Obnovit stránku

Tipy na vánoční pečení s vychytávkami Tescoma

Aktualizováno

Máte s přípravou na vánoční svátky spojený hlavně chaos a spěch? Zvolněte letos tempo a usnadněte si pečení s vychytávkami značky Tescoma. Máme pro vás tipy na několik ověřených produktů, díky kterým bude vánoční pečení snadné a rychlé, takže stihnete i v klidu ochutnávat. Ať už dáváte přednost klasickým perníčkům, nepečenému cukroví nebo polomáčeným rohlíčkům, přečtěte si, jak si přípravu vánočních dobrot co nejvíce zjednodušit.

Tescoma - tipy na vánoční pečení

Tipy na vánoční pečení s vychytávkami Tescoma – OBSAH

  1. Sestavte si plán na pečení vánočního cukroví
  2. Jak na nejkrásnější vánoční perníčky?
  3. Zdobení perníčků a dalšího cukroví usnadní cukrářská tužka
  4. I rohlíčky si zaslouží hezké tvary
  5. Jak na originální, křehké vánoční sušenky?
  6. Nepečenému cukroví vládnou včelí úly
  7. Snídaně během adventu? Vánočka a trdelník nesmí chybět
  8. Pomůcky, bez kterých se při žádném pečení neobejdete

Sestavte si plán na pečení vánočního cukroví

Pečení vánočního cukroví je jednou z nejrozšířenějších tradic. Během adventu se vůně domácího cukroví line z téměř 60 % českých domácností. Aby však příprava na Vánoce nebyla samý chaos, spěch a stres z toho, že perníčky nestihnou změknout, je dobré si dopředu promyslet plán vánočního pečení. Některé druhy cukroví by se totiž měly nechat řádně odležet, jiné je naopak vhodné chystat až na poslední chvíli těsně před konzumací.

Jak na nejkrásnější vánoční perníčky?

Perníčky je dobré péct s předstihem. Potřebují totiž minimálně tři až čtyři týdny na to, aby stihly správně změknout a nebyly tvrdé jako kámen. Těsto si připravte alespoň den dopředu, půjde tak lépe vyválet a nebude se trhat. Jakmile přijde den D, připravte si vál nebo silikonovou podložku a těsto s předstihem vytáhněte z lednice. S rovnoměrným vyvalováním těsta vám pak pomůže nastavitelný Tescoma váleček, na kterém si snadno zvolíte požadovanou tloušťku těsta.

Tescoma – sada na zpracování těsta
S příslušenstvím od Tescomy bude zpracování těsta na vánoční cukroví hračka.

i

Nastavitelný Tescoma váleček si poradí s různými druhy těsta. Využít jej tak můžete i pro přípravu vlasových nudlí do vánočního vývaru, tažených závinů nebo silných grissini tyčinek.

Aby perníčky vypadaly co nejkrásněji, je vhodné se vybavit nejrůznějšími vykrajovátky. Jakožto vánoční motivy jsou nejoblíbenější andílci, hvězdičky, sněhuláci, prasátka, stromečky, komety a další. Pořídit si můžete rovnou celou sadu, přičemž některá vykrajovátka využijete i jindy než o Vánocích.

Recept: Vánoční perníčky

  • 100 g máslo,
  • 2–4 vrchovaté lžíce medu,
  • 2 ks vejce,
  • 140 g cukr moučka,
  • 400 g hladká mouka,
  • jedlá soda,
  • 1 lžička perníkové koření,
  • 2 lžičky kakao holandského typu,
  • 2 lžičky mouka na podsypání,
  • 1 ks vejce na potření podle chuti.

Máslo rozehřejte a smíchejte s medem, poté vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem. Prosejte mouku do mísy, smíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a po lžících zapracujte do vaječné pěny. Hladké těsto uložte alespoň na 30 minut do lednice. Odleželé jej poté rozdělte na polovinu a každou polovinu vyválejte na pomoučené ploše na 3mm plát. Vykrajovátky vykrájejte tvary a skládejte je na plech s pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut.

Zdobení perníčků a dalšího cukroví usnadní cukrářská tužka

A kdy se pustit do zdobení? Začněte zhruba dva týdny před Vánoci. Kdybyste perníčky ozdobili ihned po upečení, mohla by do Vánoc cukrová poleva popraskat a opadat. Chcete-li si dát na zdobení opravdu záležet, pak vězte, že jemně a precizně zdobí cukrářská tužka Tescoma DELÍCIA. Kromě psaní bílkovým krémem navíc zvládne i zdobení hustějším máslovým, tvarohovým či čokoládovým krémem, rozpuštěnou čokoládou nebo třeba šlehačkou.

Recept: Poleva na vánoční perníčky

  • 1 ks bílek,
  • špetička soli,
  • 150–200 g cukr moučka (podle velikosti vejce),
  • 1 lžička bramborový škrob,
  • trocha citronové šťávy.

Na polevu bude potřeba prošlehat bílek s cukrem. Cukr nejdříve prosejte a postupně ho zašlehávejte do bílku spolu se škrobem a kapkou citronové šťávy. Množství cukru se odvíjí od velikosti vejce a toho, jak moc tuhou chcete mít polevu. Citronovou šťávou poté můžete polevu i zředit, pokud by byla moc hustá. Následně polevou naplňte cukrářskou tužku a pusťte se do zdobení.

Tescoma – perníčky Tescoma – perníčky
S cukrářskou tužkou Tescoma dokáží perníčky krásně ozdobit i děti. Zapojte je taky do zdobení a užijte si zároveň příjemně strávený společný čas.

I rohlíčky si zaslouží hezké tvary

Vanilkové rohlíčky jsou rovněž jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví a v mnoha domácnostech se před Vánoci vyrábí ve velkém. Na jejich přípravu nastane správný čas začátkem prosince. Pečení vám může usnadnit silikonová forma na rohlíčky, se kterou zvládnete najednou upéct více než dvě desítky kusů.

Vedle vanilkových rohlíčků se k Vánocům neodmyslitelně pojí také klasické vytlačované rohlíčky, které se poté z poloviny namáčí do čokolády. K jejich přípravě můžete využít sadu kovových formiček Tescoma. Na rozdíl od jiných jsou totiž vybavené praktickým držátkem, jenž usnadní vyklápění rohlíčků po upečení.

Recept: Vanilkové rohlíčky

  • 200 g máslo,
  • 250 g hladká mouka,
  • 70 g moučkový cukr,
  • vanilkový cukr smíchaný s cukrem moučka na obalení,
  • 100 g vlašské ořechy mleté.

Ze všech surovin vytvořte těsto na vanilkové rohlíčky a dejte na chvíli odpočinout do lednice. Mezitím si připravte formičky a rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte zhruba 10 minut, poté vyndejte z trouby a nechte alespoň 3 minuty odpočinout. Po vychladnutí rohlíčky obalujte ve vanilkovém cukru.

Recept: Vytlačované rohlíčky

  • 300 g hladké mouky,
  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g másla,
  • 1 ks vejce,
  • 80 g moučkového cukru,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • papír na pečení.

Mouku smíchejte s cukrem, měkkým máslem a vejcem, vypracujte vláčné těsto a nechte jej v lednici 1 hodinu odpočinout. Poté si vezměte formičky a do nich postupně vtláčejte připravené těsto. Vytlačené cukroví vyskládáme spolu s formičkami na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

Rohlíčky a polomáčené cukroví
S praktickými pomocníky letos zvládnete rychleji připravit polomáčené cukroví i rohlíčky plněné máslovým krémem.

Doveďte koupel cukroví v čokoládě k dokonalosti

Pár dnů před Vánoci přijde čas na polomáčené cukroví. Ať už pečete kterýkoliv druh, jeho koupel v čokoládě dovedete k dokonalosti pomocí elektrického čokoládového fondue. Snadno v něm rozpustíte bílou, mléčnou i hořkou čokoládu, ve které pak můžete cukroví jednoduše namáčet. Díky tomuto pomocníkovi vám čokoláda během práce nezatuhne, a tak vás nebude nic zdržovat.

Jak na originální, křehké vánoční sušenky?

Sušenkám nikdo neodolá, zbožňují je dospělí i děti bez rozdílu věku. Jejich výhodou je, že mohou nabývat nejen nejrůznějších příchutí, ale i velikostí a tvarů. Originální sušenkový mix si můžete letos o Vánocích snadno připravit pomocí speciálních Tescoma razítek na sušenky. S jejich pomocí sušenky snadno vykrojíte, ale zároveň je ozdobíte autentickými vánočními motivy. Díky razítkům budou sušenky naprosto dokonalé a můžete je tak i darovat svým blízkým ve vánočním balíčku.

Recept: Křehké vánoční sušenky

  • 400 g hladké mouky,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • kůra z 1 pomeranče,
  • 1 lžička mleté skořice,
  • špetka soli,
  • 4 žloutky,
  • 250 g másla.

Ze všech surovin v robotu zpracujte těsto tak, aby bylo hezky vláčné a hladké. Rozdělte jej na dvě části, vložte do sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout. Z těsta poté vyválejte placku o síle 5 mm a vykrajujte sušenky. Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova, asi 10 minut.

Křehké vánoční sušenky
Originální křehké vánoční sušenky můžete rovněž dozdobit čokoládou nebo třeba kousky želé.

Nepečenému cukroví vládnou včelí úly

Skvěle vypadající cukroví plněné lahodným vaječným krémem? Tak přesně to jsou včelí úly, jednoznačně nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Jejich příprava je docela dřina, ale stojí to za to. Letos je však díky Tescomě můžete připravit snadněji a mnohem rychleji. Hotové včelí úlky můžete ve stojánku nechat následně i uležet, takže i jejich skladování nebude žádný oříšek. Stojánky jsou dokonce i stohovatelné, takže je oceníte i v případě, že hodláte včelí úly připravovat skutečně ve velkém.

Recept: Nepečené včelí úlky

  • 16 dkg piškotů a několik piškotů vcelku,
  • 16 dkg moučkového cukru,
  • 6 dkg másla,
  • 4 lžíce rumu,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 8 dkg másla,
  • na náplň cukr dle potřeby,
  • 1 žloutek,
  • 1-2 lžíce rumu.

Rozemelte piškoty, přidejte cukr, změklé máslo, rum a kakao a rukama vytvarujte těsto. Těsto nechte odpočinout a připravte si mezitím náplň: utřete žloutek, přidejte změklé máslo, moučkový cukr a rum a ušlehejte. Poté formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem, vložte těsto, udělejte důlek a vyplňte náplní. Následně přiložte celý piškot na spodek a úlek vyklepněte. Hotová hnízda nechejte ztuhnout v lednici.

Snídaně během adventu? Vánočka a trdelník nesmí chybět

Pohádky, horký čaj a vánočka nebo trdelník – přesně takto si nejspíše každý představuje kouzelná vánoční rána. I tyto pečené dobroty se k Vánocům totiž neodmyslitelně pojí. Víte ale, jak je připravit během chvilky s co nejmenší námahou?

  • Keramická forma na vánočku je ideální volbou v případě, že si netroufáte splétat těsto ručně. Poctivá domácí vánočka nabyde díky formě dokonalých tvarů a na vánočním stole se tak bude vyjímat.
  • Forma na tradiční trdelník je při výrobě domácích trdelníků doslova nepostradatelná. S její pomocí se vám pečivo v troubě nepřipálí a bude rovnoměrně zlatavé a nadýchané.

Recept: Vánočka

  • 50 dkg hladké mouky,
  • 12 dkg cukru,
  • 125 g rozpuštěné máslo,
  • 3 dkg droždí,
  • 1/2 dkg soli,
  • 3-4 žloutky,
  • 1/4 l mléka,
  • 4 dkg rozinek,
  • 5 dkg hrubě mletých mandlí,
  • 1 vanilkový cukr,
  • citronová kůra.

Z droždí udělejte kvásek, který poté spolu s ostatními surovinami vymíchejte v tuhé těsto. Nechejte kynout. Vánočku poté upleťte z 8 pramenů (nebo jak jste zvyklí), vložte na plech s pečicím papírem a nechejte ještě chvíli kynout. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte zhruba 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Následně vánočku zakryjte a pozvolna dopečte zhruba další hodinu.

(Ne)tradiční vánočka
Upečte si letos vánočku trochu netradičně – vytvořte pro každého vlastní bochníček.

Pomůcky, bez kterých se při žádném pečení neobejdete

Chcete-li se pustit do pečení, měli byste si dopředu obstarat všechno potřebné. A nejde jen o ingredience, důležité jsou také různé pomůcky a vychytávky. Oceníte je pro maximální úsporu času, který tak můžete během adventu věnovat svým nejbližším.

Ve výbavě by vám rozhodně neměla chybět digitální kuchyňská váha Tescoma, protože pokud se má pečení opravdu vyvést, je každý gram nesmírně důležitý. Díky funkci dovažování navíc nemusíte vše složitě sčítat, jednotlivé suroviny můžete vkládat postupně dle libosti. Práci se surovinami vám usnadní také odměrka, stěrka a mašlovačka, díky které bude každé pečivo dokonale zlatavé.

Že se chystáte často pracovat s kynutým těstem? Nebojte, i pro vás máme tip, jak si letos práci urychlit. Rychleji, avšak stejně dokonalých výsledků docílíte díky míse na kynuté těsto s ohřívačem, který zajistí až dvojnásobně rychlejší vykynutí.

Tescoma doplňky pro pečení
Praktické doplňky do kuchyně využijete nejen při přípravě vánočního cukroví. Hodit se budou po celý rok.

i

Mohlo by vás také zajímat:

Jakmile se domácností začne linout vůně čerstvě upečeného cukroví, je to předzvěst Vánoc. Nyní již víte, které pomůcky vám přípravu těchto dobrot usnadní. Se začátkem adventu pak zbývá už jen pustit si koledy, zadělat těsto, rozdrtit oříšky a mandle a můžete začít s pečením.

Pečení

Zkuste naše cookies

My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Více informací
Rozumím Podrobné nastavení Odmítnout vše
P-DC1-WEB22