Máte s přípravou na vánoční svátky spojený hlavně chaos a spěch? Zvolněte letos tempo a usnadněte si pečení s vychytávkami značky Tescoma. Máme pro vás tipy na několik ověřených produktů, díky kterým bude vánoční pečení snadné a rychlé, takže stihnete i v klidu ochutnávat. Ať už dáváte přednost klasickým perníčkům, nepečenému cukroví nebo polomáčeným rohlíčkům, přečtěte si, jak si přípravu vánočních dobrot co nejvíce zjednodušit.
Pečení vánočního cukroví je jednou z nejrozšířenějších tradic. Během adventu se vůně domácího cukroví line z téměř 60 % českých domácností. Aby však příprava na Vánoce nebyla samý chaos, spěch a stres z toho, že perníčky nestihnou změknout, je dobré si dopředu promyslet plán vánočního pečení. Některé druhy cukroví by se totiž měly nechat řádně odležet, jiné je naopak vhodné chystat až na poslední chvíli těsně před konzumací.
Perníčky je dobré péct s předstihem. Potřebují totiž minimálně tři až čtyři týdny na to, aby stihly správně změknout a nebyly tvrdé jako kámen. Těsto si připravte alespoň den dopředu, půjde tak lépe vyválet a nebude se trhat. Jakmile přijde den D, připravte si vál nebo
i
Nastavitelný Tescoma váleček si poradí s různými druhy těsta. Využít jej tak můžete i pro přípravu vlasových nudlí do vánočního vývaru, tažených závinů nebo silných grissini tyčinek.
Aby perníčky vypadaly co nejkrásněji, je vhodné se vybavit nejrůznějšími vykrajovátky. Jakožto vánoční motivy jsou nejoblíbenější andílci, hvězdičky, sněhuláci, prasátka, stromečky, komety a další. Pořídit si můžete rovnou celou sadu, přičemž některá vykrajovátka využijete i jindy než o Vánocích.
Máslo rozehřejte a smíchejte s medem, poté vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem. Prosejte mouku do mísy, smíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a po lžících zapracujte do vaječné pěny. Hladké těsto uložte alespoň na 30 minut do lednice. Odleželé jej poté rozdělte na polovinu a každou polovinu vyválejte na pomoučené ploše na 3mm plát. Vykrajovátky vykrájejte tvary a skládejte je na plech s pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut.
A kdy se pustit do zdobení? Začněte zhruba dva týdny před Vánoci. Kdybyste perníčky ozdobili ihned po upečení, mohla by do Vánoc cukrová poleva popraskat a opadat. Chcete-li si dát na zdobení opravdu záležet, pak vězte, že jemně a precizně zdobí cukrářská tužka Tescoma DELÍCIA. Kromě psaní bílkovým krémem navíc zvládne i zdobení hustějším máslovým, tvarohovým či čokoládovým krémem, rozpuštěnou čokoládou nebo třeba šlehačkou.
Na polevu bude potřeba prošlehat bílek s cukrem. Cukr nejdříve prosejte a postupně ho zašlehávejte do bílku spolu se škrobem a kapkou citronové šťávy. Množství cukru se odvíjí od velikosti vejce a toho, jak moc tuhou chcete mít polevu. Citronovou šťávou poté můžete polevu i zředit, pokud by byla moc hustá. Následně polevou naplňte cukrářskou tužku a pusťte se do zdobení.
Vanilkové rohlíčky jsou rovněž jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví a v mnoha domácnostech se před Vánoci vyrábí ve velkém. Na jejich přípravu nastane správný čas začátkem prosince. Pečení vám může usnadnit silikonová forma na rohlíčky, se kterou zvládnete najednou upéct více než dvě desítky kusů.
Vedle vanilkových rohlíčků se k Vánocům neodmyslitelně pojí také klasické vytlačované rohlíčky, které se poté z poloviny namáčí do čokolády. K jejich přípravě můžete využít sadu kovových formiček Tescoma. Na rozdíl od jiných jsou totiž vybavené praktickým držátkem, jenž usnadní vyklápění rohlíčků po upečení.
Ze všech surovin vytvořte těsto na vanilkové rohlíčky a dejte na chvíli odpočinout do lednice. Mezitím si připravte formičky a rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte zhruba 10 minut, poté vyndejte z trouby a nechte alespoň 3 minuty odpočinout. Po vychladnutí rohlíčky obalujte ve vanilkovém cukru.
Mouku smíchejte s cukrem, měkkým máslem a vejcem, vypracujte vláčné těsto a nechte jej v lednici 1 hodinu odpočinout. Poté si vezměte formičky a do nich postupně vtláčejte připravené těsto. Vytlačené cukroví vyskládáme spolu s formičkami na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Pár dnů před Vánoci přijde čas na polomáčené cukroví. Ať už pečete kterýkoliv druh, jeho koupel v čokoládě dovedete k dokonalosti pomocí elektrického čokoládového fondue. Snadno v něm rozpustíte bílou, mléčnou i hořkou čokoládu, ve které pak můžete cukroví jednoduše namáčet. Díky tomuto pomocníkovi vám čokoláda během práce nezatuhne, a tak vás nebude nic zdržovat.
Sušenkám nikdo neodolá, zbožňují je dospělí i děti bez rozdílu věku. Jejich výhodou je, že mohou nabývat nejen nejrůznějších příchutí, ale i velikostí a tvarů. Originální sušenkový mix si můžete letos o Vánocích snadno připravit pomocí speciálních Tescoma razítek na sušenky. S jejich pomocí sušenky snadno vykrojíte, ale zároveň je ozdobíte autentickými vánočními motivy. Díky razítkům budou sušenky naprosto dokonalé a můžete je tak i darovat svým blízkým ve vánočním balíčku.
Ze všech surovin v robotu zpracujte těsto tak, aby bylo hezky vláčné a hladké. Rozdělte jej na dvě části, vložte do sáčku a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout. Z těsta poté vyválejte placku o síle 5 mm a vykrajujte sušenky. Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova, asi 10 minut.
Skvěle vypadající cukroví plněné lahodným vaječným krémem? Tak přesně to jsou včelí úly, jednoznačně nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Jejich příprava je docela dřina, ale stojí to za to. Letos je však díky Tescomě můžete připravit snadněji a mnohem rychleji. Hotové včelí úlky můžete ve stojánku nechat následně i uležet, takže i jejich skladování nebude žádný oříšek. Stojánky jsou dokonce i stohovatelné, takže je oceníte i v případě, že hodláte včelí úly připravovat skutečně ve velkém.
Rozemelte piškoty, přidejte cukr, změklé máslo, rum a kakao a rukama vytvarujte těsto. Těsto nechte odpočinout a připravte si mezitím náplň: utřete žloutek, přidejte změklé máslo, moučkový cukr a rum a ušlehejte. Poté formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem, vložte těsto, udělejte důlek a vyplňte náplní. Následně přiložte celý piškot na spodek a úlek vyklepněte. Hotová hnízda nechejte ztuhnout v lednici.
Pohádky, horký čaj a vánočka nebo trdelník – přesně takto si nejspíše každý představuje kouzelná vánoční rána. I tyto pečené dobroty se k Vánocům totiž neodmyslitelně pojí. Víte ale, jak je připravit během chvilky s co nejmenší námahou?
Z droždí udělejte kvásek, který poté spolu s ostatními surovinami vymíchejte v tuhé těsto. Nechejte kynout. Vánočku poté upleťte z 8 pramenů (nebo jak jste zvyklí), vložte na plech s pečicím papírem a nechejte ještě chvíli kynout. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte zhruba 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Následně vánočku zakryjte a pozvolna dopečte zhruba další hodinu.
Chcete-li se pustit do pečení, měli byste si dopředu obstarat všechno potřebné. A nejde jen o ingredience, důležité jsou také různé pomůcky a vychytávky. Oceníte je pro maximální úsporu času, který tak můžete během adventu věnovat svým nejbližším.
Ve výbavě by vám rozhodně neměla chybět digitální kuchyňská váha Tescoma, protože pokud se má pečení opravdu vyvést, je každý gram nesmírně důležitý. Díky funkci dovažování navíc nemusíte vše složitě sčítat, jednotlivé suroviny můžete vkládat postupně dle libosti. Práci se surovinami vám usnadní také odměrka, stěrka a mašlovačka, díky které bude každé pečivo dokonale zlatavé.
Že se chystáte často pracovat s kynutým těstem? Nebojte, i pro vás máme tip, jak si letos práci urychlit. Rychleji, avšak stejně dokonalých výsledků docílíte díky míse na kynuté těsto s ohřívačem, který zajistí až dvojnásobně rychlejší vykynutí.
i
Mohlo by vás také zajímat:
Jakmile se domácností začne linout vůně čerstvě upečeného cukroví, je to předzvěst Vánoc. Nyní již víte, které pomůcky vám přípravu těchto dobrot usnadní. Se začátkem adventu pak zbývá už jen pustit si koledy, zadělat těsto, rozdrtit oříšky a mandle a můžete začít s pečením.