K čemu slouží nenasycené mastné kyseliny omega 3, 6, 9?
Omega-3 mastné kyseliny (také omega-6, omega-9) jsou esenciální (nenasycené) mastné kyseliny – naše tělo je neumí vyrobit svépomocí. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité stavební prvky pro všechny buňky lidského organismu. Mimo to také příznivě ovlivňují chod srdce, hrají
důležitou roli ve vyrovnávání cholesterolu v krvi, pomáhají s redukcí tuků v játrech a s dalšími procesy v organismu.
Jaký je rozdíl mezi omega-3 a dalšími variantami?
Nenasycené mastné kyseliny (omega-3, omega-6 a omega-9) mají podobné účinky, rozlišují se ale nejvíce v množství, které potravou přijímáme. Zatímco omega-6 mastné kyseliny a omega-9 získáváme běžně například z oliv, masa, oleje nebo dalších produktů, omega-3
v běžném jídelníčku velmi často chybí.
Jak vybrat nenasycené mastné kyseliny?
Pokud vybíráte doplňky stravy s nenasycenými mastnými kyselinami, často můžete narazit na třídění produktů dle několika důležitých parametrů. Nejdříve je třeba rozhodnout, jaký druh zvolíte (omega-3, omega-6 nebo omega-9). Nejčastěji pravděpodobně narazíte na omega-3 mastné
kyseliny, někdy můžete ale zakoupit i komplexní řešení (omega 3-6-9), které obsahuje všechny tyto důležité nenasycené mastné kyseliny.
- Omega-3 mastné kyseliny jsou nejčastěji chybějící v lidském organismu.
- Omega 3-6-9 je komplexní řešení, které obsahuje všechny varianty.
- Krill Oil je specifickým druhem doplňku stravy (olej z Krilu), který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny.
Více o přínosech nenasycených mastných kyselin se dozvíte v našem článku.
Najdeme omega-3 mastné kyseliny i v potravinách?
Omega-3 mastné kyseliny je především možné získat i z pestré a vyvážené stravy. Tyto nenasycené mastné kyseliny (omega-3, omega-6 a omega-9) můžete najít například v mořských rybách (losos, tuňák a další) a výrobcích z těchto ryb. Můžete
ale samozřejmě zvolit i rostlinné zdroje – ořechy, semena nebo mořské řasy.