Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Poznejte moderní způsob vaření metodou sous-vide

Aktualizováno

Znáte moderní způsob vaření sous-vide, díky kterému připravíte mnohem zdravější a chutnější pokrmy? Pokud jste ještě neslyšeli o inovativní metodě sous-vide, pak je nejvyšší čas poznat tajemství profesionálních kuchařů. Ti pomocí této metody připravují vybrané lahůdky, které jim vynesly již mnohá prestižní gastronomická ocenění. Výrobci kuchyňských spotřebičů zaměřili v poslední době pozornost na pomocníky, díky kterým si vaření sous-vide osvojíte i doma. Poznejte výhody sous-vide vaření a mrkněte také, jaké jsme připravili pro vaření ve vakuu recepty.

Metoda sous-vide

Moderní sous-vide vaření (OBSAH ČLÁNKU)

  1. Metoda sous-vide – jedinečná příprava s dokonalým výsledkem
  2. Jaké hlavní výhody přináší vaření sous-vide?
  3. Jak na vaření metodou sous-vide doma?
  4. Sous vide teploty a časy vaření
  5. Sous vide recepty – plná chuť s minimem surovin

Metoda sous-vide – jedinečná příprava s dokonalým výsledkem

Kuchařská metoda sous-vide, která původně pochází z Francie, vychází z myšlenky připravovat pokrmy pomocí vakuování. Potraviny se proto ve vzduchotěsném umělohmotném obalu vkládají do vodní lázně s řízenou teplotou, která se nejčastěji pohybuje v rozmezí 55 – 78 °C. Celková doba vaření se liší podle druhu potravin, většinou jde o několik hodin, během kterých se potraviny pomalu připravují ve vodní lázni. Využití nízké teploty a dlouhé doby pošírování masa, ryb, zeleniny či ovoce zachová přirozenou chuť, šťavnatost a celkovou kvalitu připravovaných potravin.

Sous-vide vaření
Díky vakuování si potraviny zachovají své původní vlastnosti jako barvu, chuť, živiny a vitamíny.

Jaké hlavní výhody přináší vaření sous-vide?

Vytříbená chuť

Při pomalém vaření ve vakuu dochází k postupnému rozvinutí všech chutí, které se rovnoměrně rozprostřou celým pokrmem.

Uchování původních vlastností potravin

Jelikož příprava jídla probíhá při nízkých teplotách a nedochází při ní k bodu varu, potraviny si zachovávají své charakteristické aroma, původní vzhled, barvu i všechny důležité vitamíny a živiny.

Možnost přípravy pro další kulinářské kroky

Metodu sous-vide nemusíte používat pouze k vaření hotových pokrmů, ideální je například k přípravě masa na pozdější grilování. Připravit například hovězí sous-vide metodou a následně opéct maso na grilu či pánvi se na dokonalém výsledku rozhodně projeví.

Minimum zbytkového odpadu

Díky rovnoměrnému propečení využijete všechny potraviny s minimálním váhovým úbytkem.

Jak na vaření metodou sous-vide doma?

Metoda sous-vide je založena na vaření potravin, které jsou zavakuované bez přístupu vzduchu v sáčcích. Sáček poté vložíte na několik hodin do vodní lázně s nízkou konstantní teplotou.

Pro vaření sous-vide doma budete potřebovat vakuovačku, která odsává přebytečný vzduch ve speciálních vakuovacích sáčcích či foliích. Díky tomu zachováte v potravinách plnou chuť, vůni a živiny. U samotného vaření vakuovaných potravin ve vodní lázni při konstantní teplotě se neobejdete bez sous-vide hrnce nebo sous-vide ponorného vařiče. V nabídce sous-vide pomocníků se často setkáte i se setem vakuovačky s hrncem či ponorným vařičem.

Sous-vide
Stačí nalít vodu, nastavit tepotu a čas a sous-vide hrnec je připravený k použití.

Sous-vide hrnec je nádoba podobná například fritéze, do které nalijete vodu, vložíte sáček s potravinou a nastavíte teplotu a dobu vaření. Výhodou sous-vide hrnce je jednoduchost, přesnost i jednoduché čištění, protože všechny části hrnce přijdou do styku pouze s vodou. Nevýhodou pak může být vyšší pořizovací cena a skladnost spotřebiče.

Sous-vide ponorný vařič pracuje na stejném principu jako hrnec. Jedná se o ponorné cirkulační zařízení, které vložíte do jakéhokoliv hrnce či nádoby, která snese daný rozsah teplot. V nádobě pak ponorný vařič udržuje konstantní teplotu vody. Výhodou je především jeho skladnost, možnost využití vlastní nádoby i nižší pořizovací cena, než u sous-vide hrnce. 

i Chybí vám v kuchyni ten správný hrnec pro vaření s ponorným sous-vide vařičem? Z naší nabídky hrnců si určitě vyberete.

Sous vide teploty a časy vaření

Klíčovým faktorem pro dokonalý výsledek je u sous-vide vaření přesná teplota a doba vaření. Níže uvedená sous-vide tabulka vám při vaření napoví, jak dlouho a při kolika stupních vařit, abyste dosáhli perfektního výsledku.

Potravina Teplota Minimální doba vaření Maximální doba vaření
Hovězí sous-vide (steak 2,5 cm) 56,5 °C a více 1 hodina 4 hodiny
Hovězí sous-vide (steak 5 cm) 56,5 °C a více 3 hodiny 6 hodin
Sous-vide flank steak (2,5 cm) 56,5 °C a více 8 hodin 24 hodin
Sous-vide flank steak (5 cm) 56,5 °C a více 12 hodin 30 hodin
Kuřecí supreme sous-vide (prso s kostí) 63,5 °C a více 2,5 hodiny 4-6 hodin
Kuře sous-vide (prso bez kosti) 63,5 °C a více 1 hodina 2-4 hodiny
Kuře sous-vide (stehno s kostí) 74-80 °C 4 hodiny 6-8 hodin
Kuře sous-vide (stehno bez kosti) 74-80 °C 2 hodiny 4-6 hodin
Kachní prso sous-vide 63,5 °C a více 1,5 hodiny 4-6 hodin
Kachní stehno sous-vide 74-80 °C 8 hodin 18 hodin
Losos sous-vide (do 2,5 cm) 52 °C a více 20 minut 30 minut
Losos sous-vide (2,5-5 cm) 52 °C a více 30 minut 40 minut
Vejce sous-vide (na měkko) 75 °C 15 minut 18 minut
Vejce sous-vide (na tvrdo) 71 °C 45 minut 90 minut
Vejce sous-vide (míchaná 5 ks) 75 °C 20 minut 20 minut

Sous vide recepty – plná chuť s minimem surovin

U sous-vide vaření platí, že čím kvalitnější surovina, tím dokonalejší výsledek. Vaření ve vakuu může být provedeno i kompletně bez tuku, zavakuované potraviny si zachovají vlastní přirozenou šťavnatost.

Sous-vide steak z hovězí svíčkové se šťouchanými brambory

Suroviny pro 2 porce

  • 2 steaky z hovězí svíčkové
  • steakové koření
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 kg brambor
  • 3 jarní cibulky
  • 50 g másla

Steaky posypte kořením (nebo chcete-li pouze solí a pepřem), vložte do sáčku a vakuově zabalte. Vodní lázeň předehřejte na 54 °C (pro úpravu medium), vložte sáček a vařte 1 hodinu. Mezitím očistěte brambory, nakrájejte je na kostky a vařte v osolené vodě do změknutí. Vodu z brambor slijte a do horkých brambor přidejte máslo. Rozšťouchejte a přidejte na jemno nakrájenou jarní cibulku a případně sůl. Steaky vytáhněte ze sáčku, osušte a zprudka opečte na rozpálené pánvi s 1 lžící oleje. Z každé strany steak opékejte maximálně 60 vteřin.

Sous-vide vaření
Milovníci steaků si se sous-vide metodou přijdou na své.

Sous vide kuřecí prsíčka se zeleninovým salátem

Suroviny pro 2 porce

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 plátky másla
  • koření na kuře
  • 1 lžíce oleje
  • směs listových salátů
  • hrst cherry rajčátek
  • 1 menší červená paprika
  • ½ salátové okurky
  • 2 vařená vejce
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • Kuřecí prsa posypte kořením na kuře a vložte do sáčku společně s plátky másla. Vakuově zabalte a ponořte do vodní lázně s nastavením teploty na 60 °C po dobu 60 minut. Mezitím v míse smíchejte směs listových salátů, cherry rajčátka překrojená napůl, papriku a okurku nakrájené na kostičky a vařená vejce na čtvrtiny. Osolte, opepřete, zalijte zlehka olivovým olejem a promíchejte. Vložte do chladničky. Hotová kuřecí prsa vyjměte ze sáčku, osušte a opečte na rozpálené pánvi se lžící oleje. Z každé strany opékejte prso maximálně 60 vteřin. Opečené maso nechte chvíli odpočinout a pak ho nakrájejte na plátky. Servírujte s připraveným salátem.

    Sous-vide vaření
    Sous-vide kuřecí prsíčko vás dostane svou šťavnatostí.
    i Mohlo by vás zajímat

    Vyzkoušejte sous-vide vaření a povzneste své kulinářské umění o level výš. Užijete si tak jídlo plné chutí, barev a živin. Závěrem zbývá jen zmínit správnou sous-vide výslovnost. Francouzské slovo si žádá elegantní výslovnost [sú vide], přičemž důraz má ve slově vide písmeno d a jemné e na konci je téměř nevysloveno.

P-DC1-WEB12