Co je to rostlinný protein a k čemu slouží?
Rostlinný protein je zdroj bílkovin pocházející z rostlinného království. Patří sem například hrachové, dýňové, rýžové, konopné a další varianty. Jsou obvykle bohaté na esenciální aminokyseliny, vlákninu a další živiny, přičemž mají obvykle nízký obsah tuku a hypoalergenní vlastnosti. Rostlinné proteiny jsou oblíbenou volbou pro osoby s potravinovými intolerancemi, ale také pro ty, co hledají udržitelnější a zdravější alternativu k živočišným bílkovinám.
Jaké benefity přináší rostlinný protein?
Rostlinný protein se získává z různých druhů rostlin, a to procesem extrakce a izolace bílkovin z rostlinných zdrojů. V závislosti na tom pak může přinášet řadu benefitů. Některé rostlinné proteiny obsahují více antioxidantů nebo vlákniny, působí pak příznivě na trávení a imunitu. Dle obsahu bílkovin však hrají roli především při budování a regeneraci svalové hmoty, využijí je tak sportovci i osoby s fyzickou zátěží.
Jak vybrat nejlepší rostlinný protein?
Když budete vybírat rostlinný protein, zaměřte se především na složení, zdroj bílkovin a také další přidané látky, abyste získali produkt, který maximálně odpovídá vašim potřebám. Na trhu najdete například hrachový, rýžový i další druhy proteinů, kdy každý z nich má své výhody a nevýhody. Zaměřte se také na obsah cukrů, tuků a vlákniny, hlavně v případě, že si hlídáte příjem kalorií nebo hledáte produkty bez přidaných sladidel.
- Hrachové proteiny obsahují všechny esenciální aminokyseliny a jsou snadno stravitelné. Mají příznivý vliv na budování svalové hmoty.
- Rýžové proteiny jsou hypoalergenní volbou s nízkým obsahem tuku a sodíku. Jsou vhodné pro jedince s potravinovými intolerancemi.
- Dýňové proteiny vynikají vysokým obsahem zinku a hořčíku. Působí příznivě na imunitní systém a svalovou regeneraci.
- Sójové proteiny mají ve složení všechny esenciální aminokyseliny, proto jsou skvělou náhradou živočišných bílkovin.
- Vícesložkové proteiny kombinují výhody několika různých zdrojů, čímž poskytují širokou škálu aminokyselin.
- Konopné proteiny jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Podporují oběhový systém a trávení.
- Makové proteiny obsahuji velké množství vápníku, mají jemnou chuť a jsou snadno stravitelné.
i
Rostlinné proteiny najdete v různých baleních
K dispozici jsou vám různě velká balení rostlinných proteinů, díky tomu si můžete vybrat variantu přesně podle svých potřeb. Menší balení od zhruba 100 do 500 g se hodí pro ty, co s proteiny začínají, nebo si chtějí vybraný druh vyzkoušet. Větší balení o hmotnosti jeden či dva kilogramy jsou cenově výhodnější a využijete je při pravidelné konzumaci. Na obale často najdete i počet porcí.
Jak rostlinný protein chutná? Vyberte si svou příchuť
Na trhu naleznete široký výběr příchutí, které vám mohou v případě užívání rostlinných proteinů zpříjemnit konzumaci. Oblíbenými klasikami jsou čokoláda, banán a jahoda, mezi exotičtější příchutě patří konopí, skořice, matcha či kokos. Všechny z nich se hodí do smothies, kaší i na pečení. K dispozici jsou vám ale i neochucené varianty, pokud hledáte čisté složení, nebo si chcete chuť dotvořit podle svého.
Při výběru nejlepších rostlinných proteinů je důležité zvážit individuální preference. Například sportovci mohou preferovat proteiny s vyšším obsahem bílkovin, zatímco osoby s alergiemi se zaměří na hypoalergenní varianty.
Jaké další vlastnosti vám rostlinné proteiny nabídnou?
Rostlinné proteiny jsou vhodné pro vegany i ty, kdo hledají alternativu k živočišným bílkovinám. Mnohdy je najdete i v bio kvalitě. V nabídce naleznete také proteiny bez éček, palmového oleje či bez přidaného cukru, pokud jste příznivci přírodního složení. Nakonec na trhu existují také rostlinné produkty bez lepku, sóji nebo dalších alergenů, takže ani se specifickými požadavky nepřijdete zkrátka.
Výroba rostlinných proteinů má menší dopad na životní prostředí, což je příznivé z hlediska udržitelnosti.