Co jsou dochucovadla?
Dochucovadla jsou látky nebo směsi, které můžete přidávat k připravovaným pokrmům, abyste zvýraznili chuť, vůni nebo barvu. Můžete s jejich pomocí nejen dotvořit chutě jídel, ale také je esteticky vylepšit a povzbudit chuťové pohárky. Dochucovadla mohou mít mnoho podob, jsou tekutá i sypká či pevná. Pomocí nich můžete doladit jakákoli jídla, od tradičích až po exotická. V moderní kuchyni se používají především dochucovadla přírodní, jako jsou bylinkové pasty, šťávy a esence.
Jak dochucovadla vybírat?
Při výběru dochucovadel se dívejte hlavně na jejich složení a možné využití v kuchyni. Zaměřte se na přírodní produkty neobsahující umělá barviva, konzervanty a zvýrazňovače chuti. Pokud si hlídáte množství soli a cukru, budou pro vás vhodnější varianty s jejich sníženým obsahem. V rámci dochucovadel můžete volit i produkty bez lepku a laktózy. Na výběr potom máte z tekutých a sypkých přípravků, případně různých past. Nakonec si pohlídejte i kvalitu a původ.
Pro ty, kteří dbají na původ těchto dochucovadel, existují alternativy, jako jsou organické omáčky nebo přírodní sladidla jako stévie. Pro osoby s intolerancí lepku pak existuje široký sortiment bezlepkových omáček a sladidel.
Typy a druhy dochucovadel
Dochucovadla jsou nezbytnou součástí každé kuchyně, která dbá na vytříbenou chuť a aroma jídel. Jsou základním doplňkem pro dochucení a zvýraznění chutí pokrmů, ať už jde o tradiční recepty, moderní kuchyni nebo experimenty. Jsou dostupná v mnoha variantách. V tomto textu se zaměříme na hlavní typy, které by neměly chybět v žádné kuchyni – omáčky, sirupy, cukr, koření, tahini a sladidla.
i
V kuchyni nesmí chybět omáčky
Omáčky přidávají jídlu hloubku a vlhkost. Mohou být slané, sladké, kyselé nebo kořeněné. V nabídce tak naleznete různé příchutě omáček, od klasických rajčatových přes sójové či barbecue až po exotické curry, teriyaki nebo omáčky na bázi arašídového másla. Proto umí omáčky dodat jídlu autentický regionální charakter. Pamatujte, že některé omáčky mohou obsahovat alergeny, jako jsou ořechy, mléko nebo lepek.
Oslaďte si život se sirupy
Sirupy jsou husté, sladké kapaliny používané k přidání sladké chuti nebo lesku. Jejich příchutě jsou různé, od javorového sirupu po ovocné sirupy v podobě jahodového, malinového nebo borůvkového. Je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, zejména u sirupů s ovocnými příchutěmi, které mohou obsahovat alergeny. Jsou tady ale i méně obvyklé varianty, jako agávový, kokosový nebo rýžový sirup s exotickým nádechem.
Klasická i netypická sladidla
Sladidla jsou látky používané k oslazení jídel a nápojů, a to v umělé i přírodní formě. Z hlediska příchuti se nejčastěji setkáte s cukrem, medem či agáve nektarem, které mají plnou a bohatou chuť. Speciální kategorií jsou umělá sladidla a zdravá dochucovadla, která jsou ideální volbou pro cukrovkáře či lidi se zvýšeným cholesterolem, nebo ochucená sladidla s příchutí vanilky nebo skořice.
Univerzální sladidlo v podobě cukru nesmíte postrádat
Cukr je jedním z nejběžněji používaných dochucovadel, které se používá ke slazení, ale i ke zvýraznění chuti nebo zlepšení textury při pečení. K dispozici jsou vám varianty v podobě klasického bílého, ale také třtinového cukru, který má jemnou karamelovou chuť, kokosového cukru s nízkým glykemickým indexem a typickým aroma či melasy, která dodá pokrmům specifické aroma díky své tmavé barvě a výrazné chuti.
Koření dokáže proměnit charakter každého jídla, ať už připravujete sladký dezert, ostrou omáčku nebo voňavou polévku. Najdete zde jednodruhové koření v podobě skořice, kmínu, pepře, ale i jejich kombinaci v připravených směsích, které dodají pokrmům jejich typickou chuť.
Do hummusu i sladkých dezertů patří tahini
Tahini je pasta vyrobená z umletých sezamových semínek a používá se k ochucování pokrmů hlavně na Blízkém Východě a ve středomořské kuchyni. Je základem pro hummus, s oblibou ji ale přidávají i do dresinků, omáček nebo koláčů a sušenek. Tahini je bohaté na tuky, vlákninu, bílkoviny a minerály. Při výběru sáhněte nejlépe po tahini ze 100 % sezamových semínek bez konzervantů nebo soli. Může být z loupaných i neloupaných semínek.