Kastrol, hrnec a rendlík - jaké jsou rozdíly?
Rozdíl mezi kastrolem a hrncem není příliš velký, avšak umět je navzájem rozlišit určitě není na škodu. Nejvýraznější rozdíl, podle kterého se můžete orientovat, je výška nádobí.
- Kastrol je nízký a široký. Díky tomu pokrmy ohřívá rychle a rovnoměrně.
- Hrnec je užší než kastrol, ale zároveň vyšší. Je ideální na menší plotýnky.
- Rendlík je od hrnce či kastrolu rozpoznatelný na první pohled, a to díky dlouhé rukojeti.
i
Při nákupu kastrolu zvažte i koupi poklice, pokud již není součástí. Díky poklici bude vaše vaření efektivnější, ušetříte vlastní energii i čas.
Na co si dát pozor při nákupu kastrolu?
Při výběru nového nádobí se řiďte zprvu tím, na jakém typu sporáku se chystáte nádobí využívat. Dalšími stěžejními parametry při výběru je výška a průměr kastrolu. Vhodné je také zamyslet se nad tím, zda chcete nádobí využívat i pro přípravu pokrmů v troubě nebo mikrovlnce.
Ulehčit vaření vám mohou nepřilnavé povrchy jako je smalt nebo titan. Pokud máte myčku, je vhodné řešit i otázku, zda je kastrol možné umývat v myčce.
Typ sporáku, na kterém budete kastrol využívat
Aby nádobí fungovalo na indukční varné desce je zapotřebí aby bylo feromagnetické. U plynového sporáku si dejte pozor na plastové úchyty, které by se mohly žárem poškodit. Pro sklokeramickou desku je váš výběr kastrolů téměř neomezený.
Jaký materiál kastrolu vybrat?
Materiál, ze kterého je kastrol vyroben, ovlivňuje čas vaření, kvalitu připravených pokrmů a v neposlední řadě i náročnost čištění a celkové péče. Podívejte se na výhody a nevýhody nejčastějších materiálů, ze kterých se kastroly vyrábí.
Litinový kastrol skvěle drží teplo
Litinové nádobí využívaly už naše babičky a dobře věděly proč. Díky své akumulační schopnosti dokáže litina ušetřit spoustu energie. Nevýhodou litinových kastrolů bývá vyšší váha.
- Díky akumulační schopnosti skvěle drží teplo.
- Vhodný na všechny typy sporáků.
- Odolný vůči poškrábání.
- Se smaltovou úpravou vhodný do myčky.
Teflonový kastrol zajistí vaření bez připálení
Nejčastěji se objevuje na vnitřním povrchu kastrolů, hrnců a pánví. Díky teflonové antiadhezní úpravě můžete připravovat pokrmy s minimálním množstvím oleje a bez připalování. Díky tomu ani mytí nebývá nijak náročné. Hodí se na plynové, sklokeramické i elektrické varné desky.
- Díky akumulační schopnosti skvěle drží teplo.
- Vhodný na všechny typy sporáků.
- Umožňuje vařit s minimálním množstvím oleje bez připálení.
- Velmi dlouhá životnost.
- Se smaltovou úpravou vhodný do myčky.
- Je potřeba šetrnější zacházení.
Nerezový kastrol je odolný vůči poškození i vysokým teplotám
Nerez je asi nejčastěji využívaných materiálem pro kuchyňské nádobí. Zvládá vysoké teploty i nárazy. Pozor si ovšem dejte na kvalitu, která bývá velmi odlišná. Obecně platí, že kastrole ze silnějšího materiálu bývají kvalitnější, jídlo by se na nich nemělo připalovat.
- Poměr cena/kvalita.
- Vhodný na všechny typy sporáků.
- Odolný vůči poškrábání.
- Vhodný do myčky.
- Neváže pachy.
- Náročnější čištění v případě připálení .
- Není nepřilnavý, během přípravy je zapotřebí používat tuk.
Smaltový kastrol - tradiční materiál
Smalt je zdravotně nezávadný a trvanlivý materiál. Nevýhodou bývá jeho křehkost a potřeba se vyvarovat prudké změně teplot. Kastrol ze smaltu vyžaduje větší péči při použití, avšak dokáže ulehčit vaření díky své nepřilnavosti.
- Nízká cena.
- Atraktivní design.
- Má vysokou protikorozní odolnost.
- Vhodný do myčky.
- Dlouho udržuje teplotu.
- Křehký materiál.
- Pomaleji se nahřívá.
- Je třeba se vyvarovat extrémním změnám teplot.
Titanový kastrol - spolehlivá a bezchybná volba
Titan je známý svoji odolností, navíc se vyznačuje i nepřilnavostí a extrémní vodivostí, díky které jsou pokrmy připraveny rychleji.
- Nepřilnavost.
- Velmi rychle rozpálení.
- Vysoká odolnost vůči poškrábání.
- Dlouhá životnost.
Měděný kastrol
Měď výborně vede teplo, nádobí se díky ní rychle a rovnoměrně zahřeje. Navíc měděný kastrol skvěle vypadá a bude nejen užitečným pomocníkem, ale i stylovým doplňkem vaší kuchyně.
- Skvělé tepelné vlasnosti.
- Atraktivní design.
- Odolný vůči poškrábání.
- Vyšší cena.
- Nelze využít na indukci.
- Nevhodný do myčky.
i
Pokud vaříte na plynovém sporáku, při výběru kastrole vezměte v potaz i velikost hořáku, na kterém se chystáte kastrol používat. V případě většího rozměru hořáku než průměru kastrole, může docházet k ožehávání stran a tím poškození jeho pláště.