Vína – klasifikace
Ke klasifikaci vína můžeme přistupovat hned několika způsoby. Systémy jeho třídění se v různých zemích liší a mohou být navíc provázány. My jsme pro vás vybrali dělení, které vám pomůže k rychlé orientaci a nabídne zároveň různé pohledy na víno jako lahodný nápoj, součást slavnostní tabule nebo třeba vhodný dárek.
- Podle barvy rozlišujeme víno nejčastěji, a to v první řadě na červené a bílé, ke kterým se přidává ještě růžové. Barva upoutá na první pohled a mezi milovníky vína najdete často zastánce právě jen jedné z nich. Mezi zvláštní druhy vína pak patří například žluté nebo oranžové víno.
- Obsah zbytkového cukru rozhoduje o tom, zda bude víno označeno jako suché, polosuché, polosladké nebo sladké. Zatímco suché víno obsahuje nejvýše čtyři gramy cukru na litr, u sladkého je to 45 gramů na litr a výše. Při degustaci začínáme vždy suchými víny a končíme sladkými.
- Země původu je u vín neméně důležitá, protože chuť a vůni neovlivňuje jen odrůda nebo výroba vína, ale také terroir – což je pojem, který se používá k označení specifických klimatických i geologických podmínek dané oblasti. Jinak proto chutnají vína z Moravy a jinak vína z Francie.
- Oblíbená odrůda je pro mnohé vodítkem, podle kterého se při výběru vína řídí. Nezapomeňte však, že výjimečná vína vznikají také scelováním neboli mísením odrůd. Víno pak nese označení cuvée a z každé odrůdy nabídne to nejlepší. Víno z jedné odrůdy se nazývá cépage.
- Vyzrálost hroznů určuje zařazení vín do jakostních kategorií podle cukernatosti měřené v hroznovém moštu, ze kterého se dané víno vyrábí. Nejvyšších hodnot dosahují takzvaná vína s přívlastkem, kam patří například i ledové či slámové víno nebo výběr z cibéb.
Rozdělení vín v České republice a ve světě
Hlavní rozdělení vín a zejména všechny náležitosti k jejich správnému označování určuje v České republice zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství. Pokud se tedy o víno zajímáte více, můžete do něj určitě pro zajímavost nahlédnout. Dva základní systémy třídění vína ve světě se pak nazývají germánský a románský.
- Germánský systém je postaven na vyzrálosti hroznů, jejich cukernatosti, odrůdě a používá se například právě u nás, na Slovensku, v Rakousku či Německu.
- Románský, někdy také apelační systém, přihlíží k původu hroznů a regulaci výnosu vinic. Využívá ho zejména Francie, Itálie, Španělsko či Portugalsko.
i
Obdobu románského systému využívají v ČR vína originální certifikace (VOC), která mohou pocházet pouze z vybraných viničních tratí, a to ze schválených oblastí daného regionu.
Vína také můžeme rozdělovat podle země původu
Každá země přináší jiný způsob výroby vína, která pak mohou mít patrně jinou chuť. Vína tak můžeme dělit i podle země. Nejznámější vína pocházejí z Portugalska, mezi které patří například portské víno. Znát jistě můžeme i francouzská, italská, ale i například chorvatská, moldavská či rakouská vína. Česká, nebo spíše moravská vína, se řadí mezi nejlepší vína na světě.
Mezi nejprodávanější a nejlepší vína z Moravy patří například Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon či Pálava.
Každá země má jiné odrůdy vín
Kromě země původu vína si můžete vybrat i jeho odrůdu. Každá země pěstuje jiné odrůdy vinné révy, proto jsou chutě vín tak odlišné. Mezi známé české odrůdy patří například Chardonnay, Frankovka, Muškát moravský, Modrý Portugal, Rulandské šedé, bílé a modré, Tramín či Veltínské zelené. Tokajským vínem se pak pyšní Maďarsko, Itálie zase vínem
Chianti. Z Francie pochází burgundské víno či víno Bordeaux.
Červené víno je sázka na jistotu
Červená vína jsou díky vyššímu obsahu tříslovin zdraví prospěšná – pochopitelně v rozumném množství. Říká se, že pokud nevíte, jaké víno zvolit jako dárek, je vhodnější sáhnout po červeném. Plné červené potěší například gurmány a milovníky vína, kteří vyhledávají bohaté a zakulacené chutě.
Jak se červené víno vyrábí?
Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, které se lisují a následně prokvašují i se slupkami a jadérky. Právě tak získává nápoj svoji nezaměnitelnou barvu. Kvalitní červené víno zraje nejčastěji v dubových sudech, které podporují oxidaci a u vína se pak plně rozvine jeho potenciál.
Bílé víno potěší smysly lehkostí
Bílá vína často preferují ženy, ale nemusí to být samozřejmě pravidlem. Pro nerozhodné proto vinaři nebo prodejci vína nabízejí dárková balení, která obsahují bílé i červené víno. S takovým dárkem pak uspějete nejlépe.
Jak se bílé víno vyrábí?
Bílé víno pochází z bílých odrůd révy vinné a je oceňováno pro květinové vůně a ovocné tóny. Na rozdíl od červeného vína se hrozny kvasí bez slupek či jadérek a nejčastěji zrají v nerezových nádržích, které brání přístupu kyslíku. Vína pak zůstávají krásně svěží.
i
Existují však i bílá vína, která se vyrábějí z červených hroznů, anebo se modré hrozny zpracovávají postupem typickým pro bílé víno. Vznikají tak specifická vína, u kterých je rozhodující právě zvolený proces kvašení neboli fermentace, jeho délka a další zpracování.
Růžové víno neboli rosé se pije nejčastěji mladé
Růžová vína nevznikají mícháním bílého a červeného vinného moštu, jak by se mohl někdo mylně domnívat. Vyrábějí se z modrých odrůd, jejichž hrozny se nechají se slupkami prokvasit výrazně kratší dobu, než je tomu u červených vín. Rosé bývají někdy neprávem podceňována, protože i mezi nimi najdeme velmi kvalitní vína.
Oranžové víno vás překvapí svou chutí
Oranžové víno má velmi intenzivní chuť, na kterou je třeba si zvyknout. Ucítíte v něm chuť bylin, koření, sušeného ovoce, oříšků a pomerančů. Oranžovou barvu a typickou chuť získává díky delšímu ležení na slupkách, čímž dochází k vyluhování barviv a tříslovin. Toto víno se řadí spíše mezi podzimní a zimní.
Nejlepší červené víno můžete vybírat třeba podle vyhlášených oblastí, bílé víno pak kupříkladu podle různých ocenění. Experimentujte, hledejte kvalitní česká bílá vína, nebo to nejsladší víno na světě a bavte se. Dobré víno je zážitek.
Milovníci sladších vín mohou vyzkoušet i ovocná vína
Ovocná vína jsou poslední dobou velmi oblíbená, převážně u milovníků sladších vín. Ovocná vína nabízí nespočet příchutí. Mezi nejprodávanější patří rybízové, višňové, bezinkové, jahodové, černý rybíz či švestkové. Najdete zde však i čokoládové, ananasové či grepové.
Druhy vína podle cukernatosti aneb je libo suché, nebo sladké víno?
Vína se rozdělují i podle cukernatosti. Červená, bílá a růžová vína patří mezi vína tichá. Jsou to vína neperlivá, bez přídavku dalšího alkoholu a aromat. Jak mezi těmito druhy vína poznat sladké víno a kdy se vínu říká suché? Rozhoduje obsah zbytkového cukru, který najdete spolu s dalšími údaji na etiketě dané lahve.
Suché víno |
nejvýše 4 g/l (případně 9 g/l*) |
Polosuché víno |
do 12 g/l (případně do 18 g/l**) |
Polosladké víno |
do 45 g/l |
Sladké víno |
45 g/l a výše |
Dezertní víno |
30–50 g/l |
---|
* pokud je celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr nejméně o 2 g/l nižší
** pokud je celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr nejméně o 10 g/l nižší
i
Mezi kvalitními sladkými víny u nás naleznete ve většině případů bílá vína. Červené odrůdy zde nemají totiž tak dobré podmínky k dokonalému dozrání, a tím i dosažení vysoké cukernatosti hroznů, která je pro zbytkový cukr důležitá. Otázka po sladkém červeném proto může být považována i za úsměvnou.
Šumivé víno nezklame žádného milovníka bublinek
Další kategorií vín jsou šumivá vína, sekty a perlivá vína. Společné jim jsou méně či více intenzivní bublinky a tato vína by neměla chybět na žádné oslavě nebo při slavnostních okamžicích. Šumivé víno si ale můžete vychutnat i ve všedních dnech, kterým dodá výjimečný nádech.
- Šumivá vína vznikají primárním nebo sekundárním kvašením vína, anebo moštu, obsahují oxid uhličitý a můžeme je dělit podle kvality, která závisí mimo jiné na délce zrání, či opět podle obsahu cukru.
Brut nature |
do 3 g/l |
Extra brut |
0–6 g/l |
Brut |
do 12 g/l |
Extra dry |
12–17 g/l |
Sec |
17–32 g/l |
Demi-sec |
32–50 g/l |
Doux |
více než 50 g/l |
---|
Šampaňské víno nabízí tu nejvyšší kvalitu
Šampaňské víno má mezi šumivými víny významné postavení. Jako šampaňské může být označeno pouze víno, které pochází ze slavné francouzské oblasti Champagne. Vyrábí se mísením tří odrůd, a to Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Každý výrobce si své tradiční postupy a receptury bedlivě střeží.
Na trhu dnes najdete kvalitní šumivé víno české výroby nebo můžete vybírat podle vyhlášených šampaňských domů, které mají dlouholetou historii a patří mezi největší producenty šampaňského.
Kabinetní víno a další přívlastková vína jsou sázka na jistotu
Vína s přívlastkem budete určitě znát. Patří mezi ně například i již zmíněné slámové či ledové víno. Jejich klasifikace stojí na výše uvedeném germánském systému a řídí se vyzrálostí hroznů. Přívlastková vína podléhají přísné kontrole, musí pocházet z jedné oblasti, ve které jsou regulovány výnosy vinic.
Rozdělení vín podle jakosti – jak je dělíme?
Rozdělení vín podle jakosti se dělí podle cukernatosti moštu vyjádřené značkou °NM (jeden stupeň = 10 g cukru v 1 litru moštu) v návaznosti na kvalitativní klasifikaci. Jsou rozdělená takto:
- Víno (dříve také stolní víno): 10 °NM.
- Zemské víno: 14 °NM.
- Jakostní víno – odrůdové víno: 15 °NM, známkové víno: 15 °NM.
-
Jakostní víno s přívlastkem:
- Víno originální certifikace: 15 °NM.
i
Přívlastková vína zatřiďuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dbá také na náležitosti spojené s původem hroznů, procesem jejich zpracování a výslednou kvalitu vína.
Snoubení vína s pokrmy
Kombinování vína s jídlem má svá zásadní pravidla, nabízí ale i prostor pro hledání nových chutí, experimentování a fantazii. Párování vína s pokrmy funguje v podstatě na dvojím principu: buď chuť jídla vínem doplňujeme a zintenzivňujeme, nebo naopak vyvažujeme a zjemňujeme.
Při výběru vína k jídlu vám zpočátku napoví i barva samotného pokrmu. K rybám a drůbeži vybírejte bílé víno, k hovězímu nebo uzeninám pak červené.
Svatomartinské víno pohledem tradic a zvyků
S vínem se pojí nejen dlouholetá historie, ale i mnoho zvyků a tradic. Mezi ně patří například Svatomartinská vína, což jsou vlastně první vína pocházející z nového ročníku. Tradičně se otevírají a ochutnávají 11. listopadu na svátek sv. Martina, dříve by k tomu až na výjimky nemělo docházet.
S husou si rozumí nejen Svatomartinské víno
K syté svatomartinské huse si můžete dopřát mladé a svěží bílé Svatomartinské víno, jak vám nabídnou třeba ve svátečním menu v restauraci. Bránit se ale nemusíte ani hutnějšímu červenému vínu, nebo ochutnat vybrané rosé. Šprýmaři pak říkají, že nejlepší víno k huse je pivo.
Víte, jak dlouho vydrží Svatomartinské víno v kondici?
Jedná se o víno mladé a svěží, které by si tuto charakteristiku mělo uchovávat i při konzumaci. Jeho spotřeba by tedy měla proběhnout do konce Velikonoc následujícího roku. Svatomartinské víno proto není vhodné ani ke krátkodobé archivaci, která jiným vínům může prospět.
Objevte dezertní víno a další vína pro speciální příležitost
Speciální druhy vín, nebo také dezertní vína, patří do zvláštní kategorie vín, která se vyznačuje vysokým podílem cukru a alkoholu. Často jsou to vína fortifikovaná, tedy s přidaným alkoholem. Mohou být podávána jako aperitiv i digestiv, hodí se tedy ke sladkým dezertům i jako přípitek. Vaše smysly potěší například portské víno, tokajské nebo z Madeiry. Patří sem ale také vermuty nebo sherry.
i
Portské víno je ochranná známka a název, kterým se může pyšnit pouze víno z údolí řeky Douro v severním Portugalsku. Tato oblast je historicky třetím chráněným vinařským regionem, a to spolu s maďarskou apelací Tokaj a italským Chianti.
Víno a destiláty vám nic neříkají? Nealkoholické víno je stále více trendy
Nealkoholické víno ocení například těhotné či kojící ženy, lidé, kteří musejí často nečekaně usedat za volant, nebo třeba ti, kteří alkoholu obecně neholdují. Mohou si tak klidně připít na zdraví nebo se potěšit nápojem, který se od běžného vína na první pohled vůbec neliší.
Nealkoholické víno si zachovává vše kromě alkoholu
Výroba nealkoholického vína si žádá poměrně specifický proces, a proto se mu věnují jen vybrané značky nebo vinaři. V první řadě je třeba si uvědomit, že nealkoholické víno vzniká z klasického vína, které se dodatečně zbavuje alkoholu. Jak to probíhá?
- Víno je potřeba zahřát ve speciální vakuové komoře, a to na teplotu přibližně 37 stupňů.
- Vakuum způsobí, že proces odpařování začne již při této poměrně nízké teplotě a jako první se začne odpařovat aroma a alkohol.
- Zatímco aroma se zachycuje a do vína vrací, alkohol nikoli a nealkoholické víno je na světě.
První nealkoholické víno vzniklo v německém vinařství Carl Jung, které jej produkuje i v současnosti. Dnes si můžete dopřát ale třeba i nealko vína z tradičních moravských regionů.
Jak skladovat či archivovat vína? Řešení nabízí vinotéky
Skladování a archivace vína má své zásady a ne každé víno je k archivaci vhodné. Po výběru té správné lahve byste měli dbát na uložení vína v optimálních teplotních podmínkách a vlhkosti prostředí. Nepřeje mu ani příliš světla a pachy z okolí, které mohou přes korek proniknout do vína.
Vinotéka – vhodný prostor pro všechny lahve vína
Vinotéky nabízejí řešení v případě, kdy nemáte pro uložení většího množství vína vhodné prostory. Můžete je vybírat podle několika parametrů, mezi které patří kapacita, umístění v prostoru nebo třeba počet teplotních zón.
Vína vhodná k archivaci není radno podceňovat
Vína vhodná k archivaci je nejlepší si nechat doporučit od odborníků, abyste po jejich otevření předešli zklamání. Obecně lze ale říct, že se k archivaci hodí více vína červená a ta, která jsou za tímto účelem již vyráběna. Napoví vám také vyšší obsah alkoholu, cukru či kyselin, který by vína s potenciálem k archivaci měla rozhodně mít.
i
Víno určené k archivaci můžete poznat mimo jiné také podle objemu lahve. Pro dokonalé uzrání a rozvinutí charakteru potřebuje víno větší plochu, proto jsou vína vhodná k archivaci často stáčena do lahví s vyšším objemem.
Chcete darovat víno? Dárková balení vám ušetří práci
Vína se dají pořídit v mnoha baleních. Ať už si vyberete dárková balení, která vám ušetří práci s balením vína, či soudky a kegy, které vám umožní vychutnat si víno v 3l, 5l i 10l balení. Vyzkoušet můžete také mini lahve, které umožní víno ochutnat předtím, než si koupíte klasickou lahev.
Servírování a degustace vína by měly být zážitkem
Historie vína spojená s jeho servírováním je velmi zajímavá a profesionální sommelieři vám mohou otevřít zcela nové obzory. Sommelierství je nejen prestižní obor, ale může být také zajímavým koníčkem. Potřebné znalosti a dovednosti při podávání vína si můžete osvojit i vy a hodit se vám k tomu budou různé pomůcky.
Bez sommelierských potřeb se při servírování vína neobejdete
Sommelierské potřeby v naší nabídce uspokojí každého, kdo chce víno servírovat s grácií. Vyberte si třeba kvalitní otvírák na víno, ty správné sklenice na víno podle jeho druhu a další příslušenství, které potěší i jako dárek.
Teplota vína je pro příjemnou konzumaci rozhodující
Ani to sebekvalitnější víno si nevychutnáte, pokud nebude servírováno při optimální teplotě. Doporučená teplota vína je často uváděna na etiketě, a proto není potřeba si vše zapamatovat. Mějte však na paměti, že mezi podáváním a samotnou konzumací se může víno ohřát až o dva stupně.
Druh vína |
Teplota při podávání |
Teplota při konzumaci |
Šumivá a perlivá vína |
6 °C |
8 °C |
Polosladká a sladká vína |
7–9 °C |
9–11 °C |
Bílá suchá vína, růžová a mladá vína |
8–10 °C |
10–12 °C |
Mladá červená vína, lehčí |
10–12 °C |
12–14 °C |
Sytější červená vína |
12–14 °C |
15–17 °C |
Těžká červená vína |
13–15 °C |
17–19 °C |
Stará červená vína |
14–16 °C |
16–20 °C |
---|
Jak se víno vyrábí? Hroznové víno hraje významnou část
Víno se získává částečným alkoholovým kvašením čerstvých vinných hroznů, nebo hroznového moštu. Obsah alkoholu vína musí být nejméně 8,5 % vol.. V Evropské unii se víno smí vyrábět pouze z hroznů vinné révy, konkrétně z jejich bobulí. Bobule, někdy také označovány jako hroznové víno, jsou plody vinné révy.
i
A nakonec trocha historie vína
Historie vína a jeho výroby se datuje až do období mezi 6 000–5 000 lety př. n. l. Je spjata s Arménií a následně jak se starověkým Řeckem, tak středověkou Evropu. Víno znali Keltové i Slované a u nás vděčíme za rozmach vinařství ve 14. století zejména Karlu IV.