Podstatou chromatické aberace je závislost indexu lomu všech průhledných látek na vlnové délce světla. Čočky lámou každou barvu světla jinak, což se pak na snímku projeví barevným lemováním kontrastních přechodů – typicky červeným, fialovým nebo modrým. Tyto projevy lze sledovat jen na určitých částech snímku, podobně jako jiné optické vady se i chromatická aberace projevuje nejvíce na okrajích snímku.
Jak už je zmíněno výše, ke chromatické aberaci jsou nejvíce náchylné zoomovací objektivy. Obsahují totiž velké množství čoček chromatická vada je u nich dost výrazným problémem. Pro kompenzaci barevné vady se do objektivů přidávají speciální elementy.
Při výrobě objektivu se pro potlačení barevné vady používají apochromatické a achromatické čočky. Ty vadu sice potlačí, ale neodstraní.
Při následné postprodukci fotografií lze pomocí příslušných programů vadu potlačit. Úprava chromatické aberace v programu se u souboru JPEG může projevit degradací obrazu. U RAW souboru bude potlačení chromatické aberace mnohem snazší, protože snímek neprochází žádnou úpravou či retuší před uložením na paměťovou kartu. Budeme pracovat s větším objemem dat, takže dojde k menším ztrátám a degradacím obrazu.