updaty a aktualizace


(14. 4. 2021, update č. 21.01-03.00.00)

Koncem dubna 2021 obdržel PlayStation 5 první velký update, který přinesl řadu vylepšení. Zejména jde o možnost ukládat na externí disky PS5 hry, což šlo až doposud pouze s PS4 hrami. Ty jdou z externího disku na rozdíl od PS5 her také spustit. Pro PS5 tituly tak jde pouze o způsob, jak si je odložit v případě, že potřebujete místo na SSD disku. Pokud se k jejich hraní budete chtít vrátit, stačí je zkopírovat zpět na SSD, což je přece jen rychlejší, než je znovu stahovat. 

Vítanou novinkou je také rozšíření funkce Share Play, která nyní umožňuje virtuálně půjčit svou PS5 hru také majitelům PS4 (a naopak). Vylepšením prošlo také nové menu Game Base, jež dostalo nové funkce; v knihovně titulů je nyní snazší hledání a třídění vašich her a za zmínku stojí také nová funkce, která umožní stáhnout patch pro danou hru, ještě než ho autoři oficiálně vydají. PlayStation 5 si ho stáhne dopředu a až vývojáři potvrdí jeho vydání, rovnou se nainstaluje. Podrobněji jsme se jednotlivým prvkům této aktualizace věnovali v samostatném článku.

PlayStation 5: Recenze, preview, dojmy z hraní


Recenzi PlayStationu 5, kterou jsme publikovali ve spolupráci s kolegy YouTube kanálu AlzaTech, naleznete zde.

  • 0:00 - Intro
  • 0:42 - Ano, jsem PS fanboy!
  • 1:22 - Gamepad Dualsense
  • 4:24 - Design
  • 5:22 - Konstrukce
  • 6:21 - Výkon
  • 9:02 - Jak vypadají hry ve 4K60
  • 10:38 - Softwarová stránka (PS Plus, uzamčený disk, rozlišení atp...)
  • 13:50 - Závěr a hodnocení
Kapitoly videa...

PlayStation 5: Datum vydání a cena


PlayStation 5 v České republice a na Slovensku vyšel 19. listopadu 2020 (V USA, Japonsku, Kanadě a několika dalších zemích to bylo již o týden dříve, tedy 12. listopadu). PS5 tak vyšel o dva, resp. devět dní později než jeho největší konkurence Xbox Series X a jeho levnější varianta Series S.

Klasická varianta s 4K UHD Blu-ray mechanikou se u nás prodává za doporučenou cenu 13 490 Kč (499 dolarů/euro respektive 449 liber). Digitální verze bez mechaniky pak stojí 10 790 Kč (399 dolarů/euro respektive 359 liber). Předobjednávky byly spuštěny 16. září a během několika minut až hodin byly obě verze konzole vyprodány prakticky po celém světě.

PlayStation 5; screenshot: příslušenství
K PlayStation 5 ve dvou variantách je dostupné kromě nového DualSense ovladače také další příslušenství: headset, PS5 kamera, dobíjecí stojan na dva ovladače DualSense a dálkový ovladač pro ovládání médií. Na rozdíl od konzolí nejsou s dostupností příslušenství včetně ovladačů u nás problémy.

Z důvodu velkého zájmu jsou aktuálně obě verze PlayStationu 5 vyprodané a většinou nejsou žádné kusy dostupné ve volném prodeji. Jedinou možností je PlayStation 5 objednat a vyčkat na další dodávku konzolí. Na vině pravděpodobně ale není jen velká poptávka ze strany hráčů, ale také celosvětový nedostatek některých hardware komponent. Prezident SIE Jim Ryan reagoval na rychlé vyprodání konzolí tím, že pro vydání PS5 v listopadu bylo připraveno výrazně více kusů, než kolik bylo v roce 2013 v případě launche PS4. Podle finanční zprávy společnosti Sony bylo do konce roku 2020 prodáno 4,5 milionu kusů PS5, jak ale dodává magazín The Verge, v případě PS4 byly prodeje za stejné období zhruba stejné. Podle neoficiálních informací bylo pro náš trh připraveno na launch několik tisíc kusů.

PlayStation 5: Hry


Jak je u PlayStation konzolí zvykem, také PlayStation 5 vyšel s několika tzv. launch tituly, které jsou zároveň exkluzivitami pro PS5. Patří mezi ně akční adventura Marvel's Spider-Man Miles Morales, remake akčního RPG Demon's Souls, skákačka Sackboy: A Big Adventure a hack and slash akce Godfall. Většina těchto her obsahuje české titulky (více v kapitole o české lokalizaci) a vyšla také na PS4, Godfall dokonce rovněž na PC. Na každé konzoli je navíc předinstalována hra Astro's Playroom, která byla vytvořena zejména jako technologická ukázka nového ovladače. V roce 2021 pak má vyjít několik dalších her, jako je rouge-like FPS Returnal, akční adventura Ratchet and Clank: Rift Apart, velmi očekávané akční RPG Horizon Forbidden West a především pokračování God of War z roku 2018. Pochopitelně je ale na PS5 dostupná také řada multiplatformových her. Jak těm nejlepším, tak i nejočekávanějším titulům pro PlayStation 5 se věnujeme v samostatném speciálu.

Marvel's Spider-Man Miles Morales; wallpaper: cover Demon's Souls; screenshot: boss
Na pulty obchodů doprovodily PlayStation 5 exkluzivity Marvel's Spider-Man Miles Morales nebo Demon's Souls.

Řada vývojářů také nabízí ke svým PS4 hrám bezplatný upgrade na PlayStation 5 verzi. Pokud si koupíte například PS4 verzi Sackboy: A Big Adventure a posléze si pořídíte PlayStation 5, vývojáři formou bezplatného patche vylepší vaši hru na PS5 verzi. Bezplatný upgrade nabídly nebo nabídnou například tituly jako Assassin's Creed Valhalla, Cyberpunk 2077Far Cry 6 nebo GTA V. Na rozdíl od Microsoftu nepřišlo Sony s jednotnou politikou PS5 upgradů, a tak je na každém vývojáři, jestli bezplatné vylepšení na PS5 verzi nabídne, či nikoliv. U Microsoftu toto zaštituje program Smart Delivery, který u vybraných her hráčům zaručuje, že si daný titul koupí pouze jednou a vždy jej spustí na Xboxu One i Xboxu Series X/S, přičemž vždy budete mít jistotu toho, že budete hrát nejlepší verzi hry pro danou konzoli. Více jsme se této problematice věnovali zde.

Majitelé PlayStationu 5 mohou rovněž těžit ze zpětné kompatibility s PlayStation 4 hrami. Konzole je zpětně kompatibilní s naprostou většinou her z PS4, včetně například těch pro PS VR, a to jak v jejich digitální podobě, tak i v té fyzické na Blu-ray nosičích. Na rozdíl od Xboxu Series X/S však PS5 nepodporuje hry z předchozích generací konzole. Více se zpětné kompatibilitě věnujeme v příslušné kapitole. Potvrdila se bohužel také vyšší cena nových her. Dle doporučené cenovky 79,99 dolarů se PlayStation 5 hry u nás prodávají za 1999 Kč. PlayStation 5 stejně jako PS4 pro online multiplayer vyžaduje předplatné PlayStation Plus. Novinkou tohoto předplatného je PlayStation Collection, knihovna s výběrem z těch nejlepších PS4 titulů, kterou mohou majitelé PS Plus hrát bez dalších nákladů.

Assassin's Creed Valhalla; screenshot: Eivor Cyberpunk 2077; screenshot: souboj
Na PlayStationu 5 nechybí ani velké multiplatformové tituly jako Assassin's Creed Valhalla nebo Cyberpunk 2077.

PlayStation 5: Hardwarové specifikace


PlayStation 5 obsahuje procesor od AMD architektury Zen 2 s 8 jádry a taktem 3,5 GHz. Nový procesor by měl mimo jiné přinést detailnější a otevřenější světy, lepší umělou inteligenci, více NPC postav či lepší fyziku. O vizuál se pak stará grafický čip rovněž od AMD řady RDNA 2 s 36 jádry s taktem 2,23 GHz a výpočetním výkonem 10.28 TFLOPS (Základní PS4 má výkon 1,84 TFLOPS a PS4 Pro 4,2 TFLOPS) a podporou ray-tracingu. Technické specifikace doplňuje 16 GB GDDR RAM paměti s propustností 448 GB/s a 825 GB SSD Disk řady NVMe s přenosovou rychlostí 5,5 GB/s respektive 8–9 GB/s při komprimaci dat. Pro uživatele je však z 825 GB dostupných pouze 664 GB, zbytek si ukousne operační systém. Právě díky rychlému SSD Sony láká na velmi krátké či dokonce žádné nahrávací obrazovky a také větší a bohatší herní světy. Detailní srovnání s Xboxem Series X/S najdete v tabulce níže.

Srovnání PS5 vs PS5 digital vs Xbox Series X vs S


Sony 

PlayStation 5

Sony 

PlayStation 5 Digital E.

Microsoft

 Xbox Series X

Microsoft

 Xbox Series S

Cena 13 490,- Kč 10 790,- Kč 13 499,- Kč 7 999,- Kč
Datum vydání v ČR 19. listopad 2020 10. listopad 2020
Start předprodejů 17. září 2020 22. září 2020 v 09:00 našeho času
CPU 8x AMD Zen 2 Cores, až 3,5GHz
8x AMD Zen 2 @ 3,8 GHz (3,6 GHz s SMT)
8x AMD Zen 2 @ 3,6 GHz (3,4GHz s SMT)
SoC (velikost čipu a proces) ? / 7nm (N7P) 360,45 mm² / 7 nm (N7P)
197,05 mm² / 7 nm (N7P)
GPU AMD RDNA 2, 36 CUs @ 2,23GHz, 
10,28 teraflops, hw ray-tracing
AMD RDNA 2, 52 CUs @ 1,825GHz, 
12,15 teraflops, hw ray-tracing
AMD RDNA 2, 20 CUs @ 1,565 GHz,
4 teraflops, hw ray-tracing
Cílový výkon 4K při 60 fps (případně až 120 fps),
podpora 8K,
4K při 60 fps (případně až 120 fps),
podpora 8K
1440p při 60 fps (případně až 120 fps),
4K skrze upscaling
RAM 16 GB GDDR6 RAM (256-bit)
448 GB/s
16 GB GDDR6 RAM (320-bit)
10 GB @ 560 GB/s
6 GB @ 335 GB/s
10 GB GDDR6 RAM (128-bit)
8 GB @ 224 GB/s
2 GB @ 56 GB/s
Úložiště (SSD) 825 GB Custom SSD
5,5 GB/s nekomprimovaná
8–9 GB/s komprimovaná
1 TB PCIe Gen 4 NVMe SSD
2,4 GB/s nekomprimovaná
4,8 GB/s komprimovaná
512 GB PCIe Gen 4 NVMe SSD
2,4 GB/s nekomprimovaná
4,8 GB/s komprimovaná
Podpora externího úložiště NVMe SSD slot, podpora USB HDD
Podpora pro Seagate External 1 TB SSD paměťová karta, podpora pro USB 3.1 externí HDD
Optická mechanika 4K UHD Blu-Ray
Není 4K UHD Blu-Ray
Není
Zvukové možnosti Tempest Engine 3D AudioTech L-PCM, až 7.1, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby TrueHD with Atmos

Vstupy a výstupy


PS5 PS5 Digital XSX XSS
Výstup obrazu 1x HDMI 2.1 1x HDMI 2.1, Auto Low Latency Mode. HDMI Variable Refresh Rate. AMD FreeSync.
USB 1x Type-A port (Hi-Speed USB)
2x Type-A port (Super-Speed USB)
1x Type-C port (Super-Speed USB)
3x USB 3.1 Gen 1
Internet BEthernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) 
IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/axBluetooth® 5.1
Ethernet (LAN) 802.3 10/100/1000
WiFi 802.11ac dual band
Accessories radio. Dedicated dual band Xbox Wireless radio

Další specifikace (služby, zpětná kompatibilita...)


PS5 PS5 Digital XSX XSS
Zpětná kompatibilita 99 % PS4 her, PS VR Tisíce Xbox One her a zpětně kompatibilních Xbox 360 a Xbox her při vydání konzole. Xbox One herní příslušenství.
Streamování, cloudové hraní Remote Play, bude oznámeno Project xCloud
Funkce Quick Resume Bude oznámeno Ano

Fyzické parametry konzolí


PS5 PS5 Digital XSX XSS
Rozměry (Š x V x H) 10,4 cm x 39 cm x 26 cm (horizontálně) Bude oznámeno, odhad: 9,2 cm x 39 cm x 26 cm (horizontálně) 15,1 cm x 30,1 cm x 15,1 cm (horizontálně) 15,1 cm x 27,5 cm x 6,35 cm (horizontálně)
Hmotnost 4,5 kg 3,9 kg 4,45 kg 1,93 kg

Srovnání ovladačů



Sony

PlayStation 5 DualSense Wireless Controller


Microsoft

 Xbox Wireless Controller


Cena 1899,- Kč 1599,- Kč
USB-C nabíjení Ano Ano
Baterie Integrovaná 2x AA baterie
Haptická odezva Ano Ano
Triggery Adaptivní Impulse
Sdílení obsahu Create tlačítko, soc. platformy budou oznámeny Share tlačítko, soc. platformy budou oznámeny
Touchpad Ano Ne
Mikrofón Ano Ne
Audio jack 3,5 mm 3,5 mm
Kompatibilita PS5 Xbox Series X, Xbox One, PC
Váha 280 g 200 g

• Zdroje: news.xbox.com, blog.playstation.com, IGN, androidcentral.com, washingtonpost.com

PlayStation 5 podle Sony cílí na nativní 4K rozlišení a 60, případně až 120 fps. Konzole by měla být schopna i 8K, ale velké tituly v tomto rozlišení v nejbližších letech spíše neočekáváme. Ke hraní však nebudete nutně potřebovat 4K televizi (více v podkapitole 4K a 8K rozlišení – potřebuji k hraní na PS5 4K TV?). Prožitek z hraní na PlayStationu 5 vylepšuje také prostorový zvuk, o který se stará nový audio čip a zvukový Tempest Engine, jenž by měl 3D zvukový zážitek zajistit i při použití běžných reproduktorů či dokonce těch vestavěných v běžné TV (tato funkce bohužel vyjma sluchátek zatím není dostupná).

To vše pak inženýři ze Sony vtěsnali do poměrně úzkého, ale vysokého těla, které se rozhodně nesnaží splynout s okolím. Při postavení PlayStationu 5 na výšku, tak jak konzoli známe z většiny propagačních materiálů, má verze s 4K UHD Blu-ray mechanikou rozměry (Š x V x H) 10,4 cm x 39 cm x 26 cm. Digitální verze je ve spodní části o trošku užší. Konzoli je možné umístit také horizontálně (naležato), stejně jako PS4. Aktuálně je PS5 dostupný pouze v bílé barvě, boční kryty konzole jsou však jednoduše odnímatelné a dá se tak očekávat, že vzniknou přinejmenším neoficiální a fanouškovské kryty v různých designech. 

SSD: jaké změny přináší a jak rozšířit kapacitu úložiště

Zatímco grafický čip nebo procesor v PS5 představují „pouze“ výkonnější a novější verzi svých předchůdců z PS4, SSD disk je pro PlayStation 5 inovací, která může změnit to, jak hry fungují i jak je hrajeme. Nejde jen o významné zkrácení nahrávacích časů, v některých případech by se mohlo jednat dokonce o naprostou absenci loadingových obrazovek, či alespoň vymizení „brzdících“ prolézaček mezi úzkými prostory, jež ve hrách nemají význam pro hratelnost, ale vývojáři jimi získávají drahocenné vteřinky, při kterých se mezitím nahraje další lokace. Vysoká rychlost SSD disku také umožní vývojářům vytvářet větší a detailnější světy.

Je ovšem také několik sekundárních efektů, které už nemusí být tak evidentní. Skutečnost, že PS5 dokáže číst potřebná data mnohonásobně rychleji, znamená také to, že autoři mohou nyní volnou paměť RAM použít pro další úkony. Zároveň už není potřeba kvůli nízké čtecí rychlosti pevných disků mít některá data uložená vícekrát, takže by hry nemusely zabírat tolik místa, byť tento fakt jistě převáží skutečnost, že jsou nyní hry detailnější a mají kvalitnější textury, takže ve výsledku budou stejně zabírat více místa než hry starší. Data však budou řazena a uložena efektivněji. Protože prozatím vychází především hry tvořené i pro minulou generaci konzolí, nemůžeme tyto předpoklady a sliby výrobců konzolí o větších světech či konci nahrávacích obrazovek potvrdit či naopak vyvrátit.

Důležitým tématem je rovněž rozšíření úložiště. Vestavěný SSD disk s kapacitou 825 GB zpřístupní pro uživatele „pouze“ 664 GB a zbytek si pro sebe uzme operační systém. To při velikosti dnešních her může znamenat, že si nainstalujeme 6 velkých titulů a na další už nezbyde místo. Řešením je stejně jako u Xboxu Series X/S externí SSD. Po sundání jedné z bočnic konzole se dostanete ke kovovému víčku, po jehož odšroubování uvidíte M.2 NVMe slot s podporou PCIe 4.0, do něhož jde vložit podporovaný SSD disk. Sony však zatím tento port softwarově uzamknula. Ne všechny dostupné SSD disky totiž splňují požadavky na rychlost, ale třeba také tvar. Slot pro SSD disky by podle server Bloomberg mohla Sony odemknout někdy v průběhu léta 2021. Pomoci v boji s nedostatkem místa může také externí pevný disk, ze kterého lze hrát zpětně kompatibilní PS4 hry a odkládat PS5 hry pro úsporu místa na SSD. Více o této funkci najdete zde.

PlayStation 5; screenshot: porovnání SSD disku
Rozdíl mezi pevným diskem PS4 a SSD diskem PS5 je obrovský. Zatímco PS4 trvá nahrát z disku 1 GB dat dvě sekundy, PS5 zvládne dvojnásobné množství dat nahrát za 0,27 sekundy.

Ray-tracing: Jak tato technologie změní hraní

Vítanou inovací PS5 je podpora technologie ray-tracing na hardware úrovni, což znamená, že tato technologie dokáže využít plný výkon konzole a nejde jen o polovičaté řešení s mnoha ústupky. Technologie ray-tracing simuluje realistické odrazy světla od objektů, čímž dochází k vytváření skutečně vypadajících stínů, odlesků a dalších světelných efektů. Pro svou náročnost na hardware byla tato technika ještě před příchodem na PC používána především ve filmech. Ve hrách, kde pozici a úhel kamery ovládá přímo hráč, však bylo něco takového dříve nemyslitelné, a tak se odrazy uměle nahrazovaly méně efektivními technologiemi, které umožnily alespoň odrazy v zrcadlech a podobně.

Hardware PS5 byl však vyvíjen právě s ohledem na tuto technologii, takže by ray-tracing neměl být tolik náročný na výkon. Už před vydáním konzole však řada odborníků upozorňovala na to, že minimálně z počátku bude ray-tracing vykoupen například nižším počtem snímků za vteřinu, což posléze potvrdily tituly jako PS exkluzivita Marvel's Spider-Man: Miles Morales nebo akční adventura Control. Uvidíme, jak si poradí hry vyvíjené jen pro novou generaci konzolí.

Ray-tracing ale není jen o odrazech ve zpětných zrcátkách aut nebo kalužích, v nichž právě projíždí tank. Světlo interaguje se všemi objekty, takže se týká například i ohně, deště ale i pevných objektů s minimem odrazových ploch. Ray-tracing by navíc mohl být využit také k přenosu 3D zvuku. Prostorem se totiž nešíří jen světlo, ale právě i zvuk. Tuto technologii by tak mohli vývojáři použít v okamžicích, kdy se pomocí sluchu snažíte lokalizovat nepřítele, jehož kroky se odráží od zdí či jiných okolních předmětů. Více se prostorovému zvuku věnujeme v následující podkapitole.

Gran Turismo 7; screenshot: ray-tracing

Jednou z prvních PlayStation 5 exkluzivit, jež měla představit ray-tracing na PS5 v plné kráse, je Gran Turismo 7. To však bylo začátkem letošního roku odloženo až na rok 2022.

Prostorový zvuk a 3D audio Tempest engine

Grafické zpracování se posouvá s každou novou generací konzolí, ale co zvuk? Tuto otázky si kladli v Sony v posledních letech a proto vyvinuli nový zvukový čip a tzv. Tempest engine. Cílem nového enginu je co největší vtažení do hry pomocí prostorového zvuku, předností celé technologie ale má být zejména to, že pro 3D zvuk nebudeme potřebovat drahá sluchátka nebo domácí kino s šesti i více reproduktory. Rozdíl totiž máme poznat už u běžného dvoukanálového zvuku průměrné televize.

Tempest engine je však stále ve vývoji a těsně před vydáním konzole Sony přiznala, že prostorový zvuk nebude z počátku podporován právě na běžných televizích. V současnou chvíli prostorový zvuk podporuje PS5 pouze skrze sluchátka, nemusí se však nutně jednat o sluchátka od společnosti Sony. Proti přehnaným očekáváním a některým údajně nepravdivým srovnáním s konkurencí se ohradila například také společnost Dolby, která vyvíjí vlastní technologii prostorového zvuku Dolby Atmos. Až reálné využití ukáže, jak moc je nový zvukový čip a pro něj vyvinutý engine revoluční. Prostorový zvuk bude hrát jistě velkou roli v případě next-gen konzolí i ve spojení s ray-tracingem. Takové kombo by skutečně mohlo změnit vnímání herního světa a vtažení do něj. Zatím jsme se však žádné revoluce nedočkali.

Optická 4K UHD Blu-ray mechanika a co vše si na ní pustíme

Podobně jako PS4 je také PS5 vybaven Blu-ray mechanikou (to se logicky netýká digitální varianty PS5), v tomto případě však podporuje 4K rozlišení. Hry jsou vydávány na 100 GB Blu-ray XL discích, zatímco PS4 hry budou i nadále vycházet na dvouvrstvých 50 GB Blu-ray discích. I ty však vzhledem ke zpětné kompatibilitě půjdou v PS5 samozřejmě přehrát.

Mechanika umožňuje také přehrávání filmů na Blu-ray discích, a to až ve 4K rozlišení. Konzole samotná podporuje 8K rozlišení, avšak to u filmů budeme moci využít pouze v jejich digitální podobě, protože Blu-ray mechanika podporuje pouze 4K rozlišení. Stejně jako v případě jiných Blu-ray mechanik by měla také ta v PlayStationu 5 podporovat formát DVD a CD.

4K a 8K rozlišení – potřebuji k hraní na PS5 4K TV?

Ačkoli PlayStation 5 cílí na 4K rozlišení a 60 fps, ke hraní na PS5 nutně 4K televizi nepotřebujete. Postačí vám televize podporující Full HD, tedy 1080p, nebo dokonce jen 720p rozlišení, i když se logicky ochudíte o grafický zážitek, který přináší nejen lepší rozlišení, ale také další technologie modernějších televizí, jako je například HDR, lepší podání černé atd. 

Pokud si chcete kvůli PlayStationu 5 pořídit 4K televizi, nesledujte pouze údaj o jejím rozlišení. Důležitá bude také obnovovací frekvence. Podpora 100 Hz (pro 120 fps) bude při hraní jistě výhodou, avšak postačí vám i 50 Hz (pro 60 fps), protože v této frekvenci poběží v následujících letech většina her. Důležitá je také podpora HDR verze alespoň 10 nebo také Dolby Vision, HLG nebo Advanced HDR. Pozor si dejte i na podporovaný standard HDMI. Pouze HDMI 2.1 podporuje 4K a 8K rozlišení a 120 fps. Rovněž se ujistěte, že i váš HDMI kabel podporuje tento standard. 

PlayStation 5 podporuje až 8K rozlišení, určitě to však není důvod k okamžité výměně vaší 4K televize, jde spíše o příslib do budoucna. Jak už jsme napsali, 8K rozlišení je v současné chvíli u většiny konzolových her nemyslitelné. Pokud v příštích letech některé hry toto rozlišení budou podporovat, pak půjde o jednodušší tituly s méně komplexními světy. V současnou chvíli je tato podpora zajímavá pouze pro filmy, které se již v 8K rozlišení točí a stejně tak jsou již v prodeji 8K televize. Ty jsou však opravdu velmi drahé. Poznat rozdíl mezi 4K a 8K je navíc možné jen u opravdu velké uhlopříčky televize. Pokud budeme srovnávat rozdíl mezi těmito rozlišeními na dvou stejně velkých televizorech, pouhým okem ho pravděpodobně nepoznáte.

PlayStation 5; screenshot: 4K vs 8K rozlišení
PlayStation 5; screenshot: vertikální poloha PlayStation 5; screenshot: horizontální poloha
PlayStation 5 jde postavit na výšku i položit. K oběma verzím konzole je přibalen černý podstavec.

PlayStation 5: Ovladač DualSense a další příslušenství


Sony s ovladačem PlayStationu 5 přerušuje sérii gamepadů s názvem DualShock, jež započala už v roce 1997, kdy vyšel první PlayStation. Nový DualSense ovladač si však svůj název skutečně zaslouží, protože naše smysly dobývá zejména dvojicí hlavních novinek – adaptivními triggery a haptickou odezvou. Nastavitelné „spouště“ mohou měnit kladený odpor při mačkání a hráč tak může například vnímat postupně se napínající tětivu luku či prázdný zásobník, který se projeví cuknutím spouště ovladače. Vývojáři si od adaptivních triggerů slibují nové způsoby komunikace s hráčem.

DualSense Wireless Controller Video | PS5

Stejně jako samotná konzole, také ovladač DualSense je nyní v nabídce pouze v bílé variantě s černými detaily.

Haptická odezva pak nahrazuje dvojici vibračních motorků, po kterých se ovladače série DualShock jmenovaly. Technologicky však vychází ze zvukových vln, haptická odezva díky tomu umožňuje hráči navodit pocit, že se něco děje například jen v určité části obrazovky a v kombinaci s vestavěným reproduktorem pak dokáží vývojáři pouze pomocí sluchu a doteku dát hráči najevo, že se jeho postava pohybuje třeba sněhovou vánicí či plave, aniž by se vůbec na obrazovku musel podívat. Kolegové z AlzaTechu ve své recenzi PlayStationu 5 označili ovladač jako „skvělý prvek, který dodává nové konzoli úplně nový směr, na který konkurence ani nepomyslela.“ Bude však záležet zejména na vývojářích, jestli se jim bude chtít do svých her podporu haptické odezvy a adaptivních triggerů implementovat.

Snad i díky novým technologiím je DualSense dražší oproti DualShocku 4 o rovných 400 Kč, DualSense totiž stojí 1 899 Kč. Na ceně se nejspíše projevila také větší vestavěná dobíjecí baterie s kapacitou 1560 mAh. (DualShock 4 má baterii o kapacitě 1000 mAh). Magazíny TrustedReviewsPlayStation Universe nebo třeba ScreenRant se ve svých testech shodují na tom, že DualSense ovladač vydrží o 3-5 hodin déle než jeho předchůdce (zhruba 10-13 hodin), záleží zejména na využití nových funkcí. V případě hry Astro's Playroom může výdrž dokonce klesnout až na 7 hodin. DualSense váží 280 gramů a má rozměry (Š x V x H) 16 cm x 10,6 cm x 6,6 cm. Pro srovnání, DualShock 4 váží 210 g a má rozměry 16,1 cm x 10 cm x 5,7 cm. Nový ovladač tak přibral na váze a je také o něco větší. Prozatím je ovladač prodáván pouze v jedné barevné variantě.

Obsah balení a další příslušenství (kamera, sluchátka a další)

V balení najdete:

  • Konzoli PS5 nebo PS5 Digital Edition
  • Ovladač DualSense
  • Stojan
  • Napájecí kabel
  • HDMI kabel
  • USB-C kabel
  • Návod k použití
  • Předinstalovanou hru Astro's Playroom

Oproti PS4 nenajdeme v balení sluchátka s mikrofonem, ovladač DualSense má totiž vestavěný mikrofon. Naopak součástí balení je tentokrát stojan, který je nutný k uložení konzole na šířku, jinak by se kolébala. Při postavení na výšku pak dodává konzoli potřebnou stabilitu. Rozhodně neodporučujeme mít PlayStation 5 vystavený bez stojanu. 

PlayStation k příležitosti vydání PlayStationu 5 připravil také nové příslušenství (nutno zakoupit samostatně):

Bezdrátová sluchátka s mikrofonem PULSE 3D – sluchátka uzpůsobená pro 3D zvuk na konzoli PlayStation 5 se dvěma mikrofony s technologií pro potlačení ostatních zvuků.

HD kamera – duální širokoúhlé objektivy podporují full HD rozlišení. Díky nové technologii dokáží odstranit pozadí za vámi, pokud se natáčíte při hraní. Nová PS5 kamera však bohužel není kompatibilní s headsetem pro virtuální realitu PlayStation VR. Pro hraní na PS VR musíte mít PlayStation 4 kameru a bezplatně dodávaný adaptér pro zapojení do PS5.

Nabíjecí stanice bezdrátového ovladače DualSense – umožní nabíjet až dva ovladače současně stejnou rychlostí, jako když jsou připojené k PS5.

Ovladač médií – ovladač slouží pro pohodlné ovládání médií, jako jsou filmy, hudba nebo streamovací služby.

PlayStation 5; screenshot: příslušenství
PlayStation 5 DualSense; screenshot: pohled y boku PlayStation 5 DualSense; screenshot: Create tlačítko
Obrázek 1: Ovladač přechází ze standardu Micro-USB na modernější USB-C. Obrázek 2: Nápisy označující tlačítka kolem dotykové plochy vystřídaly jednoduché ikonky podtrhující čistý design ovladače. Touchpad doplňuje jemné podsvícení po stranách.

PlayStation 5: Uživatelské rozhraní


Uživatelské prostředí PS5 prošlo několika změnami. Novinky lze rozdělit na hlavní menu konzole a tzv. kontrolní centrum, které lze kdykoli vyvolat stisknutím PlayStation tlačítka na ovladači. Podívejme se nejprve na hlavní nabídku, jež se od prostředí PS4 zase tolik neliší. Vychází totiž z klasického rozvržení, kde jsou jednotlivé hry a aplikace zastoupeny kartami řazenými v řadě za sebou. Tato nabídka je však zmenšena a zabírá míně prostoru, zbytek obrazovky si totiž pro sebe vždy zabere HUB každé hry či aplikace. Podrobné nabídce jednotlivé hry pak většinou dominují tzv. PlayStation aktivity, patrně největší novinka uživatelského rozhraní PS5. Díky této funkci lze přímo z menu konzole spustit vybranou část hry, jako je například nedokončená mise či lobby hry více hráčů. Ne všechny hry však tuto funkci nabízejí.

First Look at the PlayStation 5 User Experience

Představení uživatelského rozhraní PlayStationu 5.

Tzv. aktivity však nalezneme také v druhé zmíněné nabídce. Kontrolní centrum nahrazuje vertikální nabídku z PS4, která se také objeví po stisku PS tlačítka. Na PS5 se však menu zobrazí přes právě spuštěnou hru. Největší část kontrolního centra zabírají zmíněné aktivity nabízející kupříkladu nedokončené mise v rámci právě spuštěné hry. Zároveň však v nabídce najdeme také aktivity z jiných titulů, je tak možné téměř okamžitě skočit do zcela jiné hry a rovnou spustit vybranou misi či jinou aktivitu, což je mnohdy výrazná úspora času. Kontrolní centrum pak nabízí také přehled posledních screenshotů nebo videí a další možnosti, tak jako na PS4. V této nabídce tak lze například vypínat připojená zařízení či ovládat hlasitost.

Každá hra může karty aktivit využívat jinak. Kupříkladu autoři skákačky Sackboy: A Big Adventure na každé kartě ukazují postup vyjádřený v procentech, odhadovaný zbývající čas potřebný k dokončení mise nebo seznam jednotlivých úkolů, které v rámci mise můžete nebo musíte splnit. Majitelé předplatného PlayStation Plus pak u seznamu úkolů najdou také nápovědu k jejich dokončení ve formě screenshotů nebo rovnou videí, které lze připnout na okraj obrazovky. Podobné funkce nelze automaticky očekávat u každé hry, nicméně minimálně u PlayStation exkluzivit budou nejspíše dostupné. Více jsme se představení uživatelského rozhraní PS5 věnovali zde. V současnou chvíli bohužel PS5 nenabízí obdobu funkce Quick Resume z Xboxu Series X/S, kdy lze přepínat mezi několika spuštěnými hrami.

PlayStation 5; uživatelské rozhraní: české hlavní menu PlayStation 5; uživatelské rozhraní: kontrolní centrum
Obrázek 1: Hlavní nabídku tvoří jako na PS4 za sebou seřazené karty s hrami a aplikacemi. Obrázek 2: Kontrolní centrum překryje právě spuštěnou hru.

PlayStation 5: Čeština, česká lokalizace


Uživatelské prostředí PlayStationu 5 je přeloženo do češtiny tak jako tomu je v případě PS4, pouze obchod PlayStation Store, který je nyní propojen s hlavní nabídkou konzole, zůstává stále v anglickém jazyce. Také situace kolem překladu her je stejná jako v případě her pro předchozí generaci – drtivá většina PlayStation exkluzivit vycházejících na PS5 obsahuje české titulky. Potvrdily to úvodní tituly jako Marvel's Spider-Man Miles Morales nebo Sackboy: A Big Adventure, naopak rovněž launch titul Demon's Souls se českých titulků nedočkal, což může mít na vině skutečnost, že šlo o remaster a ne o nový titul. Očekáváme totiž, že všechny exkluzivní PlayStation 5 hry budou mít českou lokalizaci ve formě titulků. Pro v květnu vycházející exkluzivitu Ratchet & Clank: Rift Apart už jsou české titulky potvrzeny.

PlayStation 5: Zpětná kompatibilita


Na PS5 lze spustit pouze hry z PS4, tituly z PS3, PS2 a PS1 podporovány aktuálně nejsou a podle současných informací jejich podpora ani není v plánu (některé starší tituly jsou však dostupné skrze streamovací službu a půjčovnu PS Now, ta však není dostupná v ČR). PlayStation 5 podporuje více než 4 000 her z PS4, naprostá většina (podle CEO Sony má jít o 99 % her) PS4 titulů vám tak bude na PS5 fungovat, což se týká digitálních verzí i fyzických kopií na Blu-ray discích. Digitální verzi je možné stáhnout tak jako na PS4 (nebo přesunout mezi PS4 a PS5 přes Wi-Fi či LAN kabel), zatímco Blu-ray disky s PS4 hrami půjde po vložení do PS5 přehrát tak jako na PS4. Podle posledních informací PlayStation 5 nepodporuje pouze 7 her z PS4, u těch ostatních však Sony upozorňuje, že se mohou vyskytnout menší problémy, jež ale postupně opravují. Jistotu úplné kompatibility však máme u PS4 her, které prošly certifikací po 13. červenci 2020. Některé tituly z PS4 díky funkci Game Boost mohou na PS5 běžet ještě lépe než na PS4, aniž by je autoři museli pro PS5 upravovat.

Mezigenerační podpora uložených pozic nebo hry více hráčů není tak jednoduchá, jako v případě zpětné kompatibility. Záleží totiž na přístupu vývojářů jednotlivých her. Například superhrdinskou akci Marvel's Avengers si majitelé PS4 a PS5 verzí společně nezahrají, zatímco třeba Destiny 2 nebo CoD: Black Ops Cold War mezigenerační multiplayer umožňuje. Podobná situace se týká také uložených pozic. Zatímco save PS4 verze hry Yakuza: Like a Dragon si na PS5 nepřeneseme, PlayStation exkluzivita Marvel's Spider-Man: Miles Morales to umožňuje. I v případě přenosu uložených pozic podobně jako u přesunu digitálních verzí her z PS4 na PS5 podporují konzole přenos save pozic pomocí Wi-Fi či LAN kabelu, dostupnost této funkce ale rovněž záleží na vývojářích samotných her. Majitelé předplatného PS Plus pak mohou přesunout uložené pozice také pomocí cloudu.

PlayStation 5; screenshot: zpětná kompatibilita
PlayStation 5 hardware se umí přepnout do tzv. Legacy módu, který umožňuje spuštění naprosté většiny PS4 her.

Kompatibilní je také některé příslušenství. PS4 ovladač DualShock 4 je možné použít i na PlayStationu 5, avšak pouze pro hraní zpětně kompatibilních PS4 her, nové PS5 tituly  DualShock 4 nepodporují. Na PS5 také fungují bezdrátové headsety Platinum a Gold, stejně jako headsety od jiných výrobců. PlayStation 5 rovněž podporuje PlayStation 4 kameru. Ta však vyžaduje redukci, kterou lze bezplatně objednat zde. Díky tomuto adaptéru je s PS5 kompatibilní také headset pro virtuální realitu PS VR a další VR příslušenství jako jsou PS Move ovladače včetně naprosté většiny VR her. Opačně však podpora nefunguje – nový ovladač DualSense nepůjde spárovat s PS4 a stejně tak na PS4 nespustíte hry určené pro PlayStation 5.

Bezplatný upgrade PS4 her na PS5 verze

Na vývojářích je rovněž rozhodnutí, zda majitelům PS4 verzí her poskytnou bezplatný upgrade na PlayStation 5 verzi. Vzhledem k absenci podobného programu, jako je Smart Delivery z Xboxu, volí každé studio svou vlastní cestu. Bezplatný upgrade na PS5 například dostaly již hry od EA jako Madden NFL 21 a FIFA 21, akční RPG Assassin's Creed Valhalla, závody Dirt 5, Final Fantasy VII Remake nebo Immortals: Fenyx Rising. Potvrzený bezplatný upgrade pak má kupříkladu Cyberpunk 2077 nebo Witcher 3 Wild Hunt od studia CD Projekt. Také některé PlayStation exkluzivity už svůj zdarma dostupný patch obdržely, jmenovitě jde o akční RPG God of War či akční adventury Ghost of Tsushima a Days Gone. Upgrade The Last of Us: Part II zatím není oficiálně potvrzen, ale měl by být ve vývoji, naopak PS5 verzi Marvel's Spider-Man obdrží pouze majitelé Ultimate edice Marvel's Spider-Man Miles Morales. Ani u PlayStation exkluzivit tedy není situace jednoznačná. 

Bohužel ani způsob, jak PS4 hry upgradovat na PS5 verze, není pouze jeden. Některé tituly jako Ghost of Tsushima nebo God of War dostaly spíše menší vylepšení, a to formou patche, který se stáhne automaticky, pokud máte konzoli připojenou k internetu. Klasické velké PS5 upgrady si však musíte stáhnout sami a hra vás na jejich dostupnost ve většině případů ani neupozorní. 

V případě, že máte PS4 hru v diskové verzi a konzoli PS5 s mechanikou, vložíte disk do konzole a hru nainstalujete. Poté na kartě hry v hlavní nabídce konzole kliknete na ikonu s třemi tečkami, potvrdíte volbu Zobrazit produkt, čímž se dostanete na kartu hry v obchodě PlayStation Store a zde už stačí potvrdit stažení PS5 upgradu, který vám PS Store sám nabídne. V případě, že máte digitální verzi hry, stáhnete si PS4 verzi do PS5 a poté je postup stejný jako v předchozím případě. Více se dozvíte na oficiálních stránkách PlayStationu. A jeden tip na závěr – pokud si tímto způsobem upgradujete PS4 verzi hry, v PS5 budete mít nainstalovanou jak verzi pro PS4, tak i pro PS5 a protože místa na SSD není nikdy dost, můžete PS4 verzi klidně odinstalovat.

PlayStation 5: PS VR 2, virtuální realita


Přestože se dříve spekulovalo o tom, že PlayStation 5 doprovodí na pulty obchodů také nová verze PlayStation VR, nakonec se tak nestalo. Nástupce populární virtuální reality od Sony byl oznámen až po vydání PS5, v únoru 2021. O PS VR 2, jak se prozatím headset neoficiálně jmenuje, toho ale moc nevíme. Potvrzené je pouze to, že nevyjde dříve než v roce 2022 a na rozdíl od předchozích spekulací nebude headset bezdrátový. Sony nicméně slibuje „kompletně nový VR formát“ a velké inovace.

PS VR 2; screenshot: ovladače

Nové ovladače bude snímat samotná helma, což přinese větší komfort při hraní i přesnost ovládání.

zdroj: Sony

O co ve směru inovací půjde, mohou naznačovat snad jen nové ovladače – prakticky jediná část PS VR 2, která je již plnohodnotně představena. Ty nahrazují již letité PS Move a svým vzhledem připomínají orb, do něhož vložíte ruku. Není překvapením, že si berou to nejlepší z nového DualSense ovladače, nabídnou totiž jak haptickou odezvu, tak i adaptivní triggery, tedy technologie, které si řada hráčů oblíbila pro svou schopnost vtáhnout vás do hry, což u VR žánru může nabídnout ještě o úroveň lepší zážitek. Naopak mezi novinkami je kupříkladu detekce jednotlivých prstů včetně rozeznání jejich celkového pohybu. „Když vezmete tento druh mechanik a aplikujete je na VR, prožitek je znásoben na úplně novou úroveň,“ libují si v Sony. Více jsme se novým ovladačům věnovali zde. Vše o PS VR 2 pak najdete tady.

PlayStation 5 je však plně kompatibilní se současným PS VR headsetem. K PS5 tak připojíte nejen samotnou helmu, ale také všechny periferie, jako jsou PS Move nebo VR Aim ovladače. Podporována je také PlayStation kamera z PS4, která je pro hraní VR her potřeba. K té Sony zdarma dodává adaptér, PlayStation 5 má totiž novou kameru s jiným konektorem. Adaptér je možné zdarma objednat zde, potřebovat budete pouze sériové číslo procesní jednotky PS VR, váš email, telefonní číslo a dodací adresu. Příjemnou zprávou je také to, že řada PS VR her dostala bezplatný PS5 upgrade zlepšující především počet snímků za vteřinu. Jde například o No Man's Sky či akci Blood & Truth.

PlayStation 5; screenshot: VR zpětná kompatibilita
PlayStation 5 je plně kompatibilní s PlayStation VR, včetně veškerého příslušenství a také her.

PlayStation 5: Streamování, cloudové hraní


Podobně jako PS4 také PlayStation 5 podporuje funkci umožňující mobilním telefonům, tabletům, nebo PC připojeným k domácí síti používat PS5 a to samozřejmě včetně hraní her. Remote Play tak umožňuje zahrát si své PS5 hry kdekoli, kam dosáhne váš domácí Wi-Fi signál. K zařízením s Androidem, iOS či Windows a Mac OS lze připojit ovladač a pokračovat v hraní třeba v momentě, kdy nemůžete být přímo před televizní obrazovkou. Více o funkci Remote Play zjistíte zde. Další službou fungující také na PS5 je funkce Share Play, která zjednodušeně řečeno umožní virtuálně předat váš ovladač jinému majiteli PS5 či PS4, který si může vyzkoušet některou z vašich her, pomoct vám se složitou pasáží nebo si společně zahrát kooperativní hru pro dva hráče. Více o funkci Share Play zjistíte zde.

Společnost Sony zároveň od roku 2014 provozuje službu PlayStation Now. Jde o digitální herní půjčovnu a streamovací službu (podobnou například Xbox Game Pass), kde si můžete vybrané hry za měsíční poplatek stáhnout nebo rovnou streamovat bez nutnosti instalace. Služba funguje na PC, PS4 i PS5. Díky PS Now je dokonce možné na PS5 spustit i některé hry z PS2 a PS3, jež má služba v nabídce. PS Now však zatím v České republice a na Slovensku není podporována, pro zprovoznění služby však stačí založit si například britský, německý nebo rakouský PlayStation účet.

Sony zatím není na poli cloudového hraní tolik aktivní jako Microsoft, se kterým koncem minulého roku dokonce uzavřela spojenectví právě ve vývoji cloudových technologií. Dá se tak očekávat, že PS Now rozšíří svou působnost do dalších zemí a rozšíří knihovnu nabízených her. Navíc cloud vypadá jako nejsnazší cesta, jak přinést na PS5 hry ze starších generací PlayStationu. To už nyní nabízí PS Now, naději však dodává také například tento patent, který by mohl pomocí cloudu emulovat starší konzole a na PS5 tak přinést hry z PS1, PS2 i PS3.

PlayStation 5; screenshot: PS Now kompatibilita
PlayStation Now je jediná možnost, jak si na PC, PS4 a nyní na PS5 zahrát hry z PS2 a PS3.

PlayStation 5: Multimédia a aplikace


Herní konzole už dávno nejsou určené pouze na hraní, v řadě domácností slouží také jako multimediální centrum pro konzumaci nejrůznějšího obsahu. Aktuálně PlayStation 5 podporuje v České republice tyto multimediální aplikace:

  • Apple TV
  • Disney +
  • Netflix
  • Spotify
  • Twitch
  • YouTube
  • Amazon Prime Video
  • MyCanal
  • Hulu
  • Peacock

PlayStation 5 Pro či naopak méně výkonná verze PS5


Na jakýkoli mezigenerační článek či silnější variantu PlayStationu 5 je zatím velmi brzy, a i kdyby v Sony pomyslný PlayStation 5 Pro připravovali, k jeho oznámení dojde až za několik let. Jak Sony, tak i Microsoftu se však tento způsob prodloužení života jedné generace konzolí vyplatil a je tak velmi pravděpodobné, že i tentokrát Sony zopakuje svůj přístup. Potvrzoval by to například patent zveřejněný na konci roku 2019, který popisuje snadné škálování výkonu u konzole PS5. Dle popisku patentu by totiž šlo jednoduše přidat k současnému grafickému jádru další a propojit je. Tím by Sony ušetřila na vývoji i výrobě.

Zmíněný patent však v některých částech naznačuje možnou existenci rovněž méně výkonnější „light“ verze PlayStationu. Ta by se naopak mohla vydat podobnou cestou jako Xbox Series S, tedy levnější konzole s menším výkonem. Je však třeba zdůraznit, že velká část zveřejněných patentů se nakonec nedočká realizace, anebo je jejich zveřejněná část chápána mylně. Že se však v budoucnu dočkáme nějaké výkonnější verze PS5, je velmi pravděpodobné už kvůli tomu, že Xbox Series X, největší konkurent PS5, je na tom co do hrubého výkonu lépe.

• Zdroje: playstation.com, dualshockers.com, techradar.com, polygon.com, gameindustry.bizbloomberg.com, psu.com, trustedreviews.com

PlayStation 5 (RECENZE) – Téměř dokonalá konzole

• Recenze: 8. ledna 2021 • Autor: Matouš Jedlan (AlzaTech)

Je tomu už více než 7 let, co vyšla konzole PlayStation 4 (pro představu v tom samém roce vyšel první trailer na Cyberpunk 2077). A jak PlayStation 5, tak i Cyberpunk 2077 mají své mouchy, nicméně Cyberpunk si alespoň teď můžete koupit. Ale vtípky stranou, dneska se spolu podrobně podíváme na novou generaci konzolí PlayStation. Co se na aktuálně beznadějně vyprodaném PlayStationu 5 povedlo a kde je naopak konkurence lepší, zjistíte v naší recenzi.

  • 0:00 - Intro
  • 0:42 - Ano, jsem PS fanboy!
  • 1:22 - Gamepad Dualsense
  • 4:24 - Design
  • 5:22 - Konstrukce
  • 6:21 - Výkon
  • 9:02 - Jak vypadají hry ve 4K60
  • 10:38 - Softwarová stránka (PS Plus, uzamčený disk, rozlišení atp...)
  • 13:50 - Závěr a hodnocení
Kapitoly videa...

Obsah článku

  1. Největší inovací PS5 je ovladač DualSense
  2. PlayStation 5 má odvážný design
  3. Dostatečné chlazení i dobrá konektivita
  4. Hlavní předností PlayStationu 5 je rychlý SSD disk
  5. I PlayStation 5 má své chyby
  6. Recenze PlayStation 5: závěrečné hodnocení

Největší inovací PS5 je ovladač DualSense


Nebudu lhát, už od malička jsem PlayStation fanboy. Vyrůstal jsem s PS1, pak PS2, s bráchou jsme si pak koupili PS3, já později jako dospělý pařan PS4 a teď čekám na svoji PS5. Ano, čekám na ní stejně jako každý jiný, dělat pro Alzu totiž neznamená, že protekčně přeskočíte všechny předobjednávky. Přesto jsem měl možnost několik týdnů intenzivně testovat obě verze PlayStationu 5. To, že jsem PlayStation fanboy je jedna věc, nicméně jsem i redaktor, a tak zkrátka nemůžu dovolit svému nadšení, aby ovlivnilo můj úsudek. Přece jen, recenze má být složena jak ze subjektivních, tak i objektivních názorů. Váš názor je váš názor, ale fakta jsou fakta, což znamená, že mám z nové konzole ze stáje Sony smíšené pocity.

PlayStation 5; screenshot: konzole v obou verzích

V redakci jsme otestovali jak klasickou verzi s Blu-ray mechanikou, tak i digitální variantu bez mechaniky.

zdroj: SONY

Půjdeme na to ale pěkně popořadě. Pokud se podíváte na různá videa nebo články na internetu, většina z nich zmíní v první řadě hlavně kontroverzní vzhled a výkon nové generace. Já bych se ale rád zaměřil jako první na gamepad. Tam, kde totiž konkurence nechala téměř vše při starém, Sony provedlo hromadu inovací. Vezměte si gamepad ze staré generace PlayStationu, nechte ho vyjít si na rande s Joy-Cony od Nintenda a po pár měsících láskyplného vztahu dostanete PS5 DualSense. Ovladač s tak jemnou haptikou, že dokážete pouhým držením poznat po jakém povrchu chodí vaše postavička.

Nejlepší demonstraci vám poskytne předinstalovaná hra Astro's Playroom, která využívá DualSense naplno. Malý Astro vás v příjemné adventurní skákačce provede vším, co váš ovladač nabízí. Od dotykové plošky, přes jemnou haptickou odezvu, kvalitní malý reproduktor až po páčky na zadní straně s tlakovým odporem. To vše totiž nový ovladač dokáže.

Dotyková ploška není nic nového, tu jsme tu měli i u předchozí generace, stejně tak malý reproduktor, který ale výtečně funguje dohromady s haptikou ovladače, která je tak jemná, že když zavřete oči, dokážete nejenom slyšet, ale i cítit skrze dotyk po jakém povrchu právě chodíte nebo jestli zrovna plavete či fouká vítr s částečky písku. Tak moc jemná je haptika v ovladači DualSense. Kromě předem určeného dema lze tyto funkce zatím využít úplně minimálně. Například v novém pokračování Spider-Mana lze cítit odpor páček při houpání se New Yorkem nebo při střílení v Call of Duty má každá zbraň jiný odpor při střelbě. Není to tak působivé jako u rozkošného dobrodružství Astra, nicméně jde stále o skvělý prvek, který dodává nové konzoli úplně nový směr, na který konkurence ani nepomyslela.

PlayStation 5; foto: ovladač DualSense PlayStation 5; foto: ovladač DualSense

Obrázek 1: Ovladač prošel výraznou změnou designu. Oproti DualShocku 4 působí velmi prémiovým dojmem. Obrázek 2: Naopak největší technologickou změnou jsou adaptivní triggery a haptická odezva.

zdroj: vlastní

PlayStation 5 má odvážný design


Designově působí ovladač také vcelku inovativně a odvážně, ale není to nic proti konzoli samotné. Ta vypadá jako... no... těch memů jste určitě viděli desítky. Wi-Fi router, luxusní větrák, kávovar či papežova čepice. Ano, vzhled je skutečně kontroverzní. Někdo by řekl možná i směšný. Já říkám inovativní. Kdekdo zvládne navrhnout černou kostku. Vymyslet ale podobný tvar chce podle mě odvahu. Jistě, při položení konzole na bok je potřeba podstavec (ten je však dodáván spolu s konzolí), nicméně ať už konzoli postavíte kamkoli, bude rozhodně středem pozornosti a za mě vypadá skvěle. Na první pohled podle mě každý rovnou ví, že jde o herní konzoli, a ne o další set-top box.

PlayStation 5; foto: digitální verze

Symetrická digitální verze PlayStationu 5 působí už na první pohled lépe.

zdroj: vlastní

Tohle je ale opravdu pouze a jenom můj názor a chápu, že se najde spousta lidí, kterým vzhled nebude vyhovovat. A když už bych měl říct nějakou kritiku, tak to bude asi k umístění mechaniky, která vyčnívá na boku a celá konzole poté působí dost divně. Digitální verze konzole je symetrická a působí naprosto skvěle. Pochválit musím zejména matný bílý plast s miniaturní texturou, která při bližším pohledu odhalí typické symboly PlayStationu: křížek, čtverec, kolečko a trojúhelník. Opravdu krásný detail, který ostatně najdete i na ovladači. Černý plast uprostřed mi osobně nevadí, ale rovněž nejsem největší fanda. Snadno se poškrábe a zamastí.

PlayStation 5; foto: plast konzole PlayStation 5; foto: tělo konzole

Ve skutečnosti černý plast ve středu nepůsobí tak luxusně jako na fotografiích. S velkou pravděpodobností ho také brzy poškrábete, minimálně v okolí USB portů.

zdroj: vlastní

Dostatečné chlazení i dobrá konektivita


Co se praktičnosti designu týče, tak odvádí skvěle teplo. Po několika hodinách hraní byla konzole pouze vlažná. A i přesto, že internetem se hemží články o hlučných větrácích či černých skvrnách, tak mě osobně prošlo pod rukama hned několik konzolí PS5 a ani jedna neměla žádný ze zmíněných problémů. Konzole byly tiché a chovaly se vzorně. Na přední straně konzole máme tlačítko pro zapnutí a vypnutí, plus u klasické verze s mechanikou i tlačítko pro vysunutí disku. Poté už na přední straně konzole najdete pouze USB-A a USB-C konektory, které slouží převážně k nabíjení ovladače. Ten má nově také USB-C konektor.

PlayStation 5; foto: přední strana – chlazení PlayStation 5; foto: zadní strana

Obrázek 1: Horní část přední strany pod světlými bočnicemi schovává průduchy pro nasávání vzduchu. Obrázek 2: Většinu zadní strany PlayStationu 5 pak zabírá plastové žebrování, kterým konzole odvádí teplý vzduch.

zdroj: vlastní

Na zadní straně konzole je potom zámek Kensington, dvě další USB-A, ethernetový port, napájecí port a HDMI výstup. HDMI je opravdu důležité, protože podporuje verzi 2.1. To ve zkratce znamená, že pokud si pořídíte televizi podporující 4K při 120 fps a použijete přiložený HDMI kabel a ne jen tak ledajaký, tak dokážete 4K obraz při 120 fps dostat z konzole na obrazovku. Zatím není moc titulů, co by to podporovaly, ale například hráči FPS mohou tuto možnost využít při hraní nejnovějšího Call of Duty.

PlayStation 5; foto: porty PlayStation 5; foto: porty vzadu

Většina portů je schovaná na zadní straně.

zdroj: vlastní

Hlavní předností PlayStationu 5 je rychlý SSD disk


Kromě podpory vyššího frameratu dostala konzole letos vyšší výkon v podobě 10,28 teraflopů, podporu ray tracingu a neuvěřitelně rychlý custom M.2 SSD disk, který je za mě spolu s ovladačem asi největší skok nové generace. Rychlost načítání je u nových konzolí obecně několikanásobně vyšší. To, co dříve trvalo několik minut, teď trvá několik sekund. Dostat se z jedné strany mapy na druhou při rychlém cestování trvá v novém Spidermanovi cirka tři sekundy. A načítání jednotlivých pasáží či mapy? To je minulostí. Tam kde jste dříve museli po dokončení mise čekat, než se načte mapa, tam Miles Morales proskočí šachtou rovnou ven a můžete vesele hrát dál.

Na Instagram jsme dokonce natočili video, které má 58 sekund, tedy se vešlo do jednoho Instagram příběhu a dostali jsme do něj nejenom zapnutí konzole, ale i načtení do hry. Za 58 sekund! Věc, která mě asi nejvíce odrazovala od předchozí generace, je pryč a já mám díky tomu chuť hrát víc nejenom nové exkluzivní pecky, ale i ty staré, protože rychlé načítací časy se projeví u každého titulu z předchozí generace, který do nového PSka nainstalujete. Největší benefit pak pocítíte u her s velkou otevřenou mapou, jako jsou třeba Horizon Zero Dawn či Days Gone, ale překvapí i zmíněná novinka Spider-Man Miles Morales.

Xbox Series S a Series X jsou tady! Unboxing a naše první dojmy!

O první bezprostřední dojmy z PlayStationu 5 jsme se podělili v našem unboxingu. Ve videu jsme se také podrobněji věnovali obsahu balení nebo třeba designu.

zdroj: vlastní

Kromě rychlejšího disku je tu i vyšší výkon. Oněch 120 fps je funkce, která podle mě dostane větší podporu až v budoucnu či u potenciálně chystané „pro“ verze konzole. Nicméně to, co vám nyní dovolí výkon ve většině případů, je 4K rozlišení a stabilních 60 fps či lépe vypadající režim třeba s ray tracingem a stabilních 30 fps. Já osobně jsem volil variantu vyšších fps, protože třeba v novém Spidermanovi ray tracing při lítání New Yorkem tolik nevnímáte a u Demon's Souls jsem upřímně nepoznal rozdíl mezi režimem lepší grafiky a režimem vyššího výkonu.

I PlayStation 5 má své chyby


To vše zní jako pohádka, nicméně i nový PlayStation má svá ALE. Předně je to celá softwarová stránka. Nemyslím tím nové uživatelské prostředí, které je povedené, přehledné a intuitivní. Myslím tím předplatné, zpětnou kompatibilitu, či zablokování a nesmyslnost určitých funkcí. Předplatné PS Now je sice věc, která ve světě funguje, nicméně u nás stále oficiálně není podporována a vy se tak musíte spokojit pouze s PS Plus, které vám čas od času poskytne docela slušný titul, ale abyste potřebovali placené předplatné na cloud ukládání save pozic a na hraní multiplayeru mi připadá jako praktika z doby kamenné. Sice dostanete kolekci dvaceti top her z předchozí generace, ale konkurence má toto vyřešené mnohem lépe. Zpětná kompatibilita jakbysmet. Je fajn, že PS5 podporuje PS4 tituly, a to téměř všechny (těch nepodporovaných je opravdu minimum) ale zpětná kompatibilita dalších tisíců titulů napříč všemi předchozími generacemi je žalostná. Vždyť i konkurenční Xbox One a Xbox Series rozběhne některé PS2 tituly lépe než nový PS5.

PlayStation 5; foto: naležato PlayStation 5; foto: podstavec

Součástí balení je podstavec, bez kterého nelze konzoli umístit do horizontální polohy, aniž by se nekolébala. Pro lepší stabilitu je však lepší použít podstavec i při uložení konzole na výšku.

zdroj: vlastní

Navíc tu máme (v době psaní této recenze) stále softwarově zamčený M.2 slot pro další SSD disk i přesto, že PCIe 4.0 disky už jsou dostupné. Bylo by fajn mít možnost rozšířit si SSD uložiště, když vám z 825 GB zůstane reálně necelých 670 GB. Dále konzole nepodporuje 1440p a 8K rozlišení. 8K je již přislíbeno a na podpoře 1440p již prý v Sony také pracují, ale aktuálně toto rozlišení podporované není, což je docela škoda, protože na trhu je spousta nových dostupných monitorů co mají QHD rozlišení a podporují až 144 Hz. A na závěr pak jen zmíním takové třešničky, jako je například možnost přesouvat na externí HDD pouze tituly z předchozí generace.

Zkrátka, po té softwarové stránce toho není úplně málo, a přesto nejsme daleko od stavu, kdy by PS5 byla téměř perfektní bezkonkurenční konzole, která by se nemusela opírat pouze o exkluzivní tituly. A tímto bych se asi dostal do závěru dnešní recenze. Konzole PlayStation 5 je skvělým, a hlavně plnohodnotným nástupcem. Za mě je to designově i konstrukčně velice povedená konzole a ovladač DualSense tomu dodal pomyslnou třešničku na dortu. PlayStation 5 je rychlý a výkonný herní stroj se spoustou exkluzivních titulů, které už vyšly, a mnoho dalších se v budoucnu chystá. Kdyby nebylo pár softwarových neduhů a nepříliš dobře řešeného předplatného, byl by PlayStation 5 bezkonkurenční konzolí na trhu. Doporučil bych vám ji? Ano, teď ze mě sice už zase mluví fanboy, ale za mě jde při výběru konzole hlavně o hry jako takové a těch exkluzivních zkrátka nabízí PlayStation tunu, plus navíc jde o opravdu povedenou konzoli.

• Zdroje: Vlastní

Recenze PlayStation 5: závěrečné hodnocení


PlayStation 5; recenze

PlayStation 5

Herní konzole

PlayStation 5 je jak po vzhledové, tak hardwarové stránce plnohodnotný nástupce svého předchůdce. Rychlé a výkonné SSD, 4K při 120 fps či nový ovladač DualSense s jemnou haptikou, to vše dělá z nové PS5 ultimátní herní mašinu, která by ale potřebovala trošku dotáhnout po softwarové stránce. Chtělo by to lepší formu předplatného, dotáhnout zpětnou kompatibilitu, odemknout slot na další SSD či přidat podporu několika dle mého důležitých rozlišení. To jsou však jediné vrásky na takřka perfektní konzoli.

Klady

  • Odvážný herní design
  • Rychlost načítání her
  • Ovladač DualSense s jemnou haptikou
  • 4K a 120 fps díky HDM 2.1
  • Exkluzivní tituly

Zápory

  • Menší uložiště
  • Nepodporuje hry z PS3, PS2 a PS1
  • Prozatím uzamknutý slot na disk
Štěpán Lenk

Matouš Jedlan

Když jsem byl malý, chtěl jsem být ovocem do Jogobelly, ale osud tomu asi tak chtěl a já skončil za kamerou YouTube pořadu AlzaTech kde recenzuju hromadu elektroniky, natáčím reprotáže, dělám rozhovory a živá vysílání. V podstatě jsem velké dítě s nadváhou, které si ustavičně hraje s novými hračkami. Ovoce do Jogobelly zní dobře, ale tohle dělám opravdu rád :)

Starší novinky a články o PlayStation 5

  1. (27. 10. 2020) NOVINKA: Jaká vylepšení dostanou hry od Ubisoftu na blížící se generaci konzolí?
  2. (27. 10. 2020) SPECIÁL: PlayStation 5 hry – Seznam oznámených i spekulovaných titulů
  3. (16. 10. 2020) NOVINKA: Ukázka rozhraní PlayStationu 5 potvrdila PlayStation Activities a další nové funkce
  4. (8. 10. 2020) NOVINKA: Jak vypadá rozebraný PlayStation 5? Video odhaluje snímatelné boční kryty i instalaci podstavce
  5. (7. 10. 2020) NOVINKA: PlayStation 5 nabídne hned při vydání rozhraní v českém jazyce
  6. (18. 9. 2020) NOVINKA: PlayStation 5 není kompatibilní s PS1, PS2 a PS3 hrami, potvrzuje SONY
  7. (16. 9. 2020) NOVINKA: PlayStation 5 bude stát 13 490 korun, prodávat se u nás začne 19. listopadu
  8. (16. 9. 2020) SPECIÁL: Konečně známe cenu a datum vydání konzole PlayStation 5
  9. (20. 8. 2020) PlayStation 5 reklama ukazuje přednosti konzole, vývojáři lákají na nové způsoby hraní
  10. (4. 8. 2020) PlayStation 5 hry nebudou podporovat PS4 ovladač; dočkáme se PS5 Pro?
  11. (29. 7. 2020) PlayStation Activities umožní přímo z menu PS5 spustit vybranou část hry
  12. (15. 7. 2020) Do konce roku 2020 se má vyrobit až 10 mil. kusů PlayStationu 5, Sony navyšuje produkci
  13. (9. 7. 2020) Patent Sony naznačuje emulaci PS1, PS2 a PS3 her pomocí cloudu
  14. (18. 6. 2020) PlayStation 5 údajně nenabídne obdobu Smart Delivery z Xboxu
  15. (16. 6. 2020) O PlayStationu 5 bez mechaniky, jeho barevných variantách, ceně a designu
  16. (12. 6. 2020) SPECIÁL: PlayStation 5: Future of Gaming – Sony odhalila vzhled konzole i nové exkluzivity
  17. (30. 5. 2020) Všechny nové PS4 hry musí být spustitelné také na PlayStationu 5, nakázala Sony vývojářům
  18. (13. 5. 2020) Sony: COVID-19 nebude mít vliv na vydání PlayStationu 5
  19. (16. 4. 2020) Sony prý plánuje vyrobit méně PlayStationu 5 kvůli vysoké ceně
  20. (8. 4. 2020) Sony odhalila ovladač PlayStationu 5, jmenuje se DualSense
  21. (3. 4. 2020) Podrobnosti o výhodách SSD disku PlayStationu 5, optimalizaci herního zážitku a 3D zvuku
  22. (25. 3. 2020) TÉMA: Zpětná kompatibilita PlayStationu 5 umožní hrát tisíce titulů z PS4
  23. (18. 3. 2020) Hardwarové specifikace PlayStationu 5 odhaleny

Starší novinky a články o PlayStation 5

  1. (9. 6. 2020) Představení PlayStation 5 her proběhne ve čtvrtek 11. června, jaké tituly uvidíme?
  2. (29. 5. 2020) Sony představí PlayStation 5 hry ve čtvrtek 4. června
  3. (27. 5. 2020) Sony má představit PlayStation 5 už ve středu 3. června
  4. (29. 4. 2020) Sony prý plánuje odhalení PlayStationu 5 na 4. června
  5. (1. 4. 2020) Kanadský prodejce spustil předprodej PlayStationu 5, cena se vám bude líbit
  6. (20. 3. 2020) Vývojáři chválí rychlost SSD disku PlayStationu 5, někteří jsou ale skeptičtí
  7. (25. 2. 2020) Bude ovladač PlayStationu 5 monitorovat náš srdeční tep či pocení?
  8. (20. 2. 2020) TÉMA: Vyrobit PlayStation 5 prý stoji 450 dolarů, za kolik se bude prodávat?
  9. (4. 2. 2020) Oficiální stránka pro PS5 je aktivní
  10. (27. 1. 2020) Patent popisující zpětnou kompatibilitu, DualShock 5 i pro PS4 a další spekulace o vydání PlayStationu 5 v únoru
  11. (21. 1. 2020) PlayStation 5 by mohl být oznámen už 5. února, stát má 499 dolarů
  12. (10. 1. 2020) PlayStation 5 má podle některých zdrojů vyjít dříve; Ohlédnutí za úspěchy v loňském roce
  13. (7. 1. 2020) Sony se veletrhu CES vytasila s oficiální podobou loga PlayStationu 5
  14. (6. 1. 2020) DualShock 5 se čtyřmi novými tlačítky, výkon PS5 a možné odhalení už začátkem ledna
  15. (28. 11. 2019) Známý insider se rozpovídal o zpětné kompatibilitě, datu vydání i ceně, SSD disk vyrobí Samsung
  16. (21. 11. 2019) Dva nové patenty – mikrofon v ovladači a externí HDD pro PlayStation 5
  17. (9. 11. 2019) Vývoj her na PS5 je překvapivě jednoduchý, říká CEO PlayStationu
  18. (14. 10. 2019) Sony stále pracuje na zpětné kompatibilitě s PS4
  19. (8. 10. 2019) Sony oznámila, že PlayStation 5 vyjde na Vánoce 2020
  20. (3. 10. 2019) PlayStation 5 streamerům nabídne kameru a další novinky
  21. (20. 9. 2019) Spekulace: Sony vydá současně PlayStation 5 a jeho výkonnější „Pro“ verzi
  22. (25. 8. 2019) Na internet možná unikl výkon PS5 a připravovaný design
  23. (27. 5. 2019) Sony o zpětné kompatibilitě, streamování her a rekordních tržbách
  24. (17. 4. 2019) Oficiálně: jaký hardware bude mít PlayStation 5 a kdy (ne)vyjde?
  25. (5. 2. 2019) PlayStation 5 se již testuje, jaký má výkon?
  26. (21. 11. 2018) PlayStation nebude na E3 2019. Chce Sony odhalit PS5 už začátkem roku 2019?
  27. (15. 11. 2018) Sony si patentovala dotykový display na ovladači
  28. (18. 10. 2018) Spekulace: PlayStation 5 už koncem roku 2019
  29. (9. 10. 2018) CEO společnosti Sony nepřímo potvrdil práci na PlayStationu 5
  30. (19. 9. 2018) PlayStation 5 i nový Xbox budou mít vlastní „tajnou přísadu“
  31. (22. 5. 2018) PlayStation 4 podle Sony vstupuje do finální fáze životního cyklu

Jaká vylepšení dostanou hry od Ubisoftu na blížící se generaci konzolí?

• Novinka: 27. 10. 2020 • Autor: Alexandra Vaníková

Pokud stále váháte nad koupí jedné (případně obou) z konzolí příští generace a nejste si jistí, jak moc se budou lišit herní tituly spuštěné na Xbox One (PlayStation 4) a Xbox Series X/S (PlayStation 5), Ubisoft poskytuje částečnou odpověď. Na oficiální stránce vývojáře a vydavatele v jednom se objevily informace o osmi blížících se herních titulech z dílny Ubisoftu, konkrétně o upgradu, jenž pocítí majitelé nové generace konzolí při jejich hraní... celý článek

PlayStation 5; screenshot: hry od Ubisoftu

PlayStation 5 hry – Seznam oznámených i spekulovaných titulů

• Speciál: 27. 10. 2020 • Autor: Filip Němec

Vydání PlayStation 5, které je naplánované na konec roku 2020, se nebezpečně přibližuje. Známe její cenu, výkon, netradiční vzhled i nový ovladač DualSense a také tituly, které si na této next-gen konzoli zahrajeme. A protože si stejně jako vy myslíme, že hry jsou na herní konzoli to nejdůležitější, připravili jsme pro vás pravidelně aktualizovaný seznam těch nejzajímavějších oznámených, očekávaných i spekulovaných her pro PlayStation 5, a to jak těch exkluzivních, tak i multiplatformových... celý článek

PlayStation 5; screenshot: DualSense

Ukázka rozhraní PlayStationu 5 potvrdila PlayStation Activities a další nové funkce

• Novinka: 16. 10. 2020 • Autor: Filip Němec

O PlayStationu 5 toho už víme opravdu hodně. Známe cenu a datum vydání, výkon konzole i hry, jen uživatelské rozhraní se prozatím neukázalo. Sony však dlouhé čekání ukončila videem, na kterém prezentuje kompletně překopané uživatelské prostředí a jeho zajímavé novinky, jako jsou již dříve spekulované PlayStation Activities umožňující instantně přeskočit do vybrané části hry, nápověda pro mise a úkoly či plně integrovaný PlayStation obchod v nabídce konzole. Více o uživatelském rozhraní PS5 zjistíte v dnešní novince... celý článek

PlayStation 5; uživatelské rozhraní, Ratchet and Clank

Jak vypadá rozebraný PlayStation 5? Video odhaluje snímatelné boční kryty i instalaci podstavce

• Novinka: 8. 10. 2020 • Autor: Filip Němec

Jak je u Sony zvykem, také PlayStation 5 se dočkal rozebrání na jednotlivé díly. Díky tomu jsme se například dozvěděli, že boční kryty půjdou velmi snadno sundávat – u prostých bílých tak zřejmě dlouho nezůstane. Dozvěděli jsme se také, jaké porty ukrývá zadní strana, jak funguje chlazení či kam se zapojuje externí SSD disk. Video, které naleznete v novince, také podrobně ukazuje používání i demontáž stojánku. Připojujeme rovněž informace o úpravě fungování PlayStation trofejí... celý článek

PlayStation 5; break up, rozebrání, Yasuhiro Ootori

PlayStation 5 nabídne hned při vydání rozhraní v českém jazyce

• Novinka: 7. 10. 2020 • Autor: Alexandra Vaníková

Přeložení uživatelského rozhraní konzole do českého jazyka včera potvrdila tuzemská pobočka společnosti Sony. A i když to některým může připadat jako samozřejmost, vždy tomu tak nebylo. Proč se tedy jedná o tak dobrou zprávu? A jak to vypadá s překladem her na PlayStation 5 do češtiny? Dozvíte se v naší novince... celý článek

PlayStation 5; uživatelské rozhraní, čeština, konzole

PlayStation 5 není kompatibilní s PS1, PS2 a PS3 hrami, potvrzuje SONY

• Novinka: 18. 9. 2020 • Autor: Jiří Fait

PlayStation 5 sice je zpětně kompatibilní, ale jen co se PS4 her týče. Potvrdil to šéf Sony Interactive Entertainment, Jim Ryan, který zároveň řekl, že i když si na PlayStation 5 zahrajete 99 % všech PS4 her, nová konzole jednoduše nebude podporovat starší tituly, jež vyšly na PS1, PS2 a PS3... celý článek

PlayStation 1; PlayStation 2: PlayStation 3, PlayStation 4

PlayStation 5 bude stát 13 490 korun, prodávat se u nás začne 19. listopadu

• Novinka: 16. 9. 2020 • Autor: Filip Němec

Společnost Sony konečně odhalila všechny karty. PlayStation 5 bude stát 13 490 korun (digitální, bezdisková verze 10 790) a na pulty obchodů se v ČR dostane 19. listopadu. Herní konzole PlayStation 5 přináší kromě vysokého výkonu také několik zajímavých novinek, jako je rychlý SSD disk, podpora ray-tracingu nebo nový ovladač DualSense s adaptivními triggery a haptickou odezvou. Podrobnosti v článku... celý článek

PlayStation 5; screenshot: official

Konečně známe cenu a datum vydání konzole PlayStation 5

• Speciál: 16. 9. 2020 • Autor: Redakce

Kromě her samotných jsme se konečně dočkali odhalení ceny pro konzoli PlayStation 5 a také přesného data vydání. PS5 bude stát 13 490 CZK (digitální, bezdisková verze za 10 790 CZK) a na pulty obchodů se dostane 19. listopadu v ČR. Níže najdete nová oznámení a také trailery na již představené hry... celý článek

PlayStation 5 Showcase; screenshot: official

PlayStation 5 reklama ukazuje přednosti konzole, vývojáři lákají na nové způsoby hraní

• Novinka: 20. 8. 2020 • Autor: Filip Němec

Bude hlavním tahákem PlayStationu 5 hezčí grafika, nebo nové technologie, jež nás více vtáhnou do hry? Vůbec první reklama ukazující novou konzoli od Sony má jasno – haptická odezva a adaptivní triggery ovladače DualSense spolu s prostorovým zvukem posunou herní zážitek na novou úroveň. Spot navíc doprovodilo povídání vývojářů o tom, jak tyto funkce využili u svých her, a přestože jde v jádru stále jen o reklamní prohlášení, rozhodně působí zajímavě. Jaká je budoucnost hraní podle Sony, zjistíte v novince... celý článek

PlayStation 5 Showcase; screenshot: official

PlayStation 5 hry nebudou podporovat PS4 ovladač; dočkáme se PS5 Pro?

• Novinka: 4. 8. 2020 • Autor: Filip Němec

Ke každé herní konzoli si většina z nás časem přikoupí další periferie, nejčastěji samozřejmě ovladače. Řada hráčů se tak v posledních týdnech dotazovala na podporu DualShocku 4 i dalšího PS4 příslušenství na konzoli PlayStation 5 a nyní konečně známe odpověď. Které periferie půjdou do skříně a které budou s PS5 kompatibilní, zjistíte v této novince, v níž se dočtete také o patentu naznačujícím možný vývoj PlayStationu 5 Pro... celý článek

DualSense; screenshot: official

PlayStation Activities umožní přímo z menu PS5 spustit vybranou část hry

• Novinka: 29. 7. 2020 • Autor: Filip Němec

Často opakovanou mantrou next-gen konzolí je to, že kromě hezčí grafiky přinesou i další výhody, které se netýkají jen grafického zpracování. Bodem číslo jedna je na tomto seznamu rychlý SSD disk, jenž přinese nejen větší herní světy, ale i úplně nové funkce. Jednu z nich nechtěně prozradili autoři závodního simulátoru WRC 9 a nám se rozhodně líbí. O co přesně jde, se dozvíte v dnešní novince, kde se dočtete také o výměnných krytech PS5 či prodejních ambicích... celý článek

PS logo; screenshot: official

Do konce roku 2020 se má vyrobit až 10 mil. kusů PlayStationu 5, Sony navyšuje produkci

• Novinka: 15. 7. 2020 • Autor: Filip Němec

V dubnu nás agentura Bloomberg zaskočila zprávou, že Sony plánuje vyrobit do konce fiskálního roku nanejvýš 6 milionu konzolí PlayStation 5 kvůli očekávané nižší poptávce. Podle nejnovějších zpráv však Sony díky ustupující epidemii koronaviru nakonec očekává o PlayStation 5 větší zájem. Vyrobit by se tak mohlo do konce roku dokonce 10 milionů kusů. Další podrobnosti včetně velmi zajímavých informací o automatizovaném výrobním procesu PlayStationu 4 v Tokiu najdete v novince... celý článek

PS5; screenshot: official

Patent Sony naznačuje emulaci PS1, PS2 a PS3 her pomocí cloudu

• Novinka: 9. 7. 2020 • Autor: Filip Němec

PlayStation 5 už odhalil téměř všechny karty. Známe vzhled konzole, její výkon, nový ovladač DualSense a dokonce i první tituly, které si s ním zahrajeme. Otazník se však stále vznáší nad zpětnou kompatibilitou (a cenou, samozřejmě). Ta je zatím přislíbena s většinou PS4 titulů, zatímco hry ze starších PlayStation konzolí nejspíše podporovány nebudou. Podle nově odhaleného patentu bychom si je však mohli zahrát alespoň prostřednictvím cloudu, možná přímo díky službě PlayStation Now. Více v dnešní novince... celý článek

PS2; screenshot: disc, backwards compatibility

PlayStation 5 údajně nenabídne obdobu Smart Delivery z Xboxu

• Novinka: 18. 6. 2020 • Autor: Filip Němec

Tento týden jsme vám na několika příkladech popsali technologii Smart Delivery, která u podporovaných her zajistí, že půjdou spustit na Xboxu One i Series X, aniž byste museli hru znovu kupovat. Zároveň pak má Smart Delivery zaručit, že ať už budete hrát na jakékoli konzoli, vždy dostanete tu nejlepší možnou verzi. Sony však žádný podobný program podle všeho neplánuje a rozhodnutí o bezplatném upgradu PS4 her pro PlayStation 5 nechává na vývojářích. Co to přesně pro nás hráče znamená, zjistíte v novince... celý článek

PS logo; screenshot: disc, blue

O PlayStationu 5 bez mechaniky, jeho barevných variantách, ceně a designu

• Novinka: 16. 6. 2020 • Autor: Filip Němec

Minulý týden Sony konečně na streamu PlayStation 5: Future of Gaming odhalila nejen nové hry pro PlayStation 5, ale také samotný vzhled konzole, která vyjde i v bezdiskové verzi. To samozřejmě vyvolalo mnoho otázek, na něž se nyní snaží zástupci Sony odpovídat. V novince se zaměříme nejen na důvod vydání čistě digitálního PlayStationu 5, ale také případných dalších barevných variant, a popovídáme si o ceně konzole či jejím netradičním design, se kterým se pojí také až nečekaná velikost nového PlayStationu... celý článek

PS5 a PS5 digital edition; screenshot: konzole

SPECIÁL: PlayStation 5: Future of Gaming – Sony odhalila vzhled konzole i nové exkluzivity

• Novinka: 12. 6. 2020 • Autor: Filip Němec

Sony nenechala své fanoušky na pochybách a v rámci čtvrtečního streamu s názvem Future of Gaming představila kromě finálního designu konzole PlayStation 5 také více než dvacítku nových her. Výběru přitom jasně kraluje Horizon Zero Dawn 2: Forbidden West, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7 nebo Resident Evil Village. Přehled toho nejzajímavějšího, stejně jako záznam streamu, najdete v článku... celý článek

PS5; screenshot: konzole, příslušenství

Všechny nové PS4 hry musí být spustitelné také na PlayStationu 5, nakázala Sony vývojářům

• Novinka: 30. 5. 2020 • Autor: Filip Němec

Zatímco téma zpětné kompatibility Microsoft u své konzole Xbox Series X protežuje velmi často, konkurence z Japonska je zatím na nové informace velmi skoupá. Se zajímavou zprávou přišel magazín Eurogamer, podle kterého Sony aktualizovala instrukce týkající se nově vydaných PlayStation 4 her. Všechny tituly, jež od 13. července chtějí projít procesem certifikace, musejí být plně funkční také na PlayStationu 5. Co to přesně znamená, objasníme v novince... celý článek

PS5 logo; screenshot:

Sony: COVID-19 nebude mít vliv na vydání PlayStationu 5

• Novinka: 13. 5. 2020 • Autor: Filip Němec

Společnost Sony ve své finanční zprávě ujišťuje zaměstnance, další zainteresované osoby v čele s akcionáři a nakonec také nás, hráče a zákazníky, že se PlayStation 5 kvůli epidemii koronaviru neopozdí. Více informací najdete v novince, kde si také můžete přečíst kolik kusů PlayStationu 4, aktuálně druhé nejprodávanější konzole v historii, dodala Sony do obchodů... celý článek

PS5, Sony, logo; screenshot:

Sony prý plánuje vyrobit méně PlayStationu 5 kvůli vysoké ceně

• Novinka: 16. 4. 2020 • Autor: Filip Němec

Výrobce konzole PlayStation 5, japonská společnost Sony, podle agentury Bloomberg očekává kvůli vyšší ceně nižší poptávku po nové konzoli. Ta prý může stát až 549 dolarů, což by v našem případě mohlo znamenat cenu v obchodem i více než 15 000 Kč (při započtení DPH a cla). Více informací o ceně PlayStationu 5 a jeho vydání či výrobě najdete v novince... celý článek

PS5, Sony, DualSense; screenshot:

Sony odhalila ovladač PlayStationu 5, jmenuje se DualSense

• Novinka: 8. 4. 2020 • Autor: Filip Němec

Jak bude vypadat PlayStation 5, zatím nevíme, to už ale nelze říct o novém ovladači této konzole. Ten nese název DualSense a Sony ho blíže představila na svém blogu. V novince najdete nejen fotky nového ovladače, který rozhodně překvapí svým designem, ale také se dozvíte, jaké funkce nabídne... celý článek

PS5, Sony, DualSense; screenshot:

Podrobnosti o výhodách SSD disku PlayStationu 5, optimalizaci herního zážitku a 3D zvuku

• Novinka: 3. 4. 2020 • Autor: Filip Němec

Magazín Digital Foundry pokračuje ve svém detailním rozboru konzole PlayStation 5. Techničtí odborníci si na pomoc přizvali přímo architekta konzole Marka Cernyho, díky čemuž jsme se například dozvěděli, jakým způsobem dosáhli v Sony toho, že na každé konzoli PS5 poběží hra stejně za jakýchkoliv podmínek, jaké výhody bude mít rychlejší SSD disk nebo jak si Sony aktuálně stojí s vývojem zvukového Tempest enginu a zda se ho dočkáme už při vydání konzole... celý článek

PS5, Sony, logo; screenshot:

Zpětná kompatibilita PlayStationu 5 umožní hrát tisíce titulů z PS4 (TÉMA)

• Novinka: 25. 3. 2020 • Autor: Filip Němec

Jestli někde PlayStation 4 zaspal, je to právě zpětná kompatibilita. V případě na konci roku vycházejícího PlayStationu 5 ale jde o velké téma, od kterého si Sony hodně slibuje. Jakých her a z jakých konzolí se zpětná kompatibilita bude týkat? Vše, co o tomto pro aktuálně velmi propíraném tématu víme, jsme shrnuli v tomto článku... celý článek

PS5, Sony, logo; screenshot:

Hardwarové specifikace PlayStationu 5 odhaleny

• Novinka: 18. 3. 2020 • Autor: Filip Němec

Sony dnes prostřednictvím streamu představila konkrétní hardware specifikace PlayStationu 5. V nečekaně suché prezentaci architekt konzole Mark Cerny prezentoval všechny hlavní aspekty připravované next-gen konzole, jako jsou jednotlivé komponenty, SSD disk, zpětná kompatibilita nebo 3D zvuk poháněný vlastním čipem... celý článek

PS5, Sony, hw specifikace; screenshot:
i

To jsou tedy veškeré podstatné informace, které v současné chvíli o PlayStation 5 máme. Tento speciál budeme pravidelně aktualizovat.


P-DC1-WEB28