Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Turecká káva z džezvy – jak ji připravit

Aktualizováno

Teď se nenechte mýlit, nemáme na mysli klasického „turka“, ale pravou tureckou kávu. Ta nemá s její českou verzí vůbec nic společného. Pravou tureckou nebo arabskou kávu si můžete vychutnat i u sebe doma, ne jen během exotické dovolené. V tomto článku najdete podrobný návod, jak si připravit vynikající tureckou kávu v džezvě. Dočtete se také, co k tomu budete potřebovat a další překvapivé zajímavosti, které jste o této orientální pochoutce určitě nevěděli.

turecká káva

Turecká káva z džezvy – kapitoly článku

  1. Historie turecké kávy
  2. Je příprava kávy v džezvě složitá?
  3. Příprava turecké kávy v džezvě – podrobný návod
  4. Jak se nalévá káva z džezvy
  5. Zajímavosti o arabské kávě

Historie turecké kávy

Pokud by bylo možné cestovat časem, tureckou kávu byste si mohli objednat už v 15. století. Připravili by vám ji v kovové nádobce, které se říká džezva. V této nádobce se připravuje dodnes. Tradiční džezva je z mosazi nebo z mědi. Může být zdobená ručně vyrytými ornamenty. Luxusní mosazné džezvy jsou postříbřené a jejich rukojeť je z ebenového dřeva. Pokud si myslíte, že takto zdobené a velmi nákladné džezvy jsou dávno minulostí, jste na omylu. Zajeďte si na dovolenou na Blízký východ a objednejte si tureckou kávu. S největší pravděpodobností vám ji budou servírovat právě v nich. Jen s tím rozdílem, že v arabských zemích se nádobce na tureckou kávu říká kanaka. V případě, že se vydáte místo na Blízký východ do Řecka, připraví vám tureckou kávu v ibriku.

Jak vypadá moderní džezva?

Nejčastěji je vyrobena z nerezové oceli. Svým vzhledem připomíná tak trochu Erlenmeyerovou baňku. Vrchní část nádobky je opatřená límcem. Tvar džezvy není čistě náhodný. Káva musí mít prostor, kam vyběhnout, aniž by přetekla. Džezva má také delší rukojeť, abyste se při nalévání kávy nepopálili a zobáčkové ústí pro snadné plnění šálků. Moderní džezvy si můžete pořídit v různých velikostech: pro 4, 6 nebo 12 šálků. Tradiční krásně zdobené džezvy jsou menší. Většinou se vyrábí pro jednu, nebo dvě osoby a kávu vám v nich přímo servírují. Kávu z džezvy pak číšník nalije do hrnečku přímo před vámi.

Tradiční džezva
Tradiční džezvy jsou vyrobeny z mosazi nebo mědi a jsou ručně zdobené ornamenty.

Je příprava kávy v džezvě složitá?

Ne, není. Pravá turecká káva se připravuje v rozžhaveném popelu nebo písku. Ne, nic z toho nebudete muset pracně shánět, postačí vám obyčejná česká ploténka. Máte indukční sporák? Nevadí, pořídit si můžete i džezvu na indukci.

Příprava turecké kávy v džezvě – podrobný návod

Na přípravu pravé turecké kávy budete potřebovat kvalitní velmi jemně namletou kávu. Doporučujeme použít nejen samotnou Arabicu, ale také Robustu, která na povrchu vytvoří krásnou pěnu. V Turecku a v arabských zemích se do kávy přidává také koření, nejčastěji kardamon. Ve většině případů se pije turecká káva sladká, ale lze si ji připravit i bez cukru. Ideální je čerstvě umletá káva, kterou si díky mlýnku na kávu můžete pohodlně připravit doma. 

i

V některých arabských zemích se do kávové směsi kromě kardamonu přidává také růžová mouka, a vcelku štědrá dávka pomletého muškátového oříšku. Káva připravená z této směsi má velmi specifickou lahodnou chuť.

Jak se tedy vaří turecká káva?

Jak už jsme zmínili výše, příprava turecké kávy není nijak složitá, ale vyžaduje vaši pozornost. Pokud si myslíte, že postavíte džezvu na plotnu a v klidu si půjdete po své práci, tak si na turecké kávě moc nepochutnáte. Kávu je nutné hlídat jako ostříž! V případě, že vám vzkypí přes okraj, máte po kávě a můžete začít pěkně od začátku. Tajemství chuti turecké kávy tkví právě ve správném procesu přípravy. Nebojte se, nebudete trávit u plotny hodiny. Pokud budete vařit kávu jen pro sebe, zabere vám celý proces jen pár minut. Turecká káva se pije z malých šálků o objemu maximálně 100 ml.

Začínáme (příprava jednoho šálku kávy):

  1. Do džezvy dejte 7g jemně mleté kávy (1 – 1,5 kávové lžičky).
  2. Přidejte podle chuti cukr a koření. Cukr se vždy přidává před začátkem vaření, taktéž koření.
  3. Vše zalijte studenou vodou (100 ml).
  4. Dejte džezvu na sporák a na mírném ohni ohřívejte.
  5. Tato fáze je nejdůležitější! Nikam nechoďte a kávu pozorně sledujte.
  6. Když pěna dosáhne po okraj, džezvu odstavte a počkejte, až pěna spadne.
  7. Tento postup ještě dvakrát zopakujte.
  8. Káva je hotová.
  9. Nechte usadit kávovou sedlinu a až poté si kávu přelijte do připraveného šálku.

i

Turecká káva nesmí projít varem! Když pěna vystoupá k okraji, dosahuje káva teploty 97 °C. Pokud vám pěna vzkypí ven, uteče vám ta nejchutnější část. Turecká káva bez krémové pěny není turecká káva, proto je nutné kávu bedlivě hlídat.

Jak se nalévá káva z džezvy

Kávová sedlina se usadila, je na čase přelít kávu z džezvy do připravených šálků. Pro lepší požitek si můžete šálky předehřát, ale není to nutné. Káva se nalévá z výšky asi 10 cm. Pak se přibližuje a zase zvedne. Tento postup má své opodstatnění. Kávová sedlina zůstane z větší části v džezvě.

Zajímavosti o arabské kávě

Postup přípravy turecké i arabské kávy je téměř stejný. Arabská káva se může vařit také ve větších kovových nádobkách, kterým se říká dallah. Rozdíl je především ve směsi koření. Zatímco v Turecku přidávají do kávy hlavně kardamon, v arabských zemích se do kávy přidává více druhů koření. Má tedy velmi osobitou chuť.

V arabských zemích má pití kávy až rituální charakter. Pokud vám nabídnou tureckou kávu, neodmítejte ji, považovali by vás za nevychovance. Pokud kávu dopijete a nechcete si dát další šálek, položte šálek na bok nebo dnem vzhůru. V opačném případě vám bude číšník kávu opakovaně dolévat. Jedním ze starých zvyků je čtení budoucnosti z kávové sedliny. Pokud se vám při pití podaří nechtěně kávu vylít, přinese vám to podle arabských pověr štěstí. Turecká káva se také tradičně servíruje během smutečních obřadů.

Příprava turecké kávy
Příprava turecké kávy není složitá. S trochou cviku si ji bez problému uvaříte sami doma.

Turecká káva je lahodná směs kvalitní jemně mleté kávy, koření a cukru. Její příprava není zdlouhavá ani náročná, vyžaduje ale vaši pozornost. Pití turecké kávy má v Turecku i arabských zemích rituální charakter a jsou s ním spojené lidové zvyky a pověry. V moderní džezvě si připravíte vynikající tureckou kávu i u sebe doma.

P-DC1-WEB12