Refresh the page

Jak vybrat cestovní kufr

Aktualizováno

Výběr vhodného zavazadla je základ pohodlného cestování. Velikost cestovního kufru je ale jen jedno kritérium, na které je dobré se zaměřit. Podívejme se, jaké další parametry zohlednit při výběru kufru, abyste si nakonec vybrali přesně takový, jaký vám bude na cestách maximálně vyhovovat.

Jak vybrat rum

Jak vybrat cestovní kufr – OBSAH

  1. Otázky před výběrem kufrů
  2. Co je důležité při výběru cestovních kufrů
  3. Textilní kufry
  4. Skořepinové kufry
  5. Kabinové kufry
  6. Nejčastější otázky při výběru cestovního kufru
  7. Slovník pojmů – cestovní kufry

  8. Otázky před výběrem kufrů

    1. K jakému účelu bude kufr sloužit?
    2. Jakými dopravními prostředky budete cestovat?
    3. Jak dlouhé jsou vaše cesty?
    4. Kolik věcí do kufru potřebujete uložit?
    5. Má být kufr vybaven zámkem nebo organizérem?

    Co je důležité při výběru cestovních kufrů

    Materiál a provedení kufru

    Důležitou roli při výběru cestovního kufru hraje provedení a materiál. Ten určuje odolnost celého zavazadla. A zatímco při cestování autem není až tak důležité, z jakého materiálu kufr zvolíte, při cestování leteckou dopravou je to zásadní. Na letištích, jak je známo, není s kufry nakládáno příliš šetrně.

    • Textilní kufry mohou být z letadla potrhané, špinavé a pořezané. Tomu se dá částečně předejít zabalením kufru do fólie přímo na letišti. Pokud letecky cestujete jen občas nebo vůbec, takový kufr vám bude stačit. Textilní kufry jsou perfektní i jako kabinová zavazadla, kde je riziko poškození minimální, navíc jsou elegantní, lehké a za skvělou cenu. Nejčastěji využívaným materiálem je u textilních kufrů polyester, který je odolný a lehký. Oblíbený je i nylon, který nabízí voděodpudivost a díky vysoké pevnosti v tahu jsou kufry tohoto materiálu prakticky nezničitelné.
    • Skořepinové kufry jsou nejlepším zavazadlem do letadla. Jsou vyrobené v kombinaci plastu (samotná skořepina, kolečka) a hliníku (madlo), a tím pádem výjimečně odolné a nepromokavé. Můžete v nich převážet i křehké věci. V zásadě se používají hlavně dva materiály: polypropylen a polykarbonát. Nejčastěji užívaný polypropylen nabízí kombinaci vysoké odolnosti a nízké hmotnosti.  Polykarbonát je poněkud dražší, nicméně takový kufr s vámi bude celý život a můžete ho vzít do jakýchkoliv podmínek. Opět nabízí vysokou pevnost a nízkou hmotnost.   
    • ABS patří mezi velmi oblíbené varianty. Kufry z ABS jsou odolné proti nárazu, poškrábání, ohybu, střídání teplot a jako takové představují perfektní zavazadlo, ať už cestujete kamkoliv. Navíc je seženete ve spoustě designů a barevných variant.
    • Hliníkové kufry představují specifickou kategorii určenou pro speciální typy kufrů. Používají se např. na převoz techniky, některých hudebních nástrojů – prostě všude, kde potřebujete dosáhnout vysoké míry ochrany. Pro běžné cestování nejsou nicméně příliš vhodné.

    Velikost kufru

    Velikost kufru je zásadní. Výběr by se měl odvíjet především od délky plánované cesty. Velikostní kategorie kufrů jsou následující:

    • Velikost S představují malé kufry o maximální výšce 50 až 59 cm (i s kolečky). Typicky se tak jedná o zavazadla, která jsou v hantýrce leteckých společností označovaná jako kabinová nebo příruční. Jsou ideální na kratší cesty nebo v případě, že chcete cestovat nalehko.
    • Velikost M s výškou od 60 do 69 cm s kolečky. Pohodlně zpravidla vystačí jako osobní zavazadlo pro přibližně týdenní pobyt v letní sezóně. Nosnost je obvykle kolem 20 kg.
    • Velikost L jsou relativně velké kufry s výškou do 79 cm (včetně koleček). Nutností jsou zejména v zimním období, v letní sezóně s nimi zvládnete pobyty a služební cesty v průměru delší než sedm dnů.
    • Velikost XL jsou velké kufry s výškou větší něž 80 cm. Jejich využitelnost je poněkud omezená, hodí se pouze pro opravdu dlouhé pobyty, případně pro převážení dalšího zboží.

    Kolečka

    Kolečka usnadňují manipulaci s cestovním kufrem. V zásadě takto rozlišujeme dva typy kufrů.

    • Kufry se dvěma kolečky (tzv. upright) nabízejí snadnou ovladatelnost i na nerovném povrchu. Kolečka bývají zapuštěná do kufru jsou tak méně náchylná k ulomení nebo dalšímu poškození. Nevýhodou je nutnost mít kufr při přepravě nakloněný, to znamená, že část váhy se přenáší do ruky. Nezbytné je i dobré vyvážení obsahu kufru.
    • Kufry se čtyřmi kolečky (tzv. spinner) jsou snadno ovladatelné, klidně i jednou rukou, na rovném povrchu letištních a nádražních hal. Na hrubším povrchu, např. na chodnících, už může být trochu náročnější a kolečka se budou rychleji opotřebovávat. Nicméně právě kvůli snadné ovladatelnosti pohodlně zvládnete i více kufrů najednou.

    Madlo

    Pro snadné přenášení nebo převážení je klíčovým prvkem madlo. Vybírejte ideálně madlo teleskopické (zasouvací), alespoň se dvěma polohami aretace. Madlo by mělo mít ergonomickou úpravu, kufr se vám bude lépe převážet. Při výběru si všímejte také toho, kolik má kufr bočních úchytů. Bude se vám s ním lépe manipulovat např. při ukládání kufru do úložného prostoru.

    Organizace kufru

    Kvalitní kufr by měl být vybaven vyztuženým dnem a organizací vnitřních prostor pomocí nejrůznějších přihrádek a kapes. Některé kufry dokonce nabízí možnost oddělení mokrých nebo špinavých věcí od těch čistých a suchých, vestavěné ramínko či dokonce zrcadlo. Vnitřní organizéry, tzv. packing cubes, můžete i přikoupit.

    Běžné vybavení kufru tvoří křížové popruhy zajišťující upevnění přepravovaných věcí a vnitřní dělící síťovaná přepážka umístěná na vnitřní straně víka. Ta slouží pro oddělení například kosmetických nebo elektronických věcí od zbytku obsahu kufru. 

    Zipy

    Vybírejte vždy zásadně maximálně kvalitní zipy. Jen ty se postarají o to, že bude kufr dobře držet a nebude se rozjíždět. Na trhu nicméně jsou i bezzipové kufry, které se zavírají pomocí klipsů. I zde platí, že kvalita musí být maximální. Zajímavou funkcí jsou tzv. expandéry, tedy systém obvodových zipů, který umožní zvětšení objemu kufru, a to klidně až o 20 %.

    Zámek

    Nikdo nechce, aby se mu v kufru hrabal někdo nepovolaný. Při výběru cestovního kufru si tedy všímejte i úrovně a možností zabezpečení. Rozhodně se v tomto ohledu nespoléhejte na zámečky, které ke kufru dostanete. Ty případný zloděj překoná velmi snadno. Vhodnější je investovat do certifikovaného zámku.

    • TSA zámky představují nejbezpečnější variantu s jednou velkou výhodou. Tento typ totiž, v případě kontroly při přepravě, umožňují odemčení univerzálním klíčem bez rizika poškození kufru. Více se dočtete níže v sekci otázek a odpovědí.
    • Zámek s číselným kódem je ideálním řešením na cesty vlakem nebo autem – prostě tam, kde víte, že nehrozí žádná kontrola bez vašeho dohledu. Nastavíte si svůj kód a v rámci možností máte kufr zabezpečený.

    Design

    Zejména pro ženy může být vzhled kufru důležitý. Originální model s barevným vzorem však může mít i praktický význam, zmenšuje pravděpodobnost, že na letišti dojde k záměně vašeho zavazadla se zavazadlem jiné osoby. Na trhu je dnes celá řada zavazadel s moderním barevným potiskem. Elegantní řešení nabízí také originální obaly na kufr, které promění obyčejný kufr ve stylový doplněk. V případě klasického modelu doporučujeme opatřit kufr jmenovkou.

    Textilní kufry

    • U některých lze zvětšit zavazadlový prostor povolením zipů
    • Stojí méně než skořepinové kufry
    • Jsou vyrobeny z odolných materiálů, nejčastěji z nylonu a polyesteru
    • Perfektní pro převoz oblečení a jiných ne příliš křehkých věcí

    Textilní kufry se hodí pro cestování vlaky, autobusy a auty, kde je minimální riziko poškození kufru. Často mají spoustu venkovních kapes, které poslouží, pokud chcete do kufru uložit třeba nějakou malou svačinku na cestu. Navíc je díky nízké hmotnosti manipulace velmi snadná.

    Skořepinové kufry

    • Jsou nepromokavé, a tak udrží přepravované věci v suchu
    • Snadno se udržují, nečistoty stačí jen otřít hadříkem
    • Jsou těžší, ale bytelnější
    • Jsou mimořádně odolné vůči poškrábání a poškození

    Skořepinové kufry se vyznačují vysokou odolností vůči mechanickému poškození, a tak v nich lze převážet i křehké věci. Jejich údržba je velice jednoduchá, ovšem celý kufr je o něco těžší. Svoji váhu a cenu si ale kompenzuje skvělou odolností.

    Kabinové kufry

    • Elegantní a reprezentativní design
    • Vybaveny kolečky a madlem pro snadnou manipulaci
    • Jsou vhodné jako příruční zavazadla do letadla
    • Na výběr textilní i skořepinové

    Kabinové kufry slouží jako samostatná zavazadla na kratší cesty i jako doplňková zavazadla k větším kufrům. Ideální jsou například do letadla, kde normy zakazují velká zavazadla. Můžete si tedy nabalit to, co nejvíce potřebujete.

    Nejčastější otázky při výběru cestovního kufru

    Co je to TSA?

    TSA neboli Transportation Security Administration (Přepravní bezpečnostní správa) je označení pro bezpečnostní systém vyvinutý v reakci na 11. září 2001 za účelem zvýšení bezpečnosti letecké přepravy.

    Setkáte se s ním na většině letišť, a to i v Praze na Letišti Václava Havla, kde jsou všechny kufry podrobeny bezpečnostní prohlídce skenovacím přístrojem. Některé kufry agenti TSA překontrolovávají i fyzicky. A to i za cenu poničení bezpečnostního zámku. Tomu lze předejít pomocí TSA zámku. Ten je možné odemknout speciálním univerzálním klíčem, kterým je vybavený každý TSA agent. Uzamykání zavazadla tak zůstane neporušeno. V současnosti je takto kontrolováno kolem 450 letišť. 

    Jak velký příruční kufr si mohu vzít na palubu letadla?

    Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Každá společnost má svá pravidla. Proto se před odletem informujte u své letecké společnosti, jaké jsou maximální povolené rozměry příručního zavazadla, abyste se vyhnuli doplatku. Rozdíly jsou mnohdy i přes 10 cm. Nezapomeňte, že do maximálních rozměrů se počítají i kolečka a rukojeti.


    Jak pečovat o kufr

    Po každé cestě je třeba kufr pečlivě vyčistit. Postup se drobně liší u textilních kufrů a kufrů z pevných materiálů.

    • Pevné kufry po každé cestě omyjte vlhkým hadříkem nebo houbičkou a bezpečně je uložte.
    • Měkké kufry nejsnáze očistíte pomocí pěn a prášků na čalouněný nábytek. Po vyčištění nechte kufr důkladně vyschnout, pokud byste jej uložili do skříně ještě vlhký, hrozí riziko plísně.

    Slovník pojmů – cestovní kufry

    TSA

    TSA neboli Transportation Security Administration (Přepravní bezpečnostní správa) je označení pro bezpečnostní systém vyvinutý v reakci na 11. září 2001 za účelem zvýšení bezpečnosti letecké přepravy. Setkáte se s ním na většině letišť, a to i v Praze na Letišti Václava Havla, kde jsou všechny kufry podrobeny bezpečnostní prohlídce skenovacím přístrojem. Některé kufry agenti TSA překontrolovávají i fyzicky. A to i za cenu poničení bezpečnostního zámku. Tomu lze předejít pomocí TSA zámku. Ten je možné odemknout speciálním univerzálním klíčem, kterým je vybavený každý TSA agent. Uzamykání zavazadla tak zůstane neporušeno. V současnosti je takto kontrolováno kolem 450 letišť. 

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB08