K čemu je dobrý protein?
Protein je jiným názvem bílkovina a zajišťuje stavbu a obnovu tkání. Je přítomný ve všech buňkách a tkáních a má mnoho rozličných funkcí. V žaludku se bílkovina rozštěpí na aminokyseliny, a poté putuje tam, kde je jí potřeba. Protein je základní stavební materiál pro naše svaly, kůži, vlasy, ale také pro enzymy, hormony a mnoho dalších důležitých látek. Bílkoviny najdete živočišného i rostlinného původu a máte tak možnost výběru.
i
Při nákupu produktů protein pamatujte na to, že se jedná pouze o jednu složku zdravé výživy, která takových složek čítá daleko více. Na proteinu tedy stavět celý jídelníček nelze doporučit, jelikož nenahradí kompletní pestrou stravu.
Protein má mnoho uplatnění
Jak již bylo zmíněno výše, protein je pro naše tělo velmi důležitý. Jaké má další výhody a funkce?
- Protein vás zasytí a je vhodný parťák při hubnutí.
- Protein je potřebný pro růst a opravu svalů, kostí, kůže a dalších tkání.
- Z proteinů jsou tvořeny hormony a enzymy, které řídí mnoho procesů.
- Dokáže napomáhat ochranné funkci těla např. před infekty.
Jak vybrat protein?
Pokud vybíráte protein, zvažte předem svůj cíl a to, zda chcete podpořit svalový růst, hubnutí či regeneraci. V závislosti na vašem záměru pak vybírejte typ proteinu, například syrovátkové produkty jsou rychle vstřebatelné a kasein naopak pomalu. Ve složení preferujte co nejméně přidaných cukrů, umělých sladidel a dalších aditiv, s vysokým obsahem bílkovin na porci (ideálně 20 g a více). Pro vegany jsou v nabídce rostlinné varianty z hrachu, rýže apod.
Víte o tom, že se protein rozděluje na několik typů?
Proteinový prášek se jako doplněk stravy vyrábí hned z několika složek. Protein na svaly působí jako lektvar, který po cvičení pomůže sval správně vyživit. Existují syrovátkové, sójové, a rovněž veganské proteiny, které ocení nejen vegani, ale i lidé, kterým ostatní druhy nesednou.
Syrovátková bílkovina
Whey neboli syrovátková bílkovina je nejlepší pro nárůst svalové hmoty. Rychle se vstřebává a podílí se na nastartování růstové fáze svalů. Syrovátkové proteiny se dle druhu zpracování a čistoty bílkovin dělí do tří základních skupin. Jaké má který typ výhody?
Syrovátkové koncentráty WPC
Syrovátkové WPC proteiny (Whey Protein Concentrate) obsahují 50–80 % syrovátkových bílkovin, tuk a laktózu. Jaké má tento protein výhody?
- Příjemná pořizovací cena.
- Protein je poměrně rychle stravitelný.
- Užívá se během dne i krátce po tréninku.
Je vhodný protein na hubnutí? Odpověď je ano. Má velkou sytící schopnost, navíc dostatečný obsah bílkovin je pro hubnutí a budování svalové hmoty podstatný. To však neznamená, že vám bílkoviny zajistí úbytek váhy. Základem je vyvážená a pestrá strava.
Syrovátkový izolát WPI
WPI proteiny (Whey Protein Concentrate) obsahují 80–90 % bílkovin a jen malé množství laktózy a tuku. Vyrábí se buď prostou filtrací, nebo lepší CFM filtrací či iontovou výměnou. Jaká pozitiva vám může tento protein přinášet?
- Užívá se ve dne, krátce po tréninku i při dietách.
- Tento protein se rychle vstřebává do organismu.
- Obsahuje nízké procento laktózy a tuků.
Syrovátkové hydroizoláty – hydro proteiny
Hydro proteiny se vyrábí enzymatickým štěpením izolátu a jde o nejkvalitnější zdroj bílkovin. Zde mínusy nehledejte, jaké jsou plusy?
- Rychle se vstřebává.
- Tento protein obsahuje hodně BCAA.
- Užívá se ihned po tréninku a během dne.
i
Jaký je ideální protein na přibírání?
Ideální protein na přibírání pro vás může být 80% syrovátkový produkt, ideálně izolát. Vysoký příjem bílkovin musí jít ruku v ruce se zbytkem vyvážené stravy. V žádném případě byste to s množstvím proteinu neměli přehánět se snahou přibrat.
Protein může být také přizpůsobený specifickým dietám
Protein může také vyhovovat specifickým dietním nárokům. Může být například bez lepku, „éček”, laktózy nebo palmového oleje. Varianty bez přidaného cukru potom mají minimální obsah sacharidů, kaloricky vás tolik nezatíží a mohou vyhovovat i diabetikům. Rostlinné produkty, které se nacházejí v nabídce, ocení především vegani a vegetariáni. U nás najde vyhovující variantu bez problémů každý a rychle.
Noční bílkoviny
Noční bílkoviny zásobují tělo bílkovinami postupně, čímž se zabrání odbourávací fázi. Nejčastěji se používá kasein, bílkovina obsažená v tvarohu, nebo sójový protein. Nevýhodou je, že trávení těchto bílkovin znamená pro organismus vyšší zátěž, takže si tělo v noci méně odpočine.
Abyste si protein mohli snadno namíchat, ostatně i jiné sportovní nápoje, doporučujeme používat takzvané šejkry.
Vícesložkové proteiny
Vícesložkové proteiny obsahují více zdrojů bílkovin. Většinou jsou namíchány ze syrovátkového proteinu a micelárního kaseinu. Díky kombinacím poskytují vícesložkové proteiny komplexnější aminokyselinový profil. Tento protein může napomoci k nabírání, ale i k hubnutí.
Hovězí protein představuje kvalitní zdroj bílkovin
Hovězí proteiny se stávají čím dál oblíbenější a není divu, jedná se totiž o velmi kvalitní zdroj bílkovin. Tento protein se získává z hovězího masa a nabízí mnoho výhod. Obsahuje vysoké procento bílkovin, jedná se o protein bez laktózy, má vysoký obsah železa a obsahuje také další minerály, jako je zinek, selen nebo vitamín B12. Ve srovnání se syrovátkovou verzí má hovězí protein komplexní aminokyselinový profil, avšak syrovátkový profil je naopak oblíbený pro svou rychlou absorpci.
Jak je to s čistotou bílkovin? I tomu věnujte pozornost. Čím lépe je bílkovina oddělena od nežádoucích látek, tím lepší je její stravitelnost a využití v těle. K nejlepším filtračním metodám patří iontová filtrace, CFM a ISO filtrace.
Rostlinné bílkoviny
Rostlinné proteiny neobsahují téměř žádný tuk a laktózu. Používají se při vegan a RAW stravování. Čím dál více vegan sportovců vyvrací mýtus o tom, že k nárůstu svalů nestačí. Tento protein mají v oblibě i sportovci, kteří běžně konzumují živočišné produkty.
Sójový protein
Rostlinný sójový protein je vyroben ze sójových bobů. Je populární mezi vegetariány a vegany. Sójové proteiny zvyšují v těle produkci tyroxinu, který pomáhá zrychlit metabolismus. A jaké jsou další výhody a nevýhody sójového proteinu?
- Může se podílet na zrychlování metabolismu.
- Užívá se před, během i po tréninku.
- Neobsahuje téměř žádné tuky a sacharidy.
- Je tvořen až 86 % z kvalitní rostlinné bílkoviny.
Co jsou to goitrogeny?
Goitrogeny jsou látky, které obsahuje sójový protein. Při nadměrné konzumaci sóji může dojít k nesprávné funkci štítné žlázy, a proto i k problémům s redukcí tuku nebo budováním svalů. Sójový protein je kontroverzní kvůli obsahu fytoestrogenu, který údajně může v těle zvyšovat estrogen.
Vaječný protein ocení zejména sportovci
Vaječné proteiny jsou vhodné zejména pro sportovce, nebo pro lidi, jejichž cílem je zvýšit svalovou hmotu. Tento protein je tvořen vaječnými bílky, díky čemuž obsahuje opravdu velké množství bílkovin a také aminokyseliny. Je typický také nízkým obsahem kalorií a tuků, navíc většinou neobsahuje ani laktózu ani mléčnou bílkovinu. Můžete jej přidat do smoothie, kaše či do jogurtu, abyste zvýšili množství bílkovin v daném jídle.
!
Vybíráte protein? Zkuste konzultaci se svým lékařem nebo výživovým poradcem
Pokud se rozhodnete pro změnu jídelníčku, případně vybíráte právě protein, můžete se poradit s lékařem, výživovým poradcem nebo s někým z oboru, kdo vám přesně, a hlavně správně poradí, jak si jídelníček sestavit.
Nezapomeňte si vybrat vám sympatickou příchuť: Protein jich nabízí hned několik
Dnes najdete v nabídce protein snad ve všech příchutích, které vás jen napadnou. Určitě vás nadchne čokoládová, banánová, borůvková, jahodová, stracciatellová nebo například kombinovaná příchuť ananas s kokosem. Existuje i protein bez příchutě a pro diabetiky protein bez cukru.
Proteiny s hovězí příchutí ocení milovníci masa
Pokud nejste zrovna vyznavači veganství a nepotrpíte si ani na sladké ovocné a podobné příchutě, možná vám zachutnají hovězí proteiny, které mají zcela originální příchuť oblíbeného masa. Maso obsahuje velké množství bílkovin, tak proč si ho nevychutnat i ve formě nápoje.
Hledáte levnější protein? Akce na našem e-shopu nabízí velké množství produktů, které jsou cenově dostupnější.
Jak vybrat protein podle složení?
Pokud vybíráte protein, měli byste věnovat pozornost i složení. Proteiny mají různá složení na 100 g. Některé produkty obsahují více tuků, vlákniny, cukru, soli nebo mastných nasycených kyselin než ty ostatní. Tyto informace se vždy ale dočtete u popisku produktu.
i
Protein je dostupný v různě velkých baleních
Protein, respektive proteinový prášek zakoupíte v malých 150 g pytlíčcích, které můžete vzít kamkoliv s sebou, nebo ve velkých dózách, které dosahují 5 kg a obsahují až 200 odměrek. Velká balení bývají také cenově výhodnější.
Potraviny bohaté na proteiny
Chcete do těla dostat proteiny jinak než pitím protein drinku rozmíchaného z prášku? Možnosti existují. Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří řecký jogurt, cottage sýr, vejce, libové hovězí, fazole nebo třeba ryby jako losos a tuňák.
Je protein škodlivý?
Pokud dumáte, zda je protein škodlivý, nebojte se. Obecně jsou proteiny pro správné fungování těla a růst svalů naprosto nezbytné. Je však důležité je přijímat ve zdravé míře a bez nebezpečných přísad. Je tak dobré před jejich užíváním prostudovat složení či se poradit s lékařem.
i
I ten nejlepší protein konzumujte s rozumem
Pokud budete protein konzumovat nadměrně, může mít i nežádoucí účinky. Mohou se dostavit zažívací potíže, dehydratace, případně pak ve vážnějších případech problémy s ledvinami. Pokud se budete cítit špatně, snižte dávku, případně navštivte lékaře.
Protein nemusí být jen v prášku: Co takhle palačinku nebo pudink?
Zamyslete se také nad podáváním bílkoviny. Prášek není jedinou volbou, kterou si můžete pořídit. Velmi oblíbené jsou proteinové tyčinky, které dodají do těla potřebné bílkoviny, navíc jsou velmi chutné. K dostání jsou v mnoha příchutích a jsou skvělou svačinou nejen na cesty. K dispozic jsou také proteinové palačinky, pudinky nebo kaše, které mohou být velmi chutné, a navíc vás i zasytí.