Zelené čaje nabízejí osvěžení těla i mysli, neboť nabízejí mnoho různých chutí lahodících jazyku. Zelený čaj seženete v rozličných formách – oblíbený je sypaný či v pyramidových sáčcích. Víte, jak správně zelený čaj připravit? Ptáte se, zda se dá pít v těhotenství, nebo jestli je dobrý na hubnutí? Poradíme vám.
Zelený čaj má dlouhou historii, která sahá až do 3. tisíciletí př.n.l. Vznikl v Číně, kde byl původně používán jako lék a později se stal součástí tradičních čajových ceremonií. V průběhu staletí se stal součástí čínské kultury a byl rozšířen do jiných částí Asie. V Evropě se zelený čaj poprvé objevil v 16. století díky obchodním kontaktům s Asií. Dnes je oblíbeným nápojem po celém světě, a to
hlavně díky tomu, jaké mají zelené čaje účinky na zdraví.
Jaké má zelený čaj účinky? Posiluje koncentraci, zlepšuje duševní výkonnost a zmírňuje žaludční či střevní problémy.
Jak se vyrábí zelený čaj?
Zelený čaj se vyrábí z čerstvých listů rostliny Camellia sinensis. Po sklizni jsou listy čajovníku nejprve tepelně upravovány buď spařením (japonská metoda) nebo opékáním v pánvi (čínská metoda), aby se zastavil proces oxidace. Poté jsou listy ručně nebo strojově zpracovávány a sušeny. Některé zelené čaje jsou třeba válcovány do malých kuliček, zatímco jiné jsou zpracovávány do rovných jehlic. Po dokončení procesu jsou listy
usušeny.
i
Bílé, černé a zelené čaje – jaký je mezi nimi rozdíl?
Bílé, černé a zelené čaje se liší v procesu výroby a ve stupni oxidace listů čajovníku. Zelený čaj je neoxidovaný, černý čaj je plně oxidovaný a bílý čaj je vyroben z mladých čajových pupenů s párem lístků při minimální oxidaci. V procesu výroby se černé a bílé čaje oxidují a fermentují. Zelené čaje se suší nebo praží, a proto mají lehčí chuť a vůni než černé čaje, ale jsou intenzivnější
než bílé čaj, které mívají vůni i chuť jemnější.
Zelený čaj potřebuje při přípravě vaši péči
Správně připravit zelený čaj není věda, ale je to umění. Jde o ideální teplotu i dobu louhování. Doba se liší podle druhu čaje. Jinak se připravuje kvetoucí čaj a jinak Matcha. Například Matcha (práškový zelený čaj) se tradičně zašlehává bambusovou metličkou do horké vody. Někteří lidé si obohacují zelený čaj citronem nebo medem.
Sypaný zelený čaj ve speciálním čajovém setu.
Ideální teplota: Zelený čaj nezalévejte ani horkou, ani studenou
Voda na zelený čaj by měla mít ideální teplotu 75–80 °C. Příliš horká voda způsobuje hořkou chuť a příliš studená voda zase může mít za následek slabou chuť. Je tedy důležité, aby měl zelený čaj při přípravě správnou teplotu. Ideální způsob přípravy podporuje plný a lahodný chuťový zážitek z čaje.
Když připravujete zelený čaj, je dobré si předem nahřát šálek nebo konvičku tak, že je prolijete horkou vodou. Díky tomu se po celou dobu procesu přípravy čaje udrží optimální teplota vody.
Jak poznat kvalitní zelený čaj?
Kvalitní zelený čaj má světlou barvu a čistou chuť, bez hořkosti či zakalení. Kvalitu určuje provedení sklizně v ten pravý čas a správný způsob skladování. Kvalitní zelené čaje mají ovocné nebo květinové aroma. Při jejich výběru je důležité věnovat pozornost zemi původu a preferovat certifikované produkty z ekologického a sociálně odpovědného zemědělství. Kvalitní zelený čaj někdy bývá označen také jako „prémiový”
nebo „bio”.
i
Pravý zelený čaj s příchutí tradice
Co znamená výraz pravý zelený čaj? Z takového čaje na vás dýchne tradice. Tento výraz se většinou používá k označení zeleného čaje, který byl vyráběn tradičním způsobem bez použití umělého aroma nebo příchutě.
Zelené čaje mohou mít různé podoby
Zelené čaje seženete na trhu v mnoha různých formách a podobách. Pojďme se podívat na nejčastější z nich. Oblíbené jsou klasické formy jako sypaný listový čaj a porcovaný čaj v nálevových sáčcích, ale také netradiční, avšak stále více populární, zelený čaj v podobě míchací tyčinky. Která forma čaje je pro vás ta pravá?
Sypaný zelený čaj je tradiční a oblíbenou formou přípravy horkého nápoje. Sušené lístky rozmístíte do hrnku nebo konvičky a zalijete horkou vodou. Při přípravě sypaného zeleného čaje je důležité dodržovat správnou teplotu vody a dobu louhování, aby se vyloučila hořkost a zachovaly se jemné chutě a aroma.
Porcovaný zelený čaj se vyrábí stejně jako sypaný, ale navíc je zabalený do pytlíků. Ty mají obyčejný, nebo pyramidový tvar, což umožňuje plné rozvinutí chuti a aroma. Zelený čaj v pyramidových sáčcích je oblíbenou volbou všech, kteří hledají rychlou a jednoduchou cestu, jak si vychutnat čaj s menším úsilím.
Zelený čaj Matcha (mača) představuje prášek vyrobený z jemně mletých lístků, zpravidla pěstovaných v Japonsku. Matcha se používá především k přípravě tradičních japonských čajových obřadů a díky své intenzivní chuti a vůni se zelený čaj Matcha používá také jako přísada do sladkých i slaných jídel a nápojů.
Sypaný zelený čaj
Porcovaný zelený čaj
Zelený čaj v podobě prášku
Speciální kvetoucí zelený čaj
Na trhu existuje zelený čaj, který je vytvarován do kuličky. Po zalití horkou vodou se kulička postupně rozvíjí do podoby květu nebo poupěte. Tento čaj se vyrábí z vybraných zelených listů, jež jsou ručně tvarovány a míchány s okvětními lístky. Při přípravě můžete pozorovat fascinující proces, při kterém se uvolňuje jeho chuť a vůně.
Kvetoucí zelený čaj
Rozvinutý kvetoucí zelený čaj
Zelený čaj jako míchací tyčinka
Čím dál tím populárnější zelený čaj ve tvaru míchací tyčinky dobývá trh. Produkt je vyrobený z jemně mletého zeleného čaje smíchaného s vodou a vytvarovaného do tyčinek, které pak jednoduše vložíte do šálku s horkou vodou a necháte rozpustit. Jde o jednoduchou, skladnou, přenosnou a rychlou přípravu čaje.
i
Není tyčinka jako tyčinka
Na trhu existují produkty, které mají v názvu zelený čaj v podobě míchací tyčinky, ale ve skutečnosti se jedná o malá sítka s čajem uvnitř. Takové produkty nejsou pravými míchacími tyčinkami. Míchací tyčinky ze zeleného čaje se v nápoji zcela rozpouští.
Zelený čaj jako tekutý extrakt
Zelený čaj jako tekutý extrakt se vyrábí rozpuštěním práškového zeleného čaje v horké vodě. Často se k jeho výrobě používá velmi kvalitní Matcha se silnou chutí a vůní. Tento extrakt je možné přidat jako přísadu do nápojů, dezertů a zmrzliny. Mnoho lidí používá extrakt ze zeleného čaje jako aditivum do smoothie a jiných receptů, aby zvýšili jejich nutriční hodnotu. Tekutý extrakt je možné využít
i v kosmetice.
Zmrzlina ze zeleného čaje
Dezert ze zeleného čaje
Matcha latté
Jaké jsou nejoblíbenější zelené čaje? Druhy se mezi sebou lecčím liší
Jaké jsou nejžádanější zelené čaje? Druhy mají svá specifika, záleží na preferencích každého člověka. Nejoblíbenějšími druhy jsou například čaje Matcha, Sencha, Dragonwell, Gunpowder či Genmaicha.
Zelený čaj Matcha je vyroben z lístků čaje, které se jemně namelou na prášek. Prášek se pak používá k přípravě nápojů (smoothie) nebo pokrmů (dezerty, zmrzliny a slaná jídla).
Zelený čaj Sencha má jemnou svěží chuť. Čajové lístky se krátce spaří a poté rychle vysuší. Sencha má vysoký obsah antioxidantů a je oblíbený kvůli svým zdravotním benefitům.
Zelený čaj Gunpowder má mírně hořkou chuť a svým zpracováním připomíná kuličky střelného prachu. Ty se po zalití rozvinou a uvolní charakteristické aroma. Gunpowder pochází z Číny.
Zelený čaj Dragonwell alias Dračí studna patří k nejstarším druhům čajů. Jeho chuť má ořechový nádech a hodí se pro celodenní popíjení. Tento čaj je známý také pod názvem Longjing.
Zelený čaj Gyokuro je jedním z nejkvalitnějších japonských čajů. Úroda se před sklizní zastíní, což způsobí jemnější nasládlou chuť a slabou zelenou barvu. Jeho výroba je náročnější, což vede k vyšší ceně čaje.
Zelený čaj Bancha se sklízí později, takže jeho listy mají více času k vytvoření nutričních látek. Díky tomu má výsledný čaj nižší obsah kofeinu a jemnější chuťový profil. Hodí se tedy ke každodenní konzumaci.
Zelený čaj Genmaicha se míchá s praženým rýžovým zrnem. Čaj obsahuje nižší množství kofeinu, celkově má světle žlutou barvu a příjemnou slabou chuť rýže. Podává se bez cukru, ale můžete ho pít i nasladko.
Zelený čaj Hojicha se popíjí po jídle a hodí se i k těžším českým chodům. Má velmi nízký obsah kofeinu, takže ho mohou pít i děti anebo si ho můžete dopřát před spaním.
Zelený čaj se míchá metličkou Chasen
Zelený čaj Matcha a jeho příprava
Zelený čaj v těhotenství – ano, či ne?
Zelený čaj obsahuje kofein a polyfenoly, které mohou ovlivnit plodnost, těhotenství a kojení. Během těhotenství se doporučuje omezit příjem kofeinu na maximálně 200 mg denně, což jsou asi dva šálky silného zeleného čaje. Nicméně, některé studie naznačují, že nadměrná konzumace kofeinu může zvyšovat riziko potratu nebo předčasného porodu. Proto pijte zelený čaj při kojení a v těhotenství opatrně, nebo se poraďte se svým
lékařem.
i
V jakém množství obsahuje zelený čaj kofein?
Zelené čaje kofein sice obsahují, ale v menším množství než káva. Množství kofeinu se odvíjí od způsobu přípravy, ale obvykle se pohybuje v rozmezí 20-45 mg na šálek. Existuje i zelený čaj bez kofeinu, který je vhodný pro citlivé osoby, těhotné nebo večerní konzumenty.
Jsou zelené čaje na hubnutí to pravé?
Často jsou propagovány zelené čaje na hubnutí, protože obsahují látky ovlivňující metabolismus a tukovou tkáň. Několik vědeckých studií naznačuje, že jeho konzumace může mít pozitivní vliv na hubnutí, ale výsledky nejsou zcela jednoznačné a výrazný účinek je neprůkazný. Nicméně, začlenění zeleného čaje do zdravé stravy a životního stylu může být užitečným doplňkem pro snížení tělesné hmotnosti.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.