Champagne aneb kde se vlastně šampaňské vzalo
Šampaňské pochází a vždycky pocházelo z oblasti Champagne ve Francii. V minulosti se zde těžil vápenec a po uzavření lomů zůstaly volné hluboké křídové sklepy, ve kterých šampaňské dodnes dozrává a získává svou výjimečnou chuť i bublinky (ty způsobuje vznikající oxid uhličitý).
Šampaňské nakonec vzniklo náhodou
Kdy konkrétně šampaňské vzniklo poprvé s jistotou nevíme, ale pravděpodobně se tak stalo při převozu vín z Francie do Anglie. Během něj totiž víno začalo samovolně sekundárně kvasit a objevily se v něm bublinky. Objev je připisován benediktýnskému mnichovi (Dom Pérignon), který zpočátku nebyl fanouškem tohoto vína, ale uvědomoval si jeho potenciál, a nakonec si jej skutečně v Anglii velmi oblíbili.
Pravé šampaňské opravdu jen z Champagne
Pravé francouzské šampaňské je jedině to pocházející přímo z oblasti Champagne-Ardenne, vznikající mícháním 3 odrůd vína (Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay). V této malebné části Francie vzniká produkt, který vyniká svou chutí díky daným podmínkám a přítomnosti křídových sklepů z minulosti.
i
Zásada původu je pro šampaňské dokonce zakotvena samotnou Evropskou unií. Vína vznikající stejným procesem, ale mimo tuto oblast, jsou nazývána pouze vína šumivá.
Jak šampaňské vlastně vzniká
Šampaňské není ve své podstatě ničím jiným, než sekundárně kvašeným vínem. V oblasti Champagne je pěstována vinná réva, která projde běžným procesem výroby vína. Aby vzniklo šampaňské, víno prochází dále druhotným kvašením, čímž se vytváří oxid uhličitý a vznikají bublinky uvnitř vína.
Pro kvalitní šampaňské je základem kvalitní víno
Klíčová není pro šampaňské a jeho výrobu pouze oblast Champagne, ale také odrůdy vín. To pravé totiž vzniká pouze ze 3 odrůd:
- Šampaňské z odrůdy Chardonnay vyniká jemným aroma a výraznou kyselinkou. Pomalé zrání dodává svěží květinové a ovocné tóny.
- Odrůda Pinot Noir (=rulandské modré) znamená aroma vyzrálého ovoce a poskytuje sílu a tělnatost.
- Šampaňské z odrůdy Pinot Meunier je vhodné pít mladé, kvůli nižšímu potenciálu zrání. Tato odrůda má ovocné aroma a silný buket.
i
Odrůda Pinot Meunier bývá nazývána mlynářka díky svému vzhledu, který vypadá jako by byly mladé listy a výhonky pomoučené.
Šampaňské nejlépe chutná správně nachlazené
Je dobré mít při výběru na mysli, že každé šampaňské je odlišné. Některé varianty je vhodné podávat při teplotě 4–6 °C, jiná zase při 6–8 °C či při 8–10 °C. Také je důležité vědět, zda se vůbec chlazené podává a není lepší třeba na ledu či samostatně. To už jsou však tajemné otázky, na které si přijdou jen praví gurmáni.
Aby šampaňské bylo stále skvělé, je nutné ho dobře skladovat
Chcete, aby vaše šampaňské vydrželo co nejdéle a jeho chuť co nejlepší? Musíte šampaňské správně skladovat (k čemuž vám mohou pomoci naše vinotéky). Dávejte pozor zejména na přímé sluneční světlo či mráz, správnou vlhkost a správnou teplotu pro dané šampaňské.
Šampaňské se dělí podle obsahu cukru
Pro šampaňské a jeho chuť je klíčové, jak velké množství cukru se v něm nachází.
- Brut nature je varianta s obsahem cukru pod 3 g na litr a je přírodně tvrdé.
- Brut je stále tvrdý a nachází se v něm max. 15 g cukru na litr.
- Polosuché označujeme jako Demi Sec a nachází se v něm 33–55 g cukru na litr.
- Sec je suchá varianta s obsahem cukru 17 až 35 g cukru na litr.
- Doux patří mezi sladké, kde najdeme až 50 g cukru na litr a více.
Růžové šampaňské je stále šampaňské
Růžové šampaňské z oblasti Champagne není jen typem šumivého vína. Jeho příprava není ovšem tak jednoduchá. Existují 2 metody:
- První z nich, rosé, vzniká přidáním trochy nešumivého červeného vína do bílého. Šampaňské vyrobené touto metodou má silné aroma po červeném ovoci.
- Druhá metoda výroby je mnohem složitější. Šampaňské je připravováno pečlivou kontrolou kontaktu slupek modrých hroznů odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a moštu.
Jak vybrat kvalitní šampaňské
Pro kvalitní šampaňské existuje několik důležitých vlastností:
- Nejrpve je nutné zjistit, zda se jedná o šumivé víno a nikoliv perlivé (to je syceno dodatečně).
- Dále je důležitý původ. Pravé šampaňské pochází jedině z oblasti Champagne ve Francii.
- Cena šampaňského také hodně napoví a pod 500 Kč za pravé se většinou nedostanete.
- Pro chuť je důležité znát obsah cukru (s tím souvisí označení jako brut, Sec atd.)
?
Věděli jste, že i když každý svůj šampus rád "bouchá", znalci šampaňského to ve skutečnosti nedělají?
Pijte šampaňské ze správných skleniček
Sklenice na šampaňské jsou charakteristickým prvkem pro správné pití šampaňského. Tvar skleniček nese název "tulipán" nebo "flétna" a každý z nich propůjčuje šampaňskému specifické vlastnosti.
- Sklenice na šampaňské tulipán je lehce zakřivená, aby se směrem k ústům zužovala. To má za důsledek zvýraznění buketu Champagne a dokonce i jemná pěna zůstává déle.
- Sklenice tvaru "flétna" připomíná svým štíhlým protáhlým tělem skutečnou flétnu.
Tulipán
Flétna
Není šampaňské jako šampaňské
Ne všechna šumivá vína označujeme za šampaňské. Kromě oblasti Champagne je také důležité vědět, zda bublinky ve víně vznikly klasickou cestou (tedy druhotným kvašením) a nebyly pouze přidány druhotně (tak vzniká např. Lambrusco). Pokud nejsou splněny tyto dvě základní podmínky, víno je označováno pouze jako sekt.
Jaké balení zvolit?
Šampáňa zakoupíte v klasických 0,75l láhvích, které ovšem zdaleka nejsou jedinou možností. Dále se nabízí:
Malá balení jako občerstvení pro hosty
Šampaňské standardně dostanete ve větších 0,5–1l baleních. Dost populární jsou však rovněž malá balení po 0,2 l, která se skvěle hodí jako malá pozornost a občerstvení pro hosty ve vašem penzionu nebo na hotelovém pokoji. Často se používají také jako upomínkový předmět na různých byznysových akcích.
Dárková balení
Dárková balení šampaňského jsou ideální pro obdarovávací příležitosti jako narozeniny, výročí apod. Základní velká láhev zde může být doplněna o malou upomínkovou nebo dvě originální skleničky. Vše je zpravidla zabaleno v hezké dárkové krabici, která je sama o sobě ozdobná a není nutné ji balit do dárkového papíru.