Džezva na tureckou kávu je speciální nádoba určená pro tradiční přípravu tohoto lahodného nápoje. Při jejím výběru se zaměřte hlavně na zdroj ohřevu, pro který je určena. Důležitý je však také materiál a objem. Zajímá vás, jak funguje džezva a jak vybrat tu pravou? Čtěte dále a vše se dozvíte.
Džezva na kávu – ideální pro milovníky tohoto lahodného nápoje
Džezva na kávu má obvykle kuželovitý tvar a dlouhou rovnou rukojeť. Káva z ní chutná výborně díky tomu, že se nespařuje vařící vodou a následně se nenechává dlouho stát. Příprava kávy v džezvě je jednou z nejstarších metod na světě, její historie sahá tisíce let zpět. Pokud milujete kávu, je pro vás džezva nejlepší volbou.
i
Džezva je již po staletí tradiční záležitostí pro Turecko a Arabské země, dnes už ji ale můžete pořídit i u nás v České republice. Pokud si v přípravě kávy opravdu libujete, zajímat by vás mohla také moka konvička – ta je však záležitostí dnešní moderní doby.
Na který typ ohřevu je vhodná džezva? Na indukci i plyn
Při výběru zohledněte typ ohřevu, na který je džezva vhodná. Podle toho, jaký sporák máte doma, vyberte variantu vhodnou na indukci, plyn či sklokeramiku. K dostání jsou také džezvy vhodné na všechny typy ohřevu.
Džezva na plynový sporák
Džezvy na plynový sporák mají tu výhodu, že je můžete využít nejen v domácnosti, ale také v přírodě. Taková džezva se dá totiž použít i na malém vařiči, který si berete třeba pod stan nebo na dovolenou. Při přípravě kávy v džezvě na plynovém sporáku doporučujeme zvolit mírný plamen, abyste předešli případnému popálení.
Elektrická džezva
Elektrické džezvy jsou pro každého, kdo chce okusit lahodnou chuť turecké kávy prakticky bez námahy. Elektrická džezva totiž odvede všechnu práci za vás. Ovládá se pomocí jediného tlačítka, které zajistí správnou teplotu potřebnou pro zachování typické chutě, vůně i bohaté pěny. Vyrábí se i v bezdrátovém provedení.
Džezva na indukci
Džezvy na indukci musíte vybírat velice pečlivě. Jelikož indukce funguje na principu elektromagnetické indukce, musí být džezva na indukci přímo určená – jen díky speciální úpravě dna bude na ohřevu správně reagovat. Pokud by takovou úpravu neměla, indukce by vůbec nesepnula. Zda je model vhodný na indukci se dozvíte v produktovém popisku.
Džezva na sporák
Elektrická džezva
Džezva na indukci
Ideální volbou je taková džezva, která je vhodná pro všechny typy ohřevu. Takovou využijete na indukci, sklokeramice i na plynovém sporáku.
Měděná i nerezová džezva na kávu jsou super pomocníci
Z jakého materiálu se vyrábí džezva? Nerez a měď se používají nejčastěji, jaké mají vlastnosti?
Měděná džezva na kávu má díky svým vlastnostem vysokou tepelnou vodivost. Je vhodná na plynové i elektrické sporáky. Většinou bývá doplněna tradičním tepáním, které jí dodává na jedinečnosti.
Nerezová džezva je praktická a nenáročná. Mívá hladkou povrchovou úpravu, a pokud není doplněna dřevem, lze ji mýt i v myčce. Běžně se vyrábí v provedení na elektřinu, plyn i sklokeramiku.
Džezva a rukojeť – jaký materiál je nejvhodnější?
Džezva se vyrábí s dlouhou rukojetí, která zajišťuje bezpečné použití. Ne vždy ale bývá držadlo vyrobeno ze stejného materiálu. S jakými materiály se můžete setkat a jaké mají výhody a nevýhody?
Džezva s plastovou rukojetí a její (ne)výhody
Nepálí, jelikož plast nevede teplo.
Snadno se udržuje a hodí se i do myčky.
Plast je náchylný k opotřebení.
Má nižší životnost než kov.
Džezva s kovovou rukojetí a její (ne)výhody
Má dlouhou životnost.
Snadno se udržuje.
Má elegantní sjednocený design.
Nahřátá rukojeť může pálit.
Džezva s dřevěnou rukojetí a její (ne)výhody
Nemusíte se bát rozpálení držadla.
Má krásný přírodní design.
Dřevo je náchylné k opotřebení.
Nedoporučuje se mýt v myčce.
Jak velká džezva na kávu je vhodná právě pro vás?
Džezva na kávu se vyrábí v různých velikostech, a to od 120 ml do zhruba jednoho litru. Při výběru proto zvažte, jaký počet káv budete připravovat nejčastěji – podle toho rozhodněte, jak velkou džezvu pořídíte.
i
Na přípravu kávy nebo čaje se používá džezva. Na mléko, respektive na přípravu mléčné pěny, je vhodnější konvička na mléko – 200 ml splní vaše očekávání, tento objem vystačí na přípravu jednoho cappuccina.
7 kroků k dokonalé kávě aneb jak funguje džezva
Pro dokonalý požitek z nápoje poslouží právě džezva. Příprava kávy v ní není zas tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Níže jsme pro vás připravili návod šitý na míru vašemu sporáku. Přečtěte si 7 jednoduchých kroků, jak funguje džezva, a uvidíte, že přípravu lahodného nápoje zvládnete i vy.
Čím kvalitnější kávu použijete, tím lepší budete mít pěnu.
Dodržte poměr kávy vůči vodě – 7 g (1 kávová lžička) na 100 ml.
Pokud sladíte, dejte do džezvy nejdříve trochu vody a cukru a počkejte, než vznikne karamel.
Do džezvy nasypejte jemně namletou kávu a dvě třetiny konvičky naplňte studenou vodou.
Džezvu odstavte z ohně ve chvíli, kdy pěna dojde až k okraji.
Kávu lehce sklepněte, a ještě dvakrát opakujte bod 5. Poté nechejte chvíli odstát, aby sedlina poklesla.
Nyní můžete servírovat. Kávu podávejte v předehřátých šálcích.
Vaření kávy v džezvě je rituál, který by si měl každý gurmán řádně vychutnat. Pro zpestření je možné přidat třeba kardamom, chilli nebo vanilku. Koření se přidává zároveň s cukrem.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.