Kuchyňské náčiní představuje nezbytnou součást každé kuchyně. Nejenže nám pomůcky do kuchyně usnadňují běžnou přípravu jídla, ale v některých případech jsou pro vaření zcela klíčové.
Mezi kuchyňské náčiní pro usnadnění přípravy těst se řadí mnoho náčiní do kuchyně.
Kuchyňské vály na těsto slouží jako podložka při vypracovávání těsta. Na moderní silikonové vály na těsto se na rozdíl od dřevěných neuchytává těsto. Krájení nožem vydrží ale pouze dřevěný vál na těsto, silikonovému by v takovém případě hrozilo protrhnutí.
Kuchyňské válečky patří mezi kuchyňské pomůcky, které je možná improvizovanými pomůckami nahradit, a to např. zavařovacími sklenicemi. Pořádný kuchyňský váleček vám ale jako šikovné náčiní do kuchyně výrazně usnadní přípravu těst vzhledem k široké válecí ploše.
Kuchyňské stěrky pomáhají se snadným roztíráním potahových krémů, ale i se zapracováním jednotlivých surovin těsta. Stěrky tak můžeme označit jako velmi univerzální kuchyňské náčiní, které přes svou nízkou cenu výrazně ovlivní kvalitu a rychlost přípravy těst.
Strojky na těstoviny se řadí spíše vychytávky do kuchyně, kterým v posledních letech výrazně roste popularita. Domácí těstoviny totiž díky podobnému náčiní do kuchyně můžete připravit doma z kvalitních surovin a nebudete se muset spoléhat na obchodní řetězce. Takto podomácku vyrobené těstoviny jsou nejenom čerstvé, ale mají přesně takovou tloušťku, která vám chutná nejvíce.
Pomůcky do kuchyně pro jednoduší přípravu potravin
Pomůcky do kuchyně, které usnadňují přípravu potravin k vaření, jsou zcela neodmyslitelným doplňkem všech vášnivých kuchařů a kuchařek. Podobné kuchyňské pomůcky totiž dokážou při každodenním vaření ušetřit velké množství sil, ale i času.
Kuchyňská prkénka jsou základem každé přípravy potravin. Vyrábí se ze dřeva, plastu či silikonu. Dřevěná prkénka jsou jako náčiní k vaření používána nejčastěji k přípravě masa či uzenin, plastová k přípravě ovoce a zeleniny.
Kuchyňské nůžky pomáhají v kuchyni s přípravou drůbeže, bylinek nebo zeleniny. Nůžky patří mezi náčiní do kuchyně, které je velmi podceňované. Jsou ale schopné ušetřit mnoho času nadbytečným krájením.
Lisy na česnek známe v celoplastové, celokovové anebo kombinované verzi. Jsou šikovnou vychytávkou do kuchyně, s kterou nemusíme česnek drtit hranou nože či strouhat na struhadle.
Škrabky na zeleninu a ovoce nahrazují loupání potravin nožem. Nejen, že velmi usnadňují samotné škrábání, ale snižují i možnosti poranění nožem.
Loupače jsou svým účelem stejné jako škrabky. Na rozdíl od nich jsou ale mechanicky propracovanější a vhodné pro zpracování velkého množství potravin.
Louskáčky na ořechy jsou jako kuchyňské náčiní nepostradatelné především o Vánocích. Nejčastěji používaný materiály jsou vysoce odolné slitiny kovů či hliníků, které odolají silným skořápkám.
Hmoždíře se doporučují především při přípravě bylinných směsí. Díky tření a šetrným porcelánovým či kameninovým materiálům totiž z bylinek neunikají důležité živiny.
Paličky na maso patří mezi nejčastější dřevěné kuchyňské náčiní hned po vařečkách. Dnes je ale můžete i v celokovové podobě. Pomáhají při zpracování masa, které je díky naklepání jemnější.
Tenderizéry stejně jako paličky slouží k zjemnění tužších mas. Používají se především při přípravě steaků a červeného masa.
Metly najdou využití v kuchyni především při přípravě tekutých pokrmů či zapracování různých směsí. Metly jsou šikovné náčiní k vaření především s nostalgickou hodnotou, často jsou totiž nahrazovány ručními mixéry s metličkami.
Kuchyňské pomůcky při vaření dokážou pomoci především před spálením jídel či vysušení tepelně zpracovávaných mas. Najdete mezi nimi takové vychytávky do kuchyně jako pinzety na maso, ale i pěnovačky pro přípravu vývarů.
Vařečky jsou zcela základní dřevěné kuchyňské náčiní, bez kterého si prakticky neuvaříte. Vařečky jsou nejčastěji vyráběné ze dřeva, aby při pohybu po povrchu pánví a hrnců nepoškrábaly vrchní vrstvu, pod kterou můžou být zdraví škodlivé vrstvy teflonu a hliníku.
Kuchyňské pinzety slouží k obracení a nabírání vařených potravin. Při manipulaci po pánví zvolte pinzety z takového materiálu, které vám nepoškrábou povrch pánve.
Obracečky jsou kuchyňské pomůcky s jednoduchým účelem obracení a nabírání. Hodí se především při vaření mas či palačinek.
Velké kuchyňské lžíce pomůžou především při přípravě omáček a polévek. Slouží dobře ale i k ochutnávání či nabírání menších porcí hotových jídel.
Pěnovačky patří mezi kuchyňské náčiní, které není příliš známé. Fungují ale naprosto skvěle při vaření vývarů, kdy odebírají přebytečnou pěnu a zabraňují tak jeho zakalení.
Šťouchadla představují manuální kuchyňské náčiní pro přípravu šťouchaných brambor, kaší a pyré. V dnešní době jsou ale často nahrazována kuchyňskými mixéry a roboty.
Síta a cedníky neodmyslitelně patří do každé české i slovenské kuchyně. Jsou totiž důležité pro slévání vody z uvařených knedlíků, těstovin či halušek. Pro přípravu polévek a halušek existují dokonce specializovaná síta na bylinky a tvorbu halušek.
Napařováky jsou důležitou součástí každé domácnosti, která do jídelníčku zařazuje knedlíky. Najdete je tak jako oblíbené náčiní do kuchyně nejen v českých domácnostech, ale i například těch asijských.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.