Pánev je důležitá investice v domácnosti, která by se měla projevit jak na kvalitě připravovaného pokrmu, tak na životnosti. Vzhledem k tomu, že je na trhu spoustu typů pánví, snažte se ji vybírat vždy s ohledem na účel a způsob použití v kuchyni. Co je při výběru pánve klíčové a na co se zaměřit?
Pánev má mnoho typů – jaký je pro vás ten ideální?
Vybrat si můžete ze široké škály typů pánví, přizpůsobených přípravě nejrůznějších druhů jídel.
Klasická pánev může být použita pro přípravu a usmažení jakéhokoli typu jídla.
Grilovací pánev je typická žebrovaným vnitřním dnem, ideálním pro přípravu steaků nebo grilované zeleniny.
Pánev wok je hluboká s úzkým dnem. Využívá se pro přípravu jídel z asijské kuchyně, nudlí a jiných směsí, které je potřeba promíchávat.
Hluboká pánev má rovné dno a vysoký okraj. Využijete ji pro přípravu omáček s masem, dušení zeleniny nebo na přípravu mexických specialit.
Elektrická pánev pomůže s přípravou jakéhokoli typu jídla a hodí se pro použití na chatě nebo v menší kuchyni. K provozu potřebuje pouze elektrickou přípojku.
Sada pánví obsahuje několik kusů v různých velikostech a způsobech zpracování.
Poklice jsou doplňkovým příslušenstvím k pánvím, které nemají poklice jako součást balení.
Máte raději sladká jídla? Palačinky či lívance patří mezi časté pokrmy, které doma připravujete? Pro perfektní přípravu je důležitá především kvalitní pánev, na které se těsto nepřipálí.
Palačinková pánev je typická nízkým okrajem pro snadnější obracení palačinek.
Pánev na lívance nebo na volská oka má otvory pro rovnoměrné rozdělení těsta nebo vajíček.
Vnitřní materiál pánve je důležitý pro samotnou přípravu potravin a má vliv na tepelné vlastnosti pánve a průběh přípravy jídla.
Keramická pánev je oceňována pro svoji nepřilnavost a často je spojována se zdravým stravováním. Je vhodná pro pomalý způsob přípravy pokrmů při nízké teplotě.
Litinová pánev je velice odolná, navíc se vyznačuje nepřilnavým povrchem, který rovnoměrně rozvádí teplo po celém dně pánve.
Ocelová pánev má vysokou vodivost tepla, takže ji můžete použít na restování i grilování masa, zeleniny a jiných pokrmů. Před prvním použitím ji doporučujeme nejdříve vypálit.
Nepřilnavá pánev umožňuje vaření bez použití tuku, aniž by se jídlo připálilo a zároveň je snadná na údržbu.
Nerezová pánev patří mezi odolné, pevné a funkční materiály. Nevýhodou je však horší vodivost tepla a její rozložení po celé ploše.
Smaltovaná pánev se může bez problému použít na všechny typy ohřevu. Pokud vaříte zdravě, je smalt ideální i pro dlouhou životnost a vysokou kvalitu výrobku.
Mramorová a granitová pánev je šetrná k potravinám, které si tak zachovají veškeré vitamíny a minerály. Jídlo se navíc na mramorový a granitový povrch nepřichytává.
Hliníková pánev je nejen velmi lehká, ale má dobrou tepelnou vodivost. Při přípravě jídla je však důležité dávat pozor na poškrábání povrchu.
Pánev může být choulostivá na zdroj ohřevu
Abyste zabránili možnému poškození pánve a ohřev správně fungoval, ověřte si, zda máte klasický sporák nebo indukční varnou desku. Pro indukční varné desky je potřeba mít pánev s kovovým povrchem přizpůsobeným na tento zdroj ohřevu.
Indukční zdroj ohřevuvyžaduje použít pánev, která má elektromagnetické indukční dno. Vhodnými materiály jsou litina, smalt, nerez se železným plátem a zmagnetizovaný porcelán.
Pokud chcete mít jistotu, že je vaše nádobí vhodné na indukční descu, ověřte si ho přiložením magnetu na dno pánve, zda se přichytí. Pánev vhodná na indukční desku má vždy označení grafickým symbolem cívky s několika vlnovkami nad sebou.
Vybírejte pánev podle rozměrů
Pánev je tradičně vyráběna v různých velikostech. Vybírejte rozměry pánve podle toho, jaké množství jídla obvykle vaříte.
Průměr 20–24 cm je dostačující pro 1–2 osoby nebo pro začátečníky ve vaření.
Průměr 26–30 cm má střední pánev, která je využívaná nejčastěji. Obvykle postačí pro čtyřčlennou rodinu.
Průměr 32–40 cm využijí profesionální kuchaři, protože jsou určené pro velké množství jídla.
6 dalších užitečných doplňků, které může pánev mít
Pánve mohou nabídnout spoustu dalších vlastností, které nejen že usnadní vaření, ale také zjednoduší celkovou údržbu.
Pánev vhodná do myčky ušetří čas a nemusíte se bát jejího poškození.
Nepřilnavý povrch je odolný nejen vůči připalování, ale odolá i kovovému kuchyňskému náčiní.
Silné dno dělá pánev odolnější s dobrými tepelnými vlastnostmi.
Rukojeť či madlo může být odnímatelné. Důležitý je také tvar a materiál rukojeti, který by neměl být tepelně vodivý.
Indikátor teploty informuje o rozpálenosti pánve. Díky němu víte, kdy je správný čas vložit potraviny na pánev.
Pánev vhodná do trouby je ideální pro dopékání jídla díky odolnosti až do 200 °C. Výhodou jsou také odnímatelné a žáruvzdorné rukojeti.
Pokud si při výběru stále nejste jistí, pomůže vám náš rádce Jak vybrat pánev.
K přípravě chutných a zdravějších pokrmů vám pomůže kvalitní pánev, která vydrží řadu let. Na výběr však máte nespočet druhů, vzhledů a výrobců. Jaké značky jsou u zákazníků nejoblíbenější?
Mezi neznámější výrobky řadíme pánve Tefal a pánve Tescoma, které jsou oblíbené zejména pro dlouholeté zkušenosti a kvalitní produkty.
Pánve Tefal
Pánve Tefal jsou na trhu již od roku 1954. Kvalitu zaručuje řada inovací a každoročně rostoucí obliba u zákazníků.
Pánve Tefal vás zaujmou svou jedinečnou technologií, která jim zaručuje dlouhou životnost.
Díky technologii a všestrannému využití již nemusíte skladovat desítky pánví. Pánev Tefal si poradí s každým druhem vaření a to hlavní – připraví vám šťavnatý pokrm plný chuti.
Jsou odolné vůči kovovému náčiní, optimálně rozkládají teplotu a obvykle mají nepřilnavý povrch.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.