Jak chutná brandy?
Brandy je známý destilát z fermentovaných hroznů či z jiného ovoce, který je charakteristický svým zráním v dřevěných sudech. Tento často dlouholetý proces dodává tomuto aromatickému nápoji vyhledávaný hluboký charakter. Mladší destiláty tohoto druhu nabídnou svěží tóny ovoce, starší mívají naopak hlubší a plnější chutě spojené s vanilkou, karamelem, sušeným ovocem a dřevitými tóny. Brandy každopádně nabídne vyváženou chuť, která pohladí na jazyku,
s hřejivým dozvukem. Je proto ideální volbou pro degustaci a pomalé popíjení.
Nejlepší brandy alkohol má sytě jantarové až mahagonové zbarvení, které je výsledkem procesu zrání v dřevěných sudech. Zrání dodává nápoji čistý vzhled, nápoj by měl také zanechávat po obvodu sklenky jemnou stopu. Při koupi brandy se zaměřte na barvu a průzračnost. Právě to odráží její kvalitu.
Vybíráme brandy
Při výběru ideální brandy byste neměli zapomenout zohlednit několik důležitých faktorů. Ať už nakupujete kdekoliv, zvažte její původ. Například armaňak, francouzský koňak nebo arménský Ararat mají každá svůj jedinečný charakter. Důležitý je také stupeň zrání nápoje. Mladší destiláty nabídnou, jak jsme již psali výše, ovocnější tóny, zatímco starší se mohou pyšnit jemnou a komplexní chutí dřeva, vanilky a koření. Nezapomeňte také na výrobní proces dané brandy a zvolte si mezi moderní destilací a
tradičním, léty prověřeným způsobem. Výběr by měl zajisté zohlednit také vaše osobní preference a příležitost, ke které chcete láhev otevřít.
- Metaxa je známý nápoj vyráběný z řeckých hroznů s tajnou směsí květinových extraktů. Nápoj zraje v sudech z limousinského dubu, nabídne jemnou a zároveň aromatickou chuť s dozvukem květin a koření. Brandy Metaxa je právě pro tuto kombinaci známá. Často se podává jako součást koktejlů či jako digestiv.
- Ararat je arménský destilát vyráběný z místních hroznů a zrající v sudech z kavkazského dubu. Ararat je známý svým komplexním profilem, můžete se tak těšit na tóny vanilky, koření a sušeného ovoce. Každá láhev brandy Ararat je odkazem na tradiční arménské výrobní metody. Je oblíbená po celém světě.
i
Doba zrání je pro brandy důležitá
Jak jsme již nakousli výše v textu, doba zrání brandy má zásadní vliv na konečný charakter tohoto destilátu. Nápoj zraje nejčastěji v rozmezí od 3 do 30 let, s prodlužující se dobou zrání v sudech získává komplexnější aroma a bohatší chuťové tóny. Starší brandy jsou díky vyváženější chuti a komplexnosti ideální pro znalce a speciální příležitosti. U nás najdete tyto destiláty s dobou zrání od 5 až do 12 let.

5letá brandy

10letá brandy

12letá brandy
Kdy láhev brandy otevřít
Brandy je ideálním nápojem zejména pro slavnostní příležitosti, jako jsou výročí, svatby a další významné akce. Při těchto událostech ji můžete využít k degustaci, přípitku či jako součást slavnostního programu. Hodí se také jako digestiv k vydatné večeři, kdy podpoří trávení a podtrhne atmosféru večera s rodinou či přáteli. Brandy může být také skvělým společníkem během klidných večerů. Při čtení knihy či během poslechu hudby zaručeně
oceníte její aroma a bohaté tóny.
i
Zajímají vás levné brandy?
Levné brandy mívají obvykle světlejší barvu, často zlatavou nebo světle jantarovou, a jejich aroma není tak komplexní jako u dražších variant. Chuťově v nápoji převažují tóny ovoce a vanilky. Levnější varianty obvykle zrají kratší dobu, kvůli čemuž nabídnou méně výraznou strukturu a rychlejší dozvuk. Hodí se ale například do míchaných nápojů nebo pro všechny, kteří hledají dostupnou variantu a chtějí si na brandy i tak pochutnat.