Nejlepší sušené maso: Hovězí jerky a jeho výhody
Sušené hovězí maso je zdravá, chutná a výživná svačina pro všechny milovníky hovězího masa. Díky vysokému obsahu bílkovin představuje skvělý zdroj energie, a je tak ideální pro sportovce i lidi, kteří se zabývají zdravým životním stylem. Přečtěte si, jaké mají hovězí jerky výhody.
- Dobře stravitelný zdroj energie a bílkovin.
- Nízký obsah sacharidů a tuků.
- Balení obsahuje pouze libové hovězí maso s velmi malým množstvím soli.
- Má dlouhou trvanlivost, nekazí se a nepotřebuje být v chladu.
- K dostání neochucené hovězí jerky i různě dokořeněné.
- Kompaktní balení je vhodné i do extrémních situací.
- Ideální pro turisty, horolezce, cyklisty a milovníky jiných outdoorových aktivit.
Vysoké nutriční hodnoty aneb proč je sušené hovězí maso ta pravá volba
Důvodů, proč jíst hovězí jerky, je hned několik. Tím nejvýraznějším je však vysoká výživová hodnota v malém objemu – například 25g sušené hovězí maso odpovídá až 60 g syrového masa. Díky kompaktnímu balení navíc v batohu nezabere téměř žádné místo. Z tabulky níže se dozvíte, jaké má sušené hovězí maso nutriční hodnoty.
Druh masa |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Energie |
Hovězí sušené maso |
50 g |
1 g |
4 g |
1 015 kJ (242,59 kcal) |
Orientační nutriční hodnoty na 100 g sušeného hovězího masa
Sušené hovězí maso jako zdravá svačinka v dietě
Sušené hovězí maso obsahuje zpravidla jen nízký obsah tuků a sacharidů, zato se však vyznačuje až 60% obsahem bílkovin a vynikající chutí, kterou si ihned oblíbíte. Kalorická hodnota jednoho 25g balení se pak pohybuje v rozmezí od 230 do 270 kJ, díky tomu se hodí do jídelníčku při redukční dietě. Když namísto proteinové tyčinky plné sacharidů zvolíte sušené hovězí maso, zdraví se vám jistě odvděčí.
i
Pokud preferujete kořeněná jídla, nemusíte dělat výjimku ani v případě jerky. Hovězí sušené maso se vyrábí také různě dochucené, a to například pepřem, BBQ, medem s chilli a dalšími přísadami. V takovém případě ale počítejte s vyšším obsahem soli či sacharidů.
V jakých baleních pořídíte sušené hovězí maso?
Jestliže již znáte své oblíbené hovězí sušené maso, velké balení je pro vás jako stvořené. K dostání jsou 100g hovězí jerky, které odpovídají až 240 g syrového masa. Nejčastěji však v nabídce narazíte na 25g balení, která si pak můžete libovolně namíchat podle příchuti, případně sušené hovězí zkombinovat s jiným druhem masa.
Zajímá vás, jak dlouho vydrží sušené maso? Při dodržení základních pravidel můžete hovězí jerky skladovat i déle než půl roku. Vyrábí se totiž z libového masa, tedy bez pojiv, šlach a tuku.
Biltong vs. hovězí jerky – sušené maso má vícero podob
Základním rozdílem mezi těmito dvěma typy je původ. Biltong má své kořeny v Africe, kdežto hovězí jerky pochází ze severní Ameriky. Setkat se můžete také s označením indiánské sušené maso dle původních obyvatel Ameriky. Jerky se od biltongu dále liší výrobním procesem, přísadami a v konečném důsledku také chutí.
Jak na domácí biltong či sušené hovězí maso? Recept je jednoduchý
Zajímá vás, jak na domácí biltong či sušené hovězí maso? Recept není vůbec složitý. K přípravě bude potřeba kus libové části masa na biltong nebo jerky, teplota vhodná pro sušení a také prostor.
- Domácí biltong se suší horkým vzduchem několik dní, přitom je zavěšený na hácích. Při sušení se polévá octem a solí se, teprve po usušení se krájí na plátky. Kuchařský recept si můžete přizpůsobit podle chuti.
- Sušené hovězí maso na jerky se naopak krájí již na začátku. Následuje několik hodin marinování v oblíbených ingrediencích a poté sušení při cca 70 °C. Celý proces trvá zhruba 8–12 hodin.
i
Pro sušení potravin se běžně využívají sušičky ovoce. Mívají děrované pláty, na které se vyskládají hovězí jerky a usuší. Taková bedna na sušení masa pojme až 2 kg svaloviny.