Obnovit stránku

macOS a Windows: hlavní výhody a nevýhody

Aktualizováno

Právě uvažujete, která platforma je pro vás lepší? Pravděpodobně máte před sebou počítač se systémem Windows a zvažujete, zda přejít na macOS. Jaké jsou klíčové výhody systému macOS a zařízení od společnosti Apple, která ho používají? A v čem se vlastně liší MacBook od podobně laděného notebooku? Nebo jste jenom zvědaví na to, co dokáže MacBook lépe oproti počítači s Windows?

MacBook výhody

macOS a Windows: hlavní výhody a nevýhody – OBSAH

  1. MacBook vs. notebook
  2. Výhody operačního systému macOS Big Sur
  3. Přehled funkcí operačního systému Microsoft Windows 10
  4. Srovnání MacBooku Air (M1) s Dell XPS 13 (9310)
  5. Shrnutí a doporučení

MacBook vs. notebook s Windows

V posledních letech se zcela změnil uživatelský přístup k počítačové technice. Sledujeme odklon od klasických stolních počítačů (pochopitelně mimo speciální kategorii herních PC, která naopak dramaticky roste) směrem k notebookům. A zejména s rozšířením iPhonů dochází u mnoha uživatelů ke změně myšlení a místo dalšího obyčejného laptopu s Windows 10 je láká pořízení MacBooku. Co vlastně takový MacBook umí?

Těch funkcí je skutečně hodně. Kromě dokonalého propojení iPhonu s MacBookem a klidně i Apple Watch představuje velké lákadlo bezpečnost, ochrana soukromí, přístup k celé řadě kreativních aplikací i bohatá softwarová výbava přímo od výrobce. Svou roli samozřejmě hraje i fakt, že MacBook vypadá vedle laptopu s Windows prémiověji. A mimochodem ztrácí na ceně výrazně pomaleji, což se později hodí při následném prodeji. Důležitým benefitem MacBooků je také fakt, že Apple pro něj vyvíjí macOS přímo na míru, takže i na relativně slabším HW funguje aktuální systém velmi dobře.

Samozřejmě i MacBook má své chyby. Mezi ty nejvážnější můžeme zařadit poněkud dražší příslušenství nebo nulovou možnost pozdějšího vylepšení o větší disk či RAM. S tím souvisejí i příplatky za lepší hardware. Taky nám chybí kvalitnější způsob reklamace, protože pokud budete používat MacBook jako klíčový pracovní nástroj, zapomeňte na reklamaci ve stylu Dellu, kdy je problém opravený do druhého pracovního dne. MacBook hezky zabalíte do krabice a pošlete na reklamaci. Nicméně obecně musíme konstatovat, že MacBooky vzhledem k promyšlenému vnitřnímu uspořádání mají zcela mizivou poruchovost.

i

Typická záruční oprava může dle zákona probíhat až 30 dnů. Řešením může být náš program Alza NEO, ve kterém máte MacBook za měsíční paušál pouze pronajatý a v případě nutné opravy dostanete do 3 dnů odpovídající náhradní zařízení.

Výhody operačního systému macOS Big Sur

Nemůžeme začít jinak než poměrně čerstvou informací, že po dlouhých 15 letech začíná Apple postupně opouštět procesory Intel a přechází na vlastní čipy 64bitové architektury ARM. To znamená, že Apple má kompletně pod kontrolou hardwarovou stránku MacBooků, což mu ve výsledku dovolí maximálně vyladit operační systém. První takovou vlaštovkou je aktuální macOS Big Sur, který na nových MacBoocích s čipem Apple M1 dovoluje spustit libovolnou aplikaci původně určenou pro iPhone. To povede ke sjednocení vývoje aplikací, protože Macy budou využívat stejný HW základ jako iPhone nebo iPad. Půjde tak o ohromnou konkurenční výhodu vůči Windows platformě.

Apple; Apple M1;procesor; Big Sur; MacBook;
Detailní pohled na funkce čipu Apple M1. Jedná se o ohromný technologický skok!

Před softwarovými inženýry v Applu však vyvstala výzva. Bylo totiž nutné zařídit překladač aplikací z platformy x86-64 na novou architekturu ARM64, kterou využívá čip Apple M1. Naštěstí se to povedlo skvěle! Jde o nástroj Rosetta 2, který se vám automaticky nainstaluje při spuštění první nekompatibilní aplikace. Poté již v podstatě nebudete ani tušit, že nějaká Rosetta 2 existuje. Vše funguje zcela automaticky bez zásahu uživatele.

Výrobci jednotlivých aplikací slibují, že během letošního roku budou k dispozici aplikace napsané přímo ARM64. Díky tomu bude Rosettu postupem času využívat méně aplikací. Také se můžete těšit na fungování aplikací z iPhonu a iPadu. Fungují velmi dobře, ale z důvodu chybějícího dotykového displeje je nutné počítat se scházející optimalizací některých tlačítek a prvků.

i

Podívejte se na aktualizovaný seznam aplikací, které už vyšly nativně pro Apple M1.

Pokud se podíváme na další funkce systému macOS Big Sur, jednu z hlavních rolí hraje vysoká míra zabezpečení dat a ochrana soukromí. Například pokud vám někdo ukradne MacBook, je prakticky vyloučeno, aby se dostal k vašim datům. Dokonce lze i takový MacBook vzdáleně vymazat, zaslat na něj zprávu s kontaktem nebo zamknout takovým způsobem, že zloděj vůbec nemůže provést tovární reset (je potřeba společně s uživatelským heslem nastavit i heslo pro přístup k vestavěnému systému Zotavení macOS.

Apple; Apple M1;procesor; Big Sur; Mac mini;
macOS Big Sur přináší do nejvyspělejšího počítačového operačního systému na světě zdokonalený nový design, šikovné ovládací prvky a intuitivní možnosti přizpůsobení.

Pro majitele iPhonu je MacBook prakticky povinností. Díky dokonalému propojení totiž razantním způsobem vzroste vaše produktivita práce. Poznámky, maily, dokumenty, fotografie a mnohé další máte k dispozici na obou zařízeních současně. Můžete dokonce přes MacBook i volat nebo odpovídat na SMS zprávy. Samozřejmě s dalšími Apple uživateli můžete čile komunikovat pomocí FaceTime nebo iMessage. Jistě vás potěší i mimořádně snadné používání bezdrátových sluchátek Apple AirPods, se kterými jednoduše přecházíte mezi iPhonem a MacBookem. Díky iCloudu jsou sluchátka spárovaná s vaším účtem a na MacBooku stačí jednoduše kliknout na ovládání hlasitosti a vybrat AirPody. Dokonce budete mít přehled o stavu nabití sluchátek i samotného pouzdra, což je fajnová funkce.

Apple; Apple M1;procesor; Big Sur; MacBook Pro;
S výdrží na úrovni 15 hodin můžete pracovat, kdykoliv vás napadne. Klidně i venku na lavičce při čekání na přátele.

Samozřejmě ne všechno může být úplně ideální. I macOS má své neduhy. Uživatelé počítačů s Windows si budou jistě nějaký ten čas zvykat na nové pracovní postupy a jiný způsob používání. To je však otázkou jen několika dnů, maximálně pár týdnů. Občas také zazlobí instalace nových aktualizací, která má potenciál systém zcela shodit (zejména v prvních dnech po vydání). Apple také postupně prodlužuje interval vydávání nových verzí, což je znakem větší roztříštěnosti systému, kdy aktuální Big Sur bylo nutné nachystat nejen pro MacBooky s Intelem, ale i s novým čipem Apple M1. Z pravidelných 12 měsíců se tak interval prodloužil na nějakých 15 měsíců. Uvidíme, jak se situace vyvine do budoucna, protože mnoho uživatelů vždy netrpělivě vyhlíží lákavé funkce v chystaném systému.

Také je docela zajímavé, že Apple zatím nikdy nepřistoupil k variantě MacBooku s dotykovým displejem. Možná se dočkáme v následujících letech, protože některé ovládací prvky macOS Big Sur si o ovládání prsty vysloveně říkají.

Klíčové výhody operačního systému macOS Big Sur

  • Skvělá optimalizace na míru pro daný hardware.
  • macOS je za všech okolností zcela zdarma.
  • Předinstalované kancelářské aplikace Pages, Numbers a Keynote plně nahrazující placené MS Office.
  • Automatické propojení s dalšími Apple zařízeními v rámci Apple ekosystému a iCloudu.
  • Snadný přístup ke kreativním aplikacím v App Store.
  • Prakticky nulová hrozba v podobě virů nebo ransomware.
  • Vysoká míra zabezpečení dat včetně ochrany soukromí.

Nevýhody systému macOS Big Sur

  • Při přechodu z Windows je nutná adaptace na nové způsoby používání funkcí systému.
  • Prakticky nulové možnosti ohnutí systému podle svých preferencí.
  • Postupný náběh nativních aplikací pro verzi s novými ARM čipy.
  • Slabší kompatibilita s příslušenstvím v podobě starších tiskáren nebo skenerů.
  • Nízká dostupnost AAA her.
  • Celkově slabší kvalita integrovaných webkamer.
  • Poměrně malé zastoupení na trhu, zhruba do 10 %.

Přehled funkcí operačního systému Microsoft Windows 10

Operační systém Microsoft Windows 10 je od počátku vyvíjen k nasazení na statisících různých hardwarových kombinací, což je velká výzva. Systém jako takový prošel v posledních letech designovým refreshem a rozhodně působí z uživatelského hlediska jednoduše a docela přehledně.

Důležitým spojujícím prvkem je tzv. Microsoft účet. Jde o klíčovou službu prakticky pro všechny uživatele počítačů se systémem Windows 10, hráče na konzoli Xbox nebo pro uživatele kancelářského balíku Microsoft 365. Ke všem aplikacím a funkcím se totiž přihlašujete jen pomocí jednoho jediného účtu. Ten navíc podporuje velmi komplexní synchronizaci přes cloudovou službu OneDrive, takže pokud využíváte dvě a více zařízení (např. notebook + chytrý telefon), budete mít pohodlný přístup ke všem důležitým souborům, fotografiím, ale i k oblíbeným záložkám v prohlížeči. A dokonce funguje i synchronizace hesel pro přístup na různé webové stránky.

účet Microsoft;cloudové služby;bezpečnost;synchronizace;Skype
Přístup k vašim oblíbeným produktům a službám společnosti Microsoft pomocí jednoho přihlášení. Od Office a Windows až po Xbox a Skype – pomocí jednoho uživatelského jména a hesla se připojíte k souborům, fotografiím, lidem a obsahu, na kterém vám nejvíce záleží.

S ohledem na bezpečnost kvitujeme, že Microsoft konečně našel způsob, jak doručovat pravidelné aktualizace, které uživatel v podstatě nemůže zrušit. Nicméně i tak jsou systémy Windows 10 pod permanentní hrozbou hackerského útoku s vysokým potenciálem pro následné zneužití citlivých dat. Také hrozí, že po rozkliknutí zavirované přílohy dojde k zašifrování disku a k výzvě na odemknutí souborů za nějaký ten Bitcoin. Částečnou ochranu zajistí placený antivirový systém nebo zkušený IT specialista, který systém nastaví tak, aby byl bezpečný včetně pravidelného zálohování.

Windows 10;notebook;Dell
13,4palcový notebook Dell XPS 13 (9310) s hmotností pouhých 1,2 kg vás může bez problémů doprovázet, kamkoliv jen budete potřebovat.

Během používání počítače s Windows 10 jistě oceníte i ohromnou míru kompatibility s různorodým příslušenstvím. Ať už si koupíte tiskárnu, skener, nebo webkameru, prakticky ihned po připojení do USB portu začne fungovat. Za to může fakt, že Windows 10 jsou neustále připojené k Microsoft serverům, na které zjednodušeně řečeno výrobci nahrávají odpovídající potřebné ovladače. Odpadá tak dřívější způsob často složité ruční instalace a zkoušení různých ovladačů. Jde o výhodu vůči počítačům macOS, protože na této platformě je nejprve nutné překontrolovat, že vybrané příslušenství je na systému od Apple podporováno.

Klíčové výhody operačního systému Windows 10

  • Snadné ovládání a přehledné uživatelské prostředí včetně zařízení s dotykovým displejem.
  • Microsoft účet jako klíč k mnoha službám včetně cloudového úložiště OneDrive.
  • Nepřeberné množství aplikací a masivní podpora her včetně propojení s Xboxem.
  • Na novějších zařízeních možnost přihlášení otiskem prstu nebo rozpoznáním obličeje s Windows Hello.
  • Integrovaná podpora široké škály příslušenství.

Nevýhody systému Windows 10

  • Celkově horší optimalizace – nutno pořizovat silnější hardware pro pohodové fungování.
  • Microsoft Store se v praxi moc nepoužívá.
  • Za některé funkce je nutné si připlatit v podobě edice Windows 10 Pro.
  • Citelně nižší bezpečnost s nutností využívat kvalitní antivirový systém. Při špatném způsobu používaní hrozí ransomware útok s reálnou hrozbou ztráty dat.

Srovnání MacBooku Air (M1) s Dell XPS 13 (9310)

Do srovnání jsme proti sobě vybrali dva velmi dobře vybavené notebooky, které patří v rámci svých kategorií mezi nejprodávanější. Proto docela překvapí pohled na cenu, který zcela vyvrací, že jsou MacBooky strašně drahé. Vidíte sami, že to není tak úplně pravda.

Vybrané parametry MacBook Air M1 (2020) Dell XPS 13 (9310)
Čip Apple M1 s 8jádrovým CPU, 8jádrovým GPU a 16jádrovým Neural Enginem Intel Core i5 1135G7 Tiger Lake
Systém chlazení zcela pasivní aktivní s dvojicí ventilátorů
Velikost displeje 13,3" s jasem 400 nitů 13,4" s jasem 500 nitů
Rozlišení displeje 2 560 × 1 600 px 1 920 × 1 080 px
Velikost RAM 8 GB DDR4 8 GB DDR4
Velikost SSD 512 GB 512 GB
Kapacita baterie 49,9 Wh 52 Wh
Výdrž baterie až 18 hodin při přehrávání videa až 14 hodin při přehrávání videa
Výdrž baterie až 15 hodin bezdrátového prohlížení webu zhruba 11 hodin (výrobce přesně neudává)
Konektory 2× USBC s rozhraním Thunderbolt / USB 4, 3,5mm jack 2× USBC s rozhraním Thunderbolt / USB 4, 3,5mm jack, slot na microSD
Bezdrátová rozhraní WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0 WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.1
Rozměry 304 × 212 × 16,1 mm 295 × 198 × 14,8 mm
Hmotnost 1,29 kg 1,2 kg
Záruka 24 měsíců 36 měsíců s NBD
Cena od 35 990 Kč od 44 190 Kč

Shrnutí a doporučení

Příchodem čipu Apple M1 se začíná psát nová budoucnost notebooků a počítačů od společnosti Apple. Zejména na MacBooku Air to je vidět úplně krásně. Tenké a lehké zařízení s kompletně pasivním chlazením a extra dlouhou výdrží na baterii. Pokud máte jakýkoli MacBook starší než dva roky, okamžitě ho prodejte! Protože ten výkon, který nabízí už první generace čipu M1, je zkrátka famózní.

Uvidíme, jak na tento fakt zareagují výrobci notebooků se systémem Windows 10, protože snaha napodobit MacBook se vzhledem k chybějícímu ekosystému okolo míjí účinkem.

i Mohlo by vás zajímat

MacBook je elegantní zařízení, které podporuje kreativní práci a zároveň nabízí mimořádně jednoduché propojení s iPhonem. Už v základu je MacBook vybavený celou řadou zajímavého softwaru včetně potřebných kancelářských aplikací, což zvyšuje jeho užitnou hodnotu.

Na vašem soukromí nám záleží

My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Více informací
Rozumím Podrobné nastavení Odmítnout vše
P-DC1-WEB13