Jak se červené víno vyrábí?
Obyčejným smrtelníkům bude připadat svět vín postavený na hlavu, protože červené víno se nevyrábí z červených hroznů, ale z hroznů modrých. Na rozdíl od bílých vín se mošt z hroznů nechává kvasit delší dobu a se slupkami. Díky tomu má červené víno svojí krásnou červenou barvu a větší podíl třísloviny.
i
Červené víno má výbornou chuť a krásnou červenou barvu, která však může zkazit pěkný večer, pokud se dostane na vaše oblečení. Přečtěte si náš článek Skvrna na oblečení: Jak ji odstranit a udržet oblečení čisté?, abyste věděli, co v této situaci máte dělat.
Červené víno – druhy
Každý člověk má jiné vlastnosti a přednosti. Červené víno je na tom úplně stejně. Existuje mnoho odrůd a každá je jiná. Mezi nejznámější červená vína v naší nabídce patří například Merlot, Malbec, Modrý Portugal, Pinot Noir, Frankovka, Svatovavřinecké, Primitivo či Cabernet Sauvignon.
i
Slovenské a české červené víno
Rádi byste ochutnali tradiční slovenské nebo české červené víno z domácích vinic? V tom případě se podívejte na naši kategorii česká a slovenská červená vína.
Jak vybrat nejlepší červené víno?
Neexistuje univerzální recept na to, jak vybrat nejlepší červené víno. Záleží na chutích každého jednotlivce. Proto se zamyslete, zda vám budou například chutnat spíše varianty sladké, nebo naopak suché červené víno. Polosladké může být řešením pro ty, kdo hledají zlatý střed.
Lehké nebo těžké červené víno?
Často se taky můžete setkat s pojmy lehké a těžké červené víno. Zejména pak těžké varianty jsou u červeného specifikum pro svou skutečně výraznou chuť. Jedná se zpravidla o velmi sladké varianty s vyšším obsahem alkoholu a výrazným aroma. Tyto odrůdy jsou specifické hlavně pro Jižní Ameriku nebo Španělsko.
Pokud jste spíše milovníky bílého a červené rádi zkusíte jen jako zpestření, nejspíš vám více sednou lehká červená vína, která jsou vlastně opakem těžkých.
Jaké jídlo se hodí k červenému vínu?
Při výběru správného jídla k vašemu červenému vínu se můžete orientovat podle barvy. K červenému vínu se nejvíce hodí červené maso. Měli byste však i dávat pozor na to, jak moc je jídlo výrazné. K výrazným, kořeněným jídlům je dobré zvolit výrazné červené víno, aby jeho chuť nesplynula s vaším pokrmem.
Není sklenička jako sklenička. Červené víno by se mělo pít v jiných sklenicích než například víno bílé. Kupte si k vašemu vínu i nějaké sklenice na červené víno z naší nabídky.
Jest zázračný lék to víno červené?
O červeném víně se často říká, že může mít blahodárné účinky na vaše zdraví. Chemické výzkumy toto tvrzení potvrzují, ale samozřejmě všeho s mírou. Pokud červeného vína vypijete hodně, tak vám naopak může ublížit. Nadměrná konzumace alkoholu může způsobit nebo i zhoršit řadu onemocnění.