Během svátku 28. 9. mají všechny pobočky otevřeno, kromě prodejen Čakovice (otevřen pouze AlzaDrive), Brno-Bystrc, Děčín, Frýdek-Místek, Příbram a Kladno.
Mraznička jako samostatný spotřebič je velmi populární u velkých rodin, protože v ní lze uskladnit na dlouhou dobu prakticky vše, co potřebujete. Ať už se jedná o mrazák šuplíkový nebo pultový, vždy berte v potaz několik základních parametrů a prostor, který máte k dispozici. Jak vybrat vhodný mrazák?
V případě, že vybíráte mrazák, je důležité zvážit, k čemu jej budete primárně používat. Samostatný mrazák je optimální pro velké množství potravin a dlouhodobé zmražení, protože dokáže mrazit potraviny lépe než mrazáky kombinované. Mrazíte-li však obvyklé množství potravin na kratší dobu, postačí vám lednice s mrazákem.
Jaké rozlišujeme mrazničky? Šuplíkové vs. pultové
Co se týče základního rozdělení, v nabídce naleznete zejména mrazničky šuplíkové a pultové.
Pultový mrazák a jeho (ne)výhody
Pultové mrazáky jsou typické svým vzhledem „truhlice“, tedy jedním boxem, do kterého umístíte velké množství potravin – díky těmto vlastnostem jsou ideální především pro živnostníky nebo restaurace. Pultový mrazák se však hodí i pro velké rodiny, které například pořádají zabíjačky či nakupují ve velkém.
Disponuje velkým užitným objemem.
Hodí se pro uskladnění řady potravin.
Má vcelku nízkou spotřebu energie.
Pyšní se perfektní izolací při výpadku proudu.
Neumožňuje příliš organizaci vnitřního prostoru.
Nelze jej umístit kamkoliv – potřebuje více místa.
i
Vestavné mrazáky dokonale splynou s vaší kuchyní
Vestavné mrazáky jsou vhodné k zabudování do designu kuchyňské linky nebo celé kuchyně. K dostání je buď velký úzký mrazák velikosti lednice, nebo podstavná malá mraznička, která se vejde pod kuchyňskou linku.
Šuplíkový mrazák a jeho (ne)výhody
Šuplíkové mrazáky se nazývají také skříňové – vypadají velmi podobně jako klasické lednice, ovšem až na to, že uvnitř jsou vodorovně umístěny pouze šuplíky, které se buď vytahují, nebo vyklápí. Šuplíkový mrazák většinou najdete právě v domácnostech, protože nedisponuje tak obrovským objemem a je praktičtější.
Má přehledně členěný vnitřní prostor.
Každá potravina v mrazáku má své místo.
Nezabere tolik místa – umístíte jej kamkoliv.
Snadno zapadne do většiny kuchyní.
Nemá tak velký objem jako pultový mrazák.
Má poněkud vyšší spotřebu energie.
Pultový mrazák
Šuplíkový mrazák
i
Nejprodávanější šuplíkový mrazák odráží zkušenosti zákazníků
Další oblíbené mrazničky – No Frost, profesionální i prosklený mrazák
Kromě základních typů můžete narazit také na mrazničky No Frost nebo profesionální a prosklený mrazák.
Mrazničky No Frost patří mezi nejoblíbenější. V mrazáku s touto funkcí je uvnitř spotřebiče rozháněn suchý vzduch, díky čemuž v něm nevniká žádná nepříjemná hrubá námraza.
Profesionální mrazničky jsou určené do větších provozoven – obchodů či restaurací. Z toho důvodu mají mnohem větší objem než klasické mrazáky, jsou odolnější a také výkonnější.
Prosklené mrazničky jistě všichni znáte z klasických supermarketů, případně restaurací. Díky prosklené vrchní části tak všichni zákazníci ihned vidí, z čeho mohou vybírat.
Mraznička a její klimatická třída: Jaká je ideální teplota pro umístění mrazáku?
Klimatická třída nám říká, jaká je optimální okolní teplota pro provoz pultové či šuplíkové mrazničky. Třídy se označují zkratkami T, ST, N a SN. Mraznička může mít i více klimatických tříd, což znamená, že pokrývá všechna teplotní rozhraní, kterými se dané třídy vyznačují.
Třída
Název třída
Rozsah okolních teplot
SN
Subnormální
10–32 °C
N
Normální
16–32 °C
ST
Subtropická
18–38 °C
T
Tropická
18–43 °C
A co velikost? Mrazáky by měly mít především dostatečný objem
Když už vybíráte mezi samostatnými mrazáky, požadujete jistě dostatečný objem (k dostání je ale samozřejmě i například malý 50l mrazák hodící se na kolej či do garáže). Myslete na to, že plná mraznička funguje vždy lépe než prázdná – je lepší mít menší plný mrazák než větší poloprázdný. Obecně se doporučuje 40–60 l na osobu.
Mini mrazničky do 50 l postačí pro domácnosti s příležitostnou potřebou mrazení či jednotlivce.
Mrazáky do 200 l dokážou pojmout pořádné porce, tudíž jsou ideální pro rodiny či malé restaurace.
Mrazáky do 400 l už zvládnou zajistit vhodné prostředí pro suroviny restaurace a větší rodiny.
Mrazáky nad 400 l poskytnou dostatek prostoru i pro velké restaurace nebo na velké kusy potravin.
i
120l mrazák vs. 500l pultový mrazák
V běžných čtyřčlenných rodinách se hojně využívá 120l mrazák, naopak v restauracích či obchodech je oblíbený 500l pultový mrazák.
Důležité jsou i rozměry – velký vs. malý mrazák
Malé mrazáky mohou stát samostatně, ale snadno se vejdou i pod pult jako podstavné. Mohou také sloužit jako rozšíření mrazničky ke kombinované či monoklimatické lednici. Mini mrazák totiž může mít klidně pouhých 40 cm, a tak se vejde všude. Naopak velké mrazáky mohou dosahovat výšky až okolo 2 metrů.
Chcete perfektní mrazák? Zaměřte se na 4 základní parametry
Ať už vybíráte pultový, profesionální či prosklený mrazák, zaměřte se vždy na několik důležitých parametrů.
Kolik kg je mraznička schopna zmrazit? To vám řekne mrazicí výkon
Mrazicí výkon udává, kolik kilogramů potravin je mraznička schopna zmrazit během 24 hodin. V běžné domácnosti by měl mrazící výkon dosahovat alespoň okolo 12 kg/24 hod.
Mrazáky tříděné podle značky ocení především ti, kteří chtějí sladit nové spotřebiče se stávajícími tak, aby byl celkový design kuchyně jednotný.
Díky dostatečné akumulační době zvládnou mrazničky i výpadek proudu
Akumulační doba je doba, během které jsou mrazničky schopné v případě výpadku elektrického proudu nebo poruchy, udržet potraviny zmražené. Doporučujeme, aby měla mraznička akumulační dobu alespoň 15 hodin.
i
Na jakou teplotu je mraznička schopna mrazit? Hlídejte si třídu mrazení
Třída mrazení poskytuje informace (pomocí 1–4 hvězdiček) o tom, na jakou minimální teplotu je schopen mrazák potraviny zmrazit. Ideální teplota pro skladování je –18 °C.
Mrazničky jsou v běhu neustále, a tak by měly mít nízkou hlučnost
Hlučnost je důležitá, pokud plánujete mrazák umístit do místnosti, ve které trávíte spoustu času. Příjemné rozmezí produkovaného hluku je 36–43 dB, což představuje tichý šepot.
Mrazničky vás okouzlí i řadou doplňkových funkcí
Kromě základního vybavení mají mrazničky také řadu doplňkových funkcí, které vás okouzlí.
Samoodmrazovací mrazák vás zbaví povinnosti pravidelného odmrazování. Vzhledem k neustálé cirkulaci vzduchu v mrazáku totiž dochází ke snížení vlhkosti a ideálnímu rozprostření chladu.
Mrazák s výrobníkem ledu oceníte zejména v létě, kdy chcete mít neustálý přísun ledu. Výrobník vám připraví buďto velké kostky ledu, nebo ledovou tříšť.
Displej dnes slouží k nastavení teploty mrazení nebo k aktivaci různých doplňkových funkcí. Dříve se muselo vše nastavovat pomocní knoflíků, které v současné době plně nahrazuje displej.
Zámek dveří oceňují zejména rodiče malých dětí, jelikož se jedná o bezpečnostní prvek, který zamezuje řadě nehod. Buď se můžete setkat s malým zámečkem, nebo elektronickým zamykáním.
Ruční ovládání teploty je téměř samozřejmostí. Dříve se teplota regulovala pomocí termostatické hlavice a teploměru, který se dával do mrazáku. Nyní už si teplotu regulujete snadno na displeji.
Rychlé zmrazení zajištuje po zmáčknutí rychlý pokles teploty uvnitř spotřebiče, díky čemuž dojde k super rychlému zmrazení nově vložených potravin. Po jejich zmrazení se funkce sama vypne.
Low Frost je speciální funkce, která zajišťuje, že případný vzniklý led bude rychleji odtávat. Výrobník chladu je umístěn po obvodu boxu, a tak se námraza netvoří na vnitřních stěnách.
Mraznička je typická svým jednoduchým a decentním designem
Mraznička neslouží k tomu, aby byla dominantním a designovým doplňkem vaší kuchyně. Jejím úkolem je spíše splynout a pomoci ke sjednocení kuchyně. Podle toho, do jakých barev máte laděnou kuchyň, si můžete zvolit buďto klasickou bílou barvu, kombinaci se sklem (prosklený mrazák) nebo provedení v nerezu.
Příslušenství pro mrazáky zahrnuje spoustu různých doplňků
Příslušenství pro mrazáky zahrnuje doplňky, díky kterým bude spotřebič stále jako nový a také v něm budete mít lepší přehled. Jedná se především o speciální čističe, hadříky, teploměry, formy na led či dózy na potraviny.
i
Velký i malý mrazák levně seženete v našem bazaru nebo akčním zboží
Sháníte-li velký či malý mrazák levně, máte několik možností. Můžete se podívat na naše mrazáky v akci, které nabízíme za skvělé ceny. A jaká je další možnost, jak sehnat levný mrazák? Bazar, tam najdete kousky za zlomek původní ceny.
Mrazák udrží potraviny v použitelném stavu až jeden rok. Nalezneme samozřejmě výjimky, jako jsou tučné pokrmy, nebo třeba máslo. Ikdyž jsou potraviny udržované přibližně při -18°C, tak neustále pracují. Na pečivu se mohou udělat bílé skvrny, ryby se mohou stát blátem a slanina šedým čimsi. Chcete-li potraviny udržovat zmrazené co nejdéle, nezapomeňte je dobře zabalit, aby vlhkost nenamrzala na povrchu a nenarušovala tak strukturu potravin. A pokud chcete nakoupit a zamrazit máslo, tak to nepřehánějte, protože se vám po půl roce začne vytrácet chuť a cukroví už by nebylo takové, jaké má být.
Potravina
Ideální doba skladování
Doplňující informace
Maso - tučné, mleté, bůček, ...
2 - 10 měsíců
Po delší době začíná tuk šednout
Maso - libové
8 - 10 měsíců
-
Bylinky
max. 12 měsíců
Při delším zmrazováním ztrácí svou chuť i aroma
Pečivo
3 - 6 měsíců
Při objevení bílých skvrnek ho okamžitě zlikvidujte
Máslo
max. 6 měsíců
Při delším skladování ztrácí svou chuť
Mořské ryby a plody
max. 12 měsíců
-
Sladkovodní ryby
max. 3 měsíce
Po delším pobytu v mrazáku se stávají blátem bez chuti
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.