Obnovit stránku

Wolfenstein II: The New Colossus (RECENZE a NOVINKY) – vychází třetí a poslední placené DLC

Aktualizováno

B.J. Blazkowicz se vrací a s ním i legendární akční série Wolfenstein. Spojené Státy Americké podlehly nacistické hrozbě a my tak máme možnost v kůži tvrďáckého hlavního hrdiny spasit svět. Jak se povedl návrat slavné značky vycházející na platformy PC, PS4 a Xbox One? Dozvíte se v naší recenzi Wolfenstein II: The New Colossus, jehož vývoje se stejně jako v případě předchozího dílu Wolfenstein: The New Order zhostilo švédské studio MachineGames.

Krátce po vydání základní hry vydavatel Bethesda oznámil chystaný balíček DLC s názvem The Freedom Chronicles. Pokud vás zajímá, jak se nám přídavky zamlouvali a zda-li podle nás má cenu do nich investovat, mrkněte na naše recenze: 1. The Adventures of Gunslinger Joe a 2. The Diaries of Agent Silent Death.


• Žánr: FPS • Multiplayer: Ne • Vývojář: MachineGames • Vydavatel: Bethesda Softworks • Platformy a Datum vydání: PC, PS4, Xbox One (27. října 2017); Switch (29. 6. 2018) • Homepage: wolfenstein.bethesda.net/ • Čeština: Ano (neoficiální)


Wolfenstein 2: The New Colossus – Novinky

  1. (13.03.18) Třetí DLC se jmenuje The Deeds of Captain Wilkins
  2. (01.02.18) Vyšlo druhé DLC The Diaries of Agent Silent Death
  3. (28.12.17) Zahráli jsem si první placené DLC The Adventures of Gunslinger Joe
  4. (17.11.17) Wolfenstein II: The Freedom Chronicles rozšíří původní kampaň
  5. (16.10.17) Make America Nazi-Free Again – „kontroverzní“ marketingová kampaň Bethesdy?
  6. (27.09.17) Nové gameplay video z Wolfenstein 2: The New Colossus je 22minutová výživná podívaná!
  7. (20.09.17) Je tady nové „výbušné“ video pro Wolfenstein 2: The New Colossus
  8. (02.09.17) Wolfenstein 2: The New Colossus představil dvě nová videa – Trust your own Brother a Blitzmensch
  9. (31.07.17) Wolfenstein 2: The New Colossus přichází s novou várkou masakru
  10. HW nároky pro Wolfenstein 2: The New Colossus PC

Třetí DLC se jmenuje The Deeds of Captain Wilkins

• Novinka: 13. 3. 2018 • Autor: Dominik Fait

12. března vyšlo poslední placené DLC pro FPS hit loňského roku Wolfenstein 2: The New Colossus. V záverečném případku rozporuplně přijímané série The Freedom Chronicles se hráč vžije do role kapitána Wilkinse a vydává se s nácky zatočit tentokrát na mrazivou Aljašku.



Vyšlo druhé DLC The Diaries of Agent Silent Death

• Novinka: 1. 2. 2018 • Autor: Dominik Fait

30. ledna vyšlo druhé DLC ze série The Freedom Chronicles. Stejně jako v předchozím rozšíření The Adventures of Gunslinger Joe si i tentokrát zahrajeme za jiný hlavní charakter (B.J. si od všeho náckovraždění musí také občas odpočinout). Jak se nám DLC líbilo a zda se mu podařilo vylepšit spíš průměrný dojem, který v nás zanechal agent Joseph Stallion a jeho dobrodružství, se dozvíte v recenzi.



Zahráli jsem si první placené DLC The Adventures of Gunslinger Joe

• Novinka: 28. 12. 2017 • Autor: Dominik Fait

První placené DLC pro nového Wolfa, který nejen v naší recenzi schytává jednu vysokou známku za druhou, je tady. Vyšlo 14. prosince a i když rozhodně nepatří k nejrozsáhlejším, rozhodli jsme se pro vás připravit krátkou recenzi, kde si ukážeme, jestli Wolfenstein 2 má co nabídnout i po vydání základní hry.



Wolfenstein II: The Freedom Chronicles rozšíří původní kampaň

• Novinka: 17. 11. 2017 • Autor: Jiří Fait

William „B.J.“ Blazkowicz je sice ultimátní stroj na zabíjení skopčáků, ale revoluce většinou nestojí pouze na jedné osobě. Proto na scénu nastupuje netradiční (jak jinak) trojce hrdinů, jež pomohou „Blažkovi“ uklidit z Ameriky ten nacistický odpad. Půjde o jedinečné příběhy, které pomohou dotvořit příběh Wolfenstein 2: The New Colossus, a jelikož tvůrci slibují minimálně 9 hodin herního času navíc, neměli bychom je minout.

Wolfenstein II: The New Colossus; Wallpaper: season pass, wolfenstein,

William Blazkowicz si na chvíli oddechne od mordování nacistů, jelikož tuto roli v nadcházejícím DLC balíčku s názvem The Freedom Chronicles převezme trio poměrně ulítlích hrdinů. Každý bude mít svůj styl a osobitý přístup k tomuto bohabojnému řemeslu a rozhodně bychom neměli očekávat, že na to půjdou v rukavičkách.

Co přesně DLC z balíčku The Freedom Chronicles nabídnou a kdo v nich bude figurovat? Příběhy se budou lišit – jistou podobnost ve zpracování můžeme nalézt třeba v kampani Battlefield 1. První DLC s názvem Episode Zero je dostupná už nyní pro ty, kteří si Wolfenstein 2: The New Colossus předobjednali, nebo vlastní Season Pass. Představí nám zmíněnou trojici hrdinů bojujících za nezávislost a svobodu Ameriky. Konkrétně jde o Josepha Stalliona, Jessicu Valiant a Geralda Wilkinse. Každý z nich dostane svůj čas i v nadcházejících DLC.

  • The Adventures of Gunslinger Joe – V tomto přídavku se coby bývalý quarterback (rozehrávač) amerického fotbalu zhostíte role Josepha Stalliona. Ten svou kariéru pověsí na hřebík proto, aby se mohl věnovat lukrativnějšímu byznysu, jímž je kosení nácků okupujících Spojené státy americké. Joe se dokonce podívá i do vesmírů, kde bude moci likvidovat jak německé vojáky, tak i jejich mechanické výtvory. DLC vychází 14. prosince
  • The Diaries of Agent Silent Death – Hlavní protagonistkou v tomto DLC bude Jessica Valiant, bývalá agentka americké tajné služby, jež operovala během druhé světové války (v univerzu Wolfensteina). Jejím úkolem je v Kalifornii zjistit informace o takzvané operaci San Andreas. Jessica bude spoléhat hlavně na plížení a celkově tichý způsob zabíjení. Její předností budou odstřelovací pušky a pistole s tlumičem. Jessičina dobrodružství můžeme očekávat 30. ledna příštího roku.
  • The Amazing Deed of Captain Wilkins – Poslední DLC z balíčku The Freedom Chronicles pojednává o kapitánovi Wilkinsovi, který bojuje s nacisty na Aljašce. V tomto doplňku má kapitán za úkol překazit Němcům plán na uskutečnění takzvané operace Black Sun. Můžeme očekávat zabíjení nácků pomocí různorodé palety zbraní a dovedností, a to někdy v březnu roku 2018.

Wolfenstein 2: The New Colossus; kavárna, william blazkowicz Wolfenstein 2: The New Colossus; The freedom chronicles, characters



Make America Nazi-Free Again – „kontroverzní“ marketingová kampaň Bethesdy?

• Novinka: 16. 10. 2017 • Autor: Dominik Fait

V dnešní novince se podíváme na poslední gameplay trailer a marketingovou kampaň Bethesdy, která je provázena slogany jako „Make America Nazi-Free Again“ či hashtagy #NoMoreNazis. Jistou část (zejména americké) veřejnosti tento přístup pobouřil. Zlobí se oprávněně?

V prvé řadě nám dovolte krátkou pauzičku na vydýchání, protože pokud jste stejně jako my sledovali vývoj této „kauzy“ v posledních několika týdnech, jistě pochopíte (doufáme), že z absurdity celé situace se normálnímu člověku prostě musí podlomit kolena – smíchem, anebo pláčem. Protože takovou reakci si jednoduše stav, kdy se protestuje proti „zneužívání“ politických hesel vtipně obrácených proti nacismu, žádá.

Krize vygradovala ve chvíli, kdy se na twitterovém účtu Bethesdy objevila krátká ukázka z posledního traileru – doprovázena byla již zmíněnými hesly a také slovy (ve videu) „Not my America“. Kromě pozitivních ohlasů fanoušků Williama B.J. Blazkowicze, který nacisty bez skrupulí masakruje toho času už několik desetiletí, se rovněž zvedla vlna kritiky – těžko říct, kolik lidí proti hashtagům „pryč s nacisty“ křičelo kvůli své větší či menší příchylnosti k oné zvrácené ideologii a kolik se jich ozvalo v zájmu jakési perverzní a na hlavu postavené politické korektnosti.

Opravdu jsme se dostali do situace, kdy je vyjádření jednoznačného odsouzení nacismu (klidně i formou herního marketingu) považováno za kontroverzní názor, jenž je třeba ve veřejném prostoru hájit vůči argumentům protistrany? Jsou snad psychopatičtí vrazi legitimní „stranou“ nějakého sporu? Prosím vás…

Wolfenstein II: The New Colossus: Amerika, nacisté, make america nazi-free again

„Buďte součástí Říše“ a „Oslavujte nový americký řád“ jsou zřejmě slogany, které by se některým jedincům zamlouvaly podstatně více než Bethesdou zvolený marketing. Pokud má někdo vážně potřebu protestovat proti heslům jako „NoMoreNazis“ či „Make Amerika Nazi-Free Again“, měl by se na okamžik zastavit, zamyslet se nad obsahem těchto slov a uvědomit si, proti čemu vlastně tak vehementně brojí.

Celá záležitost je o to „úsměvnější“, že se tito povedení advokáti realizují u hry jako Wolfenstein. Vinit tvůrce z toho, že zneužili aktuální téma (aktuální i proto, že v tomto roce americkými ulicemi nacisté pochodovali – viz třeba srpnové události z Charlottesville), může jen naprostý ignorant. Série Wolfenstein je antinacistická od svého počátku a děj posledního dílu The New Colossus byl naplánován dlouho před současnou společenskou krizí, což mimo jiné potvrdil i marketingový ředitel Bethesdy Pete Hines v rozhovoru pro Games Industry.

V tomto interview uvedl i další, pro některé zřejmě kontroverzní výroky. Například to, že i když si těmito kroky mohou znepřátelit část hráčské veřejnosti (což se evidentně děje), je to ve finále stejně celkem jedno, neboť „lidé, kteří jsou proti tomu osvobodit svět od nenávisti a vražd nacistického režimu, pravděpodobně stejně nebudou mít zájem Wolfa hrát.“ Velké společnosti se na politickém poli tradičně pohybují velice opatrně ve snaze nepřijít o potenciální zákazníky. Nicméně pokud jde o nacismus, můžeme si Bethesdu prý zařadit do kolonky „proti“. Neuvěřitelné, že ano?

Wolfenstein 2: The New Order; Irene Engel Wolfenstein 2: The New Colossus; sekera, voják, robot

Nevíme, jak vy, ale my se už nemůžeme dočkat, až budeme tu lidskou špínu ve Wolfenstein II: The New Colossus hezky po stovkách drtit. A důvody jsou zejména dva: zaprvé půjde podle všeho opět o velmi kvalitní FPS s osobitě brutálním a vtipným příběhem a zadruhé jsme toho kontroverzního přesvědčení, že do polohy, v níž se musí potýkat s deštěm kulek a jinými nekorektními argumenty, nacismus a jeho příznivci holt patří.



Nové gameplay video z Wolfenstein 2: The New Colossus je 22minutová výživná podívaná!

• Novinka: 27. 9. 2017 • Autor: Jiří Fait

Bethesda představuje hutnou porci gameplaye Wolfenstein 2: The New Colossus. V tomto segmentu se William „B.J.“ Blazkowicz vydá na cestu skrze nacisty prorostlý New Orleans, rozmašíruje pár nepřátel a pokusí se přesvědčit místní odboj, aby se přidal k jeho cestě za svobodnou Ameriku.

Bethesda zatím rozhodně nebrzdí, takže tu máme další přírůstek do „wolfí“ kinematografie. Jestli s tímto trendem budou pokračovat, tak nám zřejmě brzo odhalí celou hru ještě před jejím vydáním. Zatím je ale vše v normě a vy se tak můžete spolu s Blazkowiczem na chvíli vydat na cestu rozdrtit pár nacistických lebení v New Orleans.

Jak se zdá, novodobí a opancéřovaní skopčáci zřejmě prodělali cvičení v jednom impériu kdysi dávno, v jedné předaleké galaxií. Jejich muška si téměř nezadá s tou od stormtrooperů a jejich motem „Nejdřív střílej a potom miř!“. Anebo je to prostě nastavenou obtížností, či snad dovedností vývojáře, který doslova proplouvá hordou nepřátel? Nicméně vše to působí doslova skvostně.

Wolfenstein 2: The New Order; combat melee Wolfenstein 2: The New Colossus; big guns

Blazkowicz ve Wolfenstein 2: The New Colossus má k dispozici kromě zbraní i různé mechanické „udělátka“. Například Ram Shackles, pomoci kterých můžete bourat některé zdi (anebo nepřátelé). Takzvaný Battle Walker vás vyzdvihne do výše a otevře tak nové možnosti pro úkryt, nebo alternativní cestu. Zařízení s názvem Constrictor Harness zase umožňuje vměstnat se do těžko přístupných míst.

Konec videa je opravdu zábavný. Nejenže budete svědky „náboru“ klasicky vidlácké americké domobrany za zvuku klarinetu, střelby a opileckých nadávek, ale navíc si Blazkowicz na německém Panzerhundu (Opancéřovaný hafan) usmaží pár vídeňských párečků. Tam už šlo nějaké míření stranou a začalo se grilovat. No už aby to tady bylo, nemyslíte?



Je tady nové „výbušné“ video pro Wolfenstein 2: The New Colossus

• Novinka: 20. 9. 2017 • Autor: Jiří Fait

Bethesda chrlí jedno nabušené video za druhým. Jistě, není tam mnoho nového a v podstatě se „dozvídáme“ jen to, co už jsme věděli – William „B.J.“ Blazkowicz nemá rád nacisty a už vůbec se mu nelíbí, že si němčouři dělají nárok na hrdou Ameriku. Ovšem i přesto si myslíme, že ukázka stojí za váš čas.

Hned ze začátku je třeba zmínit, že pokud rozumíte anglicky a nemáte zrovna hroší kůži vůči násilí a brutalitě, pak raději ani video nezapínejte. Zbytek může směle shlédnout tento „pestrý“ sestřih gameplaye a herních cutscén s klidným svědomím. Není tam nic, na co bychom u B.J. Blazkowicze nebyli zvyklí.

V ukázce jsou vidět některé nové lokace, postavy a také spousta starých známých, ale v jiných situacích. Hlavní důraz je kladen na samotný titul videa „No more Nazis“ a musíme uznat, že způsoby, jak se s nácky vypořádat, jsou naprosto bombastické a efektní. Přidejte si k tomu skvělou hudbu a zajímavou editaci videa a máte z toho krvavý koncert. Jestli něco Bethesda umí, pak to jsou právě trailery. Ani tento nezklamal a ještě víc v nás rozdmýchává touhu po nacistické krvi.

Bethesda mimo jiné oznámila, že Wolfenstein 2: The New Colossus bude k dispozici i pro majitele Nintendo Switch. Ovšem oproti Xbox One, PS4 a PC, které mají datum vydání naplánované na 27. října tohoto roku, si budou muset vlastníci Nintenda počkat až na rok 2018.



Wolfenstein 2: The New Colossus představil dvě nová videa – Trust your own Brother a Blitzmensch

• Novinka: 2. 9. 2017 • Autor: Jiří Fait

Dnes si pustíme jeden animák a zjistíme, že důvěra ve svého bratra je důležitá a to v každé době. Co se gameplaye týče, tak toho moc není. Na konci každého videa je pár záběrů, takže úplně ochuzení nebudete.

Bethesda (a hlavně Machine Head Games) pokračuje ve své krasojízdě s dalšími trailery k chystané hře Wolfenstein 2: The New Colossus. Dnes se ovšem nepodíváme na nové nepřátele nebo další typy zbraní, kterými budete moci kosit „nebohé“ nácky. Jde o jakýsi sitcom, vysílaný v období právě probíhajícího válečného konfliktu. V něm se představí dva bratři, kteří se chovají… no jako brachové. Starší načapá toho mladšího, jak si užívá tabulky čokolády (již druhé tento týden!) a postaví ho do latě, protože v této době je nadměrná konzumace čokolády zřejmě trestným činem. Na konci sice uvidíte něco málo z gameplaye, ale je to spíše taková třešnička na Blazkowiczově dortu.

Pokud jste milovali (a pořád ještě milujete) animáky ze staré školy, pak budete nadšení z dalšího videa. V něm se představí nacistický superhrdina Blitzmensch a jeho věrní pomocníci: supersexy frau Liška a nesmí chybět ani věrný hafan a hlavní záporák Illegal Eagle . Tohle prostě musíte vidět. Jak se zdá, nepřátelé budou mít (kromě opancéřovaných robotů) k dispozici i superhrdinu, jež „silou hromů a blesků“ srovná fasádu i samotnému Williamu „B.J.“ Blazkoviczowi. I tato ukázka je poněkud chudá na záběry ze hry, ale kdo by to měl Bethesdě za zlé? Takové klenoty se jen tak nevidí.

Jestli jste dosud neměli šanci si na vlastní kůži vyzkoušet první hru, pak vám doporučujeme naskočit na rozjetý vlak další americké revoluce a vyzkoušet je. Wolfenstein: The New Order a jeho datadisk Wolfenstein: The Old Blood jsou hry, které stojí za váš čas. Navíc se šmahem dostanete do celého příběhu a v pokračování pak budete jako doma. Do 27. října, kdy hra vychází, je ještě moře času.



Wolfenstein 2: The New Colossus přichází s novou várkou masakru

• Novinka: 31. 7. 2017 • Autor: Jiří Fait

Vývojáři z MachineGames do světa vypustili další několikaminutové gameplay videa a musíme říct, že „nácky“ se zde nešetří. V tom prvním se podíváme na úvodní misi, kde se BJ probouzí po těžkém zranění, jež utrpěl v minulé hře (Wolfenstein: New Order), a na kolečkovém křesle začne s grácií masakrovat všechno kolem sebe. Doporučujeme shlédnout celý ten cirkus až do konce, jelikož nová ukázka z Wolfenstein 2: The New Colossus má napínavý a děsuplný závěr.

Druhé video z Wolfenstein 2: The New Colossus ukazuje okupaci Ameriky v plné „parádě“. Jistě, je to pořád jenom hra, ale člověk se musí zamyslet a říct si, jak je dobře, že to Němci v druhé světové nedotáhli až do konce. Zde má William „BJ“ Blazkowicz za úkol v přestrojení za hasiče dopravit atomovou bombu do komplexu v Novém Mexiku. Nacisti v Rosewellu přebrali po Američanech výzkum o mimozemšťanech. Vzhledem k tomu, jakou flintu dostane ke konci BJ k dispozici, ani bychom se tomu nedivili.

Tvůrci navíc pro Wolfenstein 2: The New Colossus oznámili season pass. Jejich majitelé (a předobjednavatelé) budou mít první ze čtyř DLC k dispozici hned při vydání hry.

Obsah recenze Wolfenstein II: The New Colossus

  1. Tak jde čas: Wolfenstein edice
  2. O čem je Wolfenstein II: The New Colossus?
  3. Veterány nezměníte
  4. Dostupný arzenál ve Wolfenstein II: The New Colossus
  5. Co je nového ve Wolfenstein II: The New Colossus?
  6. Sekne ti to, Blazkowiczi
  7. Dočká se Wolfenstein II: The New Colossus happy endu?
  8. Recenze Wolfenstein II: The New Colossus: závěrečné hodnocení
  9. HW nároky pro Wolfenstein II: The New Colossus PC

Tak jde čas: Wolfenstein edice

• Recenze: 27. 10. 2017 • Autor: Štěpán Lenk

Wolfenstein je nezpochybnitelná herní legenda. Když v roce 1992 pod taktovkou id Software vyšel Wolfenstein 3D, jen málokoho tenkrát napadlo, že spolu s několika dalšími tituly (Doom, Duke Nukem 3D) tato hra pokládá základy jednoho z nejoblíbenějších žánrů současnosti – 3D akce z pohledu první osoby.

Wolfenstein II: The New Colossus: Amerika, nacisté

Ve Wolfenstein II: The New Colossus zavítáte i do amerického městečka Roswell. Na ulicích se to jen hemží německými vojáky.

I přes svou popularitu se ale Wolfenstein následujících deset let nedočkal žádného oficiálního potomka. Novou krev do žil této sérii vlilo až pokračování (vlastně už spíše reboot) nazvané symbolicky Return to Castle Wolfenstein, jehož vývoj si vzalo na starost studio Gray Matter Interactive. Restart značky to byl úspěšný a hlavně díky němu se B.J. Blazkowicz začal pravidelně vracet na naše obrazovky.

V roce 2009 bylo ovšem id Software odkoupeno společností Bethesda Softworks a Wolfenstein od té doby definitivně vychází pod hlavičkou vydavatele stojícího za slavnými sériemi typu The Elder Scrolls, Dishonored, či Fallout. Dokáže v této hvězdné společnosti nový Wolfenstein vůbec obstát?

O čem je Wolfenstein II: The New Colossus?

Wolfenstein II: The New Colossus se odehrává v alternativní historii, kde Německo, respektive Osa (neplést s Ochranným svazem autorským) vyhrála válku. Atomová bomba byla v této realitě svržena na Manhattan a USA je tak pod nadvládou nacistů. Po ulicích se prochází nacistické jednotky, bary se hemží příslušníky SS a celá americká společnost žije pod nátlakem a neustálým strachem.

B.J. Blazkowicz nemá ve Wolfenstein II: The New Colossus zrovna lehkou startovní pozici. Probouzí se z kómatu po náročné operaci (následky nehody v období mezi The New Order a The New Colossus), jeho zdraví je podlomené a on sám je sotva schopen chodit. Základnu odboje sídlící v ukradené německé ponorce ale vyslídili nepřátelé a jejich jediným cílem je potlačit odpor jednou provždy. Na poklidnou rekonvalescenci tedy není čas.

Polovinu první mise absolvujete na vozíčku se zbraní v ruce a věřte mi, že to není nic příjemného. Hlavní hrdina je citelně zesláblý a pár zásahů ho rychle pošle k zemi. Obzvláště na vyšší obtížnosti je tato sekce poměrně brutální a často až frustrující. Už zde si ale plně uvědomíte, že Wolfenstein II: The New Colossus je skutečně střílečkou ze staré školy.

Přiběh je ok, ničeho světoborného se ale nedočkáme. Vzhledem k tématu osvobození Ameriky od německé okupace se také nevyhneme určité dávce patosu, ale to k tomu vlastně tak nějak patří. Místy mě ale zarazila až úporná snaha do hry narvat i nějaký ten humor. Neříkám, že by se střílečky musely brát smrtelně vážně, přesto by vedlejší postavy nemusely vtipkovat až tak často. Trochu z toho cítím snahu tvůrců poměrně jednorozměrným charakterům humorem vtisknout alespoň nějakou osobnost, bohužel je to v konečném výsledku poněkud rušivé.

Wolfenstein 2: The New Order; dustojnik, kavárna, nacista Wolfenstein 2: The New Colossus; Blazkowicz, Anya, kolečkové křeslo

Veterány nezměníte

Jak už jsem říkal, Wolfenstein II: The New Colossus je duší spíše staromilskou akční hrou. Můžete tedy vesele zapomenout na automaticky se obnovující zdraví, tady se léčí výhradně nalezenými lékárničkami. Štíty se sami nedoplňují a co si neposbíráte při průchodu levelem nebo ze zabitých nepřátel, to nemáte. To samé s municí. Napínavých okamžiků, kdy se budete opatrně plížit chodbou s jedním hitpointem a modlit se za brzký medikit či nějaké to brnění, si užijete dosyta.

Na hráče moderních stříleček mohou tyto lehce obstarožní principy působit nezvykle, mně osobně je vlastně velmi sympatické, s jakou sveřepostí se Wolfenstein II: The New Colossus brání většině ústupků a zjednodušení známé z moderních stříleček. Wolfenstein si prostě zachovává tvář a zůstává věrný svým kořenům. Hře to navíc rozhodně přidává na atmosféře a už ten samotný fakt, že zde nic nedostanete zadarmo, vás donutí trochu přemýšlet předtím, než se vrhnete do hloučku nepřátel s prstem na spoušti.

Nazvat Wolfenstein II: The New Colossus akční hrou do morku kostí je určitě trefné. Nábojů během hry vystřílíte opravdu spoustu a hratelnost je dynamická a svižná. Z velké části ale překvapivě sází i na opatrný tichý postup, kterým si můžete ušetřit spoustu šedivých vlasů a trápení v přestřelkách. Kapitolou samo sobě je pak (v rámci plížení) kočkování s německými důstojníky. Ti jsou totiž v případě, že vás zmerčí, schopni spustit alarm a přivolat tak nepříjemné posily.

Nejlepším řešením je tedy důstojníky bez povšimnutí odpravit jako první, což často není nic jednoduchého vzhledem k tomu, že se úrovně nepřáteli jen hemží. Opatrně manévrovat mezi protivníky a nepozorovaně se dostat až k veliteli je tak občas slušná výzva. Zároveň je to ale i zábavná a napínavá aktivita, díky které si hru v konečném důsledku částečně i ulehčíte.

Wolfenstein 2: The New Colossus; sekera, voják, robot Wolfenstein 2: The New Colossus; alarm, red light Wolfenstein 2: The New Colossus; kanály NYC, stealth

Dostupný arzenál ve Wolfenstein II: The New Colossus

Možná jste se během předešlého odstavce v duchu sami sebe ptali, čím vlastně budete nacistické pohůnky masakrovat, ať už nahlas, nebo potichu? V tom případě jste se dočetli na správné místo. K dispozici máte sedm klasických palných zbraní a k tomu ještě tři těžké, které zpravidla vypadnou z obrněných nepřátel.

Jedná se o poměrně standardní nabídku čítající samopaly, brokovnice, pistoli, granáty a také několik retro-futuristických energetických zbraní. Samotné střílení je zpracováno výtečně a kosení nacistů po stovkách je až znepokojivě uspokojující. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že bych si rozsah arzenálu dokázal představit o něco větší. Sice můžete každou zbraň až třikrát upgradovat (průrazné střely, tlumič, rozšíření zásobníku, lepší mířidla atd.), což chudší základní nabídku víceméně vyvažuje, ale nepřítomnost třeba takové sniperky jsem v duchu oplakal.

Wolfenstein 2: The New Order; laserkraftwerk Wolfenstein 2: The New Colossus; big guns

Co je nového ve Wolfenstein II: The New Colossus?

I když se Wolfenstein II: The New Colossus věrně drží principů svých předchůdců, přece jen se neubránil určité evoluci. Nově můžete v každé ruce třímat jinou zbraň, což do nekonečných soubojů přináší značnou porci zábavy a variability. Mít možnost držet v pravé ruce brokovnici a v levé pistoli s tlumičem a střílet z obou naráz vám jen tak nějaká hra nedopřeje.

Novinkou je také systém perků fungující na bázi výzev, jejichž plněním si lehce vylepšujete vlastní atributy, a speciální bojový oblek, který B.J. nosí po celou hru. Ten v určitém momentu můžete vylepšit, přičemž všechny tři možné upgrady pak výrazně promění hratelnost a styl boje ve zbytku hry. Na výběr máte brnění umožňující protáhnout se menšími prostory, chrániče hrudníku a ramen schopné prorazit téměř cokoli, co se vám připlete do cesty, nebo teleskopické boty, díky kterým se dostanete i na dříve nepřístupná místa. Musím uznat, že jsou tato vylepšení super zpestřením hratelnosti, navíc vybízí k opakovanému hraní.

Wolfenstein 2: The New Colossus; Machines and fire, panzerhund

Jednou z nových funkcí je i možnost držet v každé ruce jinou zbraň, což soubojům dodává na zábavě a variabilitě.

Poslední zásadní novinkou Wolfenstein II: The New Colossus jsou takzvané Enigma Assassinations. Jedná se v podstatě o svižné vedlejší mise, kde se vracíte do již navštívených lokací a máte za úkol zavraždit vysoké šarže Třetí říše. Nic přehnaně originálního, přesto zahrnutí těchto bonusových aktivit potěší.

Sekne ti to, Blazkowiczi

Z audiovizuálního hlediska se Wolfenstein II: The New Colossus povedl na jedničku. Grafika vypadá skvěle, hlavně světelné efekty. Exteriéry a interiéry jsou zpracovány velmi autenticky (v rámci své alternativní reality) a věrně zobrazují Spojené Státy v dobách nacistické okupace. Tomu napomáhá i vydařený level design. Wolfenstein II: The New Colossus je v zásadě striktně lineární hra, jednotlivé úrovně ale působí značně otevřeným dojmem a často vám poskytnou více cest k cíli. Prostředí jsou navíc hezky variabilní, takže minimálně po vizuální stránce stereotyp nehrozí.

Navštívíme například atomovou bombou zdecimovaný Manhattan (nápadně připomínající sérii Fallout, taktéž od Bethesdy), americké městečko Roswell, soudní síň, tajné nacistické základny, Blazkowiczovu rodinnou farmu nebo nukleární ponorku sloužící jako vaše tajná základna. Zde se můžete volně pohybovat, promlouvat s ostatními postavami, plnit jednoduché vedlejší úkoly nebo se odtud vydávat na zmíněné Enigma Assassinations.

Wolfenstein 2: The New Colossus; new orleans Wolfenstein 2: The New Colossus; manhattan Wolfenstein 2: The New Colossus; Roswell

Wolfenstein 2: The New Colossus bezpochyby patří k tomu nejlepšímu, co nám nadělil letošní herní rok. Rozhodli jsme se ho proto zařadit mezi naše nejlepší hry roku 2017.

Ani Wolfenstein II: The New Colossus se ovšem nevyvaroval pár technickým problémům. Nepřátelští vojáci se někdy zasekávají v prostoru bez zjevné příčiny, dialogy byly v animacích občas viditelně zpožděné a má zbraň se mi v několika případech prapodivně cukala v rukou, jako by hlavní hrdina trpěl pokročilým stádiem Parkinsona. Nejde sice o nic zásadního a jsem si jistý, že tyto problémy brzy vyřeší patche, přesto byste o těchto nedokonalostech měli vědět.

Dočká se Wolfenstein II: The New Colossus happy endu?

Takže jak vlastně Wolfenstein II: The New Colossus dopadl? Není třeba se obávat, legenda se vrátila v plné síle. Je to zábavné, dynamické a nekonečně akční dobrodružství, na jehož konci po vás zůstanou hromady mrtvých nácků a miliony vystřílených nábojnic. Hratelnost sympaticky zůstává věrná kořenům série, zároveň ale přináší dostatečnou míru nových prvků, aby si osvobození Ameriky od nacistické okupace užili i hráči odkojení moderními střílečkami. A nám teď nezbývá než doufat, že se B.J. Blazkowicz zase brzy vrátí do služby. Hra vyšla na platformách PC, PS4, a Xbox One 27. 10. 2017. Tato recenze byla napsána pro PS4 verzi.

Recenze Wolfenstein II: The New Colossus závěrečné hodnocení

Hodnocení 85% Alza Magazín
Hlavní parametry: Hratelnost
85%
Audiovizuální zpracování
85%
Znovuhratelnost
80%
Total War: Warhammer 2; recenze

Klady

  • Skvělá akce
  • Atmosféra
  • Level design

Zápory

  • Menší výběr zbraní
  • Drobné technické chyby
  • S humorem se občas až moc tlačí na pilu
Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

Psaní o videohrách, ať už ve formě samostatných článků nebo recenzí, se věnuji přibližně od roku 2017, kdy jsem svými texty začal přispívat na server Zing.cz, abych posléze napevno zakotvil v redakci Alza Magazínu. Mými oblíbenými žánry jsou RPG a akční adventury z pohledu třetí osoby, nepohrdnu ale i nějakým tím zápasem o přežití v battle royale titulech. Obecně ale u her razím heslo, že skvělá hratelnost je nadřazená nabušené grafice.

• Preview: 17. 6. 2017 • Autor: Jiří Fait

William „B.J.“ Blazkowicz to ve svém životě neměl jednoduché. Narodil se polským imigrantům v Americe a když pak přišla druhá světová válka, vzal flintu a jal se střílet nácky, kde to jen šlo. Prošel si peklem v hradě Wolfenstein, kde narazil na bizarní experimenty, které Hitler tak miloval. Poslal ke všem čertům jeho nejlepší vědce, vojáky a inženýry a nakonec se střetl i se samotným Führerem. Ale to vše je minulost, že? Pojďme vstříc „světlejším“ zítřkům a podívejme se na alternativní vesmír, kde, ehm… nacisti vyhráli. Wolfenstein 2: The New Colossus patřil na E3 2017 totiž k tomu vůbec nejzajímavějšímu.  

Ve hře Wolfenstein 2: The New Colossus se znova vtělíte do kůže Williama Blazkowicze a budete se snažit zažehnout americkou revoluci. Pamatujte, že v tomto alternativním vesmíru nacisti ve skutečnosti vyhráli a dobyli svět. Včetně Ameriky. A jestli Američané něco opravdu nesnáší, pak je to fakt, že jim někdo upírá jejich těžce vybojovanou svobodu! Čili co může být jednoduššího než zaškrtit na stráži stojícího Heinze, popadnout jeho kvér a postupně zburcovat celý utlačovaný americký národ?


Wolfenstein 2: New Colossus; The talk

Tam, kde skončil Wolfenstein: The New Order, začíná nový díl této legendární série. William Blazkowicz vyráží znovu do světa, který se nachází pod krutou nadvládou nacistů se snahou zažehnout americkou revoluci a znovu osvobodit americký národ.  


Musíme říct, že nás předváděcí video Wolfenstein 2: The New Colossus na konferenci Bethesdy nejprve udivilo, rozesmálo a nakonec pořádně navnadilo. Takhle povedený a zároveň bizarní trailer na hru jsme už dlouho neviděli. Jak se po zhlédnutí ukázky sami přesvědčíte, Blazkowicz to nebude mít s revolucí vůbec snadné. German or Else! 

Wolfenstein 2, nová doba a noví nepřátelé

Wolfenstein 2: The New Colossus navazuje v bodě, kde končil Wolfenstein: The New Order. Takže pokud chcete být v obraze a vnímat všechny spojitosti a narážky v konverzacích, tak si můžete přidat další domácí úkol do svého steam deníčku. 


Wolfenstein 2: New Colossus; Blazkowic and Anya Wolfenstein 2: New Colossus; Machines and fire

HW nároky pro Wolfenstein 2: The New Colossus PC


Minimální HW požadavky Doporučené HW požadavky
Operační systém Windows 7, 8.1, or 10 (64-bit verze) Windows 7, 8.1, or 10 (64-bit verze)
Procesor AMD FX-8350/Ryzen 5 1400 nebo Intel Core i5-3570/i7-3770 AMD FX-9370/Ryzen 5 1600X nebo Intel Core i7-4770
Grafická karta NVIDIA GTX 770 4GB nebo AMD Radeon R9 290 4GB NVIDIA GTX 1060 6GB nebo AMD Radeon RX 470 4GB
DirectX DirectX 11.0 DirectX 11.0
Operační paměť 8 GB 16 GB
Pevný disk  55 GB 55 GB
i Mohlo by vás zajímat
Alza Magazín

Jsme Alza Magazín

Všechny naše články, kde se dočtete nejen o informacích ze světa her, herního hardwaru a mobilních technologií, naleznete na stránkách Alza Magazínu. Naše herní recenze a zpravodajství můžete sledovat také na kanále Alza Gaming (facebook, instagram), kde se kromě denního přídělu novinek, dojmů, recenzí a memů můžete těšit také na pravidelné soutěže.

Wolfenstein 2: The New Colossus vyšel na PC, Playstation 4 a Xbox One 27. října 2017. DLC The Adventures of Gunslinger Joe vyšlo 14. 12. 2017, DLC The Diaries of Agent Silent Death vyšlo 31. 1. 2018.


WEB2