Obnovit stránku

Vyvážení bílé

Světlo je základ

Nejzákladnějším přirozeným zdrojem světla je Slunce. Jeho barva světla ale závisí na aktuálním čase, počasí a nadmořské výšce. Jiný zdroj světla může být vytvořen uměle, jako například žárovka, LED svítilna nebo zábleskové zařízení. Každý z těchto zdrojů světla má svou specifickou barvu, kterou vyjadřujeme v Kelvinech.

Vyvážení bílé
Ukázka přibližné teploty barev v Kelvinech.
i Lidské oko se rychle adaptuje nejen na tmu a ostré světlo, ale i teplotu světla. Snímač fotoaparátu sám teplotu světla rozeznat neumí. V praxi se pak může stát, že při fotografování scény osvícené zářivkou, která se nám jeví jako bílá, vznikne fotografie s úplně jiným barveným nádechem. Proto jsou fotoaparáty vybaveny funkcí vyvážení bílé.

Způsoby nastavení vyvážení bílé

Vyvážení bílé lze ve fotoaparátu nastavit hned několika způsoby.

  • Automaticky

Automatickou funkci vyvážení bílé nabízejí dnes snad všechny digitální fotoaparáty. Je-li funkce zapnutá, fotoaparát sám vyhodnotí množství světla na scéně a sám se pokusí nastavit teplotu bílé barvy. Automatické vyvážení bílé povětšinou nefunguje při umělém osvětlení (např. v obchodech).

  • Pomocí přednastavených režimů

Digitální fotoaparáty nabízejí režimy s přednastavenou teplotou světla. Fotograf zadá příslušný režim dle toho, jaké světlo předpokládá. Mezi ty nejčastěji používané režimy patří Slunečno, Zataženo, Stín, Žárovka (halogenové umělé osvětlnení), Zářivka a Blesk. 

  • Manuálně zadáním přesné teploty 

U pokročilých fotoaparátů najdeme možnost přesného nastavení teploty barev světla. Teplotu barvy světla lze zjistit pomocí speciálních měřičů.

  • Namířením na 18% kalibrační tabulku nebo bílý papír 

Jestliže před fotoaparát vložíme kalibrační tabulku nebo čistě bílý papír a namáčkneme spoušť, navedeme jej na požadovanou teplotu barev.

Vyvážení bílé
Ukázka vlivu nastavení vyvážení bílé na výsledný snímek.

Projděte si

P-DC1-WEB13