Vídeňská káva je stálicí v mnoha českých kavárnách. Její historie sahá až do 17. století, kdy Vídeň obléhala turecká vojska. Nejen, že se jim nepodařilo Vídeň získat, Turci přišli také o spoustu pytlů s nepraženou kávou, které přinesli do války s sebou. Otevření první vídeňské kavárny na sebe pak nenechalo dlouho čekat. Káva se zde podávala s mlékem nebo smetanou a v této podobě se Vídeňská káva stala rychle známou po celém světě. Abyste ale ve Vídni dostali kávu s kopcem šlehačky, musíte si paradoxně objednat nápoj s názvem Einspänner, podobná je i káva melange.
A co je vlastně Vídeňská káva a jak ji správně připravit? V kavárně byste pod názvem Vídeňská káva měli dostat lungo, tedy prodloužené espresso, na kterém bude kopec kvalitní smetany ušlehané do tuha. Podává se ve vysoké sklenici s ouškem, abyste mohli pozorovat to kouzlo, kdy smetana prostupuje do kávy a postupně se rozpouští. Tím se silná káva zjemní a vznikne lahodná, typická chuť „Vídně”.
Doma si můžete Vídeňskou kávu připravit i z kávy překapávané, třeba přes french press nebo z moka konvičky. Do přibližně poloviny vysoké sklenice nalijte buď prodloužené espresso (espresso z 8 gramů kávy zalijte horkou vodou), nebo překapávanou kávu. Vyšlehejte smetanu a kávu jí ozdobte až po okraj sklenice.
Každý z nás pak máme svůj vlastní způsob pití této pochoutky. Někdo nechá šlehačku rozpustit v kávě a někdo ji hned lžičkou sní, nebo rovnou zamíchá s kávou. A jak chutná vám?
i
Zajímavosti ze světa kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostech přípravy kávy najdete v naší Kávové encyklopedii.